— Fórum —

Ingyenes online jogi segítségnyújtás és jogi tanácsadás igénybevétele

FONTOS!

A még meg nem válaszolt kérdések április 29-ét követően kerülnek feltöltésre a válaszokkal együtt.

 

A jogi fórum bemutatása

A jogi fórum felülete arra szolgál, hogy jogi problémájára iránymutatást, lehetséges megoldási javaslatot kapjon,  gyorsan és ingyenesen.

Kérdés beküldése

A Kérdés beküldése pontra kattintva teheti fel kérdését. Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol, azokat megadni így nem szükséges.

Személyes konzultáció igénylése esetén kérjük, hogy a kapcsolatfelvételi telefonszámot (+36 20 966 2061) használja. A személyes konzultáció nem ingyenes.

Válaszok

A lehető leghamarabb (általában 1 héten belül) megválaszolásra kerülnek a kérdések, mely során a kérdés és a válasz megszövegezése kerül kizárólag feltüntetésre az oldalon.

A kérdés a rendszerben nem azonnal, csak a moderátori ellenőrzés után jelenik meg.

Keresés a jogi fórumban

A beépített kereső segítségével kulcsszavakra lehetséges a keresés minden jogeset címében és tartalmában, mely javasolt, hiszen lehetséges, hogy a kérdésére a válasz már megtalálható.

Fontos tudnivalók

A beépített kereső segítségével kulcsszavakra lehetséges a keresés minden jogeset címében és tartalmában, mely javasolt, hiszen lehetséges, hogy a kérdésére a válasz már megtalálható.

Egyebekben a főoldalon megjelentetett Általános felhasználási feltételek az irányadóak.

Eddigi adatok alapján

 • A problémák megoldása 91% 91%
 • Minden kérdésre válaszolunk 100% 100%

A szolgáltatás anonim, regisztrációhoz NEM kötött.

Jogi kérdés beküldése

Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol

Kérdés beküldése

   

  Népszerű kérdések

  Kérdés: Tiszteletem!
  Folyamatos 3 műszakban dolgozom (éjjel-nappal, ünnep nap is), a műszakrend szerint több munka napom van havonta, mint a havi munka napok száma. A plusz napokra szabad napot kapok havonta.
  Betegállományba kerültem ez évben másodszor november végétől december közepéig, elfogyott a betegszabadságom (15 nap), és utána következett a tb-és táppénz. A problémám az, hogy a december hónapra elkészített műszak beosztásban, melyben a szabadnapok NEM a táppénzes napokra voltak írva -4 nap- 2-őt ráírt (elvett) a táppénzes napokra a munkáltató!
  Kérdésem:jogszerű ez?! (azokat a napokat az orvos igazolta!) ill. hol tudok utána nézni?

  Válasz: Jól érzi, ez nem jogszerű így. Amennyiben minden részletszabálynak utána szeretne nézni, akkor legegyszerűbben itt tud: www.njt.hu
  Közismert jogszabályokon belül az “M” betűt kell választani, ott pedig az Mt.-t (Munka Törvénykönyve).

  Kérdés: Mit tehetek abban az esetben, ha a munkáltatóm nem fizeti ki a béremet? Nyilván ingyen nem fogok dolgozni.

  Válasz: A Munka törvénykönyve ebben az esetben védi a munkavállalót, köteles késedelmi kamatot fizetni a munkáltató. Ha több havi munkabért nem kapott meg a munkavállaló és nem egyszeri esetről van szó, bírósági úton érvényesítheti jogait és követelheti az elmaradt bérét és a késedelmi kamatot.

  Kérdés: Üdvözlöm! Kb. 10 éve a szüleim a nővéremnek ajándékozták a házukat, amiben haszonélvezőként laknak a mai napig. A nővérem kifizetett engem. Közben a szülők egészségi állapota sokat romlott. Édesanyánknak amputálták a lábát. A nővérem külföldön él. De nincs messze a szülő falutól. Kb. 40 perc. 5 éve nem látogatja a szüleinket. Pedig jár a faluba a barátnőihez. Minden gond az én nyakamba szakadt. Én járok hozzájuk takarítani, én viszem őket orvoshoz, én vásárolok és segítem őket anyagilag is. Kérdésem: vissza lehet-e vonni az ajándékozást? Ha igen, nekem mennyit kellene neki visszafizetnem (8 milliót kaptam, eltelt 10 év, romlott a ház állaga és az infláció is közrejátszik) Követelhetnek-e a szülők a külföldön 30 éve élő állampolgársággal rendelkező (viszont 30 éve nincs bejelentett munkahelye) lányuktól szülőtartást????

  Válasz: A feltett kérdésére csak általánosságban lehez válaszolni, ugyanis az eset összes körülményeit és pontosan kellene ismerni. Az ajándék visszakövetelhető, de annak szigorú és pontosan körülírt feltételei vannak a törvényben. Szülőtartás is követelhető, de ez is igen komoly feltételekhez kötött és bizonyítani szükséges, továbbá a mértéke sem magas.

  Kérdés: Amikor megtudta a munkahelyen a főnököm, hogy terhes lettem, azzal fenyegetett meg, hogy kirúg, ha nem megyek el magamtól, és nem egyezünk meg közös megszüntetésben. Megteheti? És én mit tehetek?

  Válasz: Ha kellő időben jelezte a munkáltatója felé a várandósságát, akkor nem mondhatnak fel jogszerűen csupán emiatt, azaz nem “rúghatják ki”. Amennyiben mégis így alakulna, mindenféleképpen forduljon ügyvédhez, a továbbiakban szükséges jogi lépések megtétele céljából. www.jogomvan.hu

  Kérdés: Angliában dolgoztam 4 évet. Ott volt biztosításom. Jelenleg betegség miatt itthon vagyok, munkára alkalmatlan állapotban. Kint orvosok nem láttak, csak itthon, és azt mondták hogy legalább 1 évig leszek munka képtelen. A kérdésem az lenne hogy igényelhetek-e kintről valamilyen “rokkant nyugdíjat” vagy bármilyen segélyt. Itthon nem volt még munkaviszonyom.

  Válasz: A kérdés rövidsége ellenére rendkívül összetett. Érdemes figyelni arra, hogy az egészségbiztosítás és a társadalombiztosítás nem ugyanazt jelenti, így az állami szolgáltatások is teljesen más kört fednek be.
  Elviekben van rá lehetőség (a megfelelő formanyomtatványok kitöltése és elküldése után), hogy Angliából pénzbeli ellátást is kapjon, de a korrekt válaszhoz kellene tudni a kinti biztosítás mikéntjét, feltételeit, a hazakerülését, az orvosi ellátás hiányának okát stb. Ezen kívül három fontos információ még: egyszerre két országban párhuzamosan nem lehet biztosítotti jogviszonyban, erre figyeljen, illetve a kinti ügyintézéshez angol szakember / ügyvéd közreműködését javaslom, amellett, hogy érdemes a munkaviszony jelenlegi megléte felől is informálódni, mivel azt ilyen esetekben rendszerint megszüntetik, az eddigi tapasztalataim szerint.

  Mostanában

  Kérdés: 2 éve büntetés végrehajtásban dolgozom, bántalmazás hivatalos eljárásban feljelentést tettek ellenem. 3 fogvatartott vallott rám hamisan. A sértettet orvosok vizsgálták, nem látszott bántalmazás rajta, kamera felvételeket bekérték, azokból is megállapította a fegyelmi tiszt, hogy nem töltöttem el huzamosabb időt a zárkánál. Most gyanúsítottként beidéztek, mi a teendőm? Soha nem volt ügyem és semmit nem tudok, mi lehet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, az idézésnek tegyen eleget, meg kell jelenni a megjelölt helyen és időben a hatóság előtt. Az iratok megismeréséhez, védője jelenlétéhez joga van ügye kapcsán.

  Kérdés: Az a kérdésem, hogy egy megkezdett – de be nem fejezett – középiskolai tanulmányokat igazoló középiskolai bizonyítvánnyal lehet-e igazolni az általános iskolai végzettséget? Ugyanígy egy egyetemi leckekönyv igazolja-e az érettségi végzettséget? Mindkét irat közokirat, és mind a két esetben előfeltétel a korábbi végzettség megléte. Ezért véleményem szerint a gyakorlatban ezek is alkalmazhatóak az említett végzettségek igazolására. Jól látom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A valóságban ezek az iskolák ténylegesen egymás előfeltételei. Az azonban, hogy milyen okiratot fogadnak el az általános iskola vagy a középiskola elvégzéséhez az adott felhasználási céltól, az azokat befogadó intézmény előírásaitól függ.

  Kérdés: Kötöttünk egy előadásvételi szerződést, melynek folyamán 150 ezer Ft foglalót tettünk, le a tulajdonos nem tudta levenni az ingatlanról a jelzálog bejegyzéseket, amelyek meghaladták az ingatlan vételi árát. Megegyeztünk, hogy mi benne lakva felújítjuk, hogy így többet ér majd és úgy meg tudjuk venni, ha többet írunk a szerződésre most, hogy felújítottuk az ingatlant, teljes korszerűsítés stb. A tulaj ki akar lakoltatni az ingatlanból, ügyvédi felszólítást küldött, hogy hagyjuk el az ingatlant. Mit tudok ilyen esetben tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése alapján nem adható pontos válasz. Az adásvételi előszerződés és az azóta eszközölt felújításokat bizonyító bizonylatok alapján, jogi úton tudja jogait érvényesíteni.

  Kérdés: A volt élettárssal van egy közös ingatlanunk. Jelenleg a közös gyermekünkkel és volt házasságomból született gyermekeimmel élek. Az élettárs ellen feljelentést tettem, mivel bántalmazta a fiamat és minket. Az eljárás nem zárult le, a volt élettárs pedig vissza akar költözni. Mit tehetek ellene? Az ingatlant értékesítve van, de ő addig itt akar lakni, míg nem adjuk el. Viszont féltem a gyerekeimet. Ha el kell költöznöm, bírósági úton vissza költözhetek-e a gyerekekkel? Merthogy nem önszántamból hagyom el az ingatlant, hanem azért, mert féltem és védem gyermekeimet! Félő az is, hogy az összes közüzemet nekem kell kifizetni, ha el kell hagynom az ingatlant, mert minden a nevemre szól. Ilyen estben mit tehetek? Ezt is bírósági úton tudom visszakövetelni, ha ilyen lesz?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A felvetett helyzet komplexebb attól, hogy e fórum keretein belül megválaszolható legyen, és számos információval nem rendelkezünk a teljes válaszadáshoz. A mielőbbi értékesítéssel megállítható lesz azon költségek növekedése, amelyeket utóbb vissza kell követeljen a volt élettársától. Végső esetben bírósági úton tudja visszakövetelni azokat a költségeket, amelyeket Önnek kellett megfizetnie a volt élettársa helyett, akkor is, amikor már nem lakott az ingatlanban. Ezzel kapcsolatosan fontos, hogy bizonyítani tudja, hogy Ön mikor költözött el az ingatlanból, és azt is, hogy a volt élettársa mettől meddig terjedő időtartamokban lakott ott.

  Kérdés: Ha a szülő pénzt adományoz nagykorú gyermekének, az adóköteles?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Egyenesági rokonok, így a szülő által a gyermekének adott ajándék esetén is, mentesülnek az ajándékozás utáni illetékfizetési kötelezettség alól.

  Megválaszolt kérdések

  Az utolsó 200 megválaszolt kérdés

  Keresés a jogi fórumban

  A keresés a fórum teljes anyagában keres.

   

  Összes eddigi kérdés

  Az összes eddig megválaszolt kérdés listájának megtekintéséhez kérjük, kattintson ide (a jogi fórum teljes anyaga).

  Rózsaliga alapítvány

  Esetleg segítene más rászorultakon is?

  Támogassa a Rózsaliga Alapítványt!

  Számlaszám: 11713177-21453960

  A támogatás önkéntes.

  Utolsó 200 megválaszolt kérdés

  Kérdés: 2 éve büntetés végrehajtásban dolgozom, bántalmazás hivatalos eljárásban feljelentést tettek ellenem. 3 fogvatartott vallott rám hamisan. A sértettet orvosok vizsgálták, nem látszott bántalmazás rajta, kamera felvételeket bekérték, azokból is megállapította a fegyelmi tiszt, hogy nem töltöttem el huzamosabb időt a zárkánál. Most gyanúsítottként beidéztek, mi a teendőm? Soha nem volt ügyem és semmit nem tudok, mi lehet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, az idézésnek tegyen eleget, meg kell jelenni a megjelölt helyen és időben a hatóság előtt. Az iratok megismeréséhez, védője jelenlétéhez joga van ügye kapcsán.

  Kérdés: Az a kérdésem, hogy egy megkezdett – de be nem fejezett – középiskolai tanulmányokat igazoló középiskolai bizonyítvánnyal lehet-e igazolni az általános iskolai végzettséget? Ugyanígy egy egyetemi leckekönyv igazolja-e az érettségi végzettséget? Mindkét irat közokirat, és mind a két esetben előfeltétel a korábbi végzettség megléte. Ezért véleményem szerint a gyakorlatban ezek is alkalmazhatóak az említett végzettségek igazolására. Jól látom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A valóságban ezek az iskolák ténylegesen egymás előfeltételei. Az azonban, hogy milyen okiratot fogadnak el az általános iskola vagy a középiskola elvégzéséhez az adott felhasználási céltól, az azokat befogadó intézmény előírásaitól függ.

  Kérdés: Kötöttünk egy előadásvételi szerződést, melynek folyamán 150 ezer Ft foglalót tettünk, le a tulajdonos nem tudta levenni az ingatlanról a jelzálog bejegyzéseket, amelyek meghaladták az ingatlan vételi árát. Megegyeztünk, hogy mi benne lakva felújítjuk, hogy így többet ér majd és úgy meg tudjuk venni, ha többet írunk a szerződésre most, hogy felújítottuk az ingatlant, teljes korszerűsítés stb. A tulaj ki akar lakoltatni az ingatlanból, ügyvédi felszólítást küldött, hogy hagyjuk el az ingatlant. Mit tudok ilyen esetben tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése alapján nem adható pontos válasz. Az adásvételi előszerződés és az azóta eszközölt felújításokat bizonyító bizonylatok alapján, jogi úton tudja jogait érvényesíteni.

  Kérdés: A volt élettárssal van egy közös ingatlanunk. Jelenleg a közös gyermekünkkel és volt házasságomból született gyermekeimmel élek. Az élettárs ellen feljelentést tettem, mivel bántalmazta a fiamat és minket. Az eljárás nem zárult le, a volt élettárs pedig vissza akar költözni. Mit tehetek ellene? Az ingatlant értékesítve van, de ő addig itt akar lakni, míg nem adjuk el. Viszont féltem a gyerekeimet. Ha el kell költöznöm, bírósági úton vissza költözhetek-e a gyerekekkel? Merthogy nem önszántamból hagyom el az ingatlant, hanem azért, mert féltem és védem gyermekeimet! Félő az is, hogy az összes közüzemet nekem kell kifizetni, ha el kell hagynom az ingatlant, mert minden a nevemre szól. Ilyen estben mit tehetek? Ezt is bírósági úton tudom visszakövetelni, ha ilyen lesz?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A felvetett helyzet komplexebb attól, hogy e fórum keretein belül megválaszolható legyen, és számos információval nem rendelkezünk a teljes válaszadáshoz. A mielőbbi értékesítéssel megállítható lesz azon költségek növekedése, amelyeket utóbb vissza kell követeljen a volt élettársától. Végső esetben bírósági úton tudja visszakövetelni azokat a költségeket, amelyeket Önnek kellett megfizetnie a volt élettársa helyett, akkor is, amikor már nem lakott az ingatlanban. Ezzel kapcsolatosan fontos, hogy bizonyítani tudja, hogy Ön mikor költözött el az ingatlanból, és azt is, hogy a volt élettársa mettől meddig terjedő időtartamokban lakott ott.

  Kérdés: Ha a szülő pénzt adományoz nagykorú gyermekének, az adóköteles?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Egyenesági rokonok, így a szülő által a gyermekének adott ajándék esetén is, mentesülnek az ajándékozás utáni illetékfizetési kötelezettség alól.

  Kérdés: Apám halála után a házat én és a nővérem örököltük. Az anyánknak nincs tulajdonrésze, viszont özvegyi haszonélvezeti joga van. A házban jelenleg ketten lakunk az anyámmal, a nővérem még jóval az apám halála előtt férjhez ment és elköltözött. A vízórát az apám halála után az anyám az én nevemre íratta át, a két lakásnak közös vízórája van. Hivatalosan a ház első lakásába vagyok bejelentve, az anyám pedig a hátsó lakásba, de a valóságban többnyire én mindkét lakásban jelen vagyok, míg az anyám többnyire csak a hátsó lakásban. Kérdésem a következő: csőrepedés történt, és elfolyt kb. 2300 m3 víz. A vízvezetékszerelőknek kifizettem nagyjából kétszázezer forintot, a vízszámla kb. 500.000 volt, a csatornadíj pedig több mint 800.000. A biztosítás vízkárra nem érvényes. A csatornadíjat feltehetően jogtalanul kérték, és visszajár a pénz. A vízszámla és a javítás költségeit kinek kell állnia? A tulajdonosoknak, a haszonélvezőnek vagy a bent-lakóknak, avagy akinek a nevén a vízóra van?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A tulajdonosnak kell állnia a fenti költségeket.

  Kérdés: Ha az idős beteget egyéb elő leszármazott híján unoka vitet mentővel kórházba háziorvosi utasításra, és a beteg a kórházban meghal, a kórház megtagadhatja-e a halál körülményeivel kapcsolatos információkat arra hivatkozva, hogy “nem tudja igazolni a rokonságot”? Illetve, ha igen, mi erre a megfelelő mód, milyen papír szükséges ehhez?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben Ön olyan leszármazott, aki jogosult a dokumentumok megismerésére és ennek ellenére azok kiadását az intézmény megtagadja, írásban felszólíthatja őket ennek kiadására. A jogerős hagyatéki végzéssel igazolni tudja jogosultságát. Amennyiben felszólítása ellenére sem kapja meg a kért dokumentumokat, peres eljárásban kérheti azok kiadását.

  Kérdés: A következőkkel kapcsolatban kérem véleményét: Jelenleg egy tatabányai kft. alkalmazásában állok és emeleti londinerként dolgozom egy budapesti hotelban 3.hónapja. A felettesem, azaz a housekeeping részleg főnöke december 21-én egy személyben közölte velem és a céggel, hogy január elsejétől nem tart igényt a szolgáltatásaimra, mert a meglátása szerint úgymond lassú vagyok. Ezt a meglátását teljes mértékben kifogásolom és megalapozatlannak tartom, mert lelkiismeretesen tempósan végeztem el a munkafeladataimat. Másrészt ez pedig nem kellő indok ehhez az inkorrekt döntéséhez. Arra nem is gondolván, hogy az így kimaradt béremet ki fogja pótolni? Másrészt szerintem a munkához való jogaim is sérültek, a főnökasszony döntése nyomán. Bennem felmerült, hogy kérjem visszahelyezésemet a munkakörömbe és kérelmezzem a hoteltól vagy a munkáltató cégtől az erre az időszakra való távolléti díj megtérítését.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön munkaviszonyát a munkáltatói jogokat gyakorló személy jogosult felmondani, a leírtak alapján ez kérdéses, hogy megtörtént-e. Amennyiben kifogásolja a felmondásának okát, ezzel kapcsolatosan elsődlegesen a munkáltójához/munkáltatói jogokat gyakorló személyhez fordulhat. Amennyiben ezen a téren nem sikerül egyetértésre jutniuk jogi úton tudja érvényesíteni jogos igényeit.

  Kérdés: Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, miszerint egy le nem zárult hagyatéki tárgyalás ügyében örökölni fogok egy ingatlant, amin jelzálog hitel van. Mennyire jogos, hogy a faktoring  cég a hagyatéki tárgyalás lezárulta előtt már mindenféle szankciókkal illet, közjegyzői díj stb.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján nem dönthető el pontosan, hogy a hitelező milyen tételek felszámítását jelezte Önnek, azonban ennek kifizetésére Ön akkor kötelezhető, amikor a hagyatéki eljárás lezárult.

  Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egy közös házat örököltem a testvéremmel anyukám halála után. 1. Ha szeretném megvenni az ő részét, akkor a hagyatéki tárgyalásban írt ár felét kell megfizetnem vagy a forgalmi érték felét? 2. Ha nem tudom kifizetni a testvéremet, a saját örökrészemet (fél ház) megtarthatom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan felének vételára a testvérével történő megegyezéstől függő összeg. Amennyiben nem tudja kifizetni a testvérét, nincsen akadálya annak sem, hogy hosszabb távon közösen tulajdonolják az ingatlant, ha ez így mindkettejük elképzeléseinek megfelel.

  Kérdés: Kérdésem az lenne, hogy válás után vagyok, félig enyém a ház, megteheti-e az illető, hogy nem fizet ki, hitel is van rajta, meg csok.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön részét a másik félnek ki kell fizetnie, ha ő akar az ingatlanban maradni. Ha a másik fél ezt nem tudja, vagy nem akarja megtenni, akkor a piacon történő értékesítéssel, végső soron pedig árverési értékesítés után juthat az Önnek a tulajdonrésze alapján járó összeghez.

  Kérdés: 2023.11.29-én érkezett egy csomag, amit futárcég hozott ki. A dobozon a törékeny jelölés ellenére is voltak kis szakadások. Nem várták meg, hogy megnézzem a csomagot, fizettem, aláírtam, elmentek. A terméket megvizsgálva (hegesztő inverter) nem fedeztem fel hibát, viszont a hungarocell borítás törött volt. Mivel nem találtam problémát, így nem jeleztem. Bíztam a kapott termék sértetlenségében (ami 150 ezer forint volt), így nem vizsgáltam tovább. Sajnos később derült ki 2023.12.24. karácsonykor, amikor átadásra került a termék ajándékként, hogy a készülék alján a fémlemez el van deformálva több helyen és a kijelző is be van ütve, úgy néz ki többször is oda lett vágva. A gépház ajtaja nem volt nyitható a deformáció miatt, így üzembe helyezés sem történt. Az eladó a szerződésben 3 év garanciát vállal, viszont azt írja, és a futárcég is, hogy pár napon belül jeleznem kell, ha valami nem stimmel, különben nem vonhatók felelősségre. Mit lehet tenni?

  Válasz: Tisztelt Cím! Ebben az esetben nagyon nehéz bizonyítania, hogy a bekövetkezett hibákat a nem megfelelő szállítás okozta, hiszen nem tartotta be a terméket értékesítő cég erre vonatkozó előírásait. Kis eséllyel, de ezzel kapcsolatosan az értékesítő cég méltányosságában bízva keresheti fel őket.

  Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám halála után testvéremmel közösen öröklünk egy házat, ahol több mint 20 éve élek a családommal. Anyuka végrendeletet nem hagyott, eltartási szerződést senkivel nem kötött. Ilyen esetben a ház árának a felét ki kell fizetnem, ha szeretnénk ott maradni? Van elővásárlási jogom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlanban más jogcím alapján is maradhat, nem csupán a testvére részének megvásárlásával. Viszont abban az esetben lesz Öné az egész ingatlan, ha a testvére tulajdoni részét megvásárolja. Elővásárlási joga is van ebben az esetben.

  Kérdés: A munkáltató kötelezhet-e más városban való munkavégzésre hétfőtől-péntekig ott-lakással, csak mert a munkaszerződésben a változó munkahely szerepel?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, kötelezhető más helyszínen történő munkavégzésre a változó munkahely munkaszerződésben történt rögzítése alapján. Az ottlakás viszont így nem értelmezhető.

  Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy vezető állású munkavállalónak minősülök-e, ha ugyan a felettesem az ügyvezető, de a munkabérem nem éri el a kötelező legkisebb munkabér 7-szeresét. A munkakör megnevezése: Operatív igazgató.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A vezető állású munkavállaló egyik kategóriájába csak akkor tartozhat, ha Ön az első számú vezető helyettesítésére jogosított munkavállaló. Leveléből ilyen nem derül ki, feltételezzük, hogy ez nem áll fenn az Ön esetében. A másik kategória esetében pedig a feltételek között annak is teljesülnie kell, hogy az Ön alapbére legalább a minimálbér hétszeresét eléri. Mivel írja is, hogy azt munkabére nem éri el, így ez alapján sem minősül vezető állású munkavállalónak.

  Kérdés: Kérdezném, hogy kártérítést követelhetek-e, ha a munkáltató kirúgott, mert táppénzen voltam a fiammal, előtte beteg voltam én is és nem nézték jó szemmel. Azonnali hatállyal kirúgtak.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírt kérdését nem tudjuk pontosan értelmezni, hogy arra megfelelő választ adhassunk.

  Kérdés: Bolti lopáson kaptak első alkalommal (2023. december 7-én). Érték 32 ezer Ft volt. A kiérkező rendőr szabálysértést határozott meg és helyszíni bírságot állapított meg (32 ezer Ft-ot). Azt ígérte, hogy 8 napon belül megkapom a csekket. Mai napon egy rendőr jelent meg édesanyámnál (mivel az a bejelentett lakcímem) és engem keresett. Ebből azt következtetem, hogy akkor még sem helyszíni bírság lesz. Mire számíthatok?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Leírt kérdése alapján nem dönthető el egyértelműen, hogy a rendőr megjelenése ugyanarra az ügyre vonatkozik. Javasoljuk, tájékozódjon, hogy a rendőr Önt miért kereste.

  Kérdés: 50 milliós munkát vállaltam, viszont az idő miatt nem tudom elkezdeni, de már a számlát kiállítottak és jövő 31-én kell készen kell lenni. Börtönbe lehet miatta kerülni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem lehet emiatt.

  Kérdés: Több mint két éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, határozatlan idejű munka szerződéssel. Az a személy, akinek a helyére felvettek engem 2021. őszén, most úgy döntött szeretne visszajönni dolgozni a céghez a régi pozíciójába. Annak már utánaolvastam, hogy a munkáltatónak kötelessége őt visszavenni. Arról viszont nem találtam infót, hogy én mire számíthatok. Milyen indokkal tudnak engem kirúgni? Kell egyáltalán indoklás részükről? Mivel járok jobban: ha a kirúgást választom vagy közös megegyezést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! 2 év után még nem jár végkielégítés ezért a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés mindenképpen célszerűbb. A munkáltatónak indokolnia kell a felmondást és az, hogy a korábbi munkavállaló visszajön a GYES-ról nem megfelelő. A felmondás indokául nem szolgálhat bármilyen ok. A törvény meghatározza, hogy milyen okok vezethetnek a jogszerű felmondáshoz. A törvény szerint a munkáltatói felmondás indok, a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

  Kérdés: Kérdésem a következő lenne, albérletet vettem ki egyetemista gyermekemnek. December közepén hazaköltözött szünet miatt, a fűtés hőfokszabályzóját 16 fokra állítottuk. Mikor 2 hét múlva visszamentünk az albérletbe azt tapasztaltam, hogy 28 fok van a lakásban. Mint utóbb kiderült a hőfokszabályzó egy vezeték nélküli eszköz, ami 2 db ceruzaelemmel működik, és ezek merült állapota miatt nem húzott be valami relét, így a kazán állandóan fűtött. A bérbeadó annyit mondott nekünk, mikor kivettük a lakást, hogy a fűtés és a kazán új, ne nyúljunk semmihez csak állítsuk be a hőfokot. Kérdésem az lenne, kit terhel a fűtésszámla erre a két hétre?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Önöket terheli a leírtak alapján.

  Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy szomszédból a kerítésen átnövő borostyán futónövény beborítja már a kerítést az én oldalamon is. A szomszéd nem vágja le a növényzetet. Jelentettem már az Önkormányzatnál is, de a Fővárosi törvényszékhez fordult és nem történt semmi. Levághatom az én oldalamra átnövő növényzetet? Átvihetem  a szomszédhoz levágott növényzet? Mivel már nagyon nagy mennyiségű a növényzet, ami átnőtt a kerítésen.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a kérdésében írtak azt jelentik, hogy már kezdeményezte a birtokvédelmi eljárást, amely az Ön szempontjából kedvező módon le is zárult, viszont a szomszédja nem hajtotta végre az abban foglaltakat, akkor javasoljuk, elsőként vegye fel a kapcsolatot a jegyzővel és kérje a végzés végrehajtását.

  Kérdés: Koccanásos baleset történt. Egy határozat alapján mindkét fél felelősségét megállapította a szabálysértési hatóság. Ezt követően a határozat ellen az egyik fél fellebbezéssel élt, a másik fél nem fellebbezett, az ő esetében a határozat jogerőre emelkedett. A másik fél fellebbezését elfogadta a szabálysértési hatóság, – bizonyíthatóság hiányában – majd visszavonta, ezt a másik fél, akinek jogerőre emelkedett a határozati része fellebbezett, külsős tanúra hivatkozva. Ekkor a szabálysértési hatóság visszavonta a határozatát, és tovább folytatta az eljárást. Ez ellen kifogással élt ismételten az egyik fél és így tovább folytatódott az ügy és a Járásbíróságra került. A kérdésem az üggyel kapcsolatban, hogy a Járásbíróság az egyik fél jogerőre emelkedett határozatát visszavonhatja-e a törvény szerint. Vagy csak a fellebbező fél kifogását utasíthatja-e el?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A járásbíróság a jogerős határozatot nem vonja vissza.

  Kérdés: Közös önkormányzati hivatalnál dolgoztam 2015.02.01-2023.07.15-ig. Újra elhelyezkedtem egy másik hivatalnál köztisztviselőként. A munkaviszonyom megszüntetése közös megegyezéssel történt. Előző évről áthozott szabadságom 2023. évben 82 nap. A  tárgyévi arányos szabadságom 12 nap. A szabadság megváltás részemről kérhető-e az előző munkáltatótól?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt – az apasági szabadságot és a szülői szabadságot kivéve – meg kell váltani, tehát Ön nem csak kérheti, hanem ezzel kapcsolatban a munkáltató magával is így kell eljárjon.

  Kérdés: Multi logisztikában vagyok részmunkaidős raktári dolgozó másfél éve (gyermektelen, de házas 45 éves nő vagyok felsőfokú végzettséggel). Januárban felmondani készülök, mivel a HR vezetőség nyomására gyakorlatilag belehajszoltak ebbe a döntésbe, pedig szeretem a munkám. A szerződésben nem rögzített feltétel egy bizonyos belsőleg meghatározott norma (kartonszám, amely raklapra pakolását óra/db alapon kell teljesíteni – komissió) teljesítése, amely reálisan nem teljesíthető, csak a középvezetők által kikényszerített, a munkaeszközök szabálytalan és kényelmetlen használatán alapuló trükközésekkel + adminisztratív csalassál lehet teljesíteni. Az elvárt normával kapcsolatosan folyamatos értékelés aláírási kötelezettség van kb. heti rendszerességgel, melynek körülményei megalázóak. Erre a normára, amit a fizikai munkánk határoz meg egységesen kötelezik a dolgozókat, nemre, korra való tekintet nélkül. Kérdésem: létezik-e valamilyen, a munkavállaló érdekeit védő jogi alap arra, hogy peres eljárást kezdeményezzek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdése meghaladja jelen fórum kereteit, ugyanis megválaszolásához a munkaszerződés, esetleg kollektív szerződés, esetleg belső szabályzatok, munkafolyamatok és értékelési módszerek ismerete volna szükséges. Mindezek megismerése után lehet arról érdemben állást foglalni, hogy a munkáltató milyen szerződéses vagy egyéb jogsértést követ el.

  Kérdés: Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy jelenleg Gyed-en vagyok a kisfiammal. Áprilisban tölti a 2 évet és szeretnék visszamenni dolgozni. Ha jól tudom létezik olyan törvény, hogy a munkáltató köteles visszavenni, mert a gyermek nem töltötte be a 3 évet? Illetve ha visszavesz, csak alapos indokkal tudna felmondani? A pozícióm meglenne a cégnél, csak a közvetlen főnököm nem szeretné, ha visszamennék. A HR-es, illetve a logisztikai vezetőm igen. Milyen lehetőségeim vannak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, jól tudja, az Ön által leírtakat jogszabályi kötelezettségen alapulva kell betartania a munkáltatónak.

  Kérdés: Azt szeretném megkérdezni, ha a nővérem izomsorvadásos beteg és az anyai nagymamám szeretné megigényelni a gyod-ot, akkor az lehetséges, hogy ez a pénz a nővérem bankkártyájára menjen?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A GYOD-ot elsődlegesen csak a szülő veheti fel. A törvény felsorolja a kivételeket. A jogosultság a szülőn kívül a gyermek más, a gyermekkel közös háztartásban élő hozzátartozója számára is megállapítható, ha: – a szülőnek az ellátásra való jogosultságát a gyermekre tekintettel korábban már megállapították, de a szülő meghalt, – a szülői felügyeleti joga a szünetel, illetve azt a bíróság megszüntette, vagy a gyermek állandó és tartós gondozásában a saját egészségi állapota miatt akadályozottá vált. A támogatásra nem a gyermek jogosult így az összeget az igénybevevő számlájára utalják.

  Kérdés: A kérdésem az lenne, hogy egy közúti baleset után műszaki hibára hivatkozva a rendőrség lefoglalta a gépkocsimat. Azt mondták igazságügyi szakértőt kell kirendelni, amit nekem kell kifizetni, ezzel tisztában voltam, mivel elmondták mielőtt kirendelték. Viszont felmerült egy olyan, hogy a telephely, ahová szállították szállítási díjat és napidíjat számolna fel azért, hogy a kocsi náluk van. Úgy gondolom ez már nem az én feladatom kifizetni, mivel már 3 hónapja van ott a kocsi és én nem kértem azt, hogy 3 hónapig tartsák a kocsit olyan helyen, amiért nekem kell fizetni úgy, hogy nem is tudtam erről az egészről. Mennyire jogszerű ez az eljárás?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az igazságügyi szakértő küldött díjjegyzéket? Amennyiben igen akkor annak megtekintése szükséges a pontos jogi válaszhoz. Illetve a nyomozás során Ön milyen tájékoztatást kapott?

  Kérdés: A kérdésem: ha egy társasházi lakás 1/1-es tulajdonosa meghal, akkor a hagyatéki eljárás ideje alatt valakinek fizetnie kell-e az ingatlan közös költségét. Illetve az örökösnek utólag meg kell-e fizetnie a haláleset óta tartó időszakra a közös költséget, vagy csak onnantól kell fizetnie, hogy a tulajdonjogát bejegyezték.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A közös költséget fizetni kell. Amennyiben a hagyatéki eljárás alatt tartozás halmozódik fel, azt az örökösnek meg kell fizetnie.

  Kérdés: Szeretném megosztani saját ingatlanomat, amelyen egy utca szélesítéséhez bejelölt vonal is van a HÉSZ-ben. Erre a vonalra hivatkozva az önkormányzat évek óta nem járul hozzá a telek más részének (minden szabálynak megfelelő) megosztásához, így a megosztást a földhivatal nem jegyzi be. Önálló helyrajzi számmal jelöltem a majdan (esetleg) esedékes útszélesítés területét, jelezve, hogy szükség esetén – kártérítés ellenében – kész vagyok az önkormányzattal megegyezni. Így sem járultak hozzá a telkem más részen történő megosztásához. A szabályozási vonalak felülvizsgálatát és az ez év végéig előíró módosítását az építési törvénynek úgy alkalmazták, hogy “jól van az így”, nem kell módosítani semmit. Érzésem szerint az önkormányzat visszaél jogával és akadályozza a tulajdonom használatát. Milyen lehetőségem van a megosztás véghezvitelére?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az önkormányzathoz, ha hivatalos kérelmet nyújt be és azt elutasítják, akkor a kormányhivatal és/vagy a közigazgatási bíróság előtt meg tudja támadni. Azonban a pontosabb válaszhoz több információra lenne szükség.

  Kérdés: A szüleim megnézték az internetes előzményeimet. Sértették ez által a jogaimat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem, az internetes előzmények megtekintése nem minősül  levéltitok megsértésének és személyiségi jogokat sem sértettek.

  Kérdés: Elnézést, de mi számít folyamatos biztosítottnak a táppénz szempontjából? Ha van bejelentett munkám 2022. augusztus 22-től, de megszűnt 2023.06.30-án a munkaviszonyom, de találtam új munkát és el kezdtem dolgozni 2023.07.31-én, akkor ez annak számít? Táppénzre kellett mennem 2023.12.04-től, mert veszélyeztetett terhes vagyok. A terhességem alatt végig kapom a táppénzt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A terhesség alatt csak akkor kap táppénzt, ha a háziorvos veszélyeztetett terhesnek nyilvánítja.

  Kérdés: Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, miszerint egy le nem zárult hagyatéki tárgyalás ügyében örökölni fogok egy ingatlant, amin jelzáloghitel van. Mennyire jogos, hogy a faktoring cég a hagyatéki tárgyalás lezárulta előtt már mindenféle szankciókkal illet, közjegyzői díj stb.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszhoz több információ szükséges. Az ingatlan tulajdoni lapja, a bank felszólító levele stb.

  Kérdés: 1 helyrajzi számon osztatlan közös tulajdonú telek,1 ház, 2 kislakásos. Ház fele /egyik lakás/ férjem és az én nevemen. Ház másik fele bátyám nevén volt, aki 2 éve elhalálozott. Minden közmű közös, én nevemen van. Bátyám 2 gyereke az örökösök, kérik az örökséget. Mire kötelezhetnek minket? Idősek vagyunk, az ingatlan értékesítése, ill. új ingatlan vásárlása nehéz lenne. Hitelt korunk miatt nem kapnánk elegendőt, megtakarításunk nincs.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a lakások külön helyrajzi számon vannak a földhivatalban és annak külön tulajdonosai vannak, addig Önök felé nem élhetnek semmiféle követeléssel. Amennyiben a lakások egyben voltak bejegyezve és közös tulajdon alakult akkor az új tulajdonosok kérhetik a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.

  Kérdés: Házastársi közös vagyonnal kapcsolatos a kérdésem. Nyugdíjas házaspár, a férj meghalt. A túlélő házastárs nyugdíja és fogyatékossági támogatása az ő nevén levő bankszámlára érkezett, egyértelműen azonosítható a törzsszám alapján. Az így összegyűjtött pénzt nem használták fel, az teljes egészében a túlélő házastárs nevén van. Kérdés, hogy ez a bankszámla illetve az azon levő összeg a hagyaték részét képezi-e? Az özvegy úgy gondolja, hogy nem.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem, a túlélő házastárs nyugdíja nem tartozik a hagyatékba.

  Kérdés: Gyermekotthonban voltam és betöltöttem a 18. életévemet, úgy döntöttem, hogy egyedül folytatom tovább, de nem kaptam meg a családi pótlékot, amit jogom lett volna megkapni, ez lehetséges a szökés miatt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem a szökésnek nincsen relevanciája a támogatások kapcsán. De, hogy miért nem kapta meg, ahhoz szükséges lenne tudni milyen támogatásról van szó pontosan.

  Kérdés: A kérdésem a következő: Férjem 2024. február 2-án tölti a hatvanötödik évét. Általános iskolában karbantartóként dolgozik 2015. március 16. óta közalkalmazottként. Előtte egy vállalatnál dolgozott. Összesen 51 éves munkaviszonya lesz. Nyugdíjba szeretne menni február másodikától. A tankerület azt mondta neki, hogy nem jár felmentés részére, mert január 1-től a munkatörvénykönyve vonatkozik rá. Szeretném tudni, hogy a köznevelési törvény V. fejezet 132 § 7. bekezdése alapján jár-e neki felmentés vagy nem? Ha igen, mennyi idő és mikor kell kiadják neki?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A köznevelésről szóló törvénynek nincsen 132. paragrafusa. Kérem, pontosítsa a kérdését.

  Kérdés: A végrehajtó 35 napos inkasszót tett a bankszámlámra, emellett a fizetésemet is tiltják 33%-kal. Előző hónapban a bank a mentes részt elérhetővé tette fizetéskor számomra, most viszont a teljes fizetésemet elutalta a végrehajtó letéti számlájára, egy forint sem maradt rajta a költségeimre. A bank azzal érvel, hogy a 35 napot egy egységben nézte és a most utalt munkabér szerintük a 200 ezer forint feletti teljes egészében levonható rész. Kérdésem: valóban megteheti ezt a bank? Úgy gondolom, az új elszámolást külön kellett volna kezelniük, ahogy a munkáltató is külön tiltja a 33%-ot havonta.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bank a végrehajtó által benyújtott inkasszót nem vizsgálja, tehát ő nem vizsgálódik, hogy Önnek már vonják a 33%-ot. A bank a teljes beérkezett összeget zárolhatja így.

  Kérdés: Kérdésem arra irányulna, hogy 16 éves kor alatt – jelen esetben 15 év – szülői beleegyezéssel, el lehet-e költözni, esetleg az illető párjához? (természetesen bejelentéssel és úgy, hogy abban a háztartásban van felnőtt korú, adott esetben a pár anyja és gyermeket veszélyeztető szempont nincs). Utánajárásom révén azt találtam, hogy 16 és 18 éves kor között szülői beleegyezés nélkül, gyámhivatal engedélyével elköltözhet a fiatalkorú, viszont erről semmit sem találtam.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírt eset nem igényli a gyámhatóság bevonását.

  Kérdés: Miért vonják a nettó béremből a szép kártyára utalt összeget?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem ismerjük a munkaszerződését és kapcsolódó dokumentumokat, így kérdése nem válaszolható meg pontosan.

  Kérdés: Ha betöltöm a 18-at, már aznap vehetek piát?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, akkor már szeszes italt vásárolhat.

  Kérdés: Szociálpedagógus diplomámat 2021. januárjában szereztem meg. Jelenleg egy óvodában dolgozom, pedagógiai asszisztensként. Szeretnék Önöktől segítséget kérni, miszerint szociálpedagógus végzettséggel valóban pedagógus végzettséggel rendelkező NOKS-os dolgozónak számítok, így a pedagógus életpálya modell szerint szükséges besorolni? A munkáltatóm a különböző jogi platformokon ellentétes információkhoz jutott ezzel kapcsolatban. Volt, aki szerint a szociálpedagógus képesítés nem tekinthető pedagógus végzettségnek, míg mások szerint igen.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pedagógusok besorolása alapján a szociálpedagógus szakképzettség is pedagógus végzettségnek felel meg.

  Kérdés: Szolár telepítésnél a szomszéd nem akar beleegyezni a telepítésbe. Mit lehet tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos jogi válaszhoz kérem, fejtse ki jobban az esetet.

  Kérdés: Egyik ismerősöm bejelentett magához állandóra. Kb. 5 évig voltam bejelentve, de most nemrég kijelentett. Lehetséges az, hogy ennyi év bejelentés után igényelhetnék pénzt a lakásból?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem világos számunkra, hogy milyen “pénzt” kívánna igényelni a lakáshoz kapcsolódóan. Amennyiben arra gondol, hogy tulajdonjoga keletkezett-e ezen lakcímbejelentés alapján, a válaszunk nem.

  Kérdés: Van lehetőségem 2 millió forintért lakást vásárolni? Marcali és Kéthely környékén?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben bármely lakást a megjelölt környéken ezen összegért eladni kíván Önnek a tulajdonosa, akkor erre van lehetősége.

  Kérdés: A párommal nem vagyunk házasok, még csak bejegyzett élettársak se. Na most nekem van egy házam, ami 1/1 az én tulajdonom. Bár az együttélés alatt vettem, de ő még csak be sincs jelentve. Teljes mértékben birtokolja a saját házam és még a zárat is kicserélte. Jogom van bemenni és elhozni a dolgaimat? Ha elhozom és később azt állítja pl. hogy elhoztam a tv-t, ami az övé (persze nem így van), akkor megüthetem a bokám?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A saját tulajdonú ingatlanába jogosult bemenni, a saját ingóságaihoz pedig szintén jogosult hozzáférni. Tehát joga van bemenni és elhozni az ingóságait. Ugyan az Önök közötti jelenlegi kapcsolatról nem szól levele, tekintettel, hogy élettársa ott lakik, ezt javasolt az ő, akár további tanúk jelenlétében és egyetértésével megtennie, éppen az olyan helyzetek elkerülése végett, amikor esetleg azzal vádolja meg Önt, hogy bármely saját ingóságát elvitte volna. Célszerű előtte rendőrségi feljelentést is tenni, illetve bizonyítani, hogy valóban Önt zárták ki, mert akkor mint jogos birtokost, Önt védi a jog.

  Kérdés: Egy helyrajzi számon osztatlan közös tulajdonban, több egységnek is vagyok a tulajdonosa. Eddig építményadót fizettem, most bejelentkeztem az összes tulajdoni hányadomra állították ki a lakcímkártyám. Nem tudom hogy ez után, hogy kellene építményadót vagy kommunális adót fizetnem. Csak egy egységben veszik figyelembe a kommunális adót vagy az összes hányadomra?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A jövőben már csak a kommunális adót kell fizetnie, azt is a tulajdoni hányadára vonatkozóan tudják majd elszámolni Önnel.

  Kérdés: A szomszéd ipari kamerát szerelt fel, ami teljes mértékben a mi házunkat nézi, engedélyt nem kért tőlünk, hangfelvételt készít rólunk és éjjel-nappal figyel, a rendőrség nem tett semmit, ez már lassan három éve folyik, már nem bírjuk elviselni ezt. Kettő nevelt gyerekem van, meg egy saját, sajnos nem tudom megvédeni őket, kérem segítsenek. Sajnos ügyvédet nem tudok fogadni, mivel anyagilag nem engedhetem meg.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, hogy helyzetére tekintettel ingyenes jogsegélyt próbáljon igénybe venni. Jelen fórum keretében helyzetét megoldani, sajnos, nem tudjuk. Nem világos számunkra, hogy milyen rendőrségi eljárás volt az ügyben és az hogyan zárult. Annak ismeretében látható volna, milyen további lépéseket szükséges megtennie az ügyben. Bírósághoz és a NAIH-hoz is tud fordulni még.

  Kérdés: Apósom nemrég elhunyt. Hagyott egy ügyvéd előtt írt végrendeletet, amiben a férjemet mindenből kitagadta és lánya lett az egyedüli örökös. Férjem ezt elfogadta, nem támadja meg a végrendeletet. Apósom után nagyösszegű tartozás maradt (több mint 15 millió forint), pozitív örökség egy 25 éves roncs autót leszámítva semmi. A férjem ugyan nem örököl, de van egy 2 éves kisfiunk, akire viszont – ha jól tudom – továbbszáll az örökség. Az ő nevében mi, a szülei teszünk jognyilatkozatot, hogy visszautasítjuk az örökséget. Az lenne a kérdésem, hogy a jognyilatkozat érvényességéhez szükséges gyámhivatali jóváhagyás? Valahol a következőt olvastam: Nincs szükség azonban a gyámhatóság jóváhagyására, ha a jognyilatkozat érvényességét bírósági vagy közjegyzői eljárásban elbírálták [Ptk. 2:15. § (3) bek.]. A hagyatéki eljárás január 23-án lesz. Vagyis ha ott ezt benyújtjuk a közjegyzőnek akkor nem kell gyámhatósági jóváhagyás?

  Választ: Tisztelt Kérdező! A kiskorút öröklési jogviszony alapján megillető jogra vagy őt terhelő kötelezettségre vonatkozóan és a külön is visszautasítható vagyontárgyak öröklésének visszautasításához kapcsolódóan is a Gyámhatóság jóváhagyása szükséges, hogy az Önök jognyilatkozata érvényes legyen. Ezen felül szükséges még 2 tanú is az okiraton.

  Kérdés: Ha magyar cég által dolgozom Németországban, de jelenleg nem kellett kimenni, mert nincs munka, akkor jár-e a magyar fizetés? Sem szerződést, sem bérpapírt nem kapott a fiam eddig, szerintünk be sincs jelentve, olyan variációt is hallottunk, hogy Szlovákiába van bejelentve. A fiam menne vissza dolgozni, de annyit mondtak neki, majd hívják, ha menni kell.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a magyar munkajogi szabályok érvényesülnek az Önök esetében, a helyzetet állásidőnek nevezhetjük és főszabály szerint ilyenkor is az alapbért meg kell fizetnie a munkáltatónak.

  Kérdés: A munkáltató megteheti-e, hogy nem emeli meg a kötelező bért? Eddig a garantált bérminimumot kaptam, szerződéskötéskor, 2020-ban az akkori garantált bérminimum összege szerepel a munkaszerződésben, viszont a szerződésben nincs, hogy a mindenkori garantált bérminimum fog járni. Ezt meg is emelte minden évben, viszont a mostani kötelező emelésnél nem emelt semmit, mondván, hogy nem kell hozzá szakképesítés. Erről viszont semmilyen írásos tájékoztatót nem kaptam. Kérdésem: mennyire jogszerű, és ha nem akkor mire tudok hivatkozni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A garantált bérminimumot köteles fizetni a munkáltató. Ragaszkodjon a munkaszerződés módosításához.

  Kérdés: Olyan ügyben szeretném kérni a segítségét, hogy még akkori élettársam hitelképtelen (munkanélküli) volt, ezért felvettem én neki a hitelt 2000 euró összegben. Erről sajnos semmilyen megállapodás, sem szerződés nem született, hogy megállapodtunk abban, hogy ő fizeti a törlesztőrészleteket. Bizonyíték van róla, hogy volt kommunikáció erről, s az egész összeget is átutaltam neki. Amint az várható volt, azóta már nem vagyunk együtt, s többszöri felszólítás után sem hajlandó fizetni. Sajnos úgy alakult, hogy a törlesztőrészletet én sem leszek képes fizetni egy idő után. Tudna nekem tanácsot adni, hogy ebben a helyzetben milyen lehetőségeim lehetnek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha a hitelszerződésen az Ön neve áll, akkor azt a bank felé Önnek kell törlesztenie. A volt élettársával szemben fizetési meghagyást indíthat, jogalap nélküli gazdagodás jogcímen.

  Kérdés: A férjemnek az első házasságából van 2 felnőtt lánya. Nekünk 3 közös gyermekünk van. Az ingatlan az én nevemen van. Mit kell tennünk ahhoz, hogy ők innen ne tudjanak örökölni? Hogyan lehetséges? Szeretnénk valami papírt írni és velük aláíratni, ha történne valami, hogy a közös gyerekeink védve legyenek. A férjem mindent ott hagyott a lányainak, 7 év után vált el és egy utazótáskával jött el.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az Ön nevén van az ingatlan a férje két gyermeke nem örökli meg. Egyébiránt pedig végrendelettel rendezhetik a hagyatékukat.

  Kérdés: Azt szeretnem megkérdezni, hogy vásárolhatok-e a feleségem telefonszámlájára egy telefont magamnak, mivel én vettem neki az én telefonszámomra és még mindig azt fizetem. De magamnak nem tudok venni és a készülékem nem igen megbízható. Milyen büntetést vagy mit tud ellenem tenni ez miatt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Rengeteg különböző jogi következménye lehet, a felesége által tett lépésektől függően, ezt előre lehetetlen megjósolni. Nem javaslom, hogy felesége telefonszámlájára vásároljon magának telefont.

  Kérdés: Válni szeretnék. A férjem kijelentette, ha válni akarok, csomagoljak össze és menjek. A ház 60%-a az enyém, őt ez nem érdekli, ha én akarok válni, nekem kell mennem. Ebből lehet-e problémám, ha én elköltözök valamelyik családtagomhoz, ameddig nem sikerülne eladni a házat? Ő a házeladásba sem fog belemenni, de kifizetni sem tudja, ilyenkor mi a teendő jogilag? Illetve nem akarja engedni, hogy magammal vigyem a 6 éves fiunkat nyilván azért nem, hogy nekem rossz legyen. Bántalmazó kapcsolatban élek, tudom nem lesz egyszerű, de ki kell lépnem belőle és mindent meg fog tenni, hogy ezt megakadályozza. Édesanyám külföldön él (Szerbia) megtehetem, hogy hozzá megyek vagy probléma, hogy kiviszem a fiam az országból és próbáljak olyantól segítséget kérni aki belföldön van? Illetve ha kényszerít rá, hogy elhagyjam a házat, ő benne maradhat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kikényszeríteni nem kényszerítheti az ingatlan elhagyására, jogi szempontból a legrosszabb, amit tehet, hogy az ingatlant elhagyja (nagyon nehéz lesz később bizonyítani, hogy nem önkéntesen történt), illetve a gyermeket külföldre viszi. Javaslom, minél hamarabb keressen fel személyesen egy ügyvédet, ahol az ügy minden körülményének alapos átbeszélésére, és a leghatékonyabb jogi lépések megtételére sor kerülhet.

  Kérdés: Online szoktam lottózni, 2-3 hete szerencsém volt, és nyertem 92.000 Ft-ot. Szerencsejáték Zrt. megkeresett, hogy tévesen utaltak nekem 92.000 Ft-ot, azaz hogy 2x utalták ki a nyereményem. Nem tudom, lehet igaz volt, mert több helyről érkezik nekem pénz a számlámra, viszont már levettem minden pénzt. Kérdésem a következő lenne. Köteles vagyok visszautalni nekik a pénzt ?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, töltse le a számlakivonatot, amennyiben csak egyszer szerepel rajta utalás, akkor ez (akár a számlakivonattal) írásban jelezze a Szerencsejáték Zrt.-nek, amennyiben kétszer történt utalás, akkor vissza kell fizetnie.

  Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy házasság előtt szereztem a lakásomat a papíron feleségemmel, 6 éve vettem el, 3 év 10 hónapig nem dolgozott, mindent én fizettem, de igényt tart az ingatlan 50%-ára. Jogos-e a követelése vagy nem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához tudnom kellene, hogy mikor kezdődött Önök között az életközösség, tehát mikor költöztek össze, kezdek el közösen gazdálkodni stb. a házasságkötés előtt. Amennyiben az ingatlant ez előtt az időpont előtt vette, úgy az különvagyon, arra a feleség nem formálhat igényt eredményesen.

  Kérdés: Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy jelenleg itthon vagyok a kicsit több, mint két éves kislányommal és közben várjuk a kistestvért, akivel már betöltöttem az első trimesztert. Miképpen célszerű ezt a munkáltatóm felé jelezni, ha a célom, hogy a fizetés nélküli szabadságom megszüntetését követően kivegyem a szabadságaimat és táppénzre menjek. Illetve ez a legpraktikusabb út, amit választhatok?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, azonnal jelezze munkáltatója felé igazolható módon, hogy várandós. Táppénzről a kezelőorvosával, illetve a háziorvosával tud beszélni, a szabadságai kiadását pedig a munkáltatójától tudja kérni.

  Kérdés: Társasházi lakásokban közös vízóracsere eseté kell-e számlát adni az elvégzett munkával kapcsolatban a lakóknak? Minden lakásban új a vízóra.

  Válasz: Tisztelt kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához tudnom kéne, a fő- vagy a mellékmérőt cserélték-e. Amennyiben a melléket, szükséges lett volna a lakóknak számlát kapnia.

  Kérdés: Van egy házam, két autóm, viszont a férfi, akivel 7 éve élek mindent magának akar. A vagyonra ugyan a 7 év alatt tettem szert, de a nevemen szerepel minden. Nincs még csak bejelentve se a házamba. Mit tehetek? Tényleg megfoszthat mindentől? Elzavart és még zárat is cserélt (ismétlem magamat 1/1 tulajdonosa vagyok a háznak nem bérlő vagy egyebek). A házban lévő dolgokat elkezdte megsemmisíteni. Ha én holnap el mennék még azért, ami marad ő köteles lenne ide adni és elhagyni a házat, ha rendőrt hívok?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által írt tényállás alapján azt javaslom, minél hamarabb vegyen igénybe rendőri segítséget, és tegyen feljelentést magánlaksértés és rongálás megalapozott gyanúja alapján.

  Kérdés: A feleségnek van-e joga ott dolgozni a férj cégénél, ha a másik két tulajdonostárs nem akarja (hárman tulajdonosok a cégnél).

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához ennél sokkal több információra lenne szükségem, pl. ki a vezető tisztségviselő? Joga a munkavégzésre egyébiránt nem keletkezik.

  Kérdés: Foglalás, saját tulajdonban, ide bejelentett felnőtt fiúnk miatt, aki nem lakik itt. Jogosan foglalt-e a foglaló?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, azonban önök tudják utóbb igazolni, hogy nem az adós gyermeké volt, amit lefoglalt, így az visszajár (igényper).

  Kérdés: Munkahelyi problémával küzdök. Pontosabban szerb munkaadóm jó ideje nem utalja a pénzemet.

  Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

  Kérdés: Ha barátom nem akar elköltözni a lakásomban kizárhatom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához sokkal több információra lenne szükségem. Milyen jogcímen használják az ingatlant? Az Ön által írtakból csak feltételezem, hogy Öné a lakás, amennyiben így van, ingyenesen használja-e a barátja? Ha így van, ún. szívességi lakáshasználó, ez esetben 15 napos határidő tűzésével felszólíthatja a kiköltözésre.

  Kérdés: Ismerősöm volt párja nem hajlandó elmenni a bérleményből, rendőrség nem tesz semmit, igaz ideiglenes lakcím még oda szól, de a gyerekek már félnek tőle. Kérek valami jó tanácsot.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bérleti szerződésen közösen vannak megnevezve bérlőként? A tulajdonos egyoldalúan ki tudja jelenteni a lakásból. A rendőrségen tudnak feljelentést tenni, amennyiben magánlaksértés vagy zaklatás történik.

  Kérdés: A segítségét szeretném kérni. Egy magánklinikán dolgozom recepciósként, 3-an voltunk. Egyik kolléganőm elment szülni, hirdették a helyét, de nem vettek fel senkit. Ketten maradtunk. A másik kolléganőm felmondott, a felmondási időt tölti. Most felvettek egy új recepcióst, alkalmi munkavállalóként. Én is fel szeretnék mondani. A kérdésem az lenne, hogy ezt megtehetem-e bármiféle jogi következmény nélkül? Ez nem számít éllehetetlenítésnek? Vagy meg kell várnom, amíg lejár a kolléganőm felmondási idejét?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem szükséges megvárnia a kollega távozását. Azonnali hatállyal csak a törvényben előírtak alapján és indokolással mondhat fel, de rendes felmondással írásban felmondhat bármikor.

  Kérdés: Férjem elhunyt. Édesapja után örökölt egy családi házat 1/2 arányban a testvérével. Édesanyja a haszonélvező. Az édesanya is elhunyt. Nem volt közös gyermek. Ilyenkor ki örököl és milyen arányban?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ehhez mindenekelőtt szükséges tudnunk, hogy vannak e gyermekei az elhunytnak, mert azt írta közös gyermek nem volt. Amennyiben leszármazó nincs, vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat. Az örökhagyóval közösen lakott lakás és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon túli hagyaték felét az örökhagyó házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban.

  Kérdés: 4 lakásos sorházban lakom, az 1. lakásban. A Földhivatal társasházként tart minket nyilván. Társasházi alapító okirat 1988-ból van. Közös képviselő nincs. Fázisbővítésért folyamodtam az illetékes elektromos művekhez. Megkaptam az engedélyt. (1×10 A helyett 3×16 A). Az évek során a 2. lakás lakója felosztotta a területet és kerítést építettet a házak elé. Ez sehol nincs bejegyezve. Az áram a 4. lakás falára érkezik és onnan megy tovább a többi házba méretlen vezetéken a villanyórákig. Én a kivitelezéshez villanyszerelőt hívtam. Többen is megállapították, hogy a jelenlegi, 43 éves alumínium vezetékes kialakítás tűzveszélyes. A felújításban csak két lakó van benne, kettő nincs. Kérdésem: Megakadályozhatja-e a 2. lakás lakója, hogy a 4. lakástól az 1. lakásig az ő házfalán keresztül is eljusson az elektromos vezeték az 1. lakáshoz? Köteles-e beengedni előkertjébe a kivitelezőket? Milyen jogszabályra hivatkozhatok?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az állagmegóvás, korszerűsítés érdekében elvégzendő munkálatokhoz a szomszédnak hozzá kell járulnia, hogy a szükséges mértékben használják az ő tulajdonát, azaz belépjenek rá. Szomszédjogokra hivatkozhat és a jegyzőhöz fordulhat amennyiben a szomszéd nem működik együtt.

  Kérdés: Volt élettársamnak – nem bejegyzett, csak 5 évig éltünk együtt – mondtam, hogy szakítok vele, de nem költözik el. A lakás az enyém. Hogy tudom kitenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Fel kell szólítani az ingatlan elhagyására, miután megszüntette neki a szívességi ingatlan használatát. Ha az idő eltelt, akkor „kiteheti”.

  Kérdés: Fél éve egy házat fizetek részletre, ez alatt felújítottam és fizettem, de találtam egy másik lakást közel, ahol én dolgozom, mégsem akarom megvásárolni. Visszakapható a belefizetett pénz?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos jogi válaszhoz több információ szükséges pl. van Önök között egy adásvételi szerződés, milyen szerződés alapján fizeti a részletet.

  Kérdés: 2006-ban végeztem fizioterápiás asszisztensként. Utána történtek módosítások. Jelenleg Szegeden dolgozom. A besorolás érdekelne,mert a mai napig D kategóriában vagyunk, míg vannak olyan intézmények ahol E-ben. Annyi lenne a kérdésem, hogy ez min múlik? Van-e erre jogszabály?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A jogszabály alapján jelenleg D besorolás található.

  Kérdés: Gondnokság alatt lévő személy éjszakai zavaró viselkedése esetén mit tehetünk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos jogi válaszhoz kérem fejtse ki jobban a zavaró viselkedést. Rendőrt mindenképpen hívhatnak.

  Kérdés: Miután valakit beengedtem évekre a családi házamba, hogy ott lakjon (volt idő, amikor be is jelentettem őt állandóra, de utána kijelentettem), akkor ő bármikor jogosult odajönni és továbbra is ott lakni, annak ellenére, hogy én azt nem engedem tovább?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése alapján úgy értjük, hogy jelenleg már az illetőnek sem a lakcíme nincs az Ön ingatlana címeként megadva, sem nem lakója az ingatlannak. Így hát semmilyen joga nincsen ott lakni, az ingatlanba belépni.

  Kérdés: Véletlen derült ki, hogy örököltem egy szőlőt, amit a szomszéd már húsz éve gondoz, 2022-ben póhagyatéki eljárást indítottam. 2023. áprilisban került bejegyzésre a nevem a tulajdonlapon. 2023. novemberében kaptam egy ügyvédi levelet, hogy hozzájárulok-e az eltulajdonosításhoz? A póthagyaték indítása elég-e a tulajdonhoz való ragaszkodásom bizonyítására, amivel megszakadhat a több mint 10 év, mely idő alatt a szomszéd gondozta a földünket?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Levele alapján, miszerint az Ön tulajdonába 2023. tavaszán került az ingatlan, nem lehet szó jelenleg elbirtoklási helyzetről.

  Kérdés: 2023.06.02. óta vagyok táppénzen, mely hamarosan lejár és visszamennék dolgozni. Kérdésem: amennyiben a munkáltató felmond, amikor visszamegyek, ezt megteheti-e rögtön az első munkanapon vagy csak a táppénz lejártát követő 1 év múlva?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A táppénz lejártát követő első munkanapján is felmondhat Önnek a munkáltatója, sőt a táppénz időtartama alatt is közölheti felmondását, csak ez esetben a felmondási idő legkorábban az azt (táppénzt) követő első munkanapján kezdődik.

  Kérdés: Közel 8 hónapig dolgoztam egy vagyonvédelmi cégnél. A munkáltató igazolatlan távollét miatt azonnali hatállyal felmondott (sajnos későn igazoltam a kórházi ellátást). A 2024. január elején megfogalmazott felmondásban a munkáltató tájékoztatott, hogy a ki nem vett szabadságok kifizetése 5 munkanapon belül megtörténik. Erre még nem került sor. A szerződésem heti 40 órás munkaidőről szólt, aminél sokkal több munkaórám volt, de túlóra- és éjszakai pótlékot sem kaptam, csak az alapbért a munkaórákkal felszorozva. A szakmunkás minimálbér feletti munkabért nem hivatalosan kaptam. Szeretném tudni, hogy (1) ha peres úton  követelem a ki nem vett szabadságok, túlórák, műszakpótlék kifizetését, akkor munkavállalóként mekkora büntetésre számíthatok, amiért nem adózott jövedelemhez jutottam. Illetve (2) ha csak a ki nem vett szabadságok elmaradt kifizetése miatt pereskednék, akkor is vizsgálni fogják-e, hogy mennyit dolgoztam nem hivatalosan.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A peres eljárásban a felperesnek, azaz Önnek kell bizonyítania, hogy mennyit dolgozott nem hivatalosan. A szerződésbe foglalt alapbére után fogja alapesetben megkapni a szabadságokat, túlórákat, azt szintén Önnek kell bizonyítania, hogy mennyi volt a nem hivatalos bére.

  Kérdés: A lányom adósságát rátehetik-e az én ingatlanomra?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben nincsen a nevén tulajdonrész (akkor is csak arra a részre), akkor nem.

  Kérdés: A békítő tárgyalást követő tárgyalásra milyen indokkal idézheti be a bíróság egyedül csak a felperest? Úgy tudtam mindkét felet beidézik és együtt a következő tárgyalásokra.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A tárgyalásra mindkét felet idézik.

  Kérdés: Mi tekinthető a perfelvételi szak kezdő időpontjának? A kereset közlése az alperesek vagy az írásbeli ellenkérelem előterjesztése?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a keresetlevél megfelelő, akkor a bíróság végzésben értesíti, hogy a keresetet befogadta és perfelvételre alkalmasnak találja. Ilyenkor a keresetlevél érkezési időpontja.

  Kérdés: Albérletben lakom, én fizetem a közös költséget, amiben a társasház felújítási alap is szerepel. 2018 és 2019 tavaszán felújítás volt, ki lett cserélve a régi vízvezeték és az ereszcsatornát is felújították. A tulajdonos 2018- ban 5.000 majd 2019- ben 10.000 forinttal emelte meg a bérleti díjat 2018-ban arra hivatkozott, hogy régóta lakunk itt, 2019- ben is arra hivatkozott régóta lakunk itt, de szerződés módosítást nem volt hajlandó adni. Jogosan emelt bérleti díjat vagy nem? Tavaly csökkentették a gáz árát, számlákat nem hajlandó hozni arra hivatkozva, hogy nem volt csökkentés és különben sem kaptak három hónapja számlát. Mit tehetek, mert már két éve és most is 125 ft/m3 gázt fizettet velem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A tulajdonos határozatlan szerződés esetében bármikor emelhet a bérleti díjon Ön azt nem köteles elfogadni és felmondhatja a szerződést. A számlák bemutatására köteles lenne.

  Kérdés: A társasházunkban az egyik közös szennyvízelvezető cső eldugult, és a dugulás csak a cső föld alatt futó részének kiásásával hárítható el, de a cső az egyik tulajdonostárs garázsa alatt fut, akik nem hajlandóak hozzájárulni a bontási munkához a garázsukban? Megtehetik ezt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tehetik meg.

  Kérdés: Hol lehet elindítani a szülőtartást? Két gyerek külföldön, két gyerek Magyarországon.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a gyermekek megtagadják az önkéntes tartást, akkor a bíróságnál pert szükséges indítania.

  Kérdés: Az a kérdésem, hogy ha én még a 90-es évek végén beiratkoztam egyetlen félévre egy egyetemre, amelyet aztán otthagytam, és az akkori félévemről most jogviszony-igazolást kérek, ám a tanulmányi osztály nem találja meg az archivált, egykori törzslapomat/leckekönyvemet, akkor feljelenthetnek-e engem intellektuális közokirathamisítás kísérletéért, és ha igen, miért?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem teljesen tiszta, hogy miért gondolja, hogy megvádolnák a leírtak alapján. Készített magának egy igazolást?

  Kérdés: 2022-ben volt nálam lakásfelújítás, de az is úgy, hogy állandóan emelte az árakat stb, de lezajlott. Két év után felhívott hogy ő nálam hagyta a parkettavágóját. A hívás előtt pár hónappal volt egy másik hívás, hogy két éve nála van egy csomó dolog, ami a felújításhoz kellett anyag, megmaradt, fizessek, az elszállíttatásért 30 ezret. Kifizettem. Utána leírattam vele sms-ben, hogy több követelése nincsen. 3 hónap múlva jön a parkettavágójával. Azt hadoválta, hogy az egy kölcsönkapott gép, most kellene annak, aki neki kölcsönadta. A gépre nem emlékszem. Megnéztem, nálam nincsen. Hogy van ez? Kötelező raktárhelyiségnek lennem? Toronyórát lánccal is követelhetnek? Írásos dokumentum nincsen erről. Csak sms váltás.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján, jól gondolja, nem felel továbbá a szakember által Önnél hagyott eszközökért.

  Kérdés: Olyan problémába ütköztem, hogy egy régi barátomnak adtam kölcsön 160.000 Ft-ot átutalás formájában, tavaly áprilisban. Sajnos (mivel jó ismerősök voltunk) kölcsönadási szerződést nem kötöttünk. Azóta folyamatosan ígérgeti, hogy visszafizeti, ennek van chat és sms formájában nyoma is, de a pénz azóta sem érkezett meg. Szeretném megkérdezni, hogy van bármi lehetőségem jelenlegi helyzetben? Jogi vagy egyéb úton tudom fizetésre felszólítani?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Természetesen vannak jogi lehetőségei, hogy visszafizetésre bírja régi barátját, még ha nehezíti is az esetleges bírósági úton történő bizonyítást az, hogy kölcsönszerződéssel nem rendelkezik. Első körben ún. FMH-t kell indítania (fizetési meghagyás).

  Kérdés: 12 órát dolgoztam összesen egy cégnél 1 hónapban, alkalmi munkavállalóként, és beugrósként. Ma este hozta a főnök a bérpapírt, ami 128 ledolgozott óráról szólt, és otthon kiderült a céghez rendesen bejelentettek. A bérpapír számszakilag abszolút valótlan volt, és a fizetést úgy kaptam meg, hogy alá kellett írnom a hamis papírt.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján nem derül ki, hogy az esettel kapcsolatban mi volna a kérdése.

  Kérdés: Szeretném tudni, hogy a szomszéd rendelkezhet-e azzal, hogy mikor és meddig világítok a saját udvaromban éjszaka. A szomszéd mögött van az ingatlanom, tehát a házfalán WC, spájz ablak van.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azzal együtt, hogy a saját udvarán Ön dönti el mikor, meddig világít, figyelemmel kell lennie arra is, az ingatlana használata során tartózkodjon minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédait szükségtelenül zavarná. Ezért ezeket együtt figyelembe véve érdemes eldöntenie, hogy a világítás mennyire lehet zavaró a szomszédnak.

  Kérdés: Teljes munkaidőben dolgozom, azonban megbetegedtem, így az orvosom betegszabadságra küldött, viszont a munkáltatóm a beteg napjaim szabadnak tüntette fel a munkarendben (gondolom, hogy ne fizesse a napot). Ez mennyire jogszerű?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A hivatkozott napok betegszabadsági napoknak kell számítsanak.

  Kérdés: A bérleti szerződésben az alábbi szöveg szerepel: “Jelen bérleti szerződés 2022. december 02. napjától számított egy év időtartamra jön létre, azaz 2023. december 01. napjáig. Jelen bérleti szerződés automatikusan további egy év határozott időtartamra meghosszabbodik, hacsak a Felek bármelyike a lejárat előtt legalább 2 hónappal be nem jelenti írásban, hogy a bérleti jogviszonyt nem kívánja meghosszabbítani.” Nem lett felmondva a szerződés, így a mai nap, azaz 2024.01.10-én is béreljük a lakást. A kérdésem az lenne, hogy ez a meghosszabbított év is fix időtartamnak számít? Ebben az évben már fel tudom mondani bármikor a szerződést, vagy megint csak az év végén tudom elhagyni a lakást?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, ez a meghosszabbított egy év is határozott időtartamú, amennyiben a szerződés erre vonatkozóan még további kitételeket nem tartalmaz. Nem tudja felmondani a szerződést előbbi időpontra, mint ennek az újbóli határozott időtartamnak a vége.

  Kérdés: Van egy ingatlan, mely 50 %-ban az édesanyám tulajdona volt (ő nekem ajándékozta 5 éve), a másik 50% a férjéé. Szeretném megtudni, hogy mivel én nem használom az ingatlant és szeretném azt eladni, milyen lehetőségeim vannak? A másik tulajdonos nem akar fizetni, ellenben használni az ingatlant igen (nem hajlandó sem bérleti díjat fizetni, sem megvásárolni az én 50%-os tulajdonrészemet). Az ingatlan 1 + 2 fél szobából áll, hogy lehet ezt egyáltalán megosztani (mondjuk a nappali az övé, ami 18 m2, míg a két fél szoba, ami együttesen szintén 18 m2 az enyém)? Eladhatom az ő hozzájárulása nélkül is – amennyiben ő nem hajlandó megvenni – az én részemet úgy, hogy az övé megmarad, de nyilván a közös részek (fürdőszoba, konyha, előszoba, mosdó) továbbra is közös tulajdonban/használatban maradnak az új tulajdonossal?

  Válasz: Tisztelt Kérdező!  Az édesanyja férjének többlethasználati díjat kell fizetnie Önnek tekintettel arra, hogy az egész ingatlant használja!  Eladhatja a saját 1/2 tulajdonrészét, ha erre ilyen feltételek mellett talál vevőt. A férjnek egyébként elővásárlási joga van az Ön által meghirdetett áron.  Egyébiránt közös tulajdon megszüntetése iránti pert kezdeményezhet a bíróságon.

  Kérdés: 1. kérdés: Albérleti szerződéskötéskor, ha én, bérlő nem ragaszkodom az ügyvédhez, csak az írásbeli bérleti szerződéshez, akkor kit terhel az ügyvéd díja? Mi erre a szabály? 2. kérdés: Határozatlan idejű bérleti szerződést kötöttem, 60 napos felmondási idővel és azzal a szóbeli megállapodással, hogy a tulajdonos eladásra is kínálja az ingatlant, ezért valamennyivel kevesebb bérleti díjat számol fel, viszont szíveskedjek az ingatlanközvetítő által hozott lehetséges vevőket beengedni a lakásba, eladás esetén pedig két hónapon belül ki kell költöznöm. A bérleti szerződésben egyébként ilyen pont nem szerepel, csak az, hogy bármelyik fél indoklás nélkül felmondhatja, 60 napos felmondási idővel. A tulajdonos nem adta el az ingatlant, viszont felmondta a szerződést és két kiskorú gyermekemmel – az egyik éppen pályaválasztás, felvételi előtt áll – 60 napon belül, 3 hónappal az iskola vége előtt ki kell költöznöm. Milyen megoldást lehetne erre találni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az első kérdésre a válasz, hogy erre nincsen jogszabályi előírás amennyiben a bérlő nem fogadja el ezt a feltételt akkor nem köti meg a szerződést. A második kérdés: A leírtak alapján a tulajdonos jogszerűen mondta fel a szerződést így Önöknek teljesíteniük kell a felmondásra irányadóakat azaz 60 napon belül ki kell költözniük.

  Kérdés: Egyedül dolgozom egy bárban, nincsenek kollégáim. Van jogom elmenni táppénzre, ha nagyon beteg vagyok? Nem engedi a főnököm, hogy táppénzre menjek.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Természetesen van hozzá joga, hogy betegszabadságra menjen.

  Kérdés: Társasházban a tetején lévő lakás terasza beázik, és az alatta levő lakás. 12 éves a ház. Kinek kell fizetni a szigetelés javításának a költségét?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ennek megállapításához több lépés szükséges. Értesíteni kell a közös képviseletet, majd szakembernek meg kell állapítania, hogy a szigetelés a társasház vagy a felső szomszéd érdekkörében felmerült hibából adódik-e. Utána biztosítót kell értesíteni.

  Kérdés: Egy perben jogerős ítélet született, ki kell fizessek 6.000.000 Ft-ot, de erre nincs fedeztem. Az ítélethozatal előtt 3 hónappal eladtam az ingatlant családon belül pénzért. A kérdésem az lenne, hogy ez fedezetelvonásnak számít, és a behajtó megtalálja ezt az ingatlan, már hónapokkal ezelőtt eladtam és lekerült a nevemről.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A végrehajtó már nem tud az ingatlannal kapcsolatban intézkedni, viszont a bankszámláján lévő összegre tud végrehajtani. Nem fedezetelvonás a jogügylet.

  Kérdés: Családba fogadó gyám jogosult lehet-e a GYOD-ra? Szülői felügyeleti jog szüneteltetve van. Nagymama és családba fogadó gyám vagyok. Kaptam egy olyan tájékoztatást, miszerint tavaly májustól lehetséges. Hangsúlyozom, hogy nem örökbe fogadott gyermek.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Gyermekek otthongondozási díjára a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő lehet jogosult.

  Kérdés: Szeretném azonnal felmondani a biztosításomat, mert nem vagyok megelégedve. Nem azt nyújtotta, amit ígért. Már több éve fizetem és most kellene  a segítségük, de ez nem tartozik bele. Tudtommal a lakásbiztosítás nem kötelező biztosítás, mint az autóknál, hogy csak évfordulón lehet megszüntetni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Attól függ a válasz, hogy pontosan milyen szerződést kötött a biztosítóval.

  Kérdés: Lenne egy olyan problémám, hogy a végrehajtó inkasszózta a számlám. Elvileg egy tartozás miatt, ami most kivizsgálás alatt van. Hogy tudom elintézni, hogy az inkasszó lekerüljön a számlámról?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az inkasszó akkor kerül le, ha a tartozást kiegyenlíti, vagy lejárt az inkasszó ideje.

  Kérdés: Volt párom a közös tulajdonú ingatlanon kft. telephelyet és székhelyet jegyeztetett be tudtom nélkül. Tőlem nem kért hozzájárulási engedélyt. Szabályosan járt el?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Székhelyhasználathoz a tulajdonosok hozzájárulása szükséges.

  Kérdés: Családi ház 1/2 tulajdonosai vagyunk a volt feleségemmel, 2018 óta. Válás miatt, bírósági döntés alapján 2020. dec. 4-én megszűnt a közös háztartásunk. Bár a bíróság meghatározta az ingatlan azon helységeit, amelyeket használhatok, lehetetlen körülmények miatt nem tudom azokat igénybe venni a fenti dátum óta. Ehelyett albérletben kényszerülök lakni. 2021-ben értékesíthettük volna a házat, és 2 megfelelő ingatlant tudtunk volna vásárolni az árából, de a volt feleség nem volt hajlandó aláírni az adásvételi szerződést. Szeretném tudni, hogy a volt feleségnek milyen lehetőségei vannak az 50%-os ingatlanrészem elbirtoklására, illetve hogyan lehet azt megakadályozni. Két, 20 és 17 éves gyermekünk van. A kisebbik gyermek még az említett családi házban lakik. A jogszabályt ugyan nem találtam meg, de hallomásból tudom, hogy 2024-ben az elbirtoklási időt 3 évre csökkentették. Erről is tájékoztatást szeretnék kérni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan elbirtoklása 10 év.

  Kérdés: Több 10 éve vásárolt garázsbeálló a mai napig nem került a nevemre. Teendő?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos jogi válaszhoz több információ szükséges. Adásvételi szerződéssel szerezte meg? Használati jogot vagy tulajdonjogot szerzett-e stb.

  Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy ki tudnám-e adni az ingatlant albérletbe, amit a Zrt. eladásra kínált.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos jogi válaszhoz kérem, fejtse ki az esetet részletesebben.

  Kérdés: Szolgálati járandóságban részesülök és mellette 2022. szeptember 1-től szakképző intézményben van alkalmazotti jogviszonyom. A kérdésem, hogy a keresetkorlát vonatkozik-e rám, vagy sem. Tudomásom szerint a nyugdíjasok és egyéb más ellátásban részesülők nyugdíjuk megtartása mellett korlátlanul foglalkoztathatók kiemelt munkakörökben.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nyugdíjas korúak nyugdíj mellett korlátozás mentesen foglalkoztathatóak, azonban ha szolgálati járadékos, akkor kereseti limitátlépés esetén elveszíti a járadékát.

  Kérdés: Mezőgazdasági területem bérbe van adva. Megszüntethetem-e a szerződést akár azonnali hatállyal? Milyen lehetőségeim vannak rá?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az erre vonatkozó bérleti szerződésben kell, leírva legyenek ezzel kapcsolatosan feltételek, elsődlegesen abból célszerű kiindulnia.

  Kérdés: Szüleimtől örökölt házat Magyarországon az eladás évében sikerült eladnom. Külföldi állampolgár vagyok. Hogyan tudom az adóbevallást Magyarországon befizetni, ha az érték a hagyatéki leltárban forintban van megadva, a bevetélt pedig Euró-ban kaptam?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az adó összegét forintban kell bevallani és befizetnie attól függetlenül, hogy az Ön jövedelme euróban keletkezett.

