Kérdés: Zajlik a válóperem. Egyedül adtam be a keresetet, ügyvéd nélkül. A feleségem az első tárgyalásra nem jött el arra hivatkozva, hogy nem kapott levelet. Kiderült, hogy elírták a címet az értesítőn, amit a postás bedobott, és ő ezt ki is használta. A második tárgyalásra eljött, de kijelentette, hogy nem akar válni. A harmadik tárgyalásról orvosi igazolással maradt távol, és kérte a békülési szándékának figyelembevételét. Próbáltam közös nevezőre jutni vele, de hiába. A gyerekeink felnőttek. Békülni nem akarok. El akarok válni. Az én kérésemet nem veszi figyelembe a bíróság? Mire számíthatok? Meddig tarthat ez így?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben házastársa nem akar válni az mindenképpen egy hosszú pereskedést fog maga után vonni, tekintettel arra, hogy a bíróságnak ez esetben úgynevezett tényállásos bontást kell lefolytatnia, azaz a feleknek részletes tényállítást kell tenniük arra vonatkozóan, hogy a házasságuk mire visszavezethetően romlott meg, illetve bizonyítási indítványokat kell tenniük. Amikor az egyik fél nem szeretne válni, általában az időben elhúzódó per hatására idővel belátja, hogy a házasság felbontásának folyamata megkezdődött és maga is kérni fogja a házasság felbontását. A bíróság felbontja a házasságot, amennyiben a járulékos kérdésekben meg tudnak állapodni (gyermek szülői felügyelete, gyermektartásdíj, kapcsolattartás, lakáshasználat, házastársi tartás).
Javaslom, hogy mindenképp ügyvéd képviseltét vegye igénybe a perben. Elválni mindenképpen el fog tudni, ha nem akar a felesége, akkor is, csak hosszabb lesz az idő.