Kérdés: Telkünkre új vezetékjogot kívánnak alapítani 20 m²-re, mert a már meglévő 22 kW távvezetékre oszlopkapcsolót szerelnek és innen indítanak egy új, szintén 22 kW földkábelt. Kérdésem, hogy ha nem írjuk alá az erre vonatkozó papírt, milyen jogi következményei lesznek, illetve milyen mértékű kártalanításra lehet igényünk, ha mégis aláírjuk (hiszen egy-két nap múlva már be is fejezik a munkálatokat, hiába
nem írtuk alá, közcélú fejlesztés.) Kérhetek-e ingyenes méréseket arra vonatkozóan, hogy nem lép-e át határértéket az elektromágneses mező? Mennyivel csökken az ingatlanunk értéke az újabb vezetékjog miatt és milyen további lépéseket tehetünk, mire számíthatunk egy esetleges pereskedésnél?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A vezetékjogok bejegyeztetésére a szolgáltatónak megvan a jogszabályi alapja és lehetősége is. Amennyiben a bejegyzés megtörténik, az üzemeltető jogosulttá válik földalatti és feletti vezeték építéséhez a más tulajdonában lévő ingatlanon, ebben az Önök ellentmondása sem akadályozhatja meg. A vezetékjog létesítése nyomán jogszerűen okozott kárért fizetendő kártalanítás mértéke vonatkozásában a feleknek meg kell állapodniuk. Megállapodás hiányában a Ön, mint az ingatlan tulajdonosa igényét bírósági eljárásban érvényesítheti, a kártalanítás mértéke azonban látatlanban nem határozható meg, ez az Önöket ért valós kártól függ. Ingyenes mérésre nincs jogszabályon alapuló kötelesség. Az értékcsökkenés ún. iü. szakkérdés, így ebben adott esetben a szakértő tud állást foglalni. Az esetleges pereskedés eredménye az ügy összes körülményének mérlegelésétől függ, nem lehet meghatározni egy általános sémát.