  Kérdés: Felelősségre vonható-e egy kollégium, amennyiben a zuhanyzóban egészségre ártalmas rózsaszín, illetve fekete penész található? A házirend alapján a hallgatók felelősek a lakott helyiség kitakarításáért, azonban tisztítószereket nem, csak egy felmosót és seprűt biztosítanak a takarításhoz. 6 félévet éltem le a kollégiumban, ez idő alatt a tisztaság minden félévben egyre csak romlott, a penész nem a félév során került a zuhanyzóba, már annak elején látható volt. Feljelenthető-e, illetve pénzbeli kompenzációra kényszeríthető-e a kollégium főleg, ha penész allergiával rendelkezem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Felelősségre vonható a kollégium a közös zuhanyzó tisztaságának betartatásáért. Amennyiben allergiájáról orvosi dokumentummal is rendelkezik, ez ügyben egy mielőbbi intézkedést is elérhet. Javasolt a higiéniai körülményeket is ellenőrző szervnél jelezni mindezeket.

  Kérdés: Érdeklődni szeretnék, ha van egy jogi egyesület, akinek odaadtak hivatalos papírokat, hogy segítsenek egy ügy elindításában tavaly szeptember eleje óta, de eddig semmit nem tettek, majd jelezték üzenetben, hogy az iratokat kérnék vissza, azonban ez még nem történt meg, folyamatosan azt válaszolja, hogy az ügyvédeknél van a papír. Többször jelezték, hogy kérje vissza, mindig ezt a választ kapja, az ügyvédek elérhetőségét meg nem adják meg, hogy saját maguk kérjék vissza az iratokat. Mindemellett telefonon nem érik el, és csak halogat. Ez ügyben rendőrségre lehetséges-e feljelentést tenni vagy kérni a rendőrség segítségét, hogy végre visszakaphassák a saját hivatalos irataikat, hogy végre elindíthassák más úton a jogi procedúrát.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasolt elsőként írásban, rövid határidő és megfelelő szankció kilátásba helyezésével felszólítani őket az iratok meghatározott helyen, módon történő átadására. Remélhetőleg, már önmagában ezzel célt tudnak érni.

  Kérdés: Legális-e szülői engedély nélkül más szülőnél aludni 16 éves kortól?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdésében nem derül ki egyértelműen, hogy a saját másik szülőjére vagy egy kívülálló felnőttre gondol.

  Kérdés: Kamionos vagyok, 2008. óta a cégnél. Jan. 3-án jelezték, hogy a megemelt útdíjak miatt másik kamionnal kell majd dolgoznom. Kulcsot kézbe kapva szembesültem, hogy az “új” kamion fülkéje elfogadhatatlanul koszos, büdös, valami sötét folyadék is tocsog belül. Fotókat mellékelve jeleztem messengeren az irányítómnak, hogy nem vagyok hajlandó berakni az ágyneműmet, ruhámat, még a kocsi kitakarítása után se ide, mert ezt a szagot, koszt nem lehet eltávolítani a szivacsokból, ágybetétből, kárpitból és nem kockáztatom meg, hogy valami fertőzést, kártevőt hazavigyek a ruhámon, és a lakást kármentesíteni kelljen emiatt. Fölkerült az ügy a műhelyfőnökhöz, neki is jeleztem az előbbieket, telefonon. Jan. 12-én közölte telefonon, hogy ha nem pakolok be a kamionba (amit közben kitakarítottak), akkor legyek szíves menjek be, számoljak le, ez a tulajdonos utasítása. Én ezt kirúgásnak értelmezem, de szerintem, mivel nem szeretne végkielégítést fizetni, rám bízza, hogy mondjak fel. Hogyan járjak el?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Valószínűleg a munkáltatója úgy értelmezi a helyzetet, ha Önnek valami nem felel meg, nyugodtan mondjon fel. Amennyiben a kamiont megfelelően kitakarították, akkor viszont más lehetősége nem is marad, ha ennek ellenére nem szeretné a kitakarított kamionnal a munkát felvenni.

  Kérdés: Az albérlőm hónapok óta nem fizet és mivel fél az ember, hogy felhalmozza a közüzemi számlákat, ezért azt is én fizetem, amit persze az albérlő szintén nem fizet! Arra hivatkozik hogy van három gyereke. Én külföldön, távol a családomtól dolgoztam keményen közel 70 évesen, miközben a könyvelőm segítségével megkötötte a szerződést, amiben csak az ő neve szerepel, sem a feleségé, sem a három gyereké nincs hivatalosan felsorolva.
  Mellesleg a bérlő nagyobbik focista fia Olaszországba ment focizni, írták is, hogy azért nem tudnak fizetni, mert kell a pénz az olaszországi útra. Mivel nekem is van két gyerekem és négy unokám, nem vagyok hajlandó a megélhetésüket finanszírozni. Milyen eszköz van a kezemben, hogyan  tudom őket kitenni, mivel az állam kiteszi zokszó nélkül az embereket. A téli moratórium vonatkozik a magán bérbeadókra is? Tehát a fő kérdésem, mivel papíron nem szerepelnek a gyerekek és a feleség, kitehető-e a bérlő az ingatlanból?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A téli moratórium vonatkozik rájuk november 15-április 30. között nem lehet kilakoltatni a bérlőket, de ettől függetlenül Ön felmondhatja a szerződést Önök között a nem fizetésre hivatkozva, felhívva őket arra, hogy amennyiben 30 napon belül nem költöznek ki, akkor eljárást indít ellenük.

  Kérdés: Egy beépítetlen telek tulajdonosa vagyok. A szomszédom bírósági pert indított velem szemben bejárási szolgalmi jog miatt. Azt szeretném kérdezni, kimondhatja-e a bíróság, hogy köteles vagyok szolgalmi jogot adni úgy, hogy rajtam kívül volna két másik lehetősége is (akik nem lettek megkérdezve) szolgalmi joggal a közúttal csatlakozni. Abból az egyik a saját telke előtt található telek, ami a saját családja tulajdonában van és onnan közelítették meg az érintett telket az elmúlt években. A másik kérdésem az lenne, hogy a felperesi telek mögötti önkormányzati területen az Önkormányzat rendezési tervében út létesítése szerepel. Lehet-e kérvényezni az Önkormányzatot az út mihamarabbi megépítésére?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Periratok nélkül nem tudunk nyilatkozni a per kimenetelére vonatkozóan, de a periratok birtokában is arra nem fogunk tudni nyilatkozni, hogy a bíróság milyen ítéletet hoz. Az önkormányzat tervében szerepel az út megépítése, tehát jelezni tudják nekik a problémát.

  Kérdés: Nekem van egy önkormányzati lakásom, ami az én nevemen van, a férjem nincs bejelentve, együtt lakunk 15 éve. Van két gyermekünk, egy 19 és egy 14 éves. Rossz viszonyban vagyunk és az lenne a kérdésem, kirakhatom a lakásból, mivel ide nincs bejelentve.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem teheti ki. Az önkormányzati lakás a házastársi közös lakás akkor is, ha az ő neve nincs a szerződésben.

  Kérdés: Tanár vagyok, iskolában dolgozom 40 + éve. 2025 tavaszán betöltöm a 65. évet. Hogyan kell kezdeményeznem (hova, ki(k)nek kell írni/szólni) és mikor lehet/célszerű úgy kezdeményeznem a nyugdíjba vonulásomat, hogy a 65. születésnapom után már ne legyen tovább munkaviszonyom, hanem akkortól már nyugdíjas legyek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az öregségi nyugdíj iránti kérelmet az Államkincstárhoz kell leadni. A munkáltatóval is egyeztetni kell a munkaviszony megszűnéséről.

  Kérdés: 2024.01.09-én kirúgtak a munkahelyemről, ahol napi lejelentéssel dolgoztam, viszont havi munkabért kaptam (minden hónap 10-én), de a jelenleg bent maradt fizetésemet a mai napig nem kaptam meg. Érdeklődnék, hogy kihez és hova fordulhatok annak érdekében, hogy mihamarabb megkapjam a bent ragadt összeget. Mivel albérletben élek két kiskorú gyermekemmel, és lassan ez miatt kidobnak az albérletből.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen a munkáltatóját tudja felszólítani ennek rendezésére. Ha ilyen módon nem jár sikerrel, akkor pedig bírósági peres úton tudja követelni a járó összeget.

  Kérdés: Két problémám van: 1. Társasházunk előtt egy kisteherautó hetekig parkol, persze a tulaj nem itt lakik. Még akkor is ezt teszi, ha az ő háza előtt van hely. Ennél már csak az a jobb, ha a másik autóját is ide teszi le. 2. Az előttünk parkoló autók között hatalmas a távolság úgy, hogy két autó helyett három is beférne. A fenti problémák miatt nekem a fizetős parkolóban kell parkolnom, nem pedig a saját házam előtt. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A nem szabályosan történő parkoló autókkal kapcsolatban a közterület felügyelet hatásköre eljárni. Amennyiben a kisteherautó használója továbbra is Önök előtt parkol, de semmi nem kötelezi arra, hogy ne így tegyen, ezzel, sajnos, nem tud mit kezdeni.

  Kérdés: Öröklés révén testvérem öröklakásának birtokosa vagyok, a közös képviselet azt állítja, hogy a hagyaték átvétele nem jogosít fel a tároló használatára, vissza kell adnom a társasháznak, ugyanakkor a többi tulajdonostárs is rendelkezik tárolóval. Ebben az esetben én egy új tulajdonos vagyok, törvénytelennek tartom az eljárást. Mit mond a Társasházi törvény, mi a teendőm, hogy jogomat érvényesíthessem.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdését nem biztos, hogy teljesen értjük, vagy néhány információ nem ismert számunkra. A tulajdonához kapcsolódó jogokat elsődleges nem a Társasházi törvény szabályozza, továbbá azért, mert Ön csak nem régen került tulajdonosi pozícióba, nincsen kevesebb joga, mint a volt tulajdonosnak, a testvérének volt.

  Kérdés: Olyan kérdésben szeretnék segítségét kérni, hogy Tét belterületén van egy ingatlan, amiben 6/10 én vagyok a tulajdonos, de van 4 tulajdonos, akik fejenként 1/10 arányban tulajok. Én nem szeretném eladni az ingatlant, de ők ragaszkodnak hozzá vagy ahhoz, hogy kifizessék őket. Nyilván jelenleg nincs annyi pénzem, hogy ezt tudjam teljesíteni, így azt válaszoltam, hogy részletekben, ahogy lesz pénzem, kifizetem őket. Természetesen, ha reális árat követelnek. Nyilván erre ők perre szeretnék vinni, ezzel nincs is semmi gond, de mit tudok tenni? Egy 50 nm ingatlanról van szó, ami elég lepukkant állapotban van, nincs kerítés sehol, kívülről omladozó falak, esnek szét a melléképületnek nem igazán mondható melléképületek. Mi azonban a tisztasági festést mindig elvégezzük, a nyílászáró cserét is mi csináltuk, és mindig mi rendezzük az ingatlant kint és bent egyaránt. Mit tudunk tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos semmit, ha a közös tulajdon megszüntetése pert megindítja a többi tulajdonos, akkor a bírósági eljárás során vagy magához váltja az ingatlant vagy elárverezik. A többlet ráfordításait az eladás esetén követelheti.

  Kérdés: A szüleim 2016-ban és 2023-ban hunytak el, egy ingatlanuk volt. Apám halála után az apai részről lemondtunk anyám javára mindhárman. Anyám 2020-ban odaajándékozta a kisebbik testvéremnek az ingatlant a tudtunkon kívül. Neki a haláláig haszonélvezeti joga volt az ingatlanon. A kérdésem az lenne, hogy a kisebbik testvéremmel, ha megállapodunk egy bizonyos összegben és ő azt kifizeti, betudható-e köteles résznek, vagy ez nem lehetséges. Mi a másik testvéremmel csak ezt az összeget szeretnénk megkapni, semmi mást. Lehetséges ez a megoldás?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, egymás között, mint örökösök, létrehozhatnak ilyen egyezséget.

  Kérdés: A kérdésem az lenne, hogy ketten vagyunk testvérek, én életvitelszerűen az egyik szülőmmel a családi lakásban lakom. A lakás az elhalálozott szülőn nevén van még. Az első kérdésem, hogy milyen jogaim vannak jelenleg? Ezen kívül, ha a másik szülő elhalálozik, és nekem nincs máshol lehetőségem lakni, és a testvérem követeli az ő részét, bár neki van családja és másik lakása, ilyenkor milyen lehetőségeim vannak jogilag?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Akár a már elhalálozott, akár a másik szülőjük elhalálozása esetén, amennyiben nem tudnak egyezségre jutni testvérével abban az ügyben, hogy mi legyen a lakás sorsa, akkor dönthet úgy, hogy testvére tulajdonrészének megvásárlása útján kerül 1/1 tulajdonba és marad továbbra is a lakásban. Még több kimenetel és lehetőség is van ennek kapcsán, de az bizonyos, hogy attól a testvére tulajdonhoz való joga nem csorbul, hogy neki másik lakása is van és máshol él. Ha semmiképpen sem tudnak megegyezni, akkor perben lehetséges a döntés a bíróság részéről.

  Kérdés: Ingatlant szeretnék vásárolni egy barátomtól, de sajnos 416 ezer Ft-os vízdíj tartozása van, azt szeretném kérdezni, hogy ha én megveszem az ingatlant, akkor ezt a hátralékot kinek kell kifizetni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy van fennálló tartozás és azt az eladó kiegyenlíti pontos dátummal. Nagyon fontos, hogy a tulajdoni lapon mi szerepel, mivel lehetséges, hogy a tartozás kapcsán végrehajtási jog van bejegyezve.

  Kérdés: Egy esemény kapcsán merült fel bennünk a kérdés, hogy mi történne abban az esetben, ha a férjem váratlanul elhunyna. Jelenleg két gyermeket nevelünk együtt, a közös gyermekünk 11 hónapos, az ő lánya az előző házasságából, aki váltott nevelés keretein belül minden második teljes héten tartózkodik nálunk, 14 éves. A férjemnek van egy 1/1  tulajdonjogú ingatlana (nekem is egy másik városban van egy 1/1 ingatlanom, mely jelenleg ki van adva albérletbe). Az ingatlanokat mindketten a házasságkötésünk előtt vásároltuk. A kérdés, hogy a halála esetén hogyan alakulna az öröklés, illetve jogosult vagyok-e özvegyi jog alapján haszonélvezeti jogra az ő ingatlana kapcsán, ha lakcímkártya alapján és valójában is évek óta együtt élünk az érintett házban? A közös gyermek is ide van bejelentve, a nagylány nem. Halála után, amennyiben az ingatlanban maradunk a közös gyermekkel, kell-e bármilyen díjat fizetnem a többi örökösnek? Maradhatunk egyáltalán itt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési tárgyakon,  emellett megilleti továbbá egy gyermekrész a hagyaték többi részéből. A házastárs egyébként bármikor igényelheti haszonélvezeti jogának megváltását pénzben vagy természetben. Ebben az esetben további egy gyermekrész illeti meg.

  Kérdés: Franciaországban egy edzőteremben 1 hónapos bérletet kértem, kiemeltem, hogy a következő hónapban már nem fogok az országban tartózkodni. Ajánlottak egy csomagot, kifizettem. Miután hazajöttem, kaptam egy levelet a bankomtól, hogy bizonyos összeget nem tudnak levonni a kártyámról, mert jelenleg nincs annyi összeg rajta. Akkor derült ki számomra, hogy előfizetéses csomagot vettem és 4 héttel a következő időpont előtt le kell mondani. Egyelőre 70€-t kérnek rajtam számon, viszont így a következő havit is ki kell fizetnem. Mit tudnak csinálni, ha nem fizetem ki? Számít-e, hogy nem tájékoztattak az előfizetésről, amikor megvettem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Európai fizetési meghagyást tudnak Ön ellen indítani. Természetesen a tájékoztatás hiánya, vagy a megtévesztő tájékoztatás jogszabályellenes. Kérdés, hogy aláírt-e valamit  vagy e-mailben küldtek-e Önnek szerződést, amiben részletes tájékoztatás is van.

  Kérdés: Arról lenne szó, hogy az apa meghalt és az örökséget a fiai örökölték, ebből egy kiskorú, akinek az anyja a gyámja. De ha a gyámügy elvette a gyereket az anyjától, akkor az anyának van valami joga az ingatlanban? És ha nincs, akkor ki lehet jelenteni az ingatlanból?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához több információ szükséges. Az biztos, hogy ha az anyának megszűnt a szülői felügyeleti joga, akkor jogszerűtlenül tartózkodik az ingatlanban és nem is rendelkezhet vele.

  Kérdés: Nem kapom meg a gyermekemet, még a kötelező láthatásra sem. Pedig van válás előtti ügyvédi szerződés, ez alapján történt a válás. Rendezetten, káros szenvedélyektől mentesen, összkomfortos lakásban élek, rendesen dolgozom. Gyermektartási elmaradásom nincsen. Kihez kell forduljak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A láthatás kikényszerítését ügyvédi segítséggel célszerű volt feleségénél elérnie, mert feltehetően peres eljárás szükséges.

  Kérdés: Tájékoztatásra lenne szükségem egy felmondással kapcsolatosan. Kettő és fél éve dolgozom egy cégnél. Ez idő alatt lett egy lágyéksérvem. De nem a munkámból kifolyólag. 2024.01.09- én egy napot voltam táppénzen, mert orvosnál voltam a betegséggel kapcsolatosan. Ott közölték, hogy műtétre van szükség. Ezt én közöltem a munkahelyi vezetőmmel és azt is, hogy 2024.01.15- től táppénzen leszek a sérvműtét miatt. Erre válaszul a munkáltatóm 2024.01.12-én a kezembe adta a felmondásomat. Amiben az áll, hogy 2024.01.12-vel megszüntetik a munkaviszonyomat, közös megegyezéssel. A 30 nap felmondási időt nem kell ledolgoznom, így 2024.02.12-ig állományban szerepelek a cégnél. Ezt nem írtam alá, mivel nem közös megegyezés történt. Kértem a munkáltatót, hogy írja bele a valós tényt, hogy ő mondott fel. A felmondás egyik példányát nem voltak hajlandóak átadni számomra, mivel nem írtam alá. De fotót készítettem róla. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben én 2024.01.15-től táppénzen leszek…

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése befejezetlen, így nem tudunk válaszolni.

  Kérdés: A párom katás vállalkozóként kezdte a munkáját, havi 50.000 Ft-ot fizetett minden hónapban. Majd miután a vállalkozását megszüntette elment dolgozni egy céghez, ahol jelenleg is van. Szeretnénk gyereket vállalni, viszont nem vagyunk tisztában azzal, hogy a bejelentett kata ideje beleszámít neki az 1 év munkaviszonyába? A jelenlegi munkahelyén 5 hónapja dolgozik, katásként egy fél évet volt. Nem szeretnénk felvenni semmilyen babaváró kölcsönt, nekünk csak az 1 év munkaviszony kellene.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kata adózási formát választók vállalkozók, ezért ez nem egy alkalmazotti forma, így tehát nem is munkaviszony, „csak” biztosítotti viszony.

  Kérdés: Egy olyan ügyben keresem Önöket, hogy az adásvételi szerződést az aláírása után is meg lehet támadni, visszavonnám az eladást. Ha igen, akkor kérem a segítségünket, hogy ilyenkor mi a teendő?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem ismerve az ügyet, csak általánosságban tudjuk azt válaszolni, hogy igen, van olyan helyzet, amikor lehetséges a már megkötött szerződés után annak megtámadása, semmisségének megállapítása. A szerződés ismeretében és ügyvédi segítséggel érdemes ebben továbblépnie.

  Kérdés: Mi van, ha betöltöttem a 18. életévem és anyám ki akar tenni minden áron. Tudok ez ellen bármit tenni vagy csak fogadjam el?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Sok információt nem tudunk Önökről, többek között azt, hogy milyen tanulmányokat folytat jelenleg. Elsődleges azt javasoljuk, közös egyetértésben próbálja rendezni a helyzetet édesanyjával.

  Kérdés: Válás esetén, ha a gyermekeim nevére íratom a tulajdonrészem, akkor követelhetik tőlem az ingatlan felét?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdésében leírt információk alapján válaszunk: igen.

  Kérdés: Decemberben vettem ki egy lakást közjegyző előtt aláírt szerződéssel, amivel január 5-ig minden rendben volt, de január 5-e óta nincs fűtés a lakásban. A tulajnak jeleztem ezt a problémát, illetve hívtam szerelőt, aki megnézte a gazkazánt, de sajnos nem javítható. Ezután beszéltem a tulajjal, majd közölte velem, hogy őt nem érdekli és nincs rá pénze megcsináltatni. Egyik ismerősöm mondta, hogy ő is járt már így és hogy ilyen esetben vissza tarthatom az adott hónap lakbérét, illetve még a tulajnak + 1 hónap kártérítést is kell fizetnie, tényleg igaz ez, van ilyen? Illetve köteles a szerelőnek adott pénzt is odaadni, mivel az én pénzem áll a szerelő munkájában.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A lakás rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek megteremtése a tulajdonos kötelezettsége. Így ha Ő ennek, többszöri írásbeli felszólítás ellenére sem tesz eleget, akkor felmondási joga keletkezhet és kártérítési igénye is felmerülhet.

  Kérdés: Ajándékozási szerződést kötöttünk édesanyámmal még 2019-ben, mely értelmében rám íratta egyik ingatlanját. Akkori értéke kb. 25 millió Ft.
  A szerződésben nincs kikötve, hogy osztályra bocsátható-e vagy kötelesrészt kell-e fizetni a másik örököstársnak, a testvéremnek. Ketten vagyunk testvérek. Nem volt kitagadás.  2024. év elején meghalt az édesanyám. Kérdésem, hogy a hagyatéki leltárba majd bele kell-e vezetni a nekem ajándékozott ingatlant is? Vagy kell-e bármit is fizessek a testvérem részére ez az ingatlan után? Végrendeletet nem írt anyukám. A törvényes öröklés szerint ketten vagyunk örökösök. A másik ingatlan, ami anyukám nevén volt halálakor az kb. 30 millió Ft-ot érhet piaci áron. Tanácsot kérnék, hogy mire számíthatok a hagyatéki tárgyaláson?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta. Ennek tükrében kell nyilatkoznia a hagyatéki eljárás során.

  Kérdés: 2017-ben elváltam, azonban a közös kft. ügyében, amelyben volt férjemmel ketten vagyunk tulajdonosok, nem történt semmi előrelépés. 2021-ig semmilyen információm nem volt, egyetlen értesítést, hivatalos dokumentumot sem kaptam a cégről, illetve annak helyzetéről. 2022. szeptemberében tett Cégbírósági feljelentés után csak a 2021-es adóbevallás és a közgyűlés megtartására kötelezték. A találkozó során ígéretet kaptam a számlák és más egyéb elmaradt dokumentumok bemutatására, amire nem került sor. 2023. augusztusában megérkezett az újabb közgyűlésre szóló meghívó a 2022-es bevallás utólagos elfogadását illetően. Válaszlevelem nem ért célba, mert kiderült, hogy a kft. bejelentett székhelye egy beépítetlen, állítólag építési engedéllyel rendelkező telken van. Végül 2023. december 7-én sor került a közgyűlésre, ahol fény derült arra is, hogy a kft-nek adósságot csinált. Tekintettel az említett anomáliákra nem írtam alá semmit. Hogyan tudnék a kft-ből sértetlenül kilépni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, hogy ebben a helyzetben a férjével egyeztessen erről. Ennek sikertelensége esetén ügyvédi segítséggel javasolt eljárnia azért, hogy a felhalmozódott esetleges adósságok, bírságok kapcsán, Önön ne maradjon teher. Nyilván ehhez ismerni kell az alapító okiratot is, ami végső esetben a cégbíróságtól beszerezhető.

  Kérdés: Én hulladékgyűjtő autót vezetek. Hivatalosan ez nem tachográf köteles. Nem is kell használni. Most a főnökség kitalálta, hogy mindenkinek kötelező megcsináltatni a sofőr kártyát. Tudják, hogy nem kell meg is mondták, hogy nem kell használni, de ők kiolvassák majd minden hónapban a semmit. Amúgy sem tudnánk használni, mert nagy része a roncs autóinknak nincs felszerelve digitális tachográffal. Én megmondtam, hogy akkor fogom megcsináltatni a kártyát, ha kifizeti a cég az árát. A semmiért nem fizetek. A kérdésem, hogy lehet ebből bajom? Alkalmazhat ezért valami szankciót a cég?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkaszerződésében és a munkaköri leírásában érdemes megnéznie, hogy milyen feltételek kerültek meghatározásra. Amennyiben az Ön munkaköréhez eddig ilyenre nem volt szükség, ennek kifizetésére nem kötelezhető.

  Kérdés: Egy olyan problémába ütköztem, hogy van egy tanulmányi szerződésem, melyet a cég fizet (angol tanfolyam 40 óra) azzal a feltétellel, hogy a képzést követően fél évig nem mondhatok fel, különben vissza kell fizetnem a képzés összegét.( A képzéssel nem fejlődtem hiszen nem tudták biztosítani a megfelelő szintű foglalkozást.) Szeretnék felmondani a jelenlegi munkáltatómnál, de nem szeretném visszafizetni az összeget, hiszen felmondásom oka a nem megfelelő bánásmód (kiabálás, káromkodás, vallási gúnyolódás). A leírtak miatt többen felmondtak már, így bizonyítékként csak az exit interjúkat tudnám bemutatni, amit nem biztos hogy kiadnak. A munkajogász nem tud segíteni, hiszen ő az igazgatónak ugrál, ezt bizonyítva azzal, hogy volt aki bejelentést is tett, nem történt semmi. Hogyan tudnék úgy felmondani, hogy ne kelljen visszafizetnem a tanulmányi szerződés összegét?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A tanulmányi szerződésében meg kell nézni, hogy a visszafizetéshez kapcsolódó feltétel csak az ún. rendes felmondáshoz kapcsolódik-e. Ugyanis az Ön által leírtak, lehetséges, hogy azonnali felmondásra is okot adó körülményt teremtenek, amennyiben ez így van, akkor a tanfolyam árát sincsen jogok visszakérni.

  Kérdés: Édesapám 1987-ben elhalálozott. 4-en vagyunk testvérek, édesanyám még él, övé a másik fele az ingatlannak, 1/8-ad részt örököltem. Kérdésem az lenne, kell-e engedély tőlük, ha be szeretnék jelentkezni az ingatlanba.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, a tulajdonostársak hozzájárulása szükséges, továbbá felmerül ennek kapcsán, hogy édesanyja egyúttal az ingatlan haszonélvezője-e.

  Kérdés: Kitiltottak, mert hamis terméket árusítottam, pedig egy másik oldalról van és bizonylatot, számlát is küldtem, de nem fogadták el.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése nem derül ki számunkra, így nem tudunk választ adni.

  Kérdés: Adott egy külterületi sorház, aminek az első és hátsó kertje, illetve az előtte és mögötte levő út egy mezőgazdasági cég tulajdonában van, a sorházi lakásoknak pedig külön tulajdonosai vannak. A régi cégtulajdonos megengedte (szóban) a lakóknak, hogy használják a kerteket, így mindenki épített rá, bekerítette, ápolta (kb. 30-40 évig). Most új tulajdonosa lett a cégnek, így a lakók attól tartanak, hogy a kertet elveszik tőlük vagy drágán felkínálják nekik, és ha nem tudják megvenni, akkor nem tudnak közlekedni a lakásukhoz, plusz le kell bontaniuk a kerti tárolókat, kerítéseket, sőt többen már a lakásukhoz is hozzáépítettek. Milyen lehetőségeik vannak a lakóknak a kertek megtartásával kapcsolatban? Minden esetben köteles a cég szolgalmi utat biztosítani a lakásokhoz, ha nincs más út, amin megközelíthetnék a lakók? Ez a szolgalmi út vonatkozhat a lakás első és hátsó bejáratára is? Ennek a bejegyeztetéséhez mit kell tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A téma megválaszolása meghaladja a jelen fórum kereteit, ez egy konzultáció során beszélhető át részletesen. Elsődleges szempont, hogy a szolgalmi jog alapján már a törvény biztosítja az ehhez kapcsolódó jogosultságokat mindenféle további teendő nélkül is.

  Kérdés: A volt exem miatt BAR listára kerültem, mivel válás után nem fizette az átvállalt lakáshitelt törlesztését. Váláskor a bíróság előtt kijelentette, hogy ő marad a házban és átvállalja a ház teljes hitel visszafizetését. Én, mint fő adós BAR listára kerültem, mert válás után fél évvel a volt exem nem fizette a hitelt. Tudok ez ellen valamit tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben jelenleg Ön már passzív BAR listásnak minősül, onnan a meghatározott idő eltelte után (1 év) törlődni fog automatikusan.

  Kérdés: Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy valóban igaz-e az, hogy a válás lezárása előtti elköltözés a közös tulajdonban lévő ingatlanból a tulajdonrész elvesztését vonja maga után? Elköltöztem a közös ingatlanból, mert már nem volt tartható az együttélés a férjemmel. A válóper még folyamatban van. Most kerestem fel egy ügyvédet, aki azt tanácsolta, hogy a válás kimondásáig költözzek haza, különben elvesztem a tulajdonjogomat.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A tulajdonjogát semmiképpen nem veszti el. Amennyiben a visszatérés szándéka nélkül költözik el akkor a közös lakás további használata az, amit kockáztat.

  Kérdés: Pedagógus vagyok, iskolában tanárként dolgozom több éve, határozatlan idejű szerződéssel. A lemondást fontolgatom, majdnem biztos még 2024-ben. Kérdésem, hogy a munkáltatónak megküldött beadványomban a munkaviszonyom megszüntetésének kért napja (dátuma) mi legyen, annak figyelembe vételével, hogy az új jogszabályok alapján, ha jól tudom a lemondás benyújtásától kezdve három hónap lemondási időt kell még a lemondás esetén ledolgozni. Tehát a beadás dátumával kérjem a munkaviszonyom megszüntetését (és attól még csak három hónap múlva fog ténylegesen megszűnni) vagy úgy kérjem, hogy a lemondási beadvány beadásának dátumától számított három hónap múlva szűnjön meg a munkaviszony?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amelyik napon felmondását benyújtja (és abban pl. a “mai nappal felmondok…” szövegezés vagy ehhez hasonló szerepel), átadja a munkáltatói jogokat gyakorló személynek, a jogviszonya szerinti felmondási idő onnantól számítódik, és annak végével szűnik majd meg a munkaviszonya.

  Kérdés: Nekem le van tiltva az EESZT profilom teljesen. Lekérdeztem az EESZT profilom adatkezelési naplóját, és azt találtam, hogy egy orvos sürgős szükségre hivatkozva letöltötte a személyes adataimat, a tudtom és az engedélyem nélkül, annak ellenére, hogy én nem vettem igénybe sem személyesen, sem telefonon egészségügyi ellátást. Félek attól, hogy rossz szándékkal fel akarja használni ellenem. Mit kell tennem ebben az esetben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, az orvossal írásban vegye fel a kapcsolatot, hogy milyen célból volt szüksége az Ön adatainak megismerésére.

  Kérdés: Kaptunk egy bírósági végrehajtói felszólítást azonnali befizetésére, egy 1990-és évek beli vélt 128 ezer forintos tartozás befizetésére, mely jelenleg 1,2 millióra rúg. Mellékletként kaptunk egy 2000-ben hatályba lépett végrehajtási lapot, melynek a hátulján már 2006. van dátumnak írva, illetve egy végzést a cég nevének megváltozásáról. Van-e egy majd negyed évszázados tartozás ily módon történő behajtására?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján meg van az esélye, hogy a tartozás kapcsán az elévülésre lehetséges hivatkozni. Az elévülés bekövetkezése önmagában ellehetetleníti az összeg behajtását, de hivatalból nem vehető figyelembe. A lehetséges lépésekhez minden iratot ismerni kell, amiben tudunk segíteni.

  Kérdés: December 16-tól nem dolgoztam, amit közöltem is a munkáltatómmal előre és tudomásul is vették. Január elsején délután 2 órakor érkezett az üzenet, hogy én január másodikán hajnal 3 órakor induljak el külföldre elkezdeni a munkát. Nem volt előre lebeszélve semmilyen formában. Szerződéses partnerről van szó, szóval tudták már január elseje előtt. Ez már nem az első eset volt, ezáltal azt mondtam a főnöknek, hogy nem tudok elindulni ilyen szűkös határidőn belül, így a munkát sem tudom elvégezni, telefonban felmondtam azonnali hatállyal és megerősítettem a szándékomat e-mailben is, hogy minél hamarabb megkapják. A felmondás óta eltelt 19 nap, a decemberi részarányos béremet nem kaptam meg azóta sem. A cégnél még mindig be vagyok jelentve, azt mondták, hogy az azonnali felmondás ellenére még 30 napig be is leszek. Ez így mennyire jogszerű a részükről? Vannak hiteleim, amiket fizetnem kell, már mindegyiken késedelmi kamat van, mert nem kaptam fizetést.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdéséből nem derül ki, hogy Ön a felmondását szabályosan megtette volna. Továbbá úgy tűnik, hogy a felmondása nem azonnali hatállyal, hanem 30 napos felmondási idővel történt meg. Ezeket, javasoljuk, tisztázza munkáltatójával.

  Kérdés: Az ingatlan szívességi lakáshasználatra van odaadva. A lakáshasználó meg szerette volna venni az ingatlant, de a körülményei megváltoztak és ez nem valósult meg. Többgyermekes anyáról van szó, így hagytam, hogy az ingatlant használják, amíg nem találnak valami jobb megoldást, én a gyerekeket sajnáltam. A hulladék elszállításra nem kötöttem külön szerződést, mert azt mondták, hogy hiteles szívességi lakáshasználat esetében, ha a lakáshasználó beviszi a megkötött szerződést, igényelheti a szemétszállítást. Ez nem történt meg. Elmondása szerint nem engedték neki, hogy használatba vegye a szolgáltatást. Sajnos azóta többször meggyűlt vele a bajom, hatalmas szemétrakást gyűjtött össze. Ha büntetés lesz belőle, azt nekem vagy a lakáshasználónak kell kifizetnie ?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdésében leírtak alapján úgy értelmezzük, a hulladékhoz kapcsolódó büntetést elsődlegesen Önnek kell kifizetnie. Ezt követően viszont ennek megfizetését Ön kérheti a lakáshasználótól.

  Kérdés: 2023. augusztus 14. és 2023. december 4. között Németországba dolgoztam német bejelentéssel. Szerződésben napi 8 óra van feltüntetve, de 10-et dolgoztunk, hogy 20 ledolgozott nap után 1 hétre hazajöjjünk. Törvényileg járna 7 nap szabadság, amit nem fizet ki a munkáltató, “nincs pénzem” címszó alatt. Hogyan kaphatnám meg ezt az összeget? Van magyarországi címe a vállalkozónak.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a szabadság valóban jár Önnek, és annak pénzbeni megváltása is lehetségessé vált, javasoljuk, írásban szólítsa fel ennek teljesítésére munkáltatóját. Ennek eredménytelensége esetén jogi úton tudja érvényesíteni igényét. (Peres eljárás.)

  Kérdés: A férjemnek sajnos skizofrén betegsége van és ez által nagyon sok vita veszekedés van köztünk, viszont a házunkon haszonélvezeti joga van. Meg lehetne-e szüntetni a haszonélvezetet, mert lehetetlenné teszi az életemet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha jól értjük, a férjének van haszonélvezeti joga az ingatlanon, amelyben laknak. Megszüntetni nem tudja, esetleg valamely más ingatlanra váltani, más módon kiváltani tudja, amennyiben ez a haszonélvező érdekeivel is egyezik. Természetesen ehhez a férjének a beleegyezése is szükséges.

  Kérdés: Szakrendelőben van-e jogom másik szakorvoshoz menni, mint aki eddig kezelt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A legtöbb szakrendelőben, ahol adott szakterületen több szakorvos dolgozik, lehetősége van megválasztani, melyik szakorvos rendelési idejére kér időpontot.

  Kérdés: Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy valóban igaz-e az, hogy a válás lezárása előtti elköltözés a közös tulajdonban lévő ingatlanból a tulajdonrész elvesztését vonja maga után? Elköltöztem a közös ingatlanból, mert már nem volt tartható az együttélés a férjemmel. A válóper még folyamatban van. Most kerestem fel egy ügyvédet, aki azt tanácsolta, hogy a válás kimondásáig költözzek haza, különben elvesztem a tulajdonjogomat.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A tulajdonjogát semmiképpen nem veszti el. Amennyiben a visszatérés szándéka nélkül költözik el akkor a közös lakás további használata az amit kockáztat, de ez egy használati jogosultság, nem pedig tulajdonrész.

  Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy a főnökömnek mínusz lett a leltára és engem meg a munkatársamat gyanúsítja, hogy mi loptunk a boltból, mert a munkatársamnak abból lett meg a jogsija, én pedig abból akarok autót venni. És hogy bírósági pert fog a nyakunkba varrni, mert ő tudja, hogy mi loptunk. Gyanúsítgat, de bizonyítékot nem tud felmutatni, azt mondta, mi kettőnknek kell kifizetni a pénzt.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leltárfelelősség a munkavállaló sajátos megőrzési felelősségéhez kapcsolódik, amely csak meghatározott feltételek esetén áll fenn. A munkavállaló e felelőssége eltér a munkavállalói kártérítés általános szabályaitól. Fontos, hogy a leltárhiányért való felelősség feltételeinek fennállása esetén a munkavállaló vétkességére tekintet nélkül felel. Ezt azt jelenti, hogy akkor is felel a leltárhiányért, ha annak előidézésére az ő hibáján kívül került sor. Alapvető, de nem egyetlen feltétele, a leltárfelelősségi megállapodás megkötése, amelyben ezt a felelősséget ellentételezni is szükséges. A leltárfelelősség további feltétele, hogy a leltári készlet szabályosan kerüljön átadásra, ill. átvételre.

  Kérdés: A kivitelező ellen szeretnénk pertársaságot alapítani, egy lakópark építése során felmerülő építési hiányosságok, hibák kiküszöbölésének érdekében, mivel a kivitelező rendszeresen késik a munkálatokkal, az elvégzett munka nem megfelelő minőségű, a kivitelező a felmerülő problémák elől elzárkózik vagy elutasítja saját illetékességét. Kérdésünk, érdemes-e pertársaságot alapítani, ha ugyanazzal a kivitelezővel szemben, de mindenkinek más természetű kifogása van?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ügyvédi költségeiket csökkenthetik a pertársasággal, arra a kérdésre, hogy ez lehetséges-e, először részletesen át kéne beszélni a kifogások természetét.

  Kérdés: Olyan problémával állok szemben, hogy sógornőm 44 éves korára gondnokság alá lett véve (pontosan nem tudom hogyan) és a kijelölt gondnoka (nővére) nem kívánja segíteni, hanem intézetbe szeretné tenni. Ennek érdekében már több intézményt is megnézett, és bemutatott gondnokolt testvérének, aki nem akar a nővérénél lenni, hanem inkább öccsénél és feleségénél (nálam). Én szívesen fejleszteném, gondoznám, segíteném, ugyanúgy mint a férjem, de egy állítólagos bírósági ülésen, ahol megkapta a gondnokolt státuszt, azt mondta a kijelölt gondnoka, hogy mi nem vagyunk rá alkalmasak. Hazudott a bíróságnak, hogy nincsen munkahelyünk. Ebben az esetben, hogyan lehetne segíteni sógornőmnek (a gondnokoltnak), hogy ne kerüljön intézetbe vagy ha bekerül, hogyan tudjuk mi (öccse és neje) kivenni onnan?

  Válasz: Tisztelt Kérdező!  A lehetőségeik körében felmerülhet magának a gondnokságnak a felülvizsgálata, a gondnok tisztségből történő elmozdításának kezdeményezése, az esetleges támogató személye és annak lehetséges intézkedései, amelyekkel elkerülni lehetne a sogornője intézményi elhelyezését vagy változtatni azon.

  Kérdés: Olyan kérdésem lenne hulladékgazdálkodás témában, hogy a környezetvédelmi hatóságtól kapott ellenőrzésekre milyen jogszabály vonatkozik? Konkrétabban, hogy egy kiértesítés nélküli lakott épülettel és kerítéssel még nem rendelkező, de lakott övezeti telken, amennyiben a tulajdonos nem tartózkodik ott, a hatóság jogszerűen jár-e el, ha autóval behajt a telekre, körbefényképezi az ott található, általa hulladéknak vélt dolgokat, majd távozik onnan, illetve ezek a képek utána felhasználhatóak-e. Amennyiben lehetséges az ide vonatkozó jogszabályra is kíváncsi lennék.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A hatóságok eljárására általánosan az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezik. Az ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készítenie a hatóságnak, nem kötelesek előre értesíteni ellenőrzésről, de a magánterületre nem hajthatnak be járművel a leírt esetben, csak gyalogosan.

  Kérdés: Nagymamánknak volt egy szántó besorolású földterülete, amelyet lánya és két unokája örökölne, viszont a hagyatéki adatszolgáltatásnál lánya csak az egyik unokáját tüntette fel örökösként. Emiatt a teljes hatályú hagyatékátadó végzés is így említ összesen csupán két örököst. Testvérem bement az eljárást lefolytató közjegyzői irodába, ahol írásbeli nyilatkozatot tett, hogy engem kihagytak az örökösök közül. Ezután egy végzést kaptam a közjegyzői irodától, amelyet a közjegyzői irodai ügyintéző hozott meg. A végzésben a hagyatéki vagyon, a hagyatéki teher és a három örökös van feltüntetve. Illetve a közjegyzői irodai ügyintéző felhívta a figyelmemet arra, hogy a végzés kézhezvételétől számított 5 napon belül legalább teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozzak arról, ha az örökséget visszautasítom. Valóban hozhat végzést hagyaték ügyben közjegyzői irodai ügyintéző? Ha lemondok az örökségről valóban muszáj fent említett magánokiratban nyilatkoznom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A fent említett végzést irodai ügyintéző nem hozhat, de lehet csak a közjegyző által hozott végzést kiadmányozta. A pontos válaszhoz meg kellene tekinteni a végzést. Igen, teljes bizonyító erejű magánokiratban mondhat le az örökségről.

  Kérdés: Ha a pedagógus nem kapott nehéz körülmények között végzett munkáért pótlékot, jár-e neki a teljes esélyteremtési illetmény? A település szerepelt mindig is a kedvezményezett települések listájában.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a rendeletben foglalt feltételeknek megfelel a település, akkor jár az esélyteremtési illetmény.

  Kérdés: A férjem édesapja 15 éve, az édesanyja tavaly meghalt. Az apai résznek 3, az anyai résznek 2 örököse volt. Az édesapa halála után az egyik testvér tartozásokat hagyott a házon, ezt árverésen én szereztem meg. A ház akkori értéke kb. 5 millió Ft volt. A másik testvére külföldre költözött, a ház lakhatatlan volt. A férjem felújította és így 11.700 e Ft-ért értékesítettük, amelyből a testvére 3.600 Ft-ot kapott (apai rész 1/6 és az anyai részből “kvázi” örökségként). A férjem édesanyja hozzánk költözött minden költséget közösen viseltünk (rezsi, étkezés, kórház), félretett pénze nem volt. A hagyatéki leltár 3.000 Ft a folyószámlán. A temetési költséget a férjem állta. Jogos, hogy a külföldre költözött testvére most pénzt követel tőlünk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az nem biztos, hogy a férje testvérének jár összeg az értékesített ingatlanból, azonban az jogos igénye, hogy erről Önökkel egyeztetést folytasson és a hagyaték kapcsán felmerült terheket, költségeket is megismerje. Javasolt ezzel kapcsolatosan mindenről tájékozatniuk egymást és azt követően egyezségre jutniuk.

  Kérdés: Decemberben vettem ki egy lakást, a szerződést közjegyző jelenlétében írtuk alá. A gondom az lenne, hogy január 5-e óta nincs fűtés, a tulaj nem hajlandó megcsináltatni a gazkazánt, ilyen esetben mit tehetek? Illetve egyik ismerősöm mondta, hogy ilyenkor visszatarthatom erre a hónapra a lakbért, és még kártérítésként köteles 1 hónapot elengedni, ez tényleg így van?

  Válasz: Tisztelt kérdező! A jogszabály alapján a következőket teheti. Bíróságon kötelezheti a bérbeadót a javításra, vagy kijavíthatja Ön a hibát és akkor annak az összegnek a megtérítésére tarthat igényt, vagy felmondhatja azonnali hatállyal a szerződést, tekintettel arra hogy a lakás a rendeltetésszerű használatra alkalmatlan.

  Kérdés: Németországban dolgozom és A1-gyel vagyok kint, akkor megkapom a szakmunkás bért elvileg, vagy azt el tudja tenni, akinél dolgozom, a cég? Mert én nem kapom meg.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, fejtse ki részletesebben az esetet a pontos jogi válaszhoz.

  Kérdés: A segítségét szeretném kérni: Három éven túl vagyok nyugdíj előtti járadékon, sajnos késedelmesen jelentkeztem és így töröltek az ellátásból, mivel nincs más jövedelmem, nagyon szeretném valahogy újra kapni, mert kétszer műtöttek csípőprotézissel. Az utolsó két éve volt, nem találtam munkát sajnos ilyen betegen, lelkileg és testileg teljesen oda vagyok, nem tudom most mi lesz velem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontosan milyen járadékról van szó és eddig mi alapján kapta?

  Kérdés: Van tőlünk pár utcára egy elhagyatott ház (Budapesten). Már lassan 3 éve mindennap elmegyek mellette, de se mozgás, se felújítás nem történik az ingatlan körül. Lehetséges valahogy megszerezni/megvenni ilyen jellegű ingatlant? Ha igen, ilyen esetben milyen költségekkel kell számolni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan tulajdoni lapján megtalálható a tulajdonos. A költség a vételár, amit a tulajdonost illet, illetve a 4 %-os vagyonszerzési illeték, továbbá az átírás ára, költségei.

  Kérdés: 1992-ben elvégeztem egy egészségügyi szakiskolát (ált. ápoló és asszisztens). A jelenlegi munkahelyemen (szociális otthon) 2026.05.01-ig kaptam határidőt, hogy menjek el iskolába, mert különben semmissé teszik a végzettségem és vissza minősítenek. Valamint a bérem is csökkentik. Jogszerű ez?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés megválaszolásához több információ szükséges, milyen iskola milyen képesítés az, amit a munkáltató említett?

  Kérdés: Ha házat vennék, amin jelzálog van, át kell vállalnom az egészet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem kell átvállalnia a fizetést, de a jelzálogjog esetében szinte mindig elidegenítési tilalom is be van jegyezve a tulajdoni lapra. Továbbá a tartozásért az ingatlannal „felel”.

  Kérdés: Egy olyan kérdésem lenne, hogy a volt párom, akivel együtt éltem, néhányszor utalt pénzt a bankszámlámra, hogy vegyek meg ezt-azt. Szakításunk után most azt követeli, hogy fizessem vissza, mert azt nekem kölcsön adta. A megjegyzés rovatban nincs feltüntetve, hogy kölcsön. Egyébként sem az volt. Mi ilyenkor a teendő? Jogilag behajthatja-e rajtam az összeget?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Indíthat Ön ellen fizetési meghagyásos eljárást, aminek ha Ön ellentmond a volt párja pert indíthat, azonban ott neki bizonyítania kell, hogy kölcsönről volt szó.

  Kérdés: Állítólag a bíróság megszüntette a pert, viszont hónapok óta nincs végzés, az ügyvéd nem ad tájékoztatást. Én, mint magánszemély, hol tudok ennek utánanézni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bíróságon ügyfélfogadási időben.

  Kérdés: Az anyukámmal élek. De a megbeszélt időpontba apukámnál is vagyok. De ha én nem szeretnék az apukámmal találkozni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontosabb ismeretek szükségesek, hogy megfelelő jogi választ tudjunk adni.

  Kérdés: Ingatlant vásárolnék, amin több mint 1,5 millió teher van. A szerződésben én, mint vevő kifizetném a terhet egyenesen a behajtónak, ez az összeg foglalóként és előlegként szolgálna. Ezen kívül az ingatlan közvetítőt is én állnám, ez az összeg szinten lejön a vételárból. Kérdésem az, hogy mennyire rizikós ez az üzlet? Mi véd engem, mint vevőt? Mi történik akkor, ha a tulaj visszalép miután az adósság és az ingatlanközvetítő ki lett fizetve? Hogyan tudom ezt a részemről biztonságosabbá tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A Ptk. alapján a foglaló felett az eladónak rendelkezési jogot kell szereznie és a foglaló megszerzése a szerződés megkötéséig kell történjen. Amennyiben jogvitára kerülne a sor, nem tudná foglaló címen visszakövetelni a kifizetett összeget. Javasoljuk a letétbe történő teljesítést, így mindenki megfelelő biztonságban van.

  Kérdés: Egy kapcsolattartási ügyben, amikor igazságügyi szakértői tanácsra jobban csökkentett kapcsolattartás lett egyezségbe foglalva és bíróság által jóváhagyva, mint a felperes kért, az alperes pedig bővített kapcsolattartást, ami egyáltalán nem teljesült. Viszont az egyezség közelebb áll a felperesi kérelemhez, akkor a perköltség hogyan szokott rendeződni? A költségekben nem született egyezség, bírói döntés alatt van.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Alapvetően mivel itt egyezség lett kötve a felek között és nincs pervesztes/pernyertes a bíró hozhat olyan döntést, hogy mindenki viselje a saját perköltségét.

  Kérdés: Nyugdíjazásom előtti felmentési időmet töltöm március 18-ig, kapok-e béremelést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elvileg igen.

  Kérdés: Jelenleg kormányzati szolgálati jogviszonyban dolgozom osztályvezetőként. Az általam helyettesített kismama gyedről jön vissza dolgozni osztályvezetői pozicióban, így engem referensé neveznek át. A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény (továbbiakban Kit.) 89. § (3) alapján kérném jogviszonyom felmentéssel történő megszüntetését. 4 havi végkielégítésre vagyok jogosult. Kit. 111. § (4) bekezdése alapján felmentési idő felére mentesítenének a munkavégzés alól. Kérdésem az lenne, hogy a munkavégzés alóli felmentés ideje alatt létesíthetek-e Mt-s jogviszonyt egy cégnél, a felmentési bér arra az időszakra is járna-e, amikor már az új munkahelyen lennék foglalkoztatva, továbbá a végkielégítést befolyásolja-e? Erre vonatkozóan kizárást, tiltást nem találtam a jogszabályban.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkavégzés alóli felmentési időszakában Önnek még ugyanúgy él a szolgálati jogviszonya teljes munkaidőben, így ebben az időszakban még nem tud teljes munkaidőben már egy új munkahelyen is munkaviszonyt megkezdeni. A végkielégítésre való jogosultsága ettől független tényező.

  Kérdés: Jogosan járt el a tankerület, amikor a besorolásnál nem vette figyelembe az egyetemi végzettséget? Tanítóként dolgozom, főiskolai végzettséggel. Ukrán nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári oklevelem van (honosított). Ezzel a végzettséggel alkalmaztak, közben elvégeztem a főiskolát. Legalább 10 éve nem veszik figyelembe a magasabb szintű végzettséget a bérezésnél, mondván a munkavégzésemhez ez szükségtelen. Az általános iskolában a 4. évfolyamtól a 8. évfolyamig tanítok rajzot, melyhez műveltségterületi képzésen vettem részt a Kaposvári Egyetemen.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben munkakörénél nem feltétel a végzettség, amivel Ön rendelkezik, lehet jogszerű a tankerület eljárása.

  Kérdés: 18 évvel ezelőtt szüleim eladtak egy ingatlant 16,4 millióért, amiben nevelőapukám 50%ban volt tulajdonos, édesanyám 17%-ban, én 33%-ban (kiskorúként). 18 év alatt az új “tulajdonos” nem íratta a nevére, így a tulajdoni lapon még mindig a mi neveink szerepelnek. Szüleim 10 éve Angliában élnek életvitelszerűen, semmi nincs itthon a nevükön, csak ez a ház. Nevelőapámnak voltak tartozásai, ráterhelték erre a házra, árverezés alatt van. Így most írtak egy másik adásvételi szerződést és most az “új tulajdonos” fia fogja megvenni 30 millióért. Azt írja az új adásvételi szerződéstervezet, hogy 30 millióból levonják a 16,4 milliót és a tartozásokat, a fennmaradó összeget pedig én fogom megkapni, ugye azóta már felnőtt lettem. Igazából a kérdésem az lenne, hogy miért én kapom meg a különbözetet, vagy hogy egyáltalán miért kapok? Azért mert amikor eladták ezt a házat utána semmi nem került ugyanilyen tulajdonhányaddal a nevemre?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az, hogy került-e a nevére, és bármilyen tulajdoni hányadban ingatlan, annak semmilyen köze nincsen ahhoz, ha egy adott ingatlan eladásából önnek vételárrész jár-e vagy sem. Az Ön által leírt kérdéssel kapcsolatban több olyan részlettel nem vagyunk tisztában, ami miatt további pontosabb válasz megadása e fórum keretében nem lehetséges. Szükséges lenne ismerni az összes iratot.

  Kérdés: Édesapámmal eltartási szerződést kötöttünk.Testvérem néha hazajár és az én tudtom nélkül elvisz dolgokat, ami apám tulajdona. Van hozzá joga?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs joga testvérének ahhoz, hogy édesapja tulajdonában lévő ingóságokat édesapja tudta és engedélye nélkül elvigyen.

  Kérdés: 2012-ben egyik gyermekemnek ajándékoztam (szerződéssel) a nevemen lévő ingatlant. Másik gyermekemmel akkoriban nem ápoltam jó kapcsolatot. 12 év elteltével sikerült rendezni kapcsolatunkat, ezért őt sem szeretném kihagyni az örökségből. Van lehetőségem ennyi év elteltével felbontani az ajándékozási szerződést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ajándék visszakövetelésére akkor van lehetőség, ha erre az Ön létfenntartása érdekében van szükség, továbbá, ha a megajándékozott Ön vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követett el, illetve, ha az Önök számára az ajándékozási szerződés megkötésekor is ismert feltevés, amelyre tekintettel Ön adta az ajándékot, később meghiúsult.

  Kérdés: Van egy ingatlanom, amit én magam vásároltam meg, a gyerekeim anyjával már nem voltunk együtt, soha nem voltunk élettársak, de a gyerekek miatt segítettem neki. Ő mindenhol nyilatkozott arról, hogy nincs élettársa és egyedülálló anyaként vette fel a családi pótlékot és az önkormányzattól is a lakástámogatást. Most lett egy komolyabb kapcsolatom és közös vagyon megosztás címszóval igényt tart a házam felére. Mindez, ha nem lenne elég az ügyvédje jóban van a bíróval, így az elfogult. Mit tegyek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, ez esetben Ön is ügyvédi segítséggel lépjen fel a gyermekei anyjának igényeivel szemben.

  Kérdés: Egy irodánál dolgoztam, hirdetés céljából létrehoztam egy Facebook csoportot. Nagyon kevés idő alatt nagyon sok emberhez eljutottam ezáltal, közben várandós lettem, betöltötte gyermekem a 3 évet, visszamentem dolgozni, de nem akart már foglalkoztatni a főnököm (én se szívesen maradtam volna, így ez nem is gond). A gond az, hogy a magán Facebook profilomhoz tartozó oldalt azóta is használják, nem tudom törölni, mert kitiltottak belőle, írtam már a Facebook-nak és nekik is, persze előrébb nem vagyok azóta sem. Ha jól gondolom az oldalhoz hozzáférnek, akkor a magán profilomhoz és a chat felületemhez is. Mit tudok tenni? Évek óta kihasználja és nyerészkedik azon a felületen, amit én csináltam, illetve a magán szférámat is sérti.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, először írásban szólítsa fel volt munkáltatóját az Ön felületei használatának abbahagyására és saját hozzáférése visszaadására. Amennyiben meghatározott határidőn belül ez nem jár eredménnyel, jogi úton érvényesítheti igényét.

  Kérdés: Egyesületem nevében egy önkormányzati Kft-től kértem árajánlatot terembérletre. Az ajánlatra elutasítást kaptam, és később egy másik lehetőségre adtak ajánlatot. A meghívott közéleti személy több fórumon és a sajtóban is nyilvánosságra hozta az elutasítás tényét. Védekezésként a település alpolgármestere a közösségi médiában nyilvánosságra hozta a teljes levelezést (kifényképezve, nevek kitakarásával, de a titulussal és az egyesület nevével, azaz egyértelműen beazonosíthatóan). Nem kért semmilyen felhatalmazást a közzétételhez. Kérdésem: megsértette-e a zárt küldeménynek tekinthető elektronikus levelezés (5 db levél) nyilvánosságra hozásával (gyakorlatilag illetéktelen személyeknek való átadással) a Btk. 224. paragrafusát?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jogi személy esetében is el lehet követni a levéltitok megsértését.

  Kérdés: Ha van egy alkotó, aki horgolási mintákat árul, az az illető megtilthatja, hogy a minta alapján elkészült terméket eladjam?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a minta szerzői jogi védelem alatt áll, megtiltható annak, az az alapján készült terméknek a nyilvánosság számára történő forgalomba hozatala.

  Kérdés: Hatalmas problémával küzdünk. November 1-én költöztünk egy albérletben, ahol először a fűtéssel volt probléma, nem lehetett felfűteni a lakást 16 fok fölé. Ezt azóta a tulajdonos megoldotta, így 18 fokra fel lehet, fali panelfűtés, ami iszonyatosan sokat fogyaszt az úgy szint iszonyatos bérleti díj mellett. Határozott időre szól az albérlet sajnos, tehát a kauciót visszatarthatja, ha idő előtt felmondunk. Mindezek mellett van egy közös biciklitároló, ahol nem tudom tárolni az enyémet, mert folyamatosan kiszúrták, a másik pedig, hogy minden éjszaka felettünk kettővel egy idős néni nagyon hangosan hallgatja a tv-jét, azt is lehet hallani, mit néz és ez nagyon zavar, van egy 4 éves kislányunk és alig tud tőle aludni. Amikor felmentem szépen megkérni a hölgyet, másnap a közösképviselő jött le, hogy hát én mit képzelek magamról. A kérdésem az lenne, hogy ezek a tényezők számítanak-e a kauciót nézve, ha idő előtt felmondom a szerződést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által leírt tényezőkből a szomszédtól jövő zaj lehet hivatkozási alap a felmondásra, amely ügyben elsődlegesen a tulajdonosnak kell megpróbálni orvosolnia helyzetet. Amennyiben a tulajdonos ezt nem tudja megtenni, és a zaj továbbra is elviselhetetlen vagy meghatározóan zavaró mértékű, ez felmondási okként szolgálhat.

  Kérdés: Többlethasználati díj miatt per indult ellenem. Tanúként a felperes kérte felesége vallomását. Mivel ők más megyében laknak, a felperes lakóhelye szerinti Járásbíróságon tett tanúvallomást a feleség, nem az ingatlan illetékességéhez tartozó Járásbíróságon. A hölgy végrehajtó helyettes, akinek munka kapcsolata van azzal a bírsággal, ahol tanúként meghallgatták. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e tanú családtagnak egy végrehajtó helyettes, valamint tehet-e vallomást más illetékességi területéhez tartozó bíróságon?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által leírtak szerint nincsen olyan ok, amely miatt a felperes felesége ne tehetne tanúvallomást. Az illetékesség szerinti járásbíróság helyett másik járásbíróságon történő meghallgatását viszont nem tartjuk elképzelhetőnek.

  Kérdés: 2019. augusztus óta a lakcímemre bejelentve lakik a párom. 2019. decemberében vált el. 2020. júniusában házasságot kötöttünk. 2020. szeptemberében megszületett közös gyermekünk. 2023-ban kaptunk egy végrehajtói papírt, mely szerint távközlési szolgáltatás miatt tartozása van a férjemnek. Kiderült a volt neje nem fizette a számlákat és nem is szólt, hogy mondja le a párom a szerződést, amit az akkori életközösségük alatt kötött. Így ezt a tartozást annak ellenére, hogy már nem lakott ott és új életközösségre rendezkedett be velem, nekünk kell kifizetni. A számla 2020. októberből származik. Milyen úton tudnánk ezt a volt feleségtől behajtani, hogy kifizesse helyettünk? Bíróságon lehet indítani ez ellen pert? És ugyanígy kaptunk még a közös életükből származó tartozásokat 2022-ben, 2023-ban, amit szintén mi fizetünk, de rámegy már az egész életünk. Bíróságon lehet még a válástól ennyi idő után ezekre pert indítani, hogy a felét az ex is fizesse?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, a házassági életközösség megszűnése időpontjának bizonyítása mellett peres jogi úton tudják érvényesíteni a kérdésében leírt igényüket.

  Kérdés: Érdeklődni szeretnék, jogilag rendben van-e, ha nálam van a kizárólagos szülői felügyelet és a másik szülő kérésére a gyámhatóság 2500 km-rel arrébb, egy másik EU országban jelölte ki a gyermek tartózkodási helyét. Mit lehetne tenni? A gyermek a 16 évet betöltötte, abbahagyta a 11. osztályt (jeles tanuló volt egy gimnáziumban, iskola szerint beilleszkedett), kiment a másik szülőhöz és beállt egy boltba kb. polcot tölteni + valamiféle nyelvtanfolyamra jár. Ezekre a jogszabályokra hivatkozik a gyámhivatal: A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban: Ptk.) szerint:4:152. §  Ptk. 4:153. §;  Ptk. 4:175. §   Gyer. 26. §. Külön kiemelték, hogy a tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülők lakóhelyét vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság jóváhagyásával a szülők beleegyezése nélkül elhagyhatja, ha az az érdekeivel nem ellentétes. Valóban a kiskorú érdeke, hogy érettségi megszerzése helyett nyolc általánossal abbahagyja a tanulmányait?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben gyermeke tartózkodási helyének meghatározásával nem ért egyet, kérelmére a gyámhivatal tud újra döntést hozni. Ha nem is az érdeke a gyermeknek a tanulmányai abbahagyását, de sajnos, lehetőségében áll így alakítani az életét.

  Kérdés: Szeretném a villanyórát nevemre íratni saját lakásomban. Akinek a nevén szerepel, most rengeteg tartozást halmozott fel és 5 éve nem lakja a lakást. Hogyan tudom a nevemre íratni az órát tehermentesen,

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Leveléből az nem derül ki, hogy a villanyt ki is kapcsolták volna az ingatlanban. Ha a tartozás az előző tulajdonoshoz kapcsolódik, Ön tehermentesen a nevére tudja íratni az órákat. Egyébként csak terhekkel együtt.

  Kérdés: Édesanyám tavaly hunyt el. A lakását egyedüli gyermekként én öröklöm meg. A második férjemmel élek, akivel nincs közös gyermekünk, az előző házasságomból van egy fiam. Azt szeretném kérdezni, hogy halálom esetén a lakást egyeneságon a fiam örökli egyedül, vagy a férjem és a fiam lesznek közösen az örökösök?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön halála esetén a férje és a gyermeke közösen örökölnek.

  Kérdés: Lakunk egy házban, amit anyósék örököltek 25 éve. 23 éve lakunk benne, ezt ők kérték anno, hogy lakjunk itt és nem kell albérletet fizetnünk. Azóta a házat felújítottuk, megcsináltuk, fizetjük a rezsit. Most pénzt kérnek érte. Lehet-e ilyet? Van-e lehetőség, hogy elbirtoklással vagy más módon a miénk legyen?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az elbirtoklás feltételei nem állnak fent. Visszamenőlegesen akkor kérhetnek pénzt, ha tudják igazolni, hogy nem szívességi lakáshasználatról, hanem bérletről volt szó. A jövőre nézve viszont kérhetnek bérleti díjat.

  Kérdés: Hol lehet feljelenteni az illegális szállásadót, aki magánháznál németeknek ad ki házrészt, de nem jelenti be és nem adózik, a vendégei pedig randalíroznak berúgva?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Navhoz bejelentést tehet.

  Kérdés: A, B és C egy karavánnal a Szaharán vonul át. A gyűlöli C-t, és elhatározza, hogy megöli őt úgy, hogy mérget tesz a kulacsába, C pedig máshonnan nem juthat vízhez. Ettől függetlenül B is elhatározta, hogy megöli C-t, anélkül, hogy tudta volna, hogy C vize már mérgezett. Egy pici lyukat ütött C kulacsán, hogy a víz lassan elfolyjon belőle, emiatt C néhány nappal később szomjan halt. Ki a gyilkos, A vagy B?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez nem jogi jellegű kérdés. A választ iü. orvosszakértő tudná megmondani, hogy az esetlegesen bekerült méreg befolyásolhatta-e a halálesetet. Jogi értelemben mindkettő felel, a bizonyítékok értékelése után mondható meg, hogy ki és milyen formában.

  Kérdés: Van egy lakásom és van rajta egy haszonélvező. Haszonélvezőnek, azaz édesanyámnak adott pénzt felújításra öcsém. Ennek semmilyen részletét nem ismerem. Véletlen került kezembe egy papír a nyáron, miszerint született egy szerződés köztem és édesanyám között az ingatlanra vonatkozó vagyonkezelésről, számlakezelésről, ahol egy pontban említve lett ez a kölcsön is, de pontos összeg nem lett ráírva. Kértem édesanyámtól egy nyilatkozatot, miszerint nem kért kölcsön testvéremtől, a felújításra kapott összeget ajándékba kapta. Kérdésem: az ajándékozó a hagyatéki tárgyaláson visszakövetelheti-e ezt a pénzt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben tudja bizonyítani, hogy kölcsön jogcímen szerezte meg az édesanyja az összeget, akkor követelheti hagyatéki eljárásban.

  Kérdés: Kérdésem a következő lenne. Van egy régi tartozás, ami nem került kifizetésre (felmondása 2013-ban volt), 2022-ben érkezett levél végrehajtótól fizetés letiltásról. Az abban szereplő összeg maradéktalanul levonásra került tőlem. Azt hittem ezzel rendben van. Időközben lekértem magam a KHR listán, és most szembesültem vele, hogy még mindig van tartozás (ugyanaz, amire korábban érkezett a letiltás). A végrehajtó szerint 2022-ben rossz összeggel küldtek ki a fizetés letiltást. Kérdésem az lenne, hogy most a végrehajtás kérőtől a még fennálló tartozásra kérhetek-e részletfizetés, vagy mar csak a végrehajtótól? Ha a végrehajtó újból kéri a fizetés letiltást, vagy részletet kapok, jogosan számít fel még plusz másfél évi kamatot? A célom az lenne, hogy lekerüljek a KHR listáról, de jelenleg egy összegben nem tudom kifizetni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszhoz át kéne tekinteni az iratokat. Azt nem írta meg, hogy most jelenleg a végrehajtó a fennmaradó összegre foganatosított e már újabb intézkedést pl. újbóli letiltás vagy milyen felvilágosítást adtak erre nézve azon kívül, hogy rossz volt az összeg.

  Kérdés: Nővérem válás mellett döntött 27 év házasság után, 3 gyerekkel, mert a férje évek óta gyógyszerfüggő, önmagát, munkáját és a gyerekeit is elhanyagolja, parancsolgató, ellentmondást nem tűrő típus, pszichiátriai problémákkal, amire gyógyszereket is kapott. Orvosként dolgozik a nővérem és a férje is, a férj sokszor munkaképtelen az állapota miatt az utóbbi években. A férj arab származású, hirtelen haragú, agresszióban és megtorlásban hívő ember. Eddig csak verbálisan bántalmazta a nővérem és a középső gyereket, fizikailag még nem. Nővérem kérésére elköltözött és nővérem szeretné elindítani a válást, de a férj vegyesen, attól függően, hogy milyen gyógyszer hatása alatt van, hol szerelmes, hol fenyegető üzenetek ír, illetve ilyennel hívja. Naponta többször váltakozik az üzenet jellege, pár óra alatt. Legutóbb veréssel fenyegetett, azzal hogy megtorolja, amit a nővérem tett, hogy semmi rosszat nem bocsát meg, készüljön fel a nővérem és a középső lánygyerek, és elrabolja a legkisebbet.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, tegyen fel jogi természetű kérdést.

  Kérdés: Egy éve különélő házastársamat és családtagját köteles vagyok beengedni a még közös ingatlanba? A válóper folyamatban van.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles. A házastársa a szükségtelen zavarást nem túllépve ellenőrizheti az ingatlant, de ez még a havi bejárást sem jelenti. A családtagokat pedig nem kell egyáltalán beengednie.

  Kérdés: Nincsenek már szüleim, nagyszüleim, illetve nem vagyok házas sem és gyerekeim sincsenek. Van egy édestestvérem és van egy apai ágról féltestvérem. Szeretném megtudni, hogy halálom esetén ki fog örökölni utánam, illetve ha féltestvérem is örököl, akkor ki lehet-e teljes mértékben zárni az örökségből, hogy mindent az édestestvérem örököljön?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben nem szeretné, hogy a féltestvére bármit is örököljön, akkor végrendeletben rendelkezzen a hagyatékról.

  Kérdés: Közhasznú sportegyesületként kisebbségi tulajdonosok vagyunk egy Kft-ben, mellyel szemben jogvitába keveredtünk. A kisebbségi tulajdonosi jogunkat gyakorlóként a kft. ügyvezetőjének jeleztük, hogy betekintést kívánunk tenni a társaság irataiba. A kft. ügyvezetője kérésünket elutasította azzal, hogy az egyesület vezetőjének nincs képviseleti jogosultsága, így az általa kiadott, iratokba történő betekintésre szóló meghatalmazás érvénytelen. Véleményét arra alapozza, hogy az egyesületet képviselő elnök megválasztása álláspontja szerint szabálytalan volt, ő azt bíróság előtt megtámadta, és az ügy tisztázásáig nem ismeri el az elnök képviseleti jogát. Keresetének alapja, hogy állítása szerint ő az egyesület tagja, és nem kapott meghívót az egyesület tisztújító közgyűlésére. A valóság az, hogy többek között kétévi tagdíjtartozása miatt az ügyvezető egyesületi tagsága az akkor érvényben lévő egyesületi alapszabály értelmében kb. 15 éve megszűnt. Az azóta eltelt idő alatt egyszer sem…

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem tegyen fel kérdést amire választ vár.

  Kérdés: Becsületsértési kategóriában szeretnék tanácsot kérni. Pár éve egy közös munkahelyen ismerkedtem meg a párommal. Rövidtávon kiderültek róla mentális problémákat igazoló tények (öngyilkossági kísérletek, pszichiáteri javallatra írt gyógyszerek, melyeket nem szedett, stb.). A kapcsolatunk ehhez mérten instabil volt. Egy alkalommal pszichiátriára került napokra, mivel egy marék nyugtatót vett be, és mentőt kellett hívnom emiatt. Pszichológust kerestem neki, akihez nem járt túl sokáig. Végső ponton a közös lakásunkba nem engedett visszamenni, így gyakorlatilag kitett a lakásból egy veszekedés alkalmával. Én munkahelyet váltottam, ő maradt ott, és szintén egy kolléganővel lett kapcsolata utánam. Ezzel a lánnyal volt alkalmam beszélni a napokban, és megtudtam, hogy a volt párom pszichésen betegnek, borderline személyiségzavaros alaknak állít engem, aki tönkretette őt. A lányt szintén üzenetekben zaklatja és nárcisztikusnak nevezi. Értelmezhető-e ez becsületsértésnek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel a fenti méltóságot sértő kijelentéseket a volt párja más előtt tette, akkor cselekménye rágalmazást valósít meg. A rágalmazás magánvádas bűncselekmény ez azt jelenti, hogy Önnek onnan, hogy a fentiek a tudomására jutottak 30 napja van feljelentést tenni, illetve magánindítványával is élni.

  Kérdés: A férjem után, aki 2 éve meghalt kapom a kedvezményes C tarifás áramot. A szerződés szerint 15000 kw-ig jár a kedvezmény. Hőtárolós kályhával fűtök, 40 éve havonta 680 kw után fizetek, a nappali fogyasztás 200 kw/hó. Kérdésem a következő: az éjszakai áramot miért nem kaphatom végig kedvezményes áron, mikor a szerződésben megállapított éves 15000 kw fogyasztásba belefér. Miért piaci árat számolnak a kedvezményes díjszabás felett?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen a szolgáltatónál kell érdeklődnie, hogy ennek mi az oka.

  Kérdés: 6. kerületi lakos vagyok, és területileg a Péterffy Sándor Kórházba tartozék, viszont tapasztalataim alapján nem szeretnék ott szülni. A háziorvosom Újpesti, mert amúgy ott nőttem fel, és szeretnék a Honvéd Kórházban szülni. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a pontos jogi menete annak, hogy átkerüljek befogadó nyilatkozattal a Honvéd Kórházba? Mit kell tennem ahhoz, hogy a Honvéd kórházban tudják szülni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ön kérése alapján ilyen befogadó nyilatkozatot az intézményt főigazgatója/igazgatója tud kiadni.

  Kérdés: A következő problémával kapcsolatban kérném a segítségüket: 2015-ben egy ingatlan 1/4 részét megvásárolta egy ismerősöm a rokonától, mivel hitelt vettek fel az adott ingatlanra. A fizetés az adásvételi szerződéshez képest később történt (miután megkapták a hitelt). A szerződésben rögzítve is volt, hogy “a tulajdonjog bejegyzésre irányuló eljárást a tulajdonjog bejegyzési engedély benyújtásáig tartsa függőben”. A tulajdoni lapon jelenleg 2024-ben is még azt látjuk, hogy “a tulajdonjog bejegyzésének elutasítása”.  Ebben az esetben milyen módon kerülhet az ismerősöm nevére a kifizetett ingatlanrész?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ügyben forduljanak az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvédhez, rajta keresztül megtudhatják, hogy a tulajdonjog bejegyzés elutasításának pontosan mi az oka.

  Kérdés: Pedagógus 25 éves jubileumi jutalom kifizetésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A nyugdíjbiztosítási hatóság kimutatása szerint 2022. december 31-ig 24 év, 21 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati időt, valamint a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára ugyanennyi időt állapítottak meg. 21 év, 62 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási időm van (1 gyermekem van). Tehát 2023. december 31-ig ezen idők növekednek 1 évvel, csak még a rendszerben nem látszik. Folyamatosan dolgozom azóta is. Így elviekben a 25 év megvan, de a munkáltatóm a jubileumi kifizetést nem tette meg, jelzést sem kaptam róla. Gondot okozhat-e, hogy az elején 1998.10.01. és 1999.06.15. között megbízási jogviszonnyal foglalkoztattak? (Ez 92+166 napot jelent.) A járulékalapot képező összeg az akkori minimálbér 30%-át meghaladó összeg volt. Tehát a kérdés: a megbízási jogviszony a fent említett időre beleszámítható e a 25 éves jubileumi évekbe?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a megbízási szerződés alapján végzett tevékenysége biztosítási jogviszonynak minősül, akkor igen, az beszámít a nyugdíj számításába.

  Kérdés: Cégem leányvállalata, ahol 8 éve dolgozom kb. 1,5 év múlva megszűnik. Ezt a leányvállalatot külföldre helyezi át. A cég felmond a dolgozóknak. Ha ez idő alatt terhes leszek, vagy akár már gyerekkel leszek otthon, mire számíthatok? Megkapok minden juttatást? Végkielégítést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben Ön azután lesz terhes, miután a munkáltató közölte Önnel a felmondást, attól a munkaviszonya már a felmondás szerinti időpontban meg fog szűnni, vagy védelem ezt érintően így már Önre nem vonatkozik. A munkaviszonya végéig járó juttatásait, valamint a járó végkielégítését, természetesen, meg kell, hogy kapja a munkáltatójától.

  Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy milyen irányba tudok elindulni? Adott egy hölgy, aki évek óta zaklat (telefonál, üzenetet küld), valamint valótlan dolgokat állít rólam. Mit tudnék tenni az ügy érdekében? Azon kívül, hogy mindenhonnan letiltom természetesen!

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentést tehet a hölgy ellen.

  Kérdés: Azt szeretném megtudni, hogy kinek kell szólni, milyen eljárást lehet indítani, aki közterületen csak úgy beszólogat embereknek, ezáltal félelmet kelt az effajta viselkedésével? Nem egyszeri eset. Az illető nem hiszem, hogy beszámítható.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos, bármilyen kellemetlen is a kérdésben leírt személy viselkedése, a kérdésében leírtak alapján egyik bűncselekmény kategória sem következett be. A félelem valós, akkor a rendőrséget kell értesíteni.

  Kérdés: Fél éve vásárolt asztali számítógép alkatrész (ún. PC alaplap, értéke kb. 200.000 Ft) elromlott. A gyártó és az eladó jótállási szabályai szerint a terméket az eladónak kell visszaküldeni. Ez 3-5 hetes folyamat. Mivel a számítógépet folyamatosan használom, ezért kénytelen voltam a visszaküldéssel egy időben egy másik alaplapot vásárolni (ugyanattól az eladótól). Ezeket az eszközöket általában nem javítják, hanem csere készüléket küldenek, de mivel már kénytelen voltam pótolni az eszközt, ezért a vételár visszatérítésére lenne igényem. Valahol azt olvastam, hogy a vásárló jótállási joga alapján végső soron elállhat a szerződéstől, ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt. Kérdés: igényelhetem-e a vételár visszatérítését az eladótól a fentiek alapján?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdése szerinti választási jog lényegében az elállás esete. A konkrét ügy ismerete nélkül, erre pontos választ nem tudunk adni. Amennyiben az eladó ebben Önnel megegyezik, akkor így ez egyszerűen rendezhető. Ha nem, akkor fontos figyelembe vennie a következőket. Az elállás minősül a legsúlyosabb szavatossági igénynek, éppen ezért e körben mérlegelni kell, hogy ez a kötelezettnek (eladónak) nem okoz-e aránytalan többletköltséget és érdeksérelmet, továbbá Önnek bizonyítani kell tudni, hogy a kijavításhoz, kicseréléshez kapcsolódóan Önnél érdekmúlás következett be.

  Kérdés: Feleségemmel elváltunk és két gyermekünk felett közös felügyeleti jogot gyakorlunk. A volt feleségem akkor szeretné vinni a gyermekeket nyaralni, amikor pont nálam lennének. Köteles vagyok-e beleegyezni? Valamint jogom van-e tudni belföldi nyaraláskor, hogy hol és kivel lesznek a gyerekek a nyaralás alatt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a volt felesége a tervezett nyaralás miatt módosítani szeretne a gyermekei Önnél töltött időpontjain, e tekintetben Önnek együttműködési kötelezettsége van. Ez nem jelenti azt, hogy köteles beleegyezni, de a gyermekek érdekeit szem előtt tartva az együttműködésre törekedni azonban köteles. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a nyaralást hol, hogyan és kivel töltik, a másik szülőnek tájékoztatási kötelezettsége lehet Ön felé, azaz az Ön erről való érdeklődése esetén a gyermek fejlődésével és egészségügyi állapotával összefüggésben köteles a volt felesége ezt a fajta tájékoztatást megadni.

  Kérdés: Több, mint 20 éve a versenyszférában dolgozom. A munkaszerződésemben szerepel, hogy évente legalább a tárgyévi infláció mértékével nő az alapbér. Sajnos a munkáltatóm 2023-ban és 2024-ban sem emelte meg az alapbéremet. Így 2023-ban a 14,5%-os, 2024-ben pedig a 17,6%-os alapbér emelés nem történt meg. Ezeket tudom bizonyítani munkaszerződéssel, a munkáltató által aláírt 21M30-as, 22M30-as és 23M30-as nyomtatványokkal, banki tranzakciós bizonylatokkal, bankszámla kivonatokkal, a NAV járulékadatok lekérdezésével és a KSH hivatalos inflációs jelentéseivel. Szeretném megkérdezni, hogy élhetek-e fenti esetben rendkívüli felmondással, ami jogosítana arra, hogy öthavi távolléti díjnak megfelelő végkielégítést kapjak? Másik kérdésem, hogy érvényesíthetem-e 2023.01.01-ig visszamenőlegesen az elmaradt 14,5%-os béremelésből származó káromat, melynek mértéke a 2023.01.01-2023.12.31. közötti időszakra vonatkozóan bruttó 1.256.800 Ft és annak késedelmi kamata?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azonnali hatályú felmondással az annak alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül élhet az Ön által leírtakból az tűnik ki, hogy ez a határidő már eltelt, így az azonnali hatályú felmondása a bérezés vonatkozásában jogellenes lenne.