Kérdés: Az alábbi kérdésekben szeretnék kérni iránymutatást: Amennyiben mindkét fél szeretné a házasság felbontását és a házasságból nem született gyermek, akkor milyen kérdésekben kell megegyezni? Gondolok itt arra, hogy ilyenkor is kell-e pl.: a megegyezés a közös lakás használatáról? Továbbá ha mégis úgy alakul, hogy az egyik fél nem akar válni (gyermek továbbra sincs), a tényállásos bontásban a házasság felbontása iránti kereset mellett milyen keresetet kell még előterjeszteni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A házasság felbontása iránti perben, akár megegyezéses, akár nem, a házasság felbontása iránt kell kérelmet előterjesztenie.
A házastársi tartásról, valamint a házastársi közös lakás használatáról lehet megegyezni a bontóperben (amennyiben nincsen gyermek). Tényállásos bontás estén elő kell adni a keresetlevélben azt, hogy a házasság milyen okokra visszavezethetően romlott meg. Tényállásos bontás esetén is előterjeszthet kérelmet a házastársi tartás, valamint a házastársi közös lakás használata iránt.