Kérdés: Abban a kérdésben kérném szíves állásfoglalásukat, hogy többlethasználat fizetése esetén kell-e kulcsot biztosítani a tulajdonostársnak,
valamint be kell-e őt engedni a lakásba? Ha igen, milyen feltételekkel? Mi a teendő, ha visszautalja a bérleti díj egy kisebb hányadát? Tulajdonrészének megváltása esetén valóban alacsonyabb-e a tulajdonrész értéke, mivel egy lakott ingatlanról van szó? Az általam végzett, számlákkal igazolt felújítási költségek betudhatók-e a vételárba?

Válasz: Tisztelt kérdező! Igen be kell engedni és kell neki kulcsot biztosítani, de nem élhet visszaélésszerűen ezzel a jogával. A bérleti díj vonatkozásában a kérdés  megválaszolásához több információ szükséges. A közös tulajdon megszüntetését, ha megegyezni nem tudnak, akkor közös tulajdon megszüntetése iránti perrel tudja elérni. Peres eljárás esetében egy szakértő fogja megállapítani az ingatlan árát. A felújítási költségekkel Ön növelte az ingatlan értékét tehát ha tudja igazolni akkor igen számításba veszik.