Kérdés: Kérdésem az lenne, hogy adott egy házasság, ami megromlott, elváltak a felek, majd fél év után újra kibékültek. Összeköltöztek. Spórolt pénzből+hitelből vettek 1 ingatlant, az ingatlan a hölgy nevére került, mivel akkor a férfi dolgozott, úgy egyeztek meg, majd átiratjak közös névre. A hitel is a nő nevén van. De a férfi fizetése is a nő számlájára megy. Van közös gyermek is, kiskorú és nagykorú is. Ilyen esetben mi illeti meg a férfit? 2 éve vették az ingatlant, még van rajta hitel. Amennyiben külön mennek, kinek mi jár?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a házasság felbontását követően a felek nem rendezték szerződéssel vagy peres eljárás során a házassági közös vagyon megosztását, úgy az jelenleg is fennáll a felek között.
A bontóperben, ha megállapításra került az életközösség megszűnésének időpontja, akkor a válást követő összeköltözéssel a felek között élettársi közösség keletkezett, mely során az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül. Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés.