Jogom van

Ingyenes online jogi segítségnyújtás és jogi tanácsadás igénybevétele

Jogom van

Ingyenes online jogi segítségnyújtás és jogi tanácsadás igénybevétele

A fórum használata

A www.jogomvan.hu fórumának felülete arra szolgál, hogy jogi problémájára iránymutatást, lehetséges megoldási javaslatot kapjon, relatíve gyorsan és ingyenesen.

A szolgáltatás anonim, regisztrációhoz NEM kötött.

A „Kérdés beküldése” menüpontra kattintva teheti fel kérdését. Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol, azokat megadni így nem szükséges. Személyes konzultáció igénylése esetén kérjük, hogy a kapcsolatfelvételi telefonszámot (+36 20 966 2061) használja.

A lehető leghamarabb (általában 1 héten belül) megválaszolásra kerülnek a kérdések, mely során a kérdés és a válasz megszövegezése kerül kizárólag feltüntetésre az oldalon. A kérdés a rendszerben nem azonnal, csak a moderátori ellenőrzés után jelenik meg.

A beépített kereső segítségével kulcsszavakra lehetséges a keresés minden jogeset címében és tartalmában, mely javasolt, hiszen lehetséges, hogy a kérdésére a válasz már megtalálható.

A fórum teljeskörű jogi tanácsadásra NEM alkalmas, így az üzemeltető minden felelősséget kizár annak használatával kapcsolatosan, pusztán iránymutatás, segítség, jogi véleménynyilvánítás az oldal célja. Egyebekben a főoldalon megjelentetett Általános felhasználási feltételek az irányadóak.

Kérdés beküldése

 

Eddigi adatok alapján

  • A problémák megoldása 91% 91%
  • Minden kérdésre válaszolunk 100% 100%

Népszerű kérdések

Kérdés: Tiszteletem!
Folyamatos 3 műszakban dolgozom (éjjel-nappal, ünnep nap is), a műszakrend szerint több munka napom van havonta, mint a havi munka napok száma. A plusz napokra szabad napot kapok havonta.
Betegállományba kerültem ez évben másodszor november végétől december közepéig, elfogyott a betegszabadságom (15 nap), és utána következett a tb-és táppénz. A problémám az, hogy a december hónapra elkészített műszak beosztásban, melyben a szabadnapok NEM a táppénzes napokra voltak írva -4 nap- 2-őt ráírt (elvett) a táppénzes napokra a munkáltató!
Kérdésem:jogszerű ez?! (azokat a napokat az orvos igazolta!) ill. hol tudok utána nézni?

Válasz: Jól érzi, ez nem jogszerű így. Amennyiben minden részletszabálynak utána szeretne nézni, akkor legegyszerűbben itt tud: www.njt.hu
Közismert jogszabályokon belül az “M” betűt kell választani, ott pedig az Mt.-t (Munka Törvénykönyve).

Kérdés: Mit tehetek abban az esetben, ha a munkáltatóm nem fizeti ki a béremet? Nyilván ingyen nem fogok dolgozni.

Válasz: A Munka törvénykönyve ebben az esetben védi a munkavállalót, köteles késedelmi kamatot fizetni a munkáltató. Ha több havi munkabért nem kapott meg a munkavállaló és nem egyszeri esetről van szó, bírósági úton érvényesítheti jogait és követelheti az elmaradt bérét és a késedelmi kamatot.

Kérdés: Amikor megtudta a munkahelyen a főnököm, hogy terhes lettem, azzal fenyegetett meg, hogy kirúg, ha nem megyek el magamtól, és nem egyezünk meg közös megszüntetésben. Megteheti? És én mit tehetek?

Válasz: Ha kellő időben jelezte a munkáltatója felé a várandósságát, akkor nem mondhatnak fel jogszerűen csupán emiatt, azaz nem “rúghatják ki”. Amennyiben mégis így alakulna, mindenféleképpen forduljon ügyvédhez, a továbbiakban szükséges jogi lépések megtétele céljából. www.jogomvan.hu

Kérdés: Üdvözlöm! Kb. 10 éve a szüleim a nővéremnek ajándékozták a házukat, amiben haszonélvezőként laknak a mai napig. A nővérem kifizetett engem. Közben a szülők egészségi állapota sokat romlott. Édesanyánknak amputálták a lábát. A nővérem külföldön él. De nincs messze a szülő falutól. Kb. 40 perc. 5 éve nem látogatja a szüleinket. Pedig jár a faluba a barátnőihez. Minden gond az én nyakamba szakadt. Én járok hozzájuk takarítani, én viszem őket orvoshoz, én vásárolok és segítem őket anyagilag is. Kérdésem: vissza lehet-e vonni az ajándékozást? Ha igen, nekem mennyit kellene neki visszafizetnem (8 milliót kaptam, eltelt 10 év, romlott a ház állaga és az infláció is közrejátszik) Követelhetnek-e a szülők a külföldön 30 éve élő állampolgársággal rendelkező (viszont 30 éve nincs bejelentett munkahelye) lányuktól szülőtartást????

Válasz: A feltett kérdésére csak általánosságban lehez válaszolni, ugyanis az eset összes körülményeit és pontosan kellene ismerni. Az ajándék visszakövetelhető, de annak szigorú és pontosan körülírt feltételei vannak a törvényben. Szülőtartás is követelhető, de ez is igen komoly feltételekhez kötött és bizonyítani szükséges, továbbá a mértéke sem magas.

Kérdés: Angliában dolgoztam 4 évet. Ott volt biztosításom. Jelenleg betegség miatt itthon vagyok, munkára alkalmatlan állapotban. Kint orvosok nem láttak, csak itthon, és azt mondták hogy legalább 1 évig leszek munka képtelen. A kérdésem az lenne hogy igényelhetek-e kintről valamilyen “rokkant nyugdíjat” vagy bármilyen segélyt. Itthon nem volt még munkaviszonyom.

Válasz: A kérdés rövidsége ellenére rendkívül összetett. Érdemes figyelni arra, hogy az egészségbiztosítás és a társadalombiztosítás nem ugyanazt jelenti, így az állami szolgáltatások is teljesen más kört fednek be.
Elviekben van rá lehetőség (a megfelelő formanyomtatványok kitöltése és elküldése után), hogy Angliából pénzbeli ellátást is kapjon, de a korrekt válaszhoz kellene tudni a kinti biztosítás mikéntjét, feltételeit, a hazakerülését, az orvosi ellátás hiányának okát stb. Ezen kívül három fontos információ még: egyszerre két országban párhuzamosan nem lehet biztosítotti jogviszonyban, erre figyeljen, illetve a kinti ügyintézéshez angol szakember / ügyvéd közreműködését javaslom, amellett, hogy érdemes a munkaviszony jelenlegi megléte felől is informálódni, mivel azt ilyen esetekben rendszerint megszüntetik, az eddigi tapasztalataim szerint.

Load More

Mostanában

Kérdés: 57 éves vagyok, 2,5 éve dolgozom egy nagyobb cégnél. Ez idő alatt egyszer sem voltam táppénzen. Most cégen belül áthelyeztek egy másik munkafolyamat végzésére, ezen munkavégzés során a karom és a jobboldalam teljesen begyulladt. Az üzemorvos könnyített munkát írt elő, de nem tettek át. Így rosszabbodott az állapotom. Ilyenkor mi a teendő? Mire vagyok jogosult?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindenképpen forduljon orvoshoz, hogy dokumentálásra kerüljön az állapota. A többi kérdésére a munkaszerződése, munkaköri leírása stb. ismeretében lehetne pontosan válaszolni.

Kérdés: Új építésű lakást szeretnénk vásárolni. Megállapodtunk a tulajjal egy összegben és kulcsrakész állapotban (falfestés nélkül) a vásárlásról, amit egy vételi szándéknyilatkozatban rögzítettünk is. Most nem csak a festést, de a glettelést, hálózást és falcsiszolást is rám akarja verni mondván, hogy ez is a festéshez tartozik. Előszerződés és szerződés nincs a kezemben. Van-e esélyem a festésen kívüli munkák végrehajtatására, ha csak vételi szándéknyilatkozatom van?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Attól függ, hogy pontosan mit (vagy mit nem) tartalmaz a szándéknyilatkozat.

Kérdés: Segítséget szeretnék kérni, mert a párommal megromlott a kapcsolatunk. Van egy 3 éves gyermekünk és a párom el szeretne költözni a szüleihez úgy, hogy magával vinné a picit is. Jelenleg együtt lakunk hárman egy családi házban, ami édesapám tulajdona, de a párom is és a gyermek is ide van bejelentve állandó lakcímre. Kérdésem az volna, hogy elviheti-e a gyermeket innen, megváltoztathatja-e a pici lakcímét? És innen a helyi óvodából kiírathatja-e, valamint beírathatja-e egy másik óvodába, egy másik településen az én beleegyezésem nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Megteheti az édesanya, hiszen még nem került rendezésre a felügyeleti jog (az egy más kérdés, hogy ELVILEG az óvodai beíratáshoz és a lakcím megváltoztatásához az Ön nyilatkozata is kellene). Jelen pillanatban közös szülői felügyeleti jogot gyakorolnak, amelyet helyzettől függően megváltoztathatnak bírósági vagy gyámhatósági eljárással. Amit ő megtehet, azt Ön is, ill. ami neki tilalmazott, az önnek is a jelenlegi helyzetben.

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, ha pénzbehajtás van valaki ellen és vonják a jövedelme ötven százalékát rendszeresen már hét éve, akkor a behajtó cég megcsinálhatja-e, hogy az egyik jövedelem 100%-át és a másik fizetésből, amit kapott nettó 332.000 Ft-ból 142.000 Ft-ot kapott csak, a többit is levonták. Szabályos-e ez?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Leírása alapján nem feltétlen tűnik szabályosnak, ám az iratok ismeretének hiányában nem tudunk Önnek pontos választ adni.

Kérdés: Mint bérbeadó szeretném megkérdezni, lehet-e gyümölcsösnél a bérleti időszak végét tört hónapra, vagyis a vegetáció közepére tenni? Ugyanis a szerződés három évre, 2018. április 11-től 2021. május 31-ig szól. Ez így valóban három év, csakhogy a gyümölcs vegetációs ideje szerint ez már négy év. Ezt a szerződés lejártát úgy kell értelmeznem, hogy ő negyedszerre, 2021-ben is jogosult a támogatási kérelmet beadni és felvenni? Köteles 2021. május 31-ig gondozni a területet és én azt átveszem június 1-jével? Nekem olyan érzésem van, itt valami nem szabályos. Ugyanis a bérlő ehhez ragaszkodik, szerintem a támogatások miatt, ami egy évre 1 millió Forint, s ha fagykár is van, akkor 2 -3 millió Ft is lehet. És még azt is kijelentette, hogy jövőre nem jár a bérleti díj, mert az csak szeptemberben esedékes.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy az iratokkal forduljon személyesen ügyvédhez, leírásából adódóan nem tudunk Önnek pontos választ adni. Alapvetően a törvény nem zárja ki az Ön által sérelmezetteket, ám ezt így kijelenteni információ nélkül nem lehet.

Load More

Megválaszolt kérdések

Az utolsó 100 megválaszolt kérdés

Az összes eddig megválaszolt kérdés listájának megtekintéséhez kérjük, kattintson ide.

Kérdés: 57 éves vagyok, 2,5 éve dolgozom egy nagyobb cégnél. Ez idő alatt egyszer sem voltam táppénzen. Most cégen belül áthelyeztek egy másik munkafolyamat végzésére, ezen munkavégzés során a karom és a jobboldalam teljesen begyulladt. Az üzemorvos könnyített munkát írt elő, de nem tettek át. Így rosszabbodott az állapotom. Ilyenkor mi a teendő? Mire vagyok jogosult?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindenképpen forduljon orvoshoz, hogy dokumentálásra kerüljön az állapota. A többi kérdésére a munkaszerződése, munkaköri leírása stb. ismeretében lehetne pontosan válaszolni.

Kérdés: Új építésű lakást szeretnénk vásárolni. Megállapodtunk a tulajjal egy összegben és kulcsrakész állapotban (falfestés nélkül) a vásárlásról, amit egy vételi szándéknyilatkozatban rögzítettünk is. Most nem csak a festést, de a glettelést, hálózást és falcsiszolást is rám akarja verni mondván, hogy ez is a festéshez tartozik. Előszerződés és szerződés nincs a kezemben. Van-e esélyem a festésen kívüli munkák végrehajtatására, ha csak vételi szándéknyilatkozatom van?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Attól függ, hogy pontosan mit (vagy mit nem) tartalmaz a szándéknyilatkozat.

Kérdés: Segítséget szeretnék kérni, mert a párommal megromlott a kapcsolatunk. Van egy 3 éves gyermekünk és a párom el szeretne költözni a szüleihez úgy, hogy magával vinné a picit is. Jelenleg együtt lakunk hárman egy családi házban, ami édesapám tulajdona, de a párom is és a gyermek is ide van bejelentve állandó lakcímre. Kérdésem az volna, hogy elviheti-e a gyermeket innen, megváltoztathatja-e a pici lakcímét? És innen a helyi óvodából kiírathatja-e, valamint beírathatja-e egy másik óvodába, egy másik településen az én beleegyezésem nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Megteheti az édesanya, hiszen még nem került rendezésre a felügyeleti jog (az egy más kérdés, hogy ELVILEG az óvodai beíratáshoz és a lakcím megváltoztatásához az Ön nyilatkozata is kellene). Jelen pillanatban közös szülői felügyeleti jogot gyakorolnak, amelyet helyzettől függően megváltoztathatnak bírósági vagy gyámhatósági eljárással. Amit ő megtehet, azt Ön is, ill. ami neki tilalmazott, az önnek is a jelenlegi helyzetben.

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, ha pénzbehajtás van valaki ellen és vonják a jövedelme ötven százalékát rendszeresen már hét éve, akkor a behajtó cég megcsinálhatja-e, hogy az egyik jövedelem 100%-át és a másik fizetésből, amit kapott nettó 332.000 Ft-ból 142.000 Ft-ot kapott csak, a többit is levonták. Szabályos-e ez?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Leírása alapján nem feltétlen tűnik szabályosnak, ám az iratok ismeretének hiányában nem tudunk Önnek pontos választ adni.

Kérdés: Mint bérbeadó szeretném megkérdezni, lehet-e gyümölcsösnél a bérleti időszak végét tört hónapra, vagyis a vegetáció közepére tenni? Ugyanis a szerződés három évre, 2018. április 11-től 2021. május 31-ig szól. Ez így valóban három év, csakhogy a gyümölcs vegetációs ideje szerint ez már négy év. Ezt a szerződés lejártát úgy kell értelmeznem, hogy ő negyedszerre, 2021-ben is jogosult a támogatási kérelmet beadni és felvenni? Köteles 2021. május 31-ig gondozni a területet és én azt átveszem június 1-jével? Nekem olyan érzésem van, itt valami nem szabályos. Ugyanis a bérlő ehhez ragaszkodik, szerintem a támogatások miatt, ami egy évre 1 millió Forint, s ha fagykár is van, akkor 2 -3 millió Ft is lehet. És még azt is kijelentette, hogy jövőre nem jár a bérleti díj, mert az csak szeptemberben esedékes.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy az iratokkal forduljon személyesen ügyvédhez, leírásából adódóan nem tudunk Önnek pontos választ adni. Alapvetően a törvény nem zárja ki az Ön által sérelmezetteket, ám ezt így kijelenteni információ nélkül nem lehet.

Kérdés: 2020.04.08-án szóban felmondott a vírus helyzetre hivatkozván a főnököm. Kilépős papírokat a mai napon 2020.07.02-án kaptam csak kézhez, melyben megdöbbenve olvastam, hogy azonnali hatállyal küldött el a munkáltatóm, miszerint a fuvarfeladatok teljesítése során kifogások érkeztek a munkámra, illetve többszöri lopást követtem el. Ha ezeket elkövettem volna, akkor egy jegyzőkönyv készült volna, de erről nincs tudomásom. Senki nem keresett meg ez ügyben sehonnan. Letiltásom nincs. Ez érzésem szerint rágalmazás, becsületsértés. Se felmondási idő, sem távolléti díj. A szóbeli felmondás a munkahelyem gépkocsi parkolójában történt. Egy forintot sem kaptam!! Mi a teendő ebben az esetben? Jogorvoslat?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy menjen vissza személyesen a munkáltatóhoz és kérjen írásbeli nyilatkozatot arról, hogy mikori hatállyal és milyen címen szüntették meg a munkaviszonyát. Ha azonnali hatályú felmondás, akkor kérjen erre vonatkozóan is írásbeli indokolást. Egyidejűleg írjon egy nyilatkozatot és adja oda a munkáltatónak, hogy nem fogadja el az intézkedést, mert 2020.04.08.-án erre vonatkozóan nem kapott semmilyen tájékoztatást. Ezen iratok birtokában fordulhat munkaügyi bírósághoz.

Kérdés: Albérletből való kiköltözéskor a tulajdonos átnézte a lakást, a garázst, átvette a kulcsot és a 300.000 Ft kaucióból 250.000 Ft-ot visszautalt, a maradék 50 ezer Ft a fennmaradó számlákra lett félretéve. Órákat lefotóztuk, azt mondta bemegy és lezáratja a számlákat. Ez még nem történt meg és ráadásul kitalálta, hogy talált 3 fekete foltot a garázsban (mindezt átvétel után úgy, hogy erről semmit nem rögzítettünk) és még azt is az én költségemre akarja megcsináltatni. Van ehhez joga? Az átvétel után most addig találgathat ki dolgokat, ameddig az 50 ezer Ft kitart és akkor nem ad vissza belőle egy fillért sem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az ingatlanban kár keletkezett, úgy a javítási költséget fizetheti a tulajdonos a kaució összegéből. Leírásában nem közölte, hogy vettek-e fel jegyzőkönyvet az átadásról. Javaslom, hogy ajánlja fel a tulajdonosnak a javítás saját kezű elvégzését, amennyiben ténylegesen szükség van rá.

Kérdés: A kérdésem a következő: kaptuk most az egyszeri 500 ezer forintos juttatást és hogy a fizetés letiltás erre is vonatkozhat? Illetve még abban a hónapban a rendes fizetésből is lehet letiltás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Leírása nem tartalmazza a letiltó határozatban rögzítetteket. A részletek ismerete hiányában nem tudunk Önnek pontos választ adni. Annyi bizonyos, hogy ez az egészségügyi dolgozóknak nyújtott juttatás nem sorolható a törvényben rögzített kivételek közé, tehát letiltás alá kerülhet bizonyos esetekben.

Kérdés: Jelenleg gyeden vagyok 8 hónapos gyermekemmel, a munkahelyem pedig dec. 31-el megszűnik. Én körülbelül egy év múlva szándékoztam volna visszamenni dolgozni, de így sajnos nem lesz hova. A kollektív szerződés alapján, a ledolgozott éveim száma után 3 havi végkielégítés és 60 napi távolléti díjra lennék jogosult, azonban a kollektív szerződés dec. 31-el lejár (a vállalat 2 telephelye továbbra is működni fog az ország másik végén). A kérdésem az, ha egy év múlva jelentkezem, hogy visszaállnék munkába és leszámolnak, akkor a dec. 31-el lejárt kollektív szerződés szerint vagy a munka törvénykönyve alapján kapom a leszámoláshoz szükséges juttatásokat?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés megválaszolásához ismerni kellene a kollektív szerződés teljes tartalmát. Amennyiben jogutód nélkül szűnik meg december 31. napjával a munkáltatója, úgy december 31-ig a kollektív szerződés szerint helyes az elszámolás. Amennyiben lesz jogutódja a munkáltatójának és lesz új kollektív szerződés, úgy annak megfelelően lesz helyes az elszámolás.

Kérdés: Abban kérném a segítségét, hogy jelenlegi munkahelyemen február óta vagyok, viszont munkaszerződést nem kaptam és tegnap kiderült, hogy nincs szabadság. 52 éves vagyok, egy kiskorú gyermekkel.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkaviszony munkaszerződéssel jön létre. A munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére a munkavállaló, a munkába lépést követő 30 napon belül hivatkozhat.

Kérdés: A gázművek felszólított, hogy azonnal bontsam le ingatlanomat (amely a lakásom), mert túl közel van a gázvezetékhez, amit pár éve fektettek le. Ha nem, akkor ők bontják le az én költségemen. Mi a teendő? Kérhetek-e kártérítést? Hol fogok lakni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben azt tanácsolom, hogy a birtokában lévő, e témában keletkezett dokumentumokkal mihamarabb keressen fel ügyvédet. Csak az iratok ismeretében lehet a feltett kérdéseire válaszolni.

Kérdés: Falun lakunk belterületen, jelenleg a hátsó szomszédunk külterületnek számít. Az ott élők állattartással foglalkoznak (ló, birka, sertés). Az ingatlanuk a kerítésünktől 150 m-re van. Viszont minden hónapban trágyáznak és a kerítésünktől kb. 4-5 méterre teszik le. Elviselhetetlen a szaga, rajtunk kívül 2 szomszéd is tett panaszt az Önkormányzatnál, de semmiképp nem hajlandóak jegyzőkönyvet felvenni, mert nem szeretnének ebből problémát. Előzőleg különböző állati tetemek voltak beleforgatva a trágyába, ami még bűzösebb volt. Kérdésem, hova tudunk ezzel a problémával fordulni, ha nem segítőkész a polgármester és a jegyző egyaránt? Lehet-e szabályozni, hogy ne legyen elviselhetetlen a trágya szaga?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Leveléből pontosan nem derül ki, hogy Ön vagy az említett szomszédok milyen panaszt tettek az önkormányzatnál, illetve hogy a törvényes határidőn belül (1 év) éltek-e a jegyzőtől kérhető birtokvédelem intézményével. Amennyiben még nem került sor a birtokvédelem iránti kérelem előterjesztésére javaslom, hogy forduljanak írásban a jegyzőhöz e tárgyban. A továbbiakban bíróság előtt kérhetik a birtokvédelmet. Az állati tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek; azok illegális lerakásáért büntetést is kaphat az elkövető, ebben az esetben értesítsék a rendőrséget.

Kérdés: A tulajdonomban van egy alacsony értékű, sajnos az elhelyezkedése miatt eladhatatlan “beépítetlen terület megjelölésű ingatlan”. Erre a területre az Önkormányzat egy szennyvízcsonkot helyezett el, majd kötelezett rá, hogy 150 ezer Forint közműfejlesztési díjat fizessek. Ezt az összeget nem fizettem be, a területre nem szerettem volna ezt a csonkot (hisz épület nem található rajta), de ez az Önkormányzatot nem érdekelte. A földterületre később az önkormányzat ezt összeget adótartozásként bejegyezte (jelzálogjoggal terhelte). Kérdésem, hogy lemondhatok-e a földterületről, hisz a területen lévő tartozás magasabb összegű így, mint amennyiért el lehetne adni. Esetleg ez a tartozás elévül-e, ill. kamatozik-e? 2017. januárban jegyezték be.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ingatlan tulajdonjogával felhagyni nem lehet. Főszabály szerint a követelések öt év alatt évülnek el, az elévülési idő azonban megszakadhat vagy nyugodhat is. Ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni, az elévülés nyugszik. Az elévülést megszakítja a tartozásnak a kötelezett részéről történő elismerése; a kötelem megegyezéssel történő módosítása és az egyezség; a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határozatot hozott; vagy a követelés csődeljárásban történő bejelentése. Az elévülés megszakításától vagy az elévülést megszakító eljárás jogerős befejezésétől az elévülés újból kezdődik. Az ingatlan tulajdoni lapjáról dönthető el, hogy pontosan milyen teherjog került bejegyzésre, mert a jelzálogjog és a végrehajtási jog nem ugyanaz. A jelzálogjog esetében nincsen elévülés. Lemondás helyett ajándékozás, adásvétel lehetséges. A helyrajzi szám alapján lehetne többet mondani, pontosabban a tulajdoni lapot kellene ismerni.

Kérdés: Olyan kérdéssel fordulnék segítségért, hogy abban az utcában, ahol építkezünk nincsen kiépítve a csatornarendszer. Az önkormányzat nem engedi, hogy szolgalmi jog bejegyzéssel rákössük a csatornát a mögöttünk lévő ingatlan csatornarendszerére (amelyen szándékosan úgy lett csinálva a csatornarendszer, hogy erre alkalmas legyen) arra hivatkozva, hogy volt már probléma ebből a településen, hogy egy vita miatt el lett zárva az egyik telek valamilyen közműről. Azonban a településen nincs semmilyen rendelet erre vonatkozóan, hogy ne lehetne csatornát másik telken keresztül vezetni. Érdemes ez ügyben ügyvédi segítséggel az önkormányzathoz fordulni és úgy kérni, hogy megcsinálhassuk? Az önkormányzat hajlandó lenne kiépíteni a csatornát az utcában, ehhez viszont az utcában lévő 30 telekből 15 tulajdonosnak be kellene fizetni 500.000 Ft-ot, hogy megkezdjék a munkákat, a többi telektulajdonosnak előfinanszírozná az önkormányzat.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy írásban forduljon az önkormányzathoz a szolgalommal járó csatornaépítés ügyében, és ha megkapja az elutasítást, folytassa szintén írásban a problémával kapcsolatos kommunikációt, akár jogi képviselő közreműködésének igénybevétele mellett.

Kérdés: A Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amelyből végül kiderült, mely egészségügyi szolgáltatók április 1-jén állományban lévő dolgozói – a részmunkaidősök is – kapják meg a beígért bruttó 500 ezer Forintot. A bejelentés április 3-án történt, én április 2-ától vagyok állományban így egy nap miatt elesek a juttatástól. Erre nincs semmi jogorvoslat, méltányosság stb., mivel 3 gyermeket nevelek és jól jött volna a támogatás.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A 275/2020. (VI. 12.) Korm. rendelet szövege szerint az egészségügyi vagy egészségügyben dolgozónak 2020. április 1-jén és az igénylés kezdetének időpontjában is jogviszonyban kell állnia a Korm. rendelet által meghatározott szolgáltatónál vagy munkáltatónál. Ezenfelül pedig a munkáltató jogosult a rendkívüli juttatásra való jogosultságot megállapítani ezen személyek vonatkozásában.

Kérdés: Kölcsönszerződést kötöttem egy ismerősömmel 750.000 Ft-ra, jelzálog bejegyzéssel egy telekre. A közjegyzői okiratban nincs kamat meghatározva. Késve tudom csak fizetni sajnos a Covid19 járvány miatt. A határidő 2020.04.30. volt. Július közepén tudom visszafizetni. De ő 250.000 Ft kamatot követel tőlem. A közjegyző azt mondta, hogy nem kell csak a kölcsönszerződésben megjelölt összeget kifizetni, viszont mivel jelzálog van rajta ezért neki ismét a közjegyzőnél kell lemondani erről a jogáról és a pénzt ott kell vissza is adni. Mit tehetek jogilag a tisztességtelen kamat megfizetése ellen?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kölcsönszerződés ismeretében lenne lehetséges kérdésének megválaszolása. Pénztartozás esetén a kötelezett a késedelembe esés időpontjától kezdődően a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű késedelmi kamatot köteles fizetni, akkor is, ha a pénztartozás egyébként kamatmentes volt. A kamatfizetési kötelezettség akkor is beáll, ha a kötelezett késedelmét kimenti. Az Ön által írt dátumok és a jelenlegi jegybanki alapkamat okán ez az összeg 250.000.- ft semmiképpen sem lehet, tkp. 1-2 ezer Ft. körüli összeg lehet csak a késedelmi kamat (ez a pontos megfizetési dátum függvénye). Ügyleti kamatot pedig nem kérhet.

Kérdés: A munkavállaló szabályos felmondása esetén nem kapott semmilyen választ a felmondó levelére. Tudjuk, hogy mikor jár le a 30 nap felmondási idő (még van addig 15 nap), de azért jó lenne hivatalos választ is kapni. A munkáltató egyébként egy alapítvány, ahol az új elnök még nincs a bíróságon bejegyezve, a régi pedig nem kíván az üggyel foglalkozni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A Munka Törvénykönyve nem tartalmaz arra vonatkozóan szabályt, hogy a munkáltatónak mennyi időn belül kell az Ön megkeresésre válaszolnia, azonban alapelvi szinten rögzíti, hogy a felek együttműködésre kötelesek. Javaslom, hogy próbáljon meg a munkáltatójával e-mail, telefon vagy végső esetben személyes megjelenés útján kommunikálni.

Kérdés: Adásvételi szerződést kötöttem lakó ingatlanra 2020.06.05-én, megtekintett állapotban. 1 millió Ft foglaló után szerződéskor további 13 millió Ft-ot fizettem. Fennmaradt 10 millió Ft november 30-ai határidővel. Közben szennyvízzel keveredett árvíz öntötte el a házat és a kertet. A pincében jelenleg is áll a víz. A ház körüli földet átitatta a víz. Annak kiszáradása akár éveket is igénybe vehet. Közben az ilyen árvíz megismétlődhet. Kérdésem, hogy felmondhatom-e egyoldalúan a szerződést vis major esetre hivatkozva, mivel nem azt a házat kapom, mint amit anno megtekintettem. Visszakérhetem-e a kifizetett teljes összeget, vagy a foglaló kivételével. Jogos-e az eladó azon igénye, hogy 2 millió Ft ellenében eláll a szerződéstől peren kívül.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdésének teljeskörű megválaszolásához szükséges lenne az ingatlan-adásvételi szerződés, valamint a további iratok ismerete. A következmények kapcsán először azt kell vizsgálni, hogy a szerződés milyen szabályokat határoz meg egy ilyen helyzet előállására, ugyanis elsősorban ez a szabályrendszer lesz alkalmazandó. Mindenképpen figyelemmel kell lenni arra is, hogy bizonyos szerződésszegések mikortól láthatóak előre.

Kérdés: Megromlott házassági viszony miatt szeretnék tájékozódni a válással kapcsolatban. Hitellel terhelt házban élünk a feleségemmel, aki rövidesen elköltözik. A hitelt teljes egészében én törlesztem, rezsi számlák az én nevemre vannak kiállítva, eddig ezt a feleségem fizette, kb. két éven keresztül. A házban közösen vásárolt háztartási cikkek vannak még (mosógép, hűtő, televíziók, tűzhely, bútorok).
A kérdésem a következő: milyen jogi követeléseket támaszthat válás esetén a feleségem? Az együtt töltött közös évekre gondolok…

Válasz: Tisztelt Kérdező! A házastársak között vagyonközösség keletkezik, mely az életközösség indulásával kezdődik. A házassági közös vagyonba beletartozik mind az az ingóság és ingatlan, amit a házasfelek az életközösség alatt közösen vagy külön-külön szereztek, leszámítva valamelyik házastárs különvagyonát. A különvagyon azon elemei, amelyek a közös életvitelt szolgálják és a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgyak helyébe lépnek, 5 évi házastársi együttélést követően közös vagyonná válnak. A házastársak vagyoni viszonyaikat szerződéssel rendezhetik, ha ez nem történik meg, közöttük a törvényes vagyonjogi rendszer érvényesül. A házassági vagyonközösség elsősorban akkor szűnik meg, ha maga a házasság, illetve a házassági életközösség megszűnik. A házasság megszűnését követően a vagyonjogi kérdéseket a felek rendezhetik egymás közti megállapodással vagy vagyonmegosztási szerződéssel, amennyiben azonban a felek egyetértéssel nem tudnak megegyezni, a bíróság fog a rendezetlen kérdésekben ítélettel határozni.

Kérdés: Érdeklődnék, hogy apasági perre mikor van lehetőség?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az apaság bírósági megállapítását kérheti az anya, a gyermek, a gyermek halála után a leszármazója és az apa. A pert személyesen kell megindítani az apa ellen, az apának pedig a gyermek ellen.

Kérdés: A vér szerinti nagypapa vagyok és kis unokámnak a vér szerinti apukája szeretné 4 év után a kislányt elvinni 2 hetente, de a kislány nem akar menni. 4 év után semmi kötődés nincs. Kérdésem, van-e más módja ennek, hogy ne vihesse el?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az édesapának joga van látni a gyermekét. Amennyiben a kapcsolattartás módján változtatni akarnak, peres eljárást kell, hogy indítsanak a bíróságon. Az egy más kérdés, hogy ilyenkor a kapcsolatot ún. vissza kell építeni, megfelelő módon. Ha ezt nem ítélik annak, akkor a gyámhatósághoz is tudnak fordulni, de vigyázat, mert a kapcsolattartás végrehajtása már bírósági hatáskör. Ezért előtte célszerű pontosan tisztázni, hogy ki és mit szeretne.

Kérdés: Én 2020. Június 12-én pénteken felmondtam a munkahelyemen, egyszerűsített foglalkoztatásban voltam, napi bejelentéssel. A problémám az, hogy nem fizettek ki 5 munkanapon belül mondván, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásban nem így működik és nem kötelesek kifizetni 5 munkanapon belül. Szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mit tudok tenni, illetve hogy valóban köteles-e kifizetni 5 munkanapon belül?!

Válasz: Tisztelt Kérdező! Természetesen a Munka Törvénykönyve szerint köteles a munkáltató kifizetni Önnek a fennmaradó munkabérét, kizárólag az Mt. 80. §-ban előírt igazolásokat nem köteles kiadni.

Kérdés: Egy idősotthonban történt az eset. Az ismerős idős hölgy elszámolást kért ki a vezetéstől, hogy lássa anyagi helyzetét. A nyugdíja az otthonba érkezik. Letéti számlán kezelik a térítési díj után megmaradó összegeket és itt történnek a levonások is. A júniusban kapott elszámoláson feltűnt egy áprilisban levont összeg, 17.800 Ft pelenka címén, amivel azonban gyermekei látják el. Azonnal reklamált és az intézmény főnővére azt válaszolta, hogy nem tudja, hogy miért vonták le tőle, de számon fogja kérni a kollégáját, aki ezt tette és visszakapja a pénzt. A levonásról a nénivel nem írattak alá bizonylatot. Mivel az intézmény több, mint 100 főt lát el idősgondozásban és ennek a fele demens sajnos nem kizárt, hogy ilyen jogtalan levonások másnál is előfordulnak. Édesanyám is az otthon lakója, kértem már elszámolást én is több alkalommal, de ezt nem adták ki. Tehetek-e feljelentést és milyen büntetőjogi minősítésben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Először is az idősek otthonának házirendjét kell megvizsgálni. Általában minden idősek otthonának van ellátottjogi képviselője, aki képviseli az ápoltak jogait. Kérdéses, hogy mit ír a házirend, illetve fontos lenne tudni, hogy miként és ki által került az összeg levonásra. Javaslom, hogy az intézmény vezetőjének írjanak egy felszólító levelet a visszafizetésre, kilátásba helyezve a jogi következményeket. Ilyen alacsony összeg „eltűnése” esetén szabálysértési eljárást lehet indítani. Fontos lehet még, hogy a többi ellátott is ellenőrizze az elszámolást. Ha több személynél is előfordul, érdemes a közérdekvédelmi ügyészséghez (is) fordulni.

Kérdés: Édesanyámmal 50-50%-ban birtoklunk egy ingatlant. Ha ki szeretnék szállni, a felbecsült érték kifizetésére felszólíthatom-e? Barátjával egyedül laknak az ingatlanban.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A birtoklás nem jelent tulajdonjogot. Kérdés ebben az esetben, hogy tulajdonjoga van-e az ingatlanon? Amennyiben közös tulajdonukban áll az ingatlan, a bíróságtól kérheti eredménytelen felszólítás után a közös tulajdon megszüntetését.

Kérdés: Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy volt egy válásom, kettő kiskorú gyermekem (3 és 6 évesek) velem maradt, a felügyeleti jog csak az enyém, anyuka láthatást kért a gyerekre. Minden hétvégén elvihette őket. Közben anyuka elköltözött a gyermekek közeléből egy másik kapcsolat miatt 350 km-re. Azóta (5 HÓNAPJA) nem találkozott a gyermekeivel. Most azt követeli, hogy a nyári szünetben 1 hónapra adjam őket oda, de fontos kiemelni, hogy súlyos beteg. Van egy alapbetegsége és mellé több kísérő betegség társul. Jelenleg önmagát ellátni nem tudja, nehezen lát, nehezen jár! Kérdésem, hogy köteles vagyok-e odaadni a gyerekeket?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem írta meg, hogy a gyermekek felügyeleti joga miként lett kizárólagosan az Öné. A kapcsolattartás tárgyában is kellett, hogy döntsön a bíróság. A jogerős ítéletben szereplő kapcsolattartáshoz van joga az édesanyának, amiben elvileg a nyári szünidő beosztása is benne van. Amennyiben változtatni szeretne a szabályozáson, peres eljárást kell indítania.

Kérdés: Vásároltam egy ingatlant 2019. novemberében. Lakva rájöttem sok rejtett hibára, amiről a tulajdonos nem tájékoztatott. 1. A rothadt parkettát szalagparkettával takarta el. 2. Repedezett mennyezetre álmennyezetet rakott. 3. A ház salétromos. 4. Régi vízvezeték szivárog a földben, 280 kbm. víz folyt el. 5. Konvektorok működés közben kialszanak, életveszélyesek. 6. Korhadt, porladó küszöböket deszkával fedte el. Kérdés: mit tehetek ?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírt hibákért az eladó kellékszavatossággal tartozik. Olyan ingatlant köteles átruházni a vevőre – már csak az adásvételi szerződésből és a Ptk.-ból is kiindulva -, amely rendeltetésszerű használatra alkalmas és nincs olyan hibája amely a rendeltetésszerű használatot akadályozza. A felismert hibát az eladóval haladéktalanul közölnie kell. A vevő többféle szavatossági jog közül választhat, de ingatlanok esetén a leggyakoribb a hiba kijavítása iránti igény, amelyet az eladó köteles saját maga illetve saját költségére teljesíteni. Elsődlegesen egyeztetni kell az eladóval, hogy a hiba kijavítását saját költségén vállalja-e. Halasztást nem tűrő esetben azonban a vevő is elvégezheti a kijavítást. A hibát minden esetben a lehető legteljesebben dokumentálni kell (pl. fénykép, videofelvétel, adott esetben szakvélemény kérése), és amennyiben a vevő maga végezteti el a javítást, akkor ennek folyamatát is. Ha eladó a felelősségét vitatja, továbbá ha saját költségén nem végezteti el a javítást, akkor ezt a vevő végeztetheti el, és az eladótól követelheti a költségeinek megtérítését. Emellett, ha már minden kötél szakad, tehát a hiba kiemelkedően súlyos (például leszakadt a tető), és az eladó nem vállalja a kijavítást, vagy csak aránytalanul hosszú időn belül, a vevő el is állhat a szerződéstől. Fontos azonban, hogy jelentéktelen hiba miatt nem lehet elállni. Az elállást írásban kell közölni az eladóval, és ilyen esetben az eredeti állapotot kell helyreállítani.

Kérdés: 2020. februárban kerültem vissza a munkahelyemre (Önkormányzat, pénzügyi terület), miután letelt a GYES. 2020. június 4.-én a szociális osztályon dolgozó kolléganő beadta a felmondását. A munkáltató engem akart arra a munkakörbe áthelyezni, mondván pénzügyi végzettséggel is el lehet látni a szociális területet. Én erre nemet mondtam, hogy nem vállalom, ezért meghirdette az állást. Az eddigi jelentkezők nem igazán felelnek meg neki, ezért folyamatosan ragaszkodik ahhoz, hogy a szociális munkakör a pénzügyi területen dolgozók között kerül szétosztásra. Kérdésem: szabályos-e, hogy a szociális munkakörbe (rendszeres, nem rendszeres települési támogatások megállapítása, gyermekvédelmi kedvezmények megállapítása) áthelyezne egy pénzügyi végzettséggel rendelkező munkavállalót.? A munkáltatóm azt mondta nekem megteheti, hogy áthelyezzen egyik munkakörből a másikba, igaz ez? Ha esetleg nincs igaza, mivel tudnám ezt alátámasztani?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Mt. 53. § (2) bekezdés kimondja, hogy a munkakörtől eltérő foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.
A Kttv. 48. § (1) bekezdése szerint: A kinevezés tartalmát módosítani csak az államigazgatási szerv és a kormánytisztviselő közös megegyezésével lehet. Mivel a munkakör megnevezése a kinevezés tartalmába tartozik, így az Ön beleegyezése nélkül nem változtathatja meg a munkáltató a munkakört.

Kérdés: Problémám az, hogy a főnök nem ad szabadságot! 4 órával vagyok bejelentve, 2 éve dolgozom, szabadság nélkül. Kérdésem, hogy mennyi szabadság jár? 4 gyermekem van, ebből három 16 éven aluli.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Munkáltatója jogellenesen nem ad ki Önnek szabadságot. Természetesen jár Önnek, így javaslom, hogy írásban szólítsa fel munkáltatóját a szabadsága kiadására, kára megtérítésére. Egyebekben javaslom, keressen fel egy ügyvédet, hiszen könnyen előfordulhat, hogy munkaügyi perre kerül sor a munkáltató jogellenes magatartása miatt.

Kérdés: Egy max. 30.000 lakosú városban vezető beosztásban dolgozom. Kb. 13 éve nyugdíjba vonult volt munkatársam a családom egyik tagjának elszólta magát és csodálkozva kérdezte, hogy én a fiúkat szeretem. Természetesen ez nem igaz. Egy ilyen kijelentés tekinthető becsületsértésnek? Jó lenne tudni azt is, hogy ez mennyire terjedt el a városban. Aki nem ismer, de hallja, akkor ez a munkahelyem lejáratása is? Szerettem volna megtudni, hogy honnan indul, kitől hallott ilyet, ezért FB-n megkérdeztem, hogy találkozhatnánk-e valamikor. 2 hétig nem válaszolt, végül egy újabb megkeresésre írta, hogy nem, de miben segíthet, s amikor megírtam, akkor mindenfélét írt, hogy felejtsem el, senki nem foglalkozik vele stb. Tegyek-e feljelentést az én, illetve a munkahelyem jó hírnevének megsértése, lejáratása miatt? Mivel jár egy ilyen? Milyen költségei lehetnek? Van-e esély arra, hogy kiderüljön és kiderítsék, hogy ki terjeszti? Nincs kedvem bíróságra járni, de szeretném megtudni, ezért érdeklődök.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtaktól sokkal pontosabban kellene ismerni, hogy szó szerint mi és milyen körülmények között, kinek hangzott el, csak akkor lehet állást foglalni. A költségek is attól függ(het)nek, hogy milyen eljárást kíván / lehet indítani (polgári, büntető). Ha van eljárás, akkor viszont oda „járni” kell.

Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy most vásároltam ingatlant és az ingatlan teljes területére az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. javára bejegyzett vezetékjog, vázrajz szerinti elhelyezkedésben biztonsági övezetre vonatkozó tilalom van 24 m2 nagyságú területre. A tulajdoni lap szerint a bejegyzés (határozat) ideje: 2011.03.23. A kérdésem az lenne, hogy kérhetek-e valamiféle kedvezményt az áram használatból vagy kártalanítási igényem lehet-e?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Úgy véljük, hogy az adásvételi szerződés megkötése előtt is tudatában volt az ingatlan-nyilvántartásban rögzített vezetékjognak, sőt, a szerződésnek rögzítenie is kellett azt. Természetesen megkeresheti az E-ON-t kedvezmény miatt, ám erre külön jogszabályban meghatározott kötelezettsége nincs a cégnek. Kártalanítási igénynek alapja jelen esetben nincs, mivel Ön a vezetékjog tudatában vásárolt ingatlant.

Kérdés: Érdeklődnék, hogy mit tehetnénk akkor, ha a lakás eladáskor az ingatlanos átvert minket. Azt ígérte rendez mindent, ehhez képest nem fizette ki a behajtó céget, hanem átvezettette a saját nevére a tartozást. Most 4 év elteltével úgy döntött behajtja rajtunk a több milliót. Albérletbe lakunk, elveszett a lakás és még mi tartozunk? Persze az adásvételi szerződéssel sem stimmel minden. Az ingatlanos fia volt az ügyvéd, ő intézte.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, minél előbb forduljanak személyesen ügyvédhez az ügy bonyolultsága miatt. Jelen platform nem alkalmas ilyen kis mennyiségű információ alapján kérdése megválaszolására.

Kérdés: 2002-től hivatásos rendőr vagyok. Sajnos ekkor már 33 éves voltam, így most 51 évesen szolgálok rendületlenül. Nem tudok eligazodni a jogszabályokban, ezért kérem a segítségét. 2002-2006-ig járőr, 2006-2013-ig ügyeletes, majd azóta szir. pk. vagyok. Kérdésem az, hogy jár-e nekem plusz közterületi szorzó a szolgálati idő rendelkezési állományba vételhez való számításához, ill. hogy a Határőrségnél 1989-1990 között teljesített sorkatonai szolgálatom beleszámít-e a szolgálati időbe, szintén a rendelkezési állományba vétel tekintetében.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A sorkatonai szolgálat beleszámít a szolgálati idejébe a Hszt. 280.§ (1) bek. alapján. Sajnos ilyen kevés információ alapján nem lehet pontos választ adni kérdésére, miszerint jár-e Önnek közterületi pótlék, e kérdésben szükséges lenne az állományparancsainak stb. az ismerete is.

Kérdés: Gyermek tartásdíj nem fizetését (3 gyermek után) visszamenőleg (már eltelt 6 hónap) és a folyamatosságát hogyan, hol és melyik hatóságnál lehet érvényesíteni? Különélünk, a gyermek elhelyezés és a gyermektartás anno bírósági megállapodásban lett rögzítve. Jelenleg kilépett a jól fizető munkaviszonyból és valószínű fekete munkából él, de tartást nem fizet semmilyen formában és elzárkózik a hajlandóságtól.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha bíróság ítélte meg a tartásdíjat, pontosan meghatározva, hogy a kötelezettnek mennyit és mikortól kell fizetnie, akkor ennek a végrehajtását a bíróságtól kell és lehet kérni, amennyiben a tartásdíj nem érkezik meg időben vagy pontosan. Javaslom, minél előbb intézkedjen, hiszen csak 6 hónapra visszamenőleg lehet tartásdíjat érvényesíteni, az előtte lévők elvesznek. Ezzel párhuzamosan a rendőrségen is tehet feljelentést, de ott a pénzkövetelése végrehajtása után nem intézkednek, csak a felelősségre vonás a cél.

Kérdés: Vásároltunk egy ingatlant zárt kerttel, ami 2 helyrajzi számon szerepel, de közben kiderült, hogy van még egy helyrajzi szám az udvarunkra, amit közel 25 éve mi használunk. Az előző tulajtól így vettük meg, de nem a mi tulajdonunk a harmadik helyrajzi számon levő telek. Mit tehetek, hogy a mi nevünkön legyen?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Leírásából arra tudunk következtetni, hogy Önök feltehetően elbirtokolták a szóban forgó területet. Ahhoz, hogy az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzésre kerüljön az elbirtoklás ténye, bíróságtól kell kérni annak megállapítását. Javaslom, minél előbb keressenek fel személyesen egy ügyvédet az eljárás megindításához.

Kérdés: Érdeklődnék,hogy műhibaperes ügyvédet tudnak-e ajánlani vagy van-e a szervezetnek ilyen, mivel leszázalékolt, kispénzű ember vagyok.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, a helyi ügyvédi kamaránál érdeklődjön e kérdés kapcsán a jogi segítségnyújtó / pártfogó ügyvédek elérhetősége miatt. Természetesen nincs kötve lakóhelyéhez, az országban bárhonnan megbízhat ügyvédet.

Kérdés: Nevelőapám halála után anyum a haszonélvezeti jogot, én pedig a tulajdonjogot örököltem. Két házban élünk egy udvaron, ő is külön, én is külön háztartást vezetünk. Abban a házban, amiben a nevelőanyám lakik, ott van egy üzlethelyiség is, ami bérbe van adva. Ebben az üzletben dolgozom már 10 éve. A havi bérleti díjból, amit az üzletért kap, abból én nem részesülök. Kérdésem az lenne, hogy törvény szerint ez így helyén való vagy pedig 50-50 %-ban járna nekem is a bérleti díjból?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos leírása nagyon zavaros. Annyi biztos, hogy hasznosításra (bérleti díjra) elsődlegesen a haszonélvező jogosult. Amennyiben az üzlethelyiséggel kapcsolatos ingatlanon nincs haszonélvezeti jog, úgy Önt illeti tulajdoni hányada arányában a bérleti díj arányos része.

Kérdés: Sofőrként dolgoztam egy 3,5 t ponyvás furgonon. 14 napja megszűnt a munkaviszonyom “közös megegyezéssel”. Nem fizetik ki a bérem (kb. 310.000 Ft) arra hivatkozva, hogy a munkavégzésem alatt volt 3 árukárom, ami még nem lett tisztázva, hogy kifizeti-e a biztosító (a legelső még februári). A felmondásról szóló A4-es papírt aláírtam, a kilépő papírjaimat elküldték postán, tértivevényesen (még szándékosan nem vettem át). Mit tehetek ilyenkor? Joguk van ehhez?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, szólítsa fel teljesítésre a munkáltatót. Kötelesek lesznek megindokolni Önnek a nemteljesítés okát. Amennyiben ténylegesen okozott kárt, úgy alapos lehet a munkáltató hivatkozása. Amíg nem ismeri a hivatalos álláspontot (írásbeli), addig nem tudunk Önnek pontos választ adni.

Kérdés: Az óvodavezető megtilthatja-e, hogy a 2 éves testvér lázas betegsége esetén a nagyobb ovis testvére oviba menjen? Óvodavezető jogköre alapján vagy valami központi törvény, rendelet alapján?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jogilag nincs szabályozva az Ön által leírt eset, azonban felszólíthatják a szülőt, hogy lehetőleg ne vigye óvodába a gyermeket. Természetesen a felszólításhoz a szülő nem lesz kötve. Illetve érdemes lenne megismerni az intézmény házirendjét is.

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy ha olyan tartozást szeretnének behajtani, ami már “elévült”, hogyan tudok elévülésre hivatkozni? Mi a menete, mi a teendő? Elég írásban jeleznem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem mindegy, milyen eljárásról, és milyen tartozásról van szó, illetve mikori esedékességgel és milyen cselekmények történtek eddig. Az elévülés ideje általánosságban 5 év. Minden esetben javasolt az írásban történő hivatkozás, megjelölve a Ptk. VI. könyv IV. fejezetében foglaltakat. Sajnos leírása alapján nem tudunk Önnek ennél pontosabb választ adni.

Kérdés: Kérdésem az lenne, hogy még tavaly októberben beadtuk a gyermektartás csökkentése iránt a kérelmet, mert a férjem két gyermek után fizet gyerektartást és még a régi rendszerbe történt, amikor százalékos arányban hoztak ítéletet. Van hónap, amikor 130.000 Ft ot vontak tőle. Az utóbbi 10 hónapban százezer alatt nem nagyon vontak tőle. Mi 60.000 Ft ot ajánlottunk, amit az anyuka elutasított és ő 80.000 Ft-ot kér, mert ő arra hivatkozik, hogy jóindulatú agydaganata van és nem tud dolgozni. De mi tudjuk, hogy ma is kint dolgozik Ausztriában. A nagylány 20 éves lesz októberben. Most valami tanfolyamot kezd el a kisfiú, aki 17 éves lesz. Nem akarunk 80.000 Ft ot fizetni, mert tudjuk, hogy ha bármi történik valamelyikünkkel ezt akkor is ki kell fizetni, a per újrafelvétel nagyon sok idő. Nekem is van egy kisfiam, aki még tanul és én 28.100 Ft-ot kapok az apukától. Az ügyvédünk azt mondta fogadjuk el. Mi lehet a legrosszabb ítélet? Mire számíthatunk?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A legrosszabb esetben elutasítja a bíróság a kérelmüket, esetleges viszontkereset esetén viszont megemelheti. A peres eljárás során a gyermekkel együtt élő szülőnek kell majd alátámasztania a magas összeg szükségességét. Gondolhatunk ilyenkor például gyógyszeres kezelésre, különórák, stb. Amennyiben nincs a gyermekeknek szüksége ekkora összegre, úgy a bíróság csökkentheti a tartásdíj összegét.

Kérdés: Ma kaptam egy levelet a Járásbíróságtól. A volt nejem a tartásdíj elmaradását kéri 6 hónapra visszamenőleg. Idén januártól nem tudom fizetni a 23 éves nagylányomnak, mert sajnos sok a kiadásom. Élettársam januártól gyesen van a kisfiammal itthon. Sajnos 3 hitelem is van, a volt nejemnek köszönhetően. Kifizettünk neki a válás előtt 4 milliót, majd 2017.12.15-én elváltunk és havi 30 ezres tartásdíjat fizettünk a lányomnak. A lányom érettségi után továbbtanult nappali okj-s tanfolyamon. Az első suli elvégzésével vám- és pénzügyőr lett volna, amit nem fejezett be, a vizsgát nem rakta le, így nem lett róla bizonyítványa. Mi akkor is fizettük a havi 30 ezres tartásdíjat. Majd elment egy másik okj-s suliba, amit most fejezett be, de tavaly november óta nem találkoztunk. Azóta csak egy sms-t írt a szülinapomra februárban. És márciusban felhívatott az anyjával, hogy fizessem ki a tartásdíjat. Érdekelne, hogy most mit tegyek? Mert itt a bírósági letiltó végzés!?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy a Járásbíróságtól kapott dokumentummal forduljon ügyvédhez, a mostani és e kérdés jövőben rendezésének lehetőségeinek konkrét átbeszélése végett.

Kérdés: A problémánk a következő: Sajnos kiszaladt a lábam mellett a kutya a kapun, majd felugrott a szomszéd kapujára, ami kinyílt és onnan is kiszaladt a két kutya. Nem harapós kutyákról van szó. Jött a postás és a kutyák rászaladtak és elesett a kerékpárral. A kutyák nem bántották, de megütötte a vállát. Mi és a szomszéd is kapott levelet a Magyar Postától, hogy kártérítést kell fizetnünk a postásnak. Szeretnénk tudni, hogy mire kell számítanunk? Jogos-e a követelés és mi történhet?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A levél ismeretének hiányában nehezen lehetne pontos választ adni. A Polgári Törvénykönyv egyértelműen előírja, hogy az a személy, aki állatot tart, az állat által másnak okozott kárért helytállni köteles. Ez alól csak és kizárólag akkor mentesül, amennyiben bizonyítja az, hogy az állat tartásával kapcsolatosan felróhatóság nem terheli.

Kérdés: Kérdésem a következő: Adott egy ikerház, melynek egyik fele lakott, a másik lakatlan. A lakatlan házrész tulajdonosát 2 éven keresztül többször szóban figyelmeztettük, hogy a tető több helyen beázik, azonban nem történt meg a javítás, csak ígérgetés. Az egész ingatlan gondozatlan, elhagyatott. Mi ilyenkor a teendő? A mi felünk szépen felújított, aggódunk a beázások miatt, úgy látjuk nem fog megtörténni a javítás, veszélyeztetik a mi házrészünket is. Eladni nem akarják, annak ellenére sem, hogy lassan 10 éve nem foglalkoznak a házzal (se felújítás, se karbantartás, se gondozás).

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdéses, hogy ez egy társasházként bejegyzett ingatlan-e, illetve van-e osztatlan közös tulajdon az ingatlanban? Mindkét esetben van egy-egy tökéletes megoldás, ami azonban túlmutat a fórum keretein. Mindenképpen javaslom az ügyvédhez fordulást!

Kérdés: Zárolva volt a számlám egy hónapig és a munkáltatóm elutalta a fizetésemnek a 33%-át, amit kértek és közben levontak tőlem 26.849 Ft-ot. Megtehetik???

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom minél előbb keresse fel munkáltatóját, amennyiben kétszeresen vontak le a fizetéséből végrehajtás miatt. Ha a fizetéséből egyszeresen vontak és utána a többit a számlájáról, az viszont lehetséges. Többet kellene tudnom az ügyről az egészen pontos válaszhoz.

Kérdés: A családomtól elköltöztem a férjem magatartása miatt. A mostani házat 2003-ban vettem egy 1997-ben vásárolt ház árából. A férjemmel 1998. óta élettársi, 2014. óta házastársi kapcsolatban vagyunk. A ház azóta is 1/1-ben az én nevemen van. Azóta sokat újítottunk rajta együtt. Két éve Fula kölcsönt vettünk fel, én vagyok az adós, ő az adóstárs. Én törlesztek, a Fula jelzálogjoga be van jegyezve. Erről számláim is vannak, ez az én felújításomnak számít. Jól tudom, hogy a ház az én külön vagyonomnak számít? És nem kaphatja meg válás esetén a felét? Ill. hogyan fogom tudni kitenni a házamból? Mert igényt tartok rá és ő nem akar kiköltözni azt mondván, hogy mennyi mindent csinált rajta! (Két gyermek van:17 és 21 évesek.)

Válasz: Tisztelt Kérdező! Természetesen a ház az Ön különvagyonának minősül. A leírásból nem egyértelmű, hogy a jelzálog a felújításra igényelt kölcsön miatt lett bejegyezve. A bontóper jogerős ítéletéig (avagy előtte esetleges ideiglenes intézkedésig) lakáshasználati joga van a férjének. Mivel az ügy elég bonyolult (elköltözés, hitel stb.), javaslom minél előbb keressen fel egy ügyvédet személyesen.

Kérdés: A párom meghalt munkahelyi balesetben, 2 kiskorú gyereke van, nem kapnak a gyerekek semmit. A nyomózó és a munkáltató se ad ki semmilyen papírt.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdés hiányában nem tudunk Önnek válaszolni. Kérem, írja meg, hogy mit szeretne megtudni.

Kérdés: Egy adásvételi szerződés formai hiba miatt nem jött létre és az ügy 2005-től az idei évig húzódott. Ezután el is adtuk a lakást és azt szerettük volna elérni, hogy ne kelljen szja-t fizessünk a különbözetre, hiszen 2005. óta mi fizetjük a lakás összes felmerülő költségét. A NAV válasza: “Tekintettel arra, hogy az Szja tv. az érvényes szerződésnek az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz) történő benyújtásához és nem az ingatlan tulajdonos-változásának földhivatali bejegyzéséhez köti az ingatlan szerzésének időpontját, ezért a Pénzügyminisztérium álláspontja szerint a levelében vázolt esetben a polgári jogi szempontból érvényes (azaz a létrejöttéhez szükséges tartalmi elemeket tartalmazó, és érvénytelenségi okokkal nem bíró) szerződés ingatlanügyi hatósághoz történő benyújtása minősül az ingatlan megszerzése időpontjának, függetlenül attól, hogy a benyújtott érvényes szerződések földhivatali bejegyzést egyéb okoknál fogva nem eredményeztek.” Kinek van igaza?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ügyhöz kapcsolódó iratok hiányában nem lehetséges állást foglalni az ügyben. Amennyiben azonban anno az ingatlan vételárát megkapta, akkor a NAV-nak biztosan igaza van. Javaslom, keressen fel egy ügyvédet személyesen!

Kérdés: Az lenne a kérdésem, milyen papír kell ahhoz, hogy hamarabb megtörténjen a válás. Lombikbébit szeretnénk, de addig nem lehet, míg a párom nős, a korom miatt lenne fontos. Nyolc éve vannak külön. Az első tárgyalás megvolt a másodikat halassza a bíróság. Esetleg van olyan papír, amivel fel lehetne gyorsítani?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ilyen nyomtatvány nem létezik, a bíróság gyorsaságát befolyásolni nem tudják. A kereseti kérelmet kell beadni.

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy a férjemmel 13 év után (10 év házasság) tönkrement a kapcsolatunk. Született egy gyermek a házasságunk alatt, aki 10 éves. Jelenleg a megromlott házasság miatt el kellett költöznünk. A lakás, ami hitellel terhelt a házasság előtt szerzett vagyon. Milyen jogokkal rendelkezem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtakból sajnos nem derülnek ki a részletek (ki és mikor, milyen jogcímen szerezte meg a házasság előtt az ingatlant, éltek-e együtt a házasságkötés előtt, kötöttek-e házassági vagyonjogi szerződést, a kölcsön mikor és milyen jogcímen került rá stb.-stb…), illetve az ön célja sem. Javaslom, hogy a releváns okiratokkal forduljon ügyvédhez a konkrét lehetőségek átbeszélése végett.

Kérdés: Édesapám négy éve meghalt, édesanyám még él. Van két bátyám, a kisebbik nekem ajándékozta a részét, a nagyobbik nem. Én édesanyámmal élek, betegápolásin vagyok vele. Az édesanyám nekem ajándékozta az ő fél házrészét, ügyvédi papír van róla, a haszonélvezet maradt az anyué. Az apu része 6 millió Ft, amiből a bátyámnak jár kettő. Az lenne a kérdésem, hogy amíg a ház nincs eladva vagy amíg az édesanyánk él, addig köteles vagyok-e őt kifizetni? Ha igen, akkor elég-e egy általam megírt papír két tanúval vagy forduljak ügyvédhez?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles. Kell hozzá ügyvédi közreműködés mindenképpen.

Kérdés: Én egy húsz éves lány vagyok, most végeztem a tanulmányaimmal. Apukám tőlünk 9-10 éve költözött el, nem tudom pontosan. A szüleim nem voltak összeházasodva. Gyerektartás miatt egyszer voltunk bíróságon, ahol bejelentett munka hiányában (feketén dolgozott mindig), ha jól emlékszem 10 ezer Forintot ítéltek meg gyerekenként, (van egy bátyám is) amit természetesen nem teljesített, azt hiszem talán egy hónapig fizette. Anyukám úgy gondolta, annyiban hagyja a dolgot, nem fog veszekedni vele 20 ezer Forintért, mondván az ő lelki szegénysége ez. Viszont személy szerint sokszor próbáltam beszélni apámmal, hogy szükségem lenne rá, nyilván anyukám szétszakadt a munkában ahhoz, hogy legyen étel az asztalon. Nem is ez a lényeg. Így 20 évesen, hosszú évek elteltével úgy, hogy abbahagytam a tanulmányaim, a kapcsolatunk megromlott. Van bármiféle mód az utólagos kifizettetésre vagy engedjem el?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A gyermek tartásdíját visszamenőleg 6 hónapra lehet érvényesíteni.

Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy az ingatlan a 2 gyermekem nevén van 1/2-1/2 arányban. A törvényes képviseleti jog kizárólag engem illet bírósági határozat alapján. Az ingatlan értéke nem éri el a jogszabályban meghatározott összeget, ebben az esetben is szükséges a gyámhivatal jóvá hagyása?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kiskorú törvényes képviselőjének jognyilatkozata a gyámhatóság jóváhagyásával érvényes, a kiskorú nem tehermentes ingatlanszerzése, ingatlana tulajdonjogának átruházása vagy megterhelése esetén.

Kérdés: Kb. három hónappal ezelőtt elkezdtük hirdetni a telkünket, mint osztatlan közös tulajdont. Mialatt ment a hirdetés a szomszéd jelezte, hogy őt is érdekelné a telek, persze sokkal kedvezőbb áron. Anyukámmal megegyeztünk, hogy végeredményben több szempontból is az lesz a legjobb megoldás, ha neki adjuk el a hátsó telekrészt. Két hete volt kint egy földmérő, miután elindítottuk a telekmegosztási eljárást, az ügyek intézését. Jelen pillanatban még nem történt semmi érdemleges, folyamatban van az ügy. A földmérő cég most adta be a tervdokumentációkat a földhivatalnak és várunk…. A szomszéd eddig még nem adott foglalót mondván, hogy az ügyvédje mondta neki, hogy amíg nincs meg a vázlatrajz a telekről, addig nem tudunk szerződést kötni. Ez rendben is van, de a kérdésem, hogy a foglalóhoz szükséges-e a vázlatrajz?? Vagy csak egy sima átvételi elismervény!?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Sokmindent nem értek teljesen, pl.: az osztatlan közös tulajdon értékesítéséhez miért is kell a telekmegosztás? Miért kéne hozzá vázrajz? Miért kellene hozzá földmérő? Amit most Önök csinálnak az nem az osztatlan közös tulajdon értékesítése, hanem annak a megosztásának az előkészítése. A foglalóról: a másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik. Ha a szerződést teljesítik, a tartozás a foglaló összegével csökken. Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, abban az esetben a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.

Kérdés: A vállalat, ahol dolgozom éves munkaidő keretben foglalkoztat. A koronavírus miatt sajnos nem volt elég munka, ezért pihenőre küldött (nem állásidőre). Majd, ha lesz munka a keretidő végéig a mínusz órákat ledolgozzuk. Az otthon töltött időre a bérünk egy részét megkaptuk a többit majd akkor, ha ledolgozzuk a negatív idő keretet (itt így nevezik), ez rendben is lenne. Viszont kaptam egy jobb állásajánlatot, ezért felmondtam. Ekkor közölték velem, hogy az otthon töltött időre kifizetett bért fizessem vissza. Ez szabályszerű vagy jogtalanul kérik vissza a pénzt, mivel nem az én hibámból nem tudtak foglalkoztatni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése alapján nem egyértelmű, hogy Önt szabadságra küldték-e. Amennyiben igen, úgy mennyiben arányos a szabadság kiadása, ergo keletkezett-e többletszabadság, amit kiadtak Önnek. Javaslom, mielőbb keressen fel egy ügyvédet személyesen a rendelkezésre álló iratokkal együtt.

Kérdés: Szükségem lenne az Ön szakmai segítségére, tanácsára az alábbi ügyben. Mit tegyek abban az esetben, ha az előző munkahelyemen nem akarnak referencia levelet írni, ami azért szükséges, hogy betöltsem az új állást. Hozzáteszem, hogy több, mint 1 évig dolgoztam az előző cégnél és saját elhatározásból (családi okok miatt) mondtam fel 2019. novemberében. Ha jól értelmezem a Mt. 81 paragrafusát, akkor a munkaadó nem tagadhatja meg ezt a kérelmet, hiszen ettől függ, hogy megkapom az állást vagy sem, tehát nem korlátozhat a munkakeresésben.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jól értelmezi a jogszabályhelyet, a munkáltató köteles az Ön kérelemre írásbeli értékelést adni Önnek. Javaslom, írásban kérje fel erre a munkáltatóját tértivevénnyel feladott levélben, hogy egy esetlegesen felmerülő munkaügyi perben bizonyítékként fel tudja használni azt.

Kérdés: Végrendelet nélkül meghalt az unokatestvérem. Családja, felesége nincs, a szülők már régebben meghaltak. Ilyen esetben ki az örökös? Örököl-e olyan unokatestvér is, akinek a honlétéről nincs tudomásunk és életjelet sem tudunk több, mint 50 éve?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az élő vér szerinti rokonok, illetve házastárs örökölnek bizonyos sorrendben. A leírása alapján nem lehet pontosan meghatározni, az információ hiányában nem tudunk pontos választ adni. A hagyatéki eljárás során kell bejelenteni a az öröklésben érdekeltek nevét a jegyzőnek/közjegyzőnek. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a meg nem nevezett a későbbiekben indíthat eljárást.

Kérdés: Regisztrált álláskereső vagyok a helyi Munkaügyi Központban. Álláskeresési járadékra nem, de az aktív korúak ellátására (havi nettó 22.800 Ft) jogosult vagyok, ezt rendszeresen megkapom. A legmagasabb végzettségem egy felsőfokú OKJ-s, 55-ös sorszámmal kezdődő idegenforgalmi szakmenedzser szakma és egy középfokú, szaknyelvi nyelvvizsgával is rendelkezem, B2 angol nyelvből C komplex típusúval. A Munkaügyi Központ egy értesítést küldött, miszerint 1010-es hagyományos közfoglalkoztatásra közvetít ki. Az álláslehetőséget elutasítottam, több ok miatt is. Egyrészt a végzettségemtől jóval alacsonyabb munkalehetőség (konkrétan söprögetés), melyet nem csak méltatlannak találok, hanem a jogszabályt tanulmányozva a nem megfelelő munkahely kategóriába tartozónak tituláltam. A felajánlott munkabér bruttó 87.500 Ft volt. A Munkaügyi Központ törölni akar arra hivatkozva, hogy 25 év feletti vagyok és se álláskeresési járadékra, se nyugdíj előtti járadékra nem vagyok jogosult. Megtehetik?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Szükséges lenne az okiratok tartalmát ismerni a kérdésének megválaszolásához. Amennyiben az igazolásai alapján valóban nem jogosult a járadékokra, és a törlés indoka helytálló, úgy jogszerűen jár/járt el a központ.

Kérdés:  Évekkel ezelőtt volt tartozásom az OTP-felé. 2014-ben az utolsó fillérig kifizettem. Hivatalos papírom van róla. A munkálhatómhoz egy végrehajtó iroda beadott kérelmet letiltás ügyben. A munkáltatóm közölte, hogy az én papírom semmit nem számít, mert régebbi, mint amit a végrehajtó iroda küldött. Ezért levonják a fizetésem 33%-t. Nincs esélyem arra, hogy ami nem illeti meg a végrehajtót, ne vonják le??

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben ún. végrehajtás megszüntetésére lehet pert indítani, amennyiben a végrehajtást kérő nem ismeri el, hogy a tartozás megfizetésre került. Javaslom, hogy a birtokában lévő iratokkal forduljon ügyvédhez.

Kérdés: Családomtól ajándékba kaptam egy arany karkötőt, ami nekem nem megfelelő! Szeretném visszavinni az ékszerüzletbe és az eredeti árát megkapni! Vásárlást igazoló nyugta is a birtokomban van! Köteles az üzlet visszaadni az ékszer vásárlási árát?

Válasz: Tisztelt Kérdező! “Nem tetszés” esetére nincs visszafizetési kötelezettsége az üzletnek. Amennyiben azonban webáruházon keresztül történt a vásárlás, úgy a kézhezvételtől számított 14 napon belül indokolás nélkül lehetőség van elállni a vételi szándéktól.

Kérdés: A kérdésem az lenne, hogy ajándékba kaptam egy telefont a volt barátnőmtől, amit karácsonyra hozott ki nekem, de én ezt a telefont eladtam. Majd úgy jelentett fel, hogy ezt a telefont nekem csak kölcsön adta használatra. Ma kellett mennem a rendőrségre és gyanúsítottként hallgattak ki sikkasztás miatt, amit állítólag elkövettem! A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint szükség lenne ügyvédre vagy sem? Büntetlen előéletű 26 éves nő vagyok, a mai napon a kihallgatás során rabosítottak is!

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy keressen fel ügyvédet a birtokában lévő iratokkal együtt.

Kérdés: 17 éve dolgozom a munkahelyemen. A csökkent megrendelések miatt decemberben levettek 8 óráról 4 órára, tervezett márciusi határidővel. Persze ez utóbbi csak szóban hangzott el. A járvány miatt maradtunk 4 órában, most viszont elbocsájtottak. Végkielégítésnél kizárólag a 4 órás bért vették figyelembe. Szabályos ez? Ennyi év után úgy érzem megilletett volna egy tisztességes összeg, két gyermeket nevelek, nem tudom mihez kezdjek.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdése teljeskörű megválaszolása nehézkes a részletek ismeretének hiányában pl. hogy milyen jogviszonyban áll, munkaszerződés esetén annak tartalma. A Munka törvénykönyve (Mt.) alapján a távolléti díj számítása az esedékesség időpontjában (jelen esetben a felmondás közlésének napján) érvényes alapbér, valamint az utolsó 6 naptári hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék alapján történik. A távolléti díj kiszámításánál ezeket az összegeket együttesen kell figyelembe venni.

Kérdés: Segítségét szeretném kérni abban, hogy egy ingatlan tulajdonosa honnan értesülhet az ingatlana haszonélvezőjének az elhalálozásáról, ha a viszony közöttük megromlott. Valamint a haszonelvező halotti anyakönyvi kivonatához hogyan juthat majd hozzá?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A haszonélvezeti jog jogosultjának halála esetén az illetékes földhivatalnál kell kérelmet előterjeszteni a jogosult haszonélvezeti jogának törlése iránt. A halotti anyakönyvi kivonatot (elég a hiteles másolat is) az illetékes helyi anyakönyvvezetőnél lehet megigényelni, de ehhez igazolni kell az Önök között lévő rokoni vagy jogi kapcsolatot. Ezt követően kell az ingatlan-nyilvántartási eljárás megindítására vonatkozó kérelmet benyújtani a földhivatalnál, mely az interneten is elérhető. Információk a Földhivatalból és a Polgármesteri Hivatalból szerezhetőek be, a jogalap igazolása után.

Kérdés: 51 éves nő vagyok, saját ingatlannal rendelkezem. Esküvőt tervezünk a vőlegényemmel, aki 1 éve nálam lakik, tulajdona nincs. Mindkettőnknek 2-2 lányunk van, viszont én szeretném az én lányaimnak ajándékozni az ingatlanomat. Kérdésem az lenne, hogy a házasságkötés után lehetősége lesz a férjemnek ebbe beleszólni, igény tarthat-e az ingatlanom egy részére? Hivatkozhat arra, hogy joga van beleszólni ebbe az ajándékozásba? Meg kellene ejtenem ezt az ajándékozást még az esküvő előtt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A házastársi vagyonközösség az életközösség megkezdésével veszi kezdetét. Az életközösség kezdetekor meglévő vagyontárgy a fél a különvagyonába tartozik. Jelen esetben, ha az ingatlana már az életközösség kezdte előtt az Ön tulajdonát képezte, akkor a különvagyonába tartozik, így azzal Ön szabadon rendelkezhet most és a házasságkötést követően is.

Kérdés: Végrendeletemben kiköthetem-e, hogy a köteles részt az unokám BABAKÖTVÉNY számlájára utalja át az örökösnek kinevezett személy az ingatlan eladása után?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az örökhagyó házastársát, leszármazóját és szülőjét, mint törvényes örökösöket kötelesrész illeti meg. Amennyiben Ön végrendelkezik és nem a törvényes örökösre hagyja vagyonát, úgy a felsorolt személyeket ún. kötelesrész fogja megilletni. Tehát ahogyan Ön fogalmazott, az örökösnek kinevezett személy pont nem a kötelesrészt fogja megkapni. Hagyományrendelés útján az örökhagyó örökösét kötelezheti arra, hogy meghatározott személynek (hagyományos) teljesítsen vagyoni szolgáltatást, ez az ún. kötelmi hagyomány, melyre végrendeletben kerülhet sor. Azonban a hagyomány kielégítésére csak abban az esetben kerül sor, ha már minden más hagyatéki terhet (pl. kötelesrész) kiegyenlítettek.

Kérdés: A lakás fele-fele arányban van bejegyezve. Tudtom nélkül átíratható-e vagy elajándékozható-e a másik rész bárkinek a nevére? Illetve feltétlen elővételi joga van-e a másik fél tulajdonosának?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A lakás másik tulajdonostársát elővásárlási jog illeti meg az Ön tulajdoni hányadára, amennyiben adásvétel útján kívánja saját tulajdonjogát átruházni. Ha a tulajdon-átruházás nem adásvétel útján történik, hanem pl. ajándékozás útján, akkor az elővásárlási jog nem érvényesül. A másik fél tudta nélkül így elvileg az ajándékozás a járható út, habár utólag mindenféleképpen tudni fogja, mert a Földhivatal tájékoztatja.

Kérdés: Élettársammal 2007-ben vásároltunk egy osztatlan közös ingatlant, 50-50%-ban. Ő két éve meghalt, hagyatéki megvolt, a testvérek örököltek. Mivel a kapcsolatunk megromlott, volt egy szóbeli megállapodásunk az ingatlan használatáról. Ő lakott az egyik részben, én a másikban. Az a kérdésem használhatom-e az ő által lakott ingatlanrészt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel élettársak voltak, ezért Ön nem kapott a közösen lakott lakáson holtig tartó haszonélvezeti jogot és az élettársa tulajdoni hányadát a testvérei örökölték, így az ingatlanrész tulajdonjoga őket illeti meg és az ezzel járó rendelkezés joga is. Az ingatlan feletti rendelkezés joga magában foglalja az ingatlan birtokának, használatának átengedéséhez való jogot is, így javaslom, hogy keresse fel élettársa testvéreit és próbáljon velük megállapodni. Ha nem sikerül, akkor a peres út marad.

Kérdés: Mit lehet tenni, ha egy háztartásban élnek lány unoka, özvegy anya és nagymama. A ház tulajdonjoga fele-fele arányban van. A nagymama 71 éves, az unoka 19. Talán a ház tulajdona végett, de a nagymamát folyamatosan inzultálják, főleg az unoka. Gyakorlatilag a nagymama a házfenntartó a lány eladósodása végett. Tettlegességig eddig nem, csak szóbeli fenyegetésig és a leköpésig fajult a dolog az unoka részéről, trágár kiabálással mellékelve. Az anya ezt némán tűri, talán ő is fél a lányától. Ez az én véleményem. Amúgy egy jól szituált családról beszélünk, szép családi házzal.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy elsősorban hallgassa meg az idős hölgyet, hogy hogyan éli meg a bántalmazó élethelyzetet és esetlegesen segítsen neki abban, hogy informált döntést tudjon hozni. Az illetékes Rendőrkapitányságon családon belüli erőszak és zaklatás bűncselekménye miatt is tehető feljelentés. Indokolt esetben Ön is tehet jelzést a hatóságoknál, a rendőrségnek kötelessége minden “családon belüli erőszak” híváshoz kimenni és meghallgatni a feleket. Ehhez, illetve az esetleges további lépésekhez javaslom az ügyvédi segítség igénybe vételét.

Kérdés: A munkáltató felmondott május 31-ével és nem akarja odaadni, ill. akit most június 1-jével alkalmaz, azzal a személlyel megfelezve szeretné odaadni azt a jutalmat, amit a vészhelyzet idején dolgozóknak fizet a kormány. Megteheti?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A 275/2020. (VI.12.) Kormány rendelet pontosan meghatározza, hogy mely egészségügyi vagy egészségügyben dolgozó személyek részesülhetnek ebben a rendkívüli juttatásban. Amennyiben Ön olyan egészségügyi vagy egészségügyben dolgozó, aki a rendeletben megnevezett szolgáltatónál, illetve munkáltatónál 2020. április 1-jén és az igénylés kezdetének időpontjában is jogviszony valamelyikében állt, illetve a feltüntetett állományok valamelyikébe tartozott, akkor jár Önnek a juttatás.

Kérdés: Abban szeretnék érdeklődni, hogy a szüleim közös megegyezéssel elváltak és a bírósági jegyzőkönyvben le van írva elméletileg, hogy az apám azt jelenti ki, hogy amint van lehetősége elköltözik (csak mesét hallottam róla, nem olvastam). Azonban ezt nem hajlandó meg is tenni, az apám egy pszichopata (papír van róla, hogy bipoláris skizofrén) mindenki csak szenved, lehet ez ügyben valamit tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A válóperben hozott bírósági határozat, valamint az abban foglalt lakáshasználat rendezésének ismerete nélkül nem lehetséges kérdésének teljes körű megválaszolása. (Látni kellene az ítélet pontos megszövegezését.) A bíróságok által hozott határozatokat bírósági végrehajtás útján kell végrehajtani. A végrehajtási eljárás megindítása kérelemre történik, melyet az illetékes bíróságnál kell előterjeszteni elektronikusan, papír alapon vagy szóban.

Kérdés: A vírus miatt felmondták a munkánkat. Az lett megbeszélve (igaz csak szóban), hogyha vége a dolognak és nyithatnak az éttermek, akkor mindenkit visszavesznek! Sem bért, sem fizetett szabadságot nem kaptam. Most, hogy már lehetne dolgozni, nem vesznek vissza mondvacsinált okokra hivatkoznak! Holott én ajánlottam fel, hogy jelentsen ki, ne kelljen utánam fizetni semmit. Most derült ki, hogy nem mehetek vissza dolgozni. 3 hónap után mondták meg, eddig egy szóval sem említették! Itt állok munka nélkül, elpazarolt 3 hónappal, amit munkakereséssel is tölthettem volna, ha időben szólnak! Nem tudom ilyen helyzetben mi a teendő?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos a kérdésből nem derül ki, hogy mit tartalmazott a munkaviszony megszüntetése esetére a munkaszerződése, illetve az sem, hogy most az eljövetelének pontosan milyen körülményei voltak? Ki mit írt alá stb. Ezek ismerete nélkül nem lehet pontos választ adni.

Kérdés: Közös megegyezéssel akar a munkáltató elküldeni átszervezésére hivatkozva, de nincs átszervezés. Nincs közös megegyezés, amit rám erőszakolhat. Kérhetek-e kártérítést?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ne írja alá a közös megegyezést akkor, így a felmondás jogkövetkezményeