— Fórum —

Ingyenes online jogi segítségnyújtás és jogi tanácsadás igénybevétele

A jogi fórum bemutatása

A jogi fórum felülete arra szolgál, hogy jogi problémájára iránymutatást, lehetséges megoldási javaslatot kapjon,  gyorsan és ingyenesen.

Kérdés beküldése

A Kérdés beküldése” pontra kattintva teheti fel kérdését. Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol, azokat megadni így nem szükséges.

Személyes konzultáció igénylése esetén kérjük, hogy a kapcsolatfelvételi telefonszámot (+36 20 966 2061) használja. A személyes konzultáció nem ingyenes.

Válaszok

A lehető leghamarabb (általában 1 héten belül) megválaszolásra kerülnek a kérdések, mely során a kérdés és a válasz megszövegezése kerül kizárólag feltüntetésre az oldalon.

A kérdés a rendszerben nem azonnal, csak a moderátori ellenőrzés után jelenik meg.

Keresés a jogi fórumban

A beépített kereső segítségével kulcsszavakra lehetséges a keresés minden jogeset címében és tartalmában, mely javasolt, hiszen lehetséges, hogy a kérdésére a válasz már megtalálható.

Fontos tudnivalók

A szolgáltatás teljeskörű jogi tanácsadásra nem alkalmas, így az üzemeltető minden felelősséget kizár annak használatával kapcsolatosan, pusztán iránymutatás, segítség, jogi véleménynyilvánítás az oldal célja.

Egyebekben a főoldalon megjelentetett Általános felhasználási feltételek az irányadóak.

Eddigi adatok alapján

 • A problémák megoldása 91% 91%
 • Minden kérdésre válaszolunk 100% 100%

A szolgáltatás anonim, regisztrációhoz NEM kötött.

Jogi kérdés beküldése

Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol

Kérdés beküldése

   

  Népszerű kérdések

  Kérdés: Tiszteletem!
  Folyamatos 3 műszakban dolgozom (éjjel-nappal, ünnep nap is), a műszakrend szerint több munka napom van havonta, mint a havi munka napok száma. A plusz napokra szabad napot kapok havonta.
  Betegállományba kerültem ez évben másodszor november végétől december közepéig, elfogyott a betegszabadságom (15 nap), és utána következett a tb-és táppénz. A problémám az, hogy a december hónapra elkészített műszak beosztásban, melyben a szabadnapok NEM a táppénzes napokra voltak írva -4 nap- 2-őt ráírt (elvett) a táppénzes napokra a munkáltató!
  Kérdésem:jogszerű ez?! (azokat a napokat az orvos igazolta!) ill. hol tudok utána nézni?

  Válasz: Jól érzi, ez nem jogszerű így. Amennyiben minden részletszabálynak utána szeretne nézni, akkor legegyszerűbben itt tud: www.njt.hu
  Közismert jogszabályokon belül az “M” betűt kell választani, ott pedig az Mt.-t (Munka Törvénykönyve).

  Kérdés: Mit tehetek abban az esetben, ha a munkáltatóm nem fizeti ki a béremet? Nyilván ingyen nem fogok dolgozni.

  Válasz: A Munka törvénykönyve ebben az esetben védi a munkavállalót, köteles késedelmi kamatot fizetni a munkáltató. Ha több havi munkabért nem kapott meg a munkavállaló és nem egyszeri esetről van szó, bírósági úton érvényesítheti jogait és követelheti az elmaradt bérét és a késedelmi kamatot.

  Kérdés: Üdvözlöm! Kb. 10 éve a szüleim a nővéremnek ajándékozták a házukat, amiben haszonélvezőként laknak a mai napig. A nővérem kifizetett engem. Közben a szülők egészségi állapota sokat romlott. Édesanyánknak amputálták a lábát. A nővérem külföldön él. De nincs messze a szülő falutól. Kb. 40 perc. 5 éve nem látogatja a szüleinket. Pedig jár a faluba a barátnőihez. Minden gond az én nyakamba szakadt. Én járok hozzájuk takarítani, én viszem őket orvoshoz, én vásárolok és segítem őket anyagilag is. Kérdésem: vissza lehet-e vonni az ajándékozást? Ha igen, nekem mennyit kellene neki visszafizetnem (8 milliót kaptam, eltelt 10 év, romlott a ház állaga és az infláció is közrejátszik) Követelhetnek-e a szülők a külföldön 30 éve élő állampolgársággal rendelkező (viszont 30 éve nincs bejelentett munkahelye) lányuktól szülőtartást????

  Válasz: A feltett kérdésére csak általánosságban lehez válaszolni, ugyanis az eset összes körülményeit és pontosan kellene ismerni. Az ajándék visszakövetelhető, de annak szigorú és pontosan körülírt feltételei vannak a törvényben. Szülőtartás is követelhető, de ez is igen komoly feltételekhez kötött és bizonyítani szükséges, továbbá a mértéke sem magas.

  Kérdés: Amikor megtudta a munkahelyen a főnököm, hogy terhes lettem, azzal fenyegetett meg, hogy kirúg, ha nem megyek el magamtól, és nem egyezünk meg közös megszüntetésben. Megteheti? És én mit tehetek?

  Válasz: Ha kellő időben jelezte a munkáltatója felé a várandósságát, akkor nem mondhatnak fel jogszerűen csupán emiatt, azaz nem “rúghatják ki”. Amennyiben mégis így alakulna, mindenféleképpen forduljon ügyvédhez, a továbbiakban szükséges jogi lépések megtétele céljából. www.jogomvan.hu

  Kérdés: Angliában dolgoztam 4 évet. Ott volt biztosításom. Jelenleg betegség miatt itthon vagyok, munkára alkalmatlan állapotban. Kint orvosok nem láttak, csak itthon, és azt mondták hogy legalább 1 évig leszek munka képtelen. A kérdésem az lenne hogy igényelhetek-e kintről valamilyen “rokkant nyugdíjat” vagy bármilyen segélyt. Itthon nem volt még munkaviszonyom.

  Válasz: A kérdés rövidsége ellenére rendkívül összetett. Érdemes figyelni arra, hogy az egészségbiztosítás és a társadalombiztosítás nem ugyanazt jelenti, így az állami szolgáltatások is teljesen más kört fednek be.
  Elviekben van rá lehetőség (a megfelelő formanyomtatványok kitöltése és elküldése után), hogy Angliából pénzbeli ellátást is kapjon, de a korrekt válaszhoz kellene tudni a kinti biztosítás mikéntjét, feltételeit, a hazakerülését, az orvosi ellátás hiányának okát stb. Ezen kívül három fontos információ még: egyszerre két országban párhuzamosan nem lehet biztosítotti jogviszonyban, erre figyeljen, illetve a kinti ügyintézéshez angol szakember / ügyvéd közreműködését javaslom, amellett, hogy érdemes a munkaviszony jelenlegi megléte felől is informálódni, mivel azt ilyen esetekben rendszerint megszüntetik, az eddigi tapasztalataim szerint.

  Mostanában

  Kérdés: Megöregedtem, nem tudom a házamat fenntartani. Örökösöm, családom nincs. Hogyan szabadulhatok meg a már terhessé vált ingatlanomtól? Az eladást sem tudom végigcsinálni, félek az idegenektől. Lemondhatok róla, odaadhatom valakinek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet, de vannak olyan megoldások, amivel még „jól is járhat ez ember ilyenkor”. Amennyiben igényli, akkor segítünk mindenben. Elérhetőségek: www.jogomvan.hu

  Kérdés: Szeretnék tanácsot kérni. Nagyapámat (a később említett ház tulajdonosát) 1966-ban bekövetkezett haláláig a vele lakó édesapám ápolta.
  1966-ban nagyapám halálakor édesapám testvérei (összesen heten voltak testvérek) az ápolásáért hálából nekiadták a házrészüket (sajnos nincs meg az irat!). 2004-ben édesapám halálát követően a leány testvéremmel ketten örököltük a házat, a felesége (édesanyám) haszonélvezeti jogot kapott. Édesanyám 2020-ban meghalt és ekkor szembesültünk azzal, hogy apám hét testvér közül egy részére 1966-ban 2/14 rész tulajdoni hányad mégis be lett bejegyezve. A fent említett testvér 1994-ben elhalálozott, de a 2/14 rész tulajdoni hányada még mindig most is be van bejegyezve. Mi a teendőnk? Van elévülés vagy kell póthagyatéki stb.?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elévülés nincsen. Póthagyatékit lehet kezdeményezni, illetve adott esetben az elbirtoklás jöhet még szóba, de annak körülményeit vizsgálni kell.

  Kérdés: Férjem meghalt, a házat eladtam és vettem egy kisebbet. Maradt 5 millió Ft-om. Erre az összegre igényt tarthatnak-e a gyerekeim, amíg én élek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a körülményektől függ. Kié volt a ház? Mi volt a hagyatékátadó végzés tartalma?

  Kérdés: Azt szeretném tudni,  ha külföldön élek és Magyarországon van ellenem végrehajtás és a végrehajtó megadta a külföldi lakcímem a bíróságnak, akkor a bíróság kiadhatja-e a lakcímemet bárkinek is? Pl. kiadhatja-e a külföldi lakcímemet egy újabb végrehajtás kérőnek vagy az adataimat nem adhatják ki?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, kiadhatják az adatait az arra jogosultaknak, a bejelentett igényük esetén.

  Kérdés: Édesapám elhunyt, végrendelkezett miszerint feleségére hagyott ingatlant és ingóságot. A végrendeletben leírta, hogy a feleség halála után öröklöm én a vagyont. Hogyan örökölhetnék én a felesége után?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Érvénytelen a végrendelet olyan intézkedése, amely szerint az örökségben vagy annak egy részében valamely eseménytől vagy időponttól kezdve az addigi örököst más személy váltja fel.

  Megválaszolt kérdések

  Az utolsó 100 megválaszolt kérdés

  Keresés a jogi fórumban

  A keresés a fórum teljes anyagában keres.

   

  Összes eddigi kérdés

  Az összes eddig megválaszolt kérdés listájának megtekintéséhez kérjük, kattintson ide (a jogi fórum teljes anyaga).

  Rózsaliga Alapítvány

  Esetleg segítene más rászorultakon is?

  Támogassa a Rózsaliga Alapítványt!

  Számlaszám: 11713177-21453960

  A támogatás önkéntes.

  Utolsó 100 megválaszolt kérdés

  Kérdés: Megöregedtem, nem tudom a házamat fenntartani. Örökösöm, családom nincs. Hogyan szabadulhatok meg a már terhessé vált ingatlanomtól? Az eladást sem tudom végigcsinálni, félek az idegenektől. Lemondhatok róla, odaadhatom valakinek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet, de vannak olyan megoldások, amivel még „jól is járhat ez ember ilyenkor”. Amennyiben igényli, akkor segítünk mindenben. Elérhetőségek: www.jogomvan.hu

  Kérdés: Szeretnék tanácsot kérni. Nagyapámat (a később említett ház tulajdonosát) 1966-ban bekövetkezett haláláig a vele lakó édesapám ápolta.
  1966-ban nagyapám halálakor édesapám testvérei (összesen heten voltak testvérek) az ápolásáért hálából nekiadták a házrészüket (sajnos nincs meg az irat!). 2004-ben édesapám halálát követően a leány testvéremmel ketten örököltük a házat, a felesége (édesanyám) haszonélvezeti jogot kapott. Édesanyám 2020-ban meghalt és ekkor szembesültünk azzal, hogy apám hét testvér közül egy részére 1966-ban 2/14 rész tulajdoni hányad mégis be lett bejegyezve. A fent említett testvér 1994-ben elhalálozott, de a 2/14 rész tulajdoni hányada még mindig most is be van bejegyezve. Mi a teendőnk? Van elévülés vagy kell póthagyatéki stb.?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elévülés nincsen. Póthagyatékit lehet kezdeményezni, illetve adott esetben az elbirtoklás jöhet még szóba, de annak körülményeit vizsgálni kell.

  Kérdés: Férjem meghalt, a házat eladtam és vettem egy kisebbet. Maradt 5 millió Ft-om. Erre az összegre igényt tarthatnak-e a gyerekeim, amíg én élek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a körülményektől függ. Kié volt a ház? Mi volt a hagyatékátadó végzés tartalma?

  Kérdés: Azt szeretném tudni,  ha külföldön élek és Magyarországon van ellenem végrehajtás és a végrehajtó megadta a külföldi lakcímem a bíróságnak, akkor a bíróság kiadhatja-e a lakcímemet bárkinek is? Pl. kiadhatja-e a külföldi lakcímemet egy újabb végrehajtás kérőnek vagy az adataimat nem adhatják ki?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, kiadhatják az adatait az arra jogosultaknak, a bejelentett igényük esetén.

  Kérdés: Édesapám elhunyt, végrendelkezett miszerint feleségére hagyott ingatlant és ingóságot. A végrendeletben leírta, hogy a feleség halála után öröklöm én a vagyont. Hogyan örökölhetnék én a felesége után?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Érvénytelen a végrendelet olyan intézkedése, amely szerint az örökségben vagy annak egy részében valamely eseménytől vagy időponttól kezdve az addigi örököst más személy váltja fel.

  Kérdés: Megpróbálom a problémám röviden leírni. Mi egy lakóközösség vagyunk. Pont középen van egy ház, ahol illegális sírkőkészítés folyik. Nyáron olyan nagy a por, hogy a saját udvarunkra nem lehet kimenni, mint a szomszédoknak. Megtudtuk se telephely, se vállalkozói engedélye nincs a szomszédnak. Jelezve lett a panasz a jegyző felé is, aki viszont gyorsan lezárta az ügyet annyival, hogy nem bizonyítható, hogy por van, és nem bizonyítható az, hogy sírkőkészítő tevékenység folyik. A szomszédot a NAV már kétszer megbüntette, de továbbra is folytatja illegális tevékenységét, de most már úgy, hogy vizezi az anyagot, ami szilikózist okoz, ami néhány éven belül tüdőbetegség kialakulásához vezethet. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a szomszédok mit tudnak csinálni, ugyanis pl. az én fiam porallergiás lett, de a szomszédok majdnem mind asztmásak és van, ahol kicsi baba van.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a jegyző birtokvédelem kérdésében hozott határozatát sérelmesnek tartja, a határozat kézbesítésétől számított tizenöt napon belül keresetet nyújthat be az illetékes bírósághoz. Jegyző felé lépjenek fel többen, bizonyítékokkal alátámasztva az állítást. (A porfelhőt le lehet videózni, hallani a csiszolást stb….)

  Kérdés: Kötelező jelleggel fel kell tüntetni a közszolgálatot ellátó cégek elérhetőségét. Társasház külső homlokzatán elhelyezett táblákért kérhet a társasház reklámdíjat, felületbérlési díjat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Közszolgáltató cégek esetén nem jár díj a felület igénybevételéért. De azokat nem is a homlokzaton kell feltüntetni.

  Kérdés: Visszavehetjük-e erőszakkal a tőlünk ellopott tárgyat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Attól függ, hogy a „visszavétel” időben hogyan kapcsolódik a lopáshoz. (Jogos védelem intézményével lehet élni, de az időbeli túllépés is bekövetkezhet, ami viszont már jogtalan helyzetet teremt.)

  Kérdés: 2022.07.16-án töltöm a 65 évet. 43 éve dolgozom a postánál. Jelenleg térdszalag szakadás miatt munkára alkalmatlan vagyok. Betegállományba kell mennem, vagy a cég felmenthet a munkavégzés alól?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt (ha a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy ha egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi) felmondással szüntetheti meg. Kérdés, hogy a sérülése hogyan következett be….?

  Kérdés: Megbízott ügyvédem nem megy el a tárgyalásra és helyettesítőt sem jelölt ki. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján azt javaslom, hogy mondja fel az ügyvédje megbízását és keressen új jogi képviselőt, de előtte próbálják meg tisztázni a helyzetet, illetve azt is, hogy az adott megbízás pontosan mire szól(t).

  Kérdés: Határozott időre vettek fel közalkalmazotti helyre, egy gyeden lévő kolléganő helyére. Ha időközben én is terhes leszek, jogosult leszek a gyedre?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő biztosított szülő, amennyiben a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. Fontos kiemelni, hogy a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie.

  Kérdés:  Adott egy házaspár, mindkét fél a lakás állandó, hivatalosan oda bejelentett lakója, de csak az egyik fél tulajdonos 100%-ban. Ez a fél – nem tulajdonos, de oda bejelentetten élő – másik félnek állandóan azt adja parancsba: A lakás(á)ba vendégként bárkit csak a tulajdonos engedélyével hívhat. Kérdésem: Ez így van-e? Válaszul mindenképpen konkrét hivatkozást várok, tehát ilyen-olyan évszámú törvény, rendelet, PTK cikk, pont, alpont, paragrafus stb. Ha több ilyen is van, akkor minden idevágó szabályozás konkrét hivatkozását várom, hogy én is egyértelműen és vitát kizáróan tudjak továbbhivatkozni, ne híguljon föl valamiféle “mese” irányában. (“Ez ezt mondta, az azt mondta” ezzel szemben a törvény stb. szövege egyértelmű.)

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A Ptk. 4:37. § rendelkezési szerint házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek. A házastársak közös vagyonába tartoznak a közös vagyontárgyak terhei és – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – közösen viselik a bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat. A házastársi közös vagyon a házastársakat osztatlanul, egyenlő arányban illeti meg. Nem tartoznak a közös vagyonba azok a vagyontárgyak, terhek és tartozások, amelyek különvagyonnak minősülnek. A Ptk. 4:38. § rendelkezései szerint a házastárs különvagyonához tartozik: a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy; a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás; a házastársat mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat; a személyét ért sérelemért kapott juttatás; a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.

  Kérdés: István és Kálmán édesapjuk halála után örököltek 25-25%-ot édesanyjuk 50%ot. Kálmán meghalt, majd 2 napra rá édesanyja is. Ki milyen részben örököl? Kálmán felesége 25% és István 75%?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez attól függ, hogy: van-e Kálmánnak leszármazója (gyereke), van-e bármilyen végintézkedés, illetve az ön által írt %-okat mihez képest viszonyítjuk (ugyanis az ön által jelzett első 50 % nem öröklés, hanem eredetileg is már meglévő tulajdonhányad lehet a leírása alapján)?

  Kérdés: A következő  kérdésem lenne. Házasságfelbontás és gyermek elhelyezési pert kívánok indítani. A gyermekünk (1,5 éves). Az ő nevére vettem egy családi házat. 1/1 tulajdonban az övé. Csak nekem (férj) van rajta haszonélvezeti jogom. A kérdésem: válás után vagy egyébként ki birtokolhatja a házat? Van-e összefüggés, ha minden erőfeszítésem ellenére a gyermeket az édesanyjához ítélik? Nem közösen szerzett vagyon, igazolni tudom.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Főszabály szerint a haszonélvező birtokolhatja továbbra is a házat. A feleségével ettől eltérően is megállapodhatnak. Amennyiben nem sikerül konszenzusra jutni a bíróság minden körülményt mérlegelve és a kiskorú gyermek érdekét szem előtt tartva fog határozatot hozni az ügyben.

  Kérdés: Munkajogi tanácsot szeretnék kérni: munkáltatóm levélben, minden előzetes jelzés nélkül, közös megegyezéssel felmondta a munkaviszonyomat a felmondási idő letöltésétől eltekintve, azt távolléti díjjal kifizeti. (Szóban létszámleépítésseI indokolta.) Közöltem, hogy nem fogadom el a közös megegyezést és igény tartok a hét év munkaviszony után járó kéthavi végkielégítésre. A kérdésem az lenne: végkielégítés mellett jár-e nekem a felmondási idő is? (45 nap távolléti díjjal kifizetve.)

  Válasz: Tisztelt Kérdező! „Közös megegyezéssel felmondani” NEM lehet. Az vagy közös megegyezés VAGY felmondás. Egyébként jár, ilyenkor mindig a munkaszerződésben foglalt felmondási idő az irányadó, de nem kötelező ragaszkodni hozzá, ha mindkét fél érdeke ellentétes vele.

  Kérdés: Régi illetékhivatalba befizetett  tartozás még mindig a tulajdoni lapon szerepel, hogy lehet leíratni. 1995-ben meghalt apukám, akkor az örökösödési illetéket befizettem, és hiába bizonyítottam állandóan csekkel a hivatal felé, mégis rátették a tulajdoni lapra. Hogyan lehetne ezt letöröltetni? Mi a teendőm?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, forduljon a Földhivatalhoz és a NAV-hoz a megfelelő bizonylattal.

  Kérdés: Arról lenne kérdésem, hogy a családtagok között (testvér, nagyszülő, szülő) a termőföld használathoz a szívességi szerződést kivel tudom elkészíttetni, milyen papírok szükségesek hozzá és körül belül milyen anyagi vonzata van ennek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Közjegyző vagy ügyvéd által ellenjegyzett szerződés szükséges. A szerződés elkészítésének díja irodánként eltérő, nem állnak rendelkezésünkre pontos információk ezt illetően. A tulajdoni lapra lesz szükség, illetve a személyes okmányokra.

  Kérdés: Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a gyerektartást nem tudom behajtatni. Már a végrehajtó és a rendőrség sem foglalkozik a dologgal, mivel a gyermekem már nagykorú. Hova tudnék fordulni? Mit tegyek? 1.300.000 Ft-ról van szó.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A tartási igény csak hat hónapra visszamenőleg érvényesíthető. Ha már megkezdett eljárásról van szó, akkor az elévülésre kell figyelni.

  Kérdés: Egy szolgáltatónál lejárt a hűségidőm és több évig az utolsó árat számlázták. Most úgy emeltek árat, hogy én semmilyen szerződésmódosítást nem kértem. A törvény szerint hány év után változtathatnak árat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs erre vonatkozó jogszabály. A szerződés rendelkezései az irányadóak. Minden áremelés esetén szükséges írásban tájékoztatni a szerződő partnereket.

  Kérdés: Szavatossági időn belül a javítás 30 napon belül sem történik meg. Mit lehet tenni, hogyan lehet visszaigényelni a vételárat? A készüléken a beüzemelést követő nap jelentkezett a hiba.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben megpróbálta rendezni a fogyasztási jogvitát és nem járt sikerrel, továbbá hitelt érdemlően tudja ezt igazolni, akkor a Békéltető Testülethez fordulhat. Amennyiben ez az eljárás sem vezet eredményre, FMH-t és pert tud kezdeményezni.

  Kérdés: Gyermekem az idei év októberében tölti be a 20. életévét. Emelt összegű családi pótlékot kaptam utána, majd 2021.06.30-ával leérettségizett, 2021.09.02. óta nappali tagozatos egyetemi hallgató. Ezzel egyidejűleg művészeti szakképző intézményben (köznevelési intézmény)  tanulói jogviszonya van. A Cst.8.§ 5. pontja alapján iskoláztatási támogatásra jogosult vagyok-e utána?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: 17 éve vagyunk házasok feleségemmel. A kapcsolatuk visszafordíthatatlanul megromlott. Van egy 15 éves gyermekünk. 10 éve élünk egy olyan ingatlanban, aminek a tulajdonosa a testvérem. ( Az ingatlan mindenféle költségét rezsi, javítás stb. igazoltan én fizetem már ha, ez számít valamit.) Velem (még), ill. feleségemmel és a testvérem között nincs semmilyen az ingatlanra vonatkozó lakhatási szerződés.  Feleségem, ill. a testvérem között a kapcsolat nem felhőtlen nem gondolnám, hogy bármilyen lakhatást biztosítana (önszántából) válás után neki. Természetesen gyermekemet elhagyni nem akarom, a lehető legnagyobb részében szeretnék a nevelésében részt venni, mint ahogy most is teszem. Gyermekem, ill. a ingatlannal kapcsolatban mi várható válás esetén? Mit tanácsolna nekem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a körülmények függvényében fog alakulni. Főszabály szerint a felek megállapodása az irányadó. Abban az esetben, ha nem sikerül konszenzusra jutniuk, a bíróság a körülmények gondos vizsgálata után, továbbá a kiskorú gyermek érdekeinek figyelembevételével fog döntést hozni. Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve. (A házastársak kötelesek egymásnak és a gyermeknek is a lakhatást biztosítani, de a házastárs testvére nem.)

  Kérdés: Arra szeretnék választ kapni, hogy az élettárs jogosult-e a táppénzre társa haláláig?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Táppénzre az a személy jogosult, aki a biztosított jogviszonyának ideje alatt keresőképtelenné válik.  Ápolási díjra pedig az a hozzátartozó jogosult, aki állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzi és az ápolt személyre tekintettel a gyermekek otthongondozási díjára való jogosultsága neki vagy hozzátartozójának nem áll fenn.

  Kérdés: A kérdésem a következő: ha a nyugdíjat rendszeres letiltás terheli, akkor a 2022. februárjában esedékes 13. havi járandóságból is vonhatnak le? Azért kérdezem, mert a tavaly novemberi nyugdíjprémiumból nem történt levonás.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Főszabály szerint a letiltás érvényesíthető a prémiumra is.

  Kérdés: Építési vállalkozó nem teljesítette a szerződésben vállalt építési feladatot. Az elkészített részekért résszámlával a munkadíjakat felvette, majd eltűnt úgy, hogy decemberben ott hagyott minket “nyitott tetővel”. Január elején találtunk egy másik vállalkozót, aki be tudná fejezni a tetőt, hogy ne keletkezzen további kárunk, ezért az eltűnt vállalkozó FMV-jét kihívtuk, hogy ledokumentálva át tudjuk adni a munkát, ekkor kiderült, hogy amit elkészített – a kiszámlázott részek – is hibásak, javítani kell.  Közben folyamatos megkeresésünkre reagálva üzent az eltűnt vállalkozó felesége, hogy a vállalkozó kórházban van. Kérdésem: Egyéni vállalkozó halála esetén hogyan alakul a kártérítés? Az FMV a szerkezet elkészülte után tovább engedte az építkezést, majd egy hónappal később cserepezéskor, amikor átadtuk más vállalkozónak befejezésre a tetőt, akkor feltárta a szerkezeti hiányosságokat, a szerkezetet javítania kell az új vállalkozónak. Hogyan vonható felelősségre az FMV emiatt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom elsődlegesen küldjön egy felszólító levelet a kötelezett számára, amelyben felszólítja őt a teljesítésre, és kilátásba helyezi a további jogkövetkezményeket. A másik lehetőség egy fizetési meghagyásos eljárás megindítása közjegyző vagy ügyvéd segítségével, amellyel akár már néhány héten belül hozzájuthat pénzéhez. Amennyiben a kötelezett ellentmond a fizetési meghagyásnak, az eljárás perré alakul. Az egyéni vállalkozó teljes vagyonával felel.

  Kérdés: Kérdésem az lenne, hogy jogos-e a nyugdíjam több, mint 100 %-át levonni és csak 142.500 Ft-ot küldeni a részemre? Én úgy tudom, hogy a vht. 67. paragrafusa rendelkezik a nyugdíjból történő levonásról,  mely kimondja, hogy egy tartozás esetén 33% vonható. A vht. 63. paragrafusa a munkabérből való levonásról rendelkezik. Jogos-e a több mint 33% levonás, és ha nem, akkor ezt ki felé kell jeleznem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Főszabály szerint 33% vonható le, kivételes esetben 50%. A levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havi járandóságnak az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét. De a leírtak nem vonatkoznak a bankszámlán lévő összegre, ott az egész végrehajtás alá vonható.

  Kérdés: Nővérem másfél éve elhunyt. Egyetlen örököse én vagyok. Volt egy 800.000 Ft körüli tartozása, amihez tartozott egy hitelfedezeti biztosítás is.  Megkerestem a biztosítót, hogy kérjem a biztosítás terhére fizessék ki a tartozást. Ezt megtagadták, mert fennálló betegség alatt köttetett a hitelszerződés. Kértem, hogy küldjék meg részemre a szerződést, mivel én az összegen kívül semmit sem tudok és azt is közöltem, hogy daganatos betegségben szenvedett a estvérem, de kezelés után 3 évig tünetmentes volt, és nem tartom valószínűnek, hogy ha tudatában lett volna annak, hogy nem fizet a biztosító esetleges halála esetén, akkor megkötötte volna a biztosítást. Újfent elutasították a kifizetést, szerződéses dokumentumokat nem kaptam. Őszintén én lezárnám már ezt az ügyet, hiszen rendkívül megvisel, de nagyon furcsállom, hogy bemondásra kell ezeket a számokat elfogadnom és a feltételek sem világosak. Ezek alapján fizessek a banknak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, küldjön a biztosítónak egy tértivevényes levelet, amelyben felszólítja a dokumentumok átadására. Érdemes megmutatni a szerződést egy ügyvéd kollégának, hogy jogszerű volt-e a kifizetés elutasítása.

  Kérdés: Visszavonható a hagyatéki nyilatkozat, ha már aláírtam?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszhoz ismerni kellene az okiratot és annak keletkezési körülményeit, idejét stb.

  Kérdés: Gyermekem (21), megismerkedett egy ukrán (21) lánnyal. Hamarosan teherbe esett. A lány hazament Ukrajnába, ott világra hozta a babát.
  A fiamnak milyen kötelezettségei lesznek a gyermek felé? Gyermektartás, láthatás, egyéb.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A gyermektartásra és a kapcsolattartásra (láthatásra) főszabály szerint a szülők megállapodása az irányadó. Amennyiben nem sikerül megegyezni, bíróságon rendezhetik a köztük felmerülő vitás kérdéseket.

  Kérdés: Meghirdettek 2 ara papagájt, melyre írtam. Minden egyes üzenetváltás mind az eladóval, mind az állítólagos szállításért felelős céggel megvan. Azt mondták nekem, ha kifizetek 200 eurót a papagájok szállításáért, akkor elküldik őket. Ma kifizettem a 200 eurót plusz 12 euró utalási költséget. Mikor levették a pénzt, azt írta a szállítási cég, hogy fizessek még külön 500 eurót légkondicionált ládákért, mert nagy a klímaváltozás. Mire mondtam, hogy nem tudok már fizetni, akkor keressünk olyan időpontot, amikor nem kell ez a láda a szállításhoz, azt mondták mindenféleképpen kell, de engem erről csak az utalás után tájékoztattak, addig azt mondták, amint utalok, már szállítják is. A pénzt nem hajlandók visszafizetni, sem megoldást keresni, mit tehet ez ügyben?! Észtországból érkeznének a papagájok elvileg, kérem segítsenek, visszakaphatom még a pénzem? Az utalási bizonylatom megvan és amint említettem az üzenetváltások is.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Észt ügyvéd közbenjárását javaslom.

  Kérdés: Megöregedtem, nem tudom a házamat fenntartani. Örökösöm, családom nincs. Hogyan szabadulhatok meg a már terhessé vált ingatlanomtól? Az eladást sem tudom végigcsinálni, félek az idegenektől. Lemondhatok róla, odaadhatom valakinek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet, de vannak olyan megoldások, amivel még „jól is járhat ez ember ilyenkor”. Amennyiben igényli, akkor segítünk mindenben. Elérhetőségek: www.jogomvan.hu

  Kérdés: 2021. januárjától szakmunkás minimálbért kapok (szerződés, cégszerű, ill. igazgatói aláírással), határozatlan idejű szerződés. Visszavonhatja-e besorolási béremet arra hivatkozva, hogy ilyen szakmunka nincs. A munkaköröm ugyanaz maradt, ami volt.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A szerződés tartalma az irányadó, ennek okán nem vonhatja vissza.

  Kérdés: 2021-ben a nők 40 éves munkaviszonya alapján nyugdíjba mentem a KRE-ről. pontosan egy évvel korábban a Neumann János Egyetem (itt dolgoztam én) közalkalmazotti státuszban levő munkaviszonyai megszűntek, mert az egyetem 3 kara alapítványi, egy kar egyházi fennhatóság alá került. A közalkalmazotti tanács (NJE) az alapítványhoz került, munkatársaknak szerződésben vállaltan még 3 évig kifizeti a jubileumi jutalmat, de az egyház (ref) nem ismeri ezt el. Hogyan tudom én kezdeményezni a 39 éves közalkalmazotti  munkaviszony alapján a jubileumi jutalom kifizetését? A 40. évben ugyanazon tanterv alapján, ugyanazokat a hallgatókat tanítottam, a református egyház munkavállalójaként. Az a közalkalmazotti tanács, ami az alapítványi egyetemmel megkötötte a szerződést még az én közalkalmazotti tanácsom is volt. Mivel az egyház nem volt készséges, a közalkalmazotti tanács a KRE-ra átkerülő kar valamennyi dolgozójának jubileumi igényéről lemondott. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A jubileumi jutalom alanyi jogon jár. Ha a jubileumi jutalomra jogosító feltételeknek megfelel, a munkáltató kérelem nélkül köteles a jubileumi jutalmat kifizetni, amikor esedékessé válik. Azt javaslom, forduljon az illetékes érdek-képviseleti szervhez. Amennyiben az egyeztetések nem járnak sikerrel, munkaügyi pert tud indítani.

  Kérdés: Életem legnagyobb boldogságára felvettek biztonsági őrnek egy hivatalba. Mindent ígértek, szinte hihetetlen. 3 hét után elküldtek indok nélkül, tudom megtehetik. De megtudtam, hogy egy fél éve betegszabin lévő őr jött hirtelen vissza. Ezért csaptak be. Csalódott vagyok és mérges. Kérem, írjon valami jogi lehetőséget, ha van.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos nincs jogi megoldás az ön problémájára. Próbaidő alatt indokolás nélkül mindkét fél megszüntetheti a munkaviszonyt.

  Kérdés: Behajtási cég által küldött megállapodást tanúként írtam alá. Ez jár a későbbiekben bármi problémával rám nézve, ha az adós nem fizeti?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem jár joghátránnyal, hogy tanúként aláírta a papírokat.

  Kérdés: Közel 10 éve részletekben megfizettem egy tartozást oly módon, hogy a nővérem számlaszámáról, közlemény rovatban megfelelő ügyszámra hivatkozva utalta. Minden bizonylat megvan. Azóta többször voltam a végrehajtónál, és írásban kértem tőle elszámolást, de soha semmit nem kaptam. Tegnap mondtam neki addig nem megyek el, míg nem tisztázódik az ügy. Így megkereste és közölte, hogy az akkori végrehajtó, a nővérem adósságába könyvelte el az összegeket, mivel a számlatulajdonos ő volt. A közlemény rovat ügyszámát nem vette figyelembe. Mit lehet ilyenkor tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben hitelt érdemlően tudja igazolni, hogy a közleményben az ügyszám fel volt tüntetve, továbbá a nővére is bizonyítani tudja az igazát, úgy az iratok pontos ismeretében (mivel azokat nem látom) az alábbiak lehetségesek: végrehajtási kifogás előterjesztése VAGY vht. 41. § szerinti eljárás megindítása, végső soron a végrehajtás megszüntetése, korlátozása iránt indított per.

  Kérdés: Sajnos gyermekeimet kiemelték tőlem, ideiglenes elhelyezéséről döntött a gyámhatóság. Még bírósági határozat nincs, folyamatban van, szeptember 1-jén emelték őket ki, Csaba 7 éves (saját édesapjánál helyezték el), Barbara 10 hónapos (apai nagybácsikájánál helyezték el). Nagyon ellenszenvesek velem szemben, ami érthető, mind a kirendelt gyámok, mind a gyámhatóság. Sajnos drogproblémák miatt emelték ki a gyerekeket, továbbá Barbara édesapja bántalmazott többször és egy lopást valósított meg, ahol ott voltunk mi is. Kényszerített és elvette Barbarát többször, amire bizonyítékom van, rendőrt hívtam, védőnőt stb., senki nem csinált vele semmit, így belementem a kis “játszmába” és ez lett a vége sajnos. Korábbi magatartásommal szakítottam, elkezdtem felépülésem folyamatát, elmentem önként a rendőrségre a lopás miatt, lakhatási viszonyokat rendbe hoztam (amit Barbara édesapja szétvert), elkezdtem járni drogambulanciára itt helyben.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adására információ hiányában nincs lehetőség, javaslom küldjön egy új levelet, amelyben részletesen leírja problémáját és a kérdést, amire szeretne választ kapni.

  Kérdés: Vélelmezett apa vagyok úgy, hogy az anyuka is nyilatkozta, hogy már 3 éve nem éltünk együtt (lakcímünk se egyezett) és nem is volt köztünk nemi élet, de sajnos csak akkor váltunk el, mikor már terhes lett egy alkalmi kapcsolatból. Sajnos a vér szerinti apa nem tesz nyilatkozatot, hogy ő az apa, ezért a bíróság erre hivatkozva ejti a kérésünket. A kérdésem tehát az, hogy hogyan tudjuk az anyukával együtt elérni azt, hogy ne én legyek a vélelmezett apa? DNS tesztre kényszeríthetjük a feltételezett vér szerinti apát, úgy hogy az az ö költsége legyen majd?

  Válasz: Kérdező! DNS-tesztre csak abban az esetben lehet kényszeríteni, amennyiben azt bíróság rendeli el. Amennyiben megdöntik a vélelmet, eljárás indítható a másik partner ellen. Azt javaslom, hogy elsődlegesen keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.

  Kérdés: Szüleink 30 éve lakatlan, nyaralóként szolgáló családi házát örököltük testvéremmel 50-50%-ban 5 évvel ezelőtt. Testvérem egyeztetés és a felhatalmazásom nélkül átíratta a szolgáltatói szerződéseket az Ő nevére és a számlákat ki is fizeti. De az ingatlant nem látogatja, kapcsolatunk megromlott. Én a ház+telek karbantartását, javítgatását végzem, de erről megállapodásunk nincs. Havi 1-2 nap használat. Utazási ktsg-ről és a karbantartásra felhasznált anyagokról nyilvántartást nem vezetek, de többszöröse a kifizetett rezsi ktsg-nek. (Fűnyírás, metszés, javítgatások alkalmával általam elhasznált áram és víz ellenértéke.) 5 éve minden évben írásban kezdeményezem, hogy a rezsit közösen fizessük, 2020-ban kitöltött változás-bejelentő lapokat küldtem postán, hogy átírassam a szolgáltatókat az én nevemre, de ezt elutasította. Indoklása, hogy az én nem egyeztetett használatom miatt őt jogsérelem éri. Hogy lehet jogilag rendezni ezt a helyzetet? Ér engem a helyzetért joghátrány?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, küldjön tértivevényes levelet testvérének, amelyben megpróbál konszenzusra jutni vele az ingatlan karbantartását és a szolgáltatói szerződéseket illetően. Amennyiben nem jár sikerrel, pert tud kezdeményezni a közös tulajdon megszűntetése céljából.

  Kérdés: Gyerekem nevén lévő építési telekre építtetnék könnyű-szerkezetes (szendvicspanel) lakóépületet, ahol minden számla az én (apa) nevemre szól. Mivel devizahiteles, érdekelne, hogy kié lesz a ház így, mert ugye az építési telek a gyereké. Lefoglalhatja-e a végrehajtó a házat akkor is, ha nem az én telkemen áll

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Főszabály szerint a telek tulajdonosát illeti meg az épület tulajdonjoga. Ennek okán lefoglalhatja a végrehajtó, ha a devizahiteles a gyermeke (mert ez nem volt teljesen egyértelmű).

  Kérdés: Sajnos sok nem kívánatos dolog történt az elmúlt években, de nem részletezném. Tesómékhoz voltam bejelentve, de kijelentettek a tudtom nélkül és így nem tudok ideiglenesen bejelentkezni az új munkahelyre, ahol dolgozom és lakok is, mivel nincs állandó lakcímem. A lakcímkártyán a tesómék címe van és hiába is írta meg a munkaadóm a papírt, hogy igazoljam, hogy én itt lakok és ez az ideiglenes lakcímem, a kormányablaknál örültem, ha visszakapom a személyim és nem tudok intézkedni. Sajnos senkim nincs, akit megkérhetnék, hogy állandóra bejelentsen. Mit tegyek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Átmeneti megoldást jelenthet, ha település szintű lakcímet igényel. Ez azoknak az állampolgároknak jár, akiknek nincs hol lakniuk.

  Kérdés: Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz, miszerint szükséges lehet-e házassági vagyonjogi szerződés kötése az alábbi információk mellett, bár ha a ptk. 4.38-as paragrafusát jól értelmeztem, nem. Mindkét fél első házassága, gyermekek nélkül. A férj oldaláról jelen van egy gépjármű és egy lakóingatlan, mindkettő átlagos értékben, továbbá MÁP is. A fent felsorolt tételek a házasságkötés időpontja után is a külön vagyon részét képezik-e, tehát egy válás esetén nem kerülnek felosztásra, amennyiben nem készül vagyonjogi szerződés?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a férj a vagyonközösség létrejötte előtt szerezte az említett vagyont, úgy ezek a tételek nem képezik a későbbiekben sem a közös vagyon részét.

  Kérdés: Főállású  őstermelő voltam, az igazolványomat visszaadtam, a tevékenységemet megszüntettem. Munkanélküli segélyre bejelentkeztem, majd ezután nyest szeretnék igénybe venni, amire minden tekintetben jogosult vagyok, de a munkanélküli szerint a nyes csak az őstermelésből származó bevétel alapján állapítható meg, aminek az alapja 25 000 Ft. Kérdésem ez így van? A kormány infó vonalát felhívva azt mondták, a nyes mindenkinek a minimálbér 40%. És eddig én is így tudtam.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A NYES mértéke kérelem benyújtásának időpontjában hatályos kötelező legkisebb munkabér 40 százaléka.

  Kérdés: Megöregedtem, nem tudom a házamat fenntartani. Örökösöm, családom nincs. Hogyan szabadulhatok meg a már terhessé vált ingatlanomtól? Az eladást sem tudom végigcsinálni, félek az idegenektől. Lemondhatok róla, odaadhatom valakinek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet, de vannak olyan megoldások, amivel még „jól is járhat ez ember ilyenkor”. Amennyiben igényli, akkor segítünk mindenben. Elérhetőségek: www.jogomvan.hu

  Kérdés: Ezt kaptuk a hagyatéki jegyzőtől (részlet): Önnek a rokoni kapcsolat igazolása az elsődleges feladata. Azt kell igazolnia, hogy Ön az örökhagyó egyetlen örököse, mert anyai nagyszülői ágon Ön az örökhagyó után öröklésre jogosult. Azt is igazolnia kell, hogy más személy nem jogosult örökölni (tehát apai ágon nincs az örökhagyó édesapjának testvére, illetve azok kiesése esetén annak nincs leszármazója stb.) Tehát valamennyi felmenőre vonatkozó születési és halotti anyakönyvi kivonatot, valamint hagyatékátadó végzést be kell szereznie a közös nagyszülői ágig bezárólag. Valóban nekem kell ezeket a dokumentumokat beszerezni még akkor is, ha fogalmam sincs, mi az örökség? Az elhunyttal, évekkel korábban megállapodtunk, hogy nem kívánunk örökölni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha az adatok hiányában nem hívja meg a közjegyző a hagyatéki tárgyalásra, akkor nem is örökölhet. Ha meghívják, ott „le tud mondani” az örökségről. Így egyik esetben sem kell beszereznie semmilyen adatot.

  Kérdés: Olyan kérdésem van, hogy volt egy felfüggesztett és ez időn belül történt kisebb bűncselekmény, amiből letöltendő börtönbüntetés lett, ehhez hozzá adódott a felfüggesztett. Megoldható, hogy elsőnek a felfüggesztettet töltse le az illető és utána magát a büntetést házi őrizetbe töltse?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Gyanúsítottként eladhatom-e a házam? Semmilyen korlátozó iratot nem kaptam.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben nem rendeltek el zár alá vételt eladhatja ingatlanát.

  Kérdés: Kötelezhet a munkáltató oktatásra, ha 620 km-re lakom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen kötelezheti, amennyiben finanszírozza a felmerülő költségeket.

  Kérdés: Mi a teendő, ha egy áruház előterében hagytam az ott megvásárolt terméket és azt egy másik (idegen) személy elvitte? Az árut tulajdonképpen nem hoztam ki az üzletből. Ebben az esetben az idegen ellen tudok lopás elkövetése miatt feljelentést tenni? Vagy a megvásárolt termék még az áruház tulajdona?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, feljelentést tehet. A termék az ön tulajdona, attól függetlenül, hogy az áruházban hagyta.

  Kérdés: Nemrég meghirdettem két könyvem eladásra. Jelentkezett egy vevő, megegyeztünk abban, hogy a két könyvért tízezer Forintot fizet, ha kézhez kapja őket. Jóhiszeműen postán elküldtem a könyveket az általa megadott címre, ami az édesapja címe. A csomagot az adott címen átvették, de azóta sem lett kifizetve, sőt azóta a vevőt nem érem el sehogy. Mi a teendő?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben bizonyítékok állnak rendelkezésre a megállapodás létrejöttéről feljelentést tehet a rendőrségen, szabálysértés miatt.

  Kérdés: Szilveszterkor, fiam és férjem összebalhéztak (soha nem tettek még ilyet, ez is félreértésből, s a sok szilveszteri ital miatt volt), férjem kezdte. Aztán ő hívta ki a rendőrséget, velük jött a mentő is. Nem súlyos a bajuk. Férjem hirtelen felindulásból feljelentette a fiamat. Másnap mindkettő bocsánatot kért egymástól, s férjem elment a rendőrségre visszavonni a feljelentést, de ott azt mondták, nem lehet. Kérdésem, hogyan lehet visszavonni a feljelentést úgy, hogy egyiknek se legyen belőle baja. Egyik sem egy balhés típus, inni sem szoktak, de a baj megtörtént, kérem, segítsenek, mit tehetünk?!

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben közvádra üldözendő bűncselekményt követtek el a feljelentés nem visszavonható. Ez a bűncselekmény megítélésétől függ. Magánvádas eljárásban sem tudják visszavonni, de ott a vádat lehet ejteni.

  Kérdés: Meglévő albérleti szerződésben, melyben én vagyok a bérbeadó, az állandó bejelentkezést módosíthatom-e tartózkodási hely bejelentésének lehetőségére, ha a bérlők felé a bizalmam megrendült?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Közös akarattal tudnak módosítani.

  Kérdés: A férjemmel válunk. Azt mondta, hogy mivel válás előtt elköltöztem semmi pénz nem jár nekem! Mert van valami törvény erre. Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg van ilyen törvény?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez csak a lakáshasználat megváltása esetén van így, de akkor sem minden esetben. Rengeteg körülményt kellene még pontosan ismerni, a korrekt válaszhoz. Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.

  Kérdés: Azért fordulok Önhöz, mert hobbi alapon publikálok, egy magát fenntartó ifjúsági magazinba. Nincsen bevételem ebből, így sajnos nem áll módomban az ügyvédi költségeket fizetni. Jövőre lesznek a választások és az elmúlt időszakban egyre többet említett párt után kívánok utánanézni.
  Kérdéseim: A párt költségvetését, ha rendelkeznek honlappal, akkor oda minden évben publikusan elérhetővé kell tenni? A hagyományos készpénzes fizetés és banki átutalás mellett, kriptovalutát és patreon támogatást is elfogadhatnak a pártok? Jól értelmeztem a 2013. évi párt támogatással kapcsolatos törvény 9. paragrafusának 2. bekezdését miszerint az 500.000 Forint feletti összeget fel kell tüntetni a Magyar Közlönyben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pártok költségvetését az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Nem kötelesek közzétenni a honlapjukon. Erről a kérdésről nem rendelkezik jogszabály. A 2013. évi LXXXVII. törvény 9.§ vonatkozó része pontosan így szól: 9. § (1) Minden jelöltnek és jelölő szervezetnek az országgyűlési választást követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

  Kérdés: Rágalmazás kapcsán találtam meg a honlapjukat. Azt szeretném megtudni, hogy rágalmazásnak minősülhet az, ha egy bírósági eljárás során egy jogi személyről szó szerint azt állítottam, hogy a cég tulajdonosi köre korábban végrehajtásokban és kilakoltatásokban volt érintett? Ezt a cég vezetője mondta korábban nekem szóban és nem tudom bizonyítani. Tartanom kell attól, hogy emiatt eljárást indíthatnak ellenem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ön által tett tanúvallomás a leírtak alapján nem meríti ki a rágalmazás törvényi tényállását.

  Kérdés: El szeretném adni az ingatlanom, de mivel nincs albetétesítve, így a szomszéd nem hajlandó aláírni a lemondó nyilatkozatot az elsőbbségi jogról és a közös használati helység használatáról. A vevő megvan, mit tudok tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha az elővásárlási jogáról nem mond le a szomszéd, az azt jelenti, hogy ő veszi meg. Önnek mindegy, hogy ki fizet szerintem. Azt nem teljesen értem, hogy a közös helyiség használatáról miért is kellene lemondania?

  Kérdés: 2019. évi külföldi kiküldetéshez munkáltató előre elutalt szállodai költséget és napidíjat. Hamarabb befejeződött a munka, így visszafizetési kötelezettségem keletkezett. Ezen felül a napidíjat tévesen, még egyszer elutalták számomra, melyet jeleztem, azzal együtt, hogy a két visszafizetendő összeget egy összegben szeretném visszautalni. Erre a munkáltató a következő havi munkabéremből letiltott 150.000 Ft-ot, miszerint majd részletekben levonogatják. Egy tervezett hitelfelvételnél hátrányosan érintett volna, így kértem, hogy utalják vissza a levonást és én is utalom a tartozást. Mindkettő megtörtént. A következő bérjegyzékemen a visszakapott 150.000 Ft bérelőlegként szerepel, mert “csak így tudták megoldani”. 2019. júniusában felmondtam, nyilatkozva, hogy egymás felé semmilyen anyagi követelésünk nincs. 2021 decemberében fizetési felszólítást kaptam, hogy munkabér előleg jogcímen tartozásom van. Jogos volt a munkabér letiltás, illetve ennyi idő után kell-e foglalkoznom a követeléssel?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A követelések főszabály szerint munkaügyekben 3 év alatt évülnek el. Amennyiben írásos formában megállapodtak a munkáltatóval, hogy további követelésük nincs egymás felé nem köteles kifizetni az összeget.

  Kérdés: Szüleim sajnos hagyatéki perre kényszerülnek, anyai ágon, édesanyám pontosabban. A testvérével nem egyezett meg. Nem egy országban élnek. Ő megbízott egy helyi /külföldi/ ügyvédet az ügy lebonyolításával, ki is fizetett előre mindent /tiszteletdíj, per- és egyéb költségeket/. Azóta az ügyvéd úgymond nem elérhető, sőt mint kiderült, nem indítványozott semmit 2 év alatt, a bíróságon nincs ügyiratszám, holott valamikor tavalyi év folyamán kezdődött, covidra meg halasztásra /az ellenfél kérésére/ hivatkozott. Kérdésem csak annyi, hogy az ügyvédi kamaránál történő feljelentésen túl mit tehetünk még? Nyilván szeretnénk visszakapni a kifizetett pénzünket kamattal együtt. Kártérítést kérhetünk-e esetleg, mert azon túl, hogy csücsült a pénzünkön, még jól át is vágott minket?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Közjegyzőhöz, illetve ügyvédhez fordulhat fizetési meghagyásos eljárás megindítása céljából. Azt javaslom, elsődlegesen küldjön egy felszólító levelet a kötelezett számára, amelyben felszólítja őt a teljesítésre, és kilátásba helyezi a további jogkövetkezményeket. De legjobb lenne egy olyan ügyvéd segítségét kérni, aki a kinti, helyi jogszabályokat ismeri, mert a leírtak alapján nem magyar ügyről van szó.

  Kérdés: Felvilágosítást szeretnék kérni az alábbi ügyben: Családi házam van, én vagyok az egyetlen tulajdonos, a férjem haszonélvező volt, de sajnos elhunyt. 3 gyermekem van, akik közül az egyikkel 2 éve nem találkoztam, az ő gyermeke, aki 22 éves, a családi házban velem lakik. Mindenben támogat, mellettem áll. A családi házban 3 lakás van, egyikben én, másikban az egyik gyermekem, harmadikban az unokám lakik. Pár éve közjegyző előtt készített végrendeletem van, szeretném megváltoztatni. A férjemmel a második házasságunk volt, a házasság előtt már rendelkeztem az ingatlannal. Arra a részre volt haszonélvezeti joga, amiben jelenleg is én lakom. Mi a módja annak, hogy halálom esetén a 2 gyermekem és ne a harmadik gyermek, hanem az unokám részesüljön az örökségből 1/3 arányban? A harmadik gyermekem érdemtelenné vált arra, hogy halálom esetén örököljön. Ebben az esetben is jár a köteles rész? Milyen költségekkel jár ilyen esetben egy új végrendelet készítése?

  Válasz: Tisztelt Kérdező!  Azt javaslom, készítsen közjegyző vagy ügyvéd által ellenjegyzett végrendeletet. Kitagadás esetén nem jár kötelesrész, azonban érdemtelenség csak a törvényben meghatározott esetekben állapítható meg. A végrendelet készítésének ára annak függvényében alakul, hogy melyik ügyvédi irodát választja. A közjegyzőknél „fix” díjak vannak.

  Kérdés: 6 hónap előzetes után barátomat házi őrizetbe engedték, jelenleg az apukájánál van. Szeretnénk azonban, ha nálam folytatná házi őrizetét. Az ügyészségre be lett adva a kérelem. Mennyi idő egy ilyen kérelem elbírálása?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Bizonyos esetekben hosszabb időt vesz igénybe a kérelmek elbírálása. Ezt különböző tényezők befolyásolhatják, például a hatóságok ügyintézési rendje, továbbá a megállapított határidők, de jelen esetben az is, hogy pontosan milyen technikai feltételek vannak a 2 helyszínen, illetve a bírósági döntés is.

  Kérdés: Barátom házi őrizetben van az apukájánál. Szeretnénk azonban, ha nálam tudná tölteni házi őrizetét. Ügyvédje be is adta a szükséges kérelmet, de sajnos mindig csak azt a választ kapjuk, hogy türelem. Először azt mondták 2-4 hét, az már bőven lejárt! Csak azt szeretném tudni, valóban ilyen hosszadalmas-e egy ilyen kérelem elbírálása?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Bizonyos esetekben hosszabb időt vesz igénybe a kérelmek elbírálása. Ezt különböző tényezők befolyásolhatják, például a hatóságok ügyintézési rendje, továbbá a megállapított határidők, de jelen esetben az is, hogy pontosan milyen technikai feltételek vannak a 2 helyszínen, illetve a bírósági döntés is.

  Kérdés: Élettársi kapcsolatomból 2 (jelenleg óvodás, illetve bölcsődés korú) gyermekem született, időközben azonban visszafordíthatatlanul megromlott a kapcsolatom gyermekeim apjával. Gazdasági és szexuális bántalmazásra hivatkozhatnék, de leginkább békés úton, közös megegyezéssel szeretnék “távozni”, a gyermekeimmel együtt. Azzal kapcsolatban szeretnék információt kérni, hogy hogyan indul az eljárás? Előzetes megállapodást kell benyújtanunk a bíróságon vagy megindítom az eljárást a gyermekelhelyezés iránti kérelem benyújtásával egyoldalúan és később van lehetőség a megegyezésre? Elnézést kérek, ha tudatlannak tűnök, de még sosem kerültem ilyen helyzetbe, nincs tapasztalatom.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindkét leírt variáció lehetséges, ez Önökön múlik.

  Kérdés: Társasházi lakástulajdonosként kb. 5-8 éve ugyanolyan összegű közös költséget fizetek a társasház számlájára. Időközben többször is közös képviselő váltás történt, azonban a befizetendő összeg változatlan maradt, amit minden évben havi rendszerességgel pontosan befizettem. 1 hete kaptam a jelenlegi képviselőtől (2 éve van ebben a pozícióban) egy felszólító e-mailt, hogy 2021.12. 30-ig fizessem be a 167.858 Ft közös költség hátralékomat, ellenkező esetben fizetési meghagyást kezdeményeznek. Kérdésemre, hogyan lehetséges ez, azt válaszolta, hogy évekkel ezelőtt rossz közös költséget állapítottak meg az ingatlanra (8.720 Ft/hó), a jó közös költség pedig 10.288 Ft/hó. Ez alapján számoltak visszamenőlegesen és így jött ki az általam reklamált összeg. Kérdésem: Köteles vagyok-e befizetni visszamenőlegesen az önhibámon kívül felhalmozódott hátralék összeget, úgy hogy sem a régi közös képviselők, sem a jelenlegi közös képviselő egyszer sem jelezte felém a problémát.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a közös költség megállapításáról szóló közgyűlési határozatban a 8.720 Ft/hó költség szerepelt nem köteles kifizetni a hátralékot. Továbbá bekövetkezhetett részben az elévülés is.

  Kérdés: Kérném szépen a tanácsát, véleményét az alábbi ügyben. Röviden: 2015. évében a párom, akivel nem bejegyzett élettársi kapcsolatban éltem, szakított velem és jelen szándékát jelezte az ügyvédje felé is. A ház, amelyben laktunk (lakunk) teljes egészében az ő tulajdona. Az ingóságokat közösen szereztük be az akkor 25 éves kapcsolat alatt. Az ügyvédnél megállapodást kötöttünk, x összeggel kifizettet engem, a megállapodás szerint nem követelhetek a jövőben semmit. Ugyanakkor az ő kezdeményezésére mégis együtt maradtunk. A szerződés megkötése óta immár a 6. év telt el. Kérdésem az lenne, hogy mivel az együttélés bizonyítható,  egy ismételt “szakítás” esetében továbbra is érvényes-e az előző megállapodás vagy újra is jogosult vagyok, lennék?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Egészen pontosan kellene ismernem a szerződés megfogalmazását, a korrekt válaszhoz.

  Kérdés: Szeretnék érdeklődni azután, hogy ha a cég a neveden van bejegyezve és dolgozó cégről beszélek, de a vagyon nem az övé, ami a bank által folyósítva van. De ha mondjuk elkerülne valamennyi összeg abból a pénzből, jogi úton tud tud-e pereskedni a vagyon tulajdonosa.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adására információ hiányában nincs lehetőség, javaslom küldjön egy új levelet, amelyben részletesen leírja problémáját és a kérdést, amire szeretne választ kapni.

  Kérdés: Adott egy 2021.01.01-es kezdetű lakásbérleti szerződés és egy felmondási nyilatkozat, amin az átadási nap 2021.12.31. A szerződésben az áll, hogy amennyiben 12 hónapon belül felmondják a szerződést, annyiban nem jár vissza a kaució. Az én értelmezésemben nem jár vissza a kaució, de érdekelne, hogy ez jogi szempontból is így van-e?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A szerződésben foglaltak az irányadóak. Főszabály szerint határozatlan idejű szerződés esetén, amennyiben a hónap 15. napja után történik a felmondás az már csak az azt követő második hónap végére tekinthető felmondottnak. Ez alapján visszajár, ha az átadási nap dátuma egyben az irat aláírásának a napja is. De a korrekt válaszhoz ismernem kellene a szerződést és a felmondást tartalmazó iratot is.

  Kérdés: Szeretném tudni, hogy ha a gyerekre veszélyes a ház, akkor vissza kérhetném-e kaucióval együtt a kifizetett pénzt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a lakás olyan állapotban van, hogy használata az egészséget veszélyezteti, bármikor felmondhatja a szerződést és a kaució visszajár. Továbbá hibás teljesítés esetén a kifizetett pénz is visszajárhat. További információ hiányában érdemi válasz adására nincs lehetőség,  javaslom, küldjön egy új levelet, amelyben részletesen leírja problémáját.

  Kérdés: Vissza kell-e fizetni az ingatlanért kapott pénzt, ha mellette az eltartott még havonta is fizetett? Az anyukámtól kaptunk pénzt a fiammal ajándékba, de ezt most a testvérem kéri vissza. Vissza kell-e adnunk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ajándékozó is csak abban az esetben kérheti vissza a pénzt, amennyiben az a szokásos mértékű ajándékot meghaladja továbbá létfenntartása érdekében szükséges számára. Ennek okán nem kötelesek visszaadni, ha jól értettük a kérdését, mert az nem volt teljesen egyértelmű. Eltartási szerződés felbontásánál visszajárnak a szolgáltatások.

  Kérdés: Egy 2016-os banki tartozás miatt lefoglalta a ceglédi végrehajtó a gépkocsimat 2021. dec. 10. napján. Mivel azonban a végrehajtó úr korrupciós ügybe keveredett és letartóztatták, megkérdőjelezhetőek-e az eddigi intézkedései? Mert ezt a kinevezését kenőpénzzel kapta meg.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha nincsen köze a lefoglalásnak a jelzett ügyhöz, akkor nem “kérdőjelezhető meg”.

  Kérdés: Rendőrségen dolgozom fegyveres őrként, mint munkavállaló. Megkaptam az 599. sz. korm. rendeletet, melyben tájékoztatnak, ill. felszólítanak az oltás felvételére. A végleges időpontot a későbbiekben határozzák meg, leírták, hogy ügyfelekkel nem érintkezek. Mit tudok tenni? Nem oltatom magam.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben nem veszi fel az oltást a munkáltató fizetés nélküli vagy illetmény nélküli szabadságot rendel el. Továbbá egy év elteltével a munkáltató a munkaviszonyát felmentéssel, illetve felmondással, azonnali hatállyal megszüntetheti.

  Kérdés: Feleségem barátnője vigyázott a kislányunkra és ez idő alatt eltört a gyermek keze. Olyannyira, hogy műtötték, illetve drótozták a csontját. Kérdésem az lenne, hogy kártérítési igényt lehet ilyen esetben benyújtani a barátnő ellen?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az elkövetési magatartás és az eredmény között ok-okozati összefüggés van kiskorú veszélyeztetéséért felelősségre lehet vonni. Vagyoni kárként érvényesíthetőek a gyógykezelés költségei és a sérelemdíj is adott esetben. Ismerni kellene minden körülményt, hogy hogyan történtek az események.

  Kérdés: Van-e tapasztalata arról, hogy mostanában a Földhivatalnál mennyi idő alatt megy át egy tulajdonjogi változás bejegyzése? (Veszprém megyéről van szó, és 4 hónapnál tartunk.)

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Főszabály szerint a beérkezéstől számítva 30 napon belül el kell bírálnia a beadványt a földhivatalnak. Ez sok esetben több ideig is eltarthat, de a leírtak alapján valami hiba lehet (kézbesítési?). Javaslom a hivatalnál történő érdeklődést, minden elérhetőséget megtalál a www.foldhivatal.hu oldalon.

  Kérdés: 5 éve él a volt férjem Németországban. 2 fiúnk van. Kommunikáció nulla közöttünk. Nem volt hajlandó a kinti családi pótlék igényléséhez megadni a szükséges adatait, így veszni hagytam a dolgot, jobb a békesség. A nagyobbik fiam viszont mondott egy mondatot a minap, ami sajnos arra enged következtetni, hogy édesapjuk kérvényezte mégis a nevemben. Ennek szeretnék utánajárni, de fogalmam sincs, merre induljak. Konzulátus? Államkincstár?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jogszerűen nem kérvényezhette az ön nevében. Javaslom, vegye fel vele a kapcsolatot és érdeklődjön a családi pótlék iránt. Ha nem jut dűlőre, akkor Németországban a helyileg illetékes Jugendamt-ot kell megkeresnie. (Ahol kint laktak, azon a területen lévőt.)

  Kérdés: Kérdésem a következő: mit tudok tenni, ha zsarolásnak engedve hitelt vettem fel egy személynek, aki természetesen nem fizeti a törlesztőt? Annyit tudtam lépni az ügy érdekében, hogy a bankszámla kivonatot lekértem a banktól, amelyen látszik, hogy a beérkező utalás összege azonnal továbbítva lett a hölgyemény nevében a MÁK bankszámlájára. További lépésben esetleg tud tanácsot adni? Hová fordulhatok? Milliós tételről van szó.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve. A leírása alapján minden egyéb további részlet fontos lenne.

  Kérdés: Az egyik a jövő évi választásokon induló párt, adományként Bitcoint is elfogad. Az lenne a kérdésem, hogy Magyarországon erre van-e bármilyen jogi szabályozás? A párttámogatási 2013-as törvény értelmében minden 500.000 Forint feletti adományozó nevét és hozzájárulásának összegét a Magyar Közlönyben fel kell tüntetni. Viszont Bitcoin esetén ez nem tehető meg.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A Bitcoinnak van árfolyama, ugyanúgy, mint egy valutának. Azt az értéket kell figyelembe venni. A vonatkozó jogszabályrész pontosan így szól: „Minden jelöltnek és jelölő szervezetnek az országgyűlési választást követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.”

  Kérdés: Mit tehetek akkor, ha a jegyző el akarja venni a saját birtokomat a szomszéd javára? 2 éve vettük a földet, a nyáron mérettük ki a pontos határvonalat. A szomszédos telekre szolgalmi jog van bejegyezve, 1,5 méter széles, 30 méter hosszan. Viszont a szomszéd 3,5 méter széles, 52 méter hosszan akarja használni jogtalanul. A jegyzőhöz beadták az igényt birtokháborítás miatt úgy, hogy nem is az ő birtokuk. A jegyző nem veszi figyelembe a tulajdonviszonyokat és már rendőri végrehajtással fenyeget. Hivatalos földhivatali térképvázlatunk is van, a bejegyzett szolgalmi úttal. A kormányhivatal nem adott választ már 3 hónapja. Októberben beadtuk a bíróságra is keresetet a birtokvédelmi határozatra. A jegyző személyes ügynek tekinti és minden jogszabályt figyelmen kívül hagy, visszadátumozza a határozatokat. A jogtalan földelvétel ellen hogyan tudnám érvényesíteni a jogaimat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A jegyzőnek nem kell figyelembe vennie a tulajdonviszonyokat, pusztán a birtokláshoz való jog alapján kell döntenie. Azt javaslom keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve a jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.

  Kérdés: Az a kérdésem, hogy helyettes örököst szeretne az örökhagyó megadni. Ebben az esetben megoldható-e, hogy ne írjunk új végrendeletet, csak kiegészítsük azt a helyettes örökös megnevezésével, ha esetleg a nevezett örökös hamarabb hunyna el, mint az örökhagyó. Ha megoldható, akkor hogyan hiteles és elfogadható ez jogilag? Az örökhagyó ráírhatja-e saját kezűleg egy amúgy nyomtatott végrendeletre kiegészítés címszóval a befejező lap aljára, amit természetesen aláír és ráírja a kiegészítés dátumát. Vagy készíteni kell egy 3. nyomtatott lapot végrendelet kiegészítés címszóval és aláírja az örökhagyó, és ugyanazon tanúk, akik már a végrendeletet is aláírták, hitelesítve az örökhagyó aláírását.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindkét megoldás jó lehet, amennyiben az oldalak helyesen számozva vannak, illetve a törvényi feltételeknek (mindnek) egyébként megfelel.

  Kérdés: Az én problémám, az egy éve ellopott motorom kérdésköre. Körülbelül egy éve eltulajdonították 50 CCM motorom. Az elkövetőt elkapták, és a motor is meglett. Természetesen darabokban, pár alkatrész nem volt már meg, de összességében közel 90% igen. Szükség volt a kárszakértő bevonására is, ami meg is történt már több hónapja. A rendőrség szerint már csak a hivatalos értesítésnek kell megjönni és mehetek érte, de csak nem jön. Azt szeretném kérdezni, mit tehetek az ügy érdekében, meg tudom valahogy sürgettetni őket? Elméletileg, ha jól tudom, akkor levelet kellene küldenem, de arra sablont nem találok. Létezik ilyesmi?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs formanyomtatvány ilyen esetekre. Javaslom, küldjön egy levelet, amelyben érdeklődik a hivatalos értesítés iránt.

  Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy van egy ingatlan, aminek mamám a tulajdonosa, de van apám és a testvére, akiknek van részük a házban. Papám után apámnak 3%, testvérének 43%, többi mamámé. Apám nem hajlandó aláírni, hogy el lehessen adni az ingatlant a 3%-ával. Lehetséges bármi ebben a helyzetben, hogy ne kelljen beleegyeznie abba, hogy eladjuk-e vagy sem az ingatlant?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthatnak. Továbbá, amennyiben az édesapja lemond az elővásárlási jogáról az ingatlanrészt eladhatják az édesapja 3%os tulajdoni joga mellett is.

  Kérdés: Felvehet a vőlegényem pénzt a bankszámlámról a jelenlétem nélkül?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Csak meghatalmazás kitöltése esetén van rá lehetőség.

  Kérdés: Az EON-nál túlfizetés van a férjem halálakor. A háztartásban ketten éltünk és közösen fizettünk mindent, a szerződő fél a férjem volt. Most az EON  azt válaszolta nem tudja teljesíteni a visszafizetést, mert ezt kizárólag a hagyatéki végzésben rögzített örökös kaphatja meg. Miért kell közösen kifizetett egy háztartásban élőnek a hagyatékba felvetetni ezt az összeget? A férjem május 6-án halt meg, a hagyaték szeptember 9-én jogerőre emelkedett. Október óta levelezem az EON-nal és most ezzel utasított el, hogy a hagyatéki végzés szükséges az összeg kiutalásához. Az összeg nem örökség, egy háztartás kiadása, túlszámlázás a szolgáltató részéről.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jogi szempontból ez az összeg a férjét illette meg, hiszen ő volt a szerződő fél. Tehát férje halála után az örökösét illeti meg, ezt a jogosultságot pedig jogszabály szerint igazolni kell.

  Kérdés: A kérdésem a következő lenne: A barátnőm hozzánk szeretne költözni (lakhely elhagyás). A gyámhatóságon el lett indítva a kérelem és már rengeteg tárgyalást jártunk meg. 16,5 éves, anyagi háttér, környezettanulmány teljesen jó. Viszont a negatívum a gyámügy számára, hogy mi lesz, ha mi szétmennénk és hogy biztosítanám az eltartását stb… Ezzel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy bármi lehetőség van-e arra, hogy ehhez egy szerződés legyen írva vagy valami eltartási, hogy nekem kötelességem addig eltartani, ameddig nem lesz nagykorú.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adásához további információkra lenne szükség (életkora, munkahely, rendszeres jövedelem stb.) Azt javaslom keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, továbbá a lehetséges megoldásokról.

  Kérdés: Az édesapám hagyatéki ügyével kapcsolatban kérem segítségét: A közjegyzőtől megkaptuk a teljes hatályú hagyatékátadó végzést édesapám örökségéről. Egy autóról nem sikerült megegyezni időben, ezért a közjegyzői iratokon szerepel, hogy a további jogvitát bíróságon tudom érvényesíteni.
  Időközben mégis megegyeztünk. Szeretném megkérdezni, hogy milyen nyomtatványt kell beküldeni/beadni a bíróságra? (A testvérem lemond az autóról, én pedig nem kérem tőle a temetési költségek rá eső részét, amit egyedül kifizettem.) Megírtuk mindketten a lemondó nyilatkozatunkat.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ebben az esetben nem szükséges beküldeni semmit, hiszen létrejött a konszenzus és a bírósági eljárás még nem indult meg, csupán lehetőségként van feltüntetve a közjegyzői papíron.

  Kérdés: Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy van egy külterületi ingatlan, ami az én személyi kölcsönömből lett vásárolva ingatlan iroda által. Mikor ez az ingatlan vásárolva lett én papíron házas voltam, de már vagyonközösség nem állt fenn az akkori feleségemmel. De viszont már kialakult akkor egy élettársi viszonyom mással és a vagyonközösség vele állt fenn. Az ingatlan ugye, mint írtam az én hitelemből lett vásárolva, az élettársam nevére került. Utána elváltam a volt feleségemtől és az élettársammal folytattuk tovább az életet, dolgoztunk az ingatlanon, felújítottuk és később össze is házasodtunk. Most sajnos a házasságunk tönkrement, de viszont az ingatlan miatt jogi problémák adódtak. Azt szeretném kérdezni, mivel élettársi viszonyban éltünk és a vagyonközösség fenn állt és 1/1 tulajdonjoggal rendelkezik, nekem esetleg van közöm ahhoz az ingatlanhoz? Mert jelen információim alapján úgy tudom, hogy van.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A törvényes vagyonjogi rendszer (azaz, ha nincs a felek között házassági vagyonjogi szerződés) az életközösség kezdetétől hatályosul akkor is, ha a házastársak a házasságkötés előtt élettársakként éltek együtt. Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek.

  Kérdés: Szeretnék tanácsot kérni. Nagyapámat (a később említett ház tulajdonosát) 1966-ban bekövetkezett haláláig a vele lakó édesapám ápolta. 1966-ban nagyapám halálakor édesapám testvérei (összesen heten voltak testvérek) az ápolásáért hálából nekiadták a házrészüket édesapámnak (sajnos nincs meg az irat!). 2004-ben édesapám halálát követően a leány testvéremmel ketten örököltük a házat, a felesége (édesanyám) haszonélvezeti jogot kapott. Édesanyám 2020-ban meghalt és ekkor szembesültünk azzal, hogy apám hét testvére közül egy részére 1966-ban 2/14 rész tulajdoni hányad mégis be lett bejegyezve. A fent említett testvér 1994-ben elhalálozott, de a 2/14 rész tulajdoni hányada még mindig most is be van bejegyezve. Mi a teendőnk? Van elévülés vagy kell póthagyatéki stb.?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ami megoldás lehet: póthagyatéki azon az ágon, hiszen kell lennie örökösnek (ezt érdemes tisztázni előtte), avagy elbirtoklás megállapítása.

  Kérdés: Útszélesítés miatt nem tudok a saját telkemre autóval bejutni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adására információ hiányában nincs lehetőség, javaslom küldjön egy új levelet, amelyben részletesen leírja problémáját és a kérdést, amire szeretne választ kapni.

  Kérdés: Kezes voltam egy hitelnél, amit nem fizettek, így nekem kell visszafizetni. Mivel ezt egyből nem tettem, letiltották a fizetésem 50%-át. 3 éve rendszeren vonják. És ma kaptam 1 levelet, hogy a számlámra beérkező összeget inkasszóznák Jelenleg csak a megmaradt 50% fizetés megy rá, ami 74.000 Ft. Illetve mivel 3 gyerekem van, évente 1x az adójóváírás. Elveheti a behajtó a teljes fizetés összegét? Illetve, ha a házastársam bankszámlájára utaltatom a maradék 50% fizetést ott is inkasszózhatja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Inkasszó esetén, a levonás nem a jövedelem, hanem a bankszámla ellen indul, és független attól, hogy honnan érkezik a bejövő összeg. Ebben az esetben a teljes fizetés összege levonásra kerülhet. A házastárstól viszont nem tudják vonni.

  Kérdés: Azt szeretném megkérdezni, hogy elválunk, a volt feleségem önkényesen ment el. Köteles vagyok-e beengedni a közös lakásunkba?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, elvileg köteles beengedni. A bíróság bármely házastárs kérelmére dönt a lakás további használatáról. Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.

  Kérdés: 12 év együttélés után párom hosszan tartó betegség miatt elhunyt. 4 évig gondját viseltem, eszembe nem jutott lakhatással foglalkozni.  72 éves vagyok, az életünk normális volt, tanúsíthatják a rokonok, testvérek. Most, hogy nincs élettársi szerződésem, lakhatok tovább a lakásban vagy el kell hagynom? Én már magamnak nem tudok lakást biztosítani, nem így terveztük az életünket, az örökösök (két felnőtt gyerek) el akarják adni a házat. Nekem vagyonom nincs, egy gyerekem van, de hát az bizonytalan, a kapcsolatunk elején még házasságot is akartunk kötni, de a párom özvegyi nyugdíja miatt én nem akartam. Azt mondtam, még ráérünk, így éltünk 12 évet, de 4 évvel ezelőtt közbejött a betegség. Meddig maradhatok a lakásban, kérhetek valami lakhatási támogatást, hisz a házat 12 éven keresztül gondoztam, karbantartottam, lakhatóvá tettem, nem tudom, mit csináljak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által leírt nem bejegyzett élettársi kapcsolatnak nincs öröklési jogi hatása, tehát nem örököl. Amennyiben rendelkezésére áll olyan okirat, amellyel hitelt érdemlően bizonyítani tudja a házra fordított összeget követelheti az örökösöktől ennek megtérítését. A hagyatékátadó végzés meghozatala után el kell hagynia a lakást.

  Kérdés: El akarnak tiltani a vezetéstől 6 hónapra, mert nem volt nálam a jogosítványom. Viszont a munkám miatt kellene, mivel ételfutár vagyok. Tudok ez ellen valamit tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Munkavégzésre nem lehet hivatkozni méltányossági kérelem esetén. Megfelelő jogi képviselet igénybevételével azonban lehetőség van csökkenteni az eltiltás tartamát. Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.

  Kérdés: Egy társasházi lakásnak 90%-a a testvérem tulajdona, 10% pedig az enyém. Az adott ingatlanban jelenleg nem az öcsém, hanem a szüleink laknak, tulajdon és haszonélvezet nélkül, bejelentve. Az adott ingatlanban nem lakom, családommal máshol lakunk. Ha a családi helyzetem úgy adódik, akkor természetesen a közös költségek megfizetésével együtt a 10%-os tulajdonom miatt bármikor életvitelszerűen visszamehetek lakni? Vagy mivel ilyen kevés a tulajdoni részem, így esetleg korlátaim vannak a jogaimban?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, visszamehet, azonban a testvére ún. többlethasználati díjat igényelhet Öntől.

  Kérdés: Nem szüntettem meg a német telefonszámomat, mikor elhagytam Németországot, ilyenkor mi a teendő?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adására információ hiányában nincs lehetőség, javaslom küldjön egy új levelet, amelyben részletesen leírja problémáját és a kérdést, amire szeretne választ kapni.

  Kérdés: Határozott időre bérbe adtam egy üzlethelyiséget,1000 nm-es telekkel. A telekből el szeretnék adni 600 nm-t (a bérlő ezt nem használja). A kérdésem az: a bérlőnek van-e elővásárlási joga?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs elővásárlási joga a bérlőnek, amennyiben a bérleti szerződés ezt nem tartalmazza.

  Kérdés: Ha be van adva a válás és megvan az időpont, kérhetek-e halasztást?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Indokolt esetben a bíróság bármely fél kérelmére a tárgyalás elhalasztása mellett dönthet.

  Kérdés: Ingatlan vásárláskor a telek nagy mérete miatt szóban megállapodtunk az eladóval, hogy a sok traktort, teherautót eltünteti a házhoz közelebb eső telekrészről, majd a hátsó részt később elkeríti, mert igényt tartana rá és hivatalosan az x rész lekerül a nevünkről ügyvéd által. Ingóság címen is fizettünk neki. Eltelt fél év és semmit nem tett. Mit tehetek ezekkel a gépekkel, autókkal?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, kíséreljék meg újra felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal, tértivevényes levél formájában. A levélben tájékoztassák a tulajdonost, hogy amennyiben nem intézkedik, a járművek elszállításra kerülnek. Így a későbbiekben tudják igazolni, hogy jogszerűen jártak el. Abban az esetben, ha a felszólító levél ellenére sem történik érdemi változás, a kerületi jegyzőnél kérelmezhetik a járművek elszállítását hatósági úton, illetve ezt saját költségükön is megtehetik.

  Kérdés: Lakást bérelek tanúzott szerződéssel, társasházban társasházkezelő cégtől (számlával), mivel a lakás gondnoklakás volt régen és közös tulajdon. Bérlőként kötelességem bejelenteni magam, amit meg is tettem, de elutasították, mivel, mint kiderült az ingatlannak nincs saját hrsz-e, vagyis nem történt albetétesítés. Van-e bármi jogom ez ügyben, amit érvényesíteni tudok, nem lett közölve velem, hogy nem lehetséges a bejelentkezés és emiatt most nincs lakcímem sem. Átverve érzem magam.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, egyeztessen a bérbeadóval, hogy intézkedjen a lakás albetétesítése iránt a földhivatalnál. Amennyiben nem sikerül konszenzusra jutniuk, küldjön tértivevényes levelet számára, amelyben felszólítja a szükséges lépések megtétele iránt.

  Kérdés: Tartásdíj kérelemhez a listán mi szerepelhet? Éves lebontásban.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A gyermektartás mértéke és megfizetésének módja tekintetében elsődlegesen a szülők megállapodása az irányadó. A szülők megállapodhatnak abban is, hogy a gyermekétől különélő szülő a tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tesz eleget. Amennyiben nem jön létre konszenzus a szülők között, a bíróság dönt. A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni a gyermek indokolt szükségleteit; mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét; a szülők háztartásában eltartott más gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli; a gyermek saját jövedelmét; és a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.  Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző 1 évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni. Nem szükséges éves lebontásban benyújtani. A gyermek minden indokolt költsége, beleértve a lakhatást, élelmezést, ruházkodást, tisztálkodást, óvodai/ iskolai költségeket (pl.: különórák) sportfoglalkozást kulturális programokat gyógykezelést, zsebpénzt, szabadidős tevékenységet. Ez egyénenként változó lehet, nemre, korra, egészségi állapotra és egyéb körülményekre tekintettel.

  Kérdés: Internet szolgáltató ügyében kérnék tanácsot. 7 évvel ezelőtt vásárolt ingatlan csak egy éve került használatba és így az internet bekötése is csak most lett aktuális. Ikerház félről beszélünk, ahol a szomszédomnál az Invitel bekötötte a kábelt több éve, azóta a Digi biztosítja náluk a szolgáltatást. Értelemszerűen a Digit kértem fel a bekötésre, ők többször jártak kint az ingatlannál, de megtagadják a bekötést, azzal a hivatkozással, hogy az kivitelezhetetlen. A szomszédom bármiben támogatna, tudja is, hogy náluk hol megy be az internet. Javasoltam a kábelcsatorna cseréjét és 2 kábel beépítését, de a Digi hajthatatlan. Más szolgáltatóval szerintem esélyem sem lehetne, hiszen azóta tereprendezés, viacolorozás volt. A kérdésem: joga van a Diginek megtagadni a szolgáltatást? Perelhetem őket, van esélyem nyerni ellenük? Pár méter kábelról beszélünk, én itt inkább hanyagságot, lustaságot látok a döntés mögött, kihasználva a monopóliumukat.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem kötelesek Önnel szerződést kötni.

  Kérdés: Öcsém lefényképezte a kislányomat fürdés közben. Milyen büntetés vár rá?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a cselekmény önmagában nem meríti ki a  Büntető Törvénykönyv egyik törvényi tényállását sem. Érdemi válasz adására információ hiányában nincs lehetőség, javaslom küldjön egy új levelet, amelyben részletesen leírja problémáját és a kérdést, amire szeretne választ kapni.

  Kérdés: Három testvér örökölt földet. Egyikük a részét elajándékozza a testvéreknek, de a fennmaradó két testvér vagyonrészéből ki lett fizetve a föld értéke. Mit tartalmazzon egy kiegészítő szerződés, hogy ne tudják visszaigényelni a földet a későbbiekben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ajándékozási szerződés lényegi eleme az ingyenesség, tehát az ellenszolgáltatáshoz kötött ajándékozás érvénytelen, a szerződést a tartalma szerint kell elbírálni. Ebben az esetben adásvételi szerződésről beszélhetünk. Javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről az okiratszerkesztést illetően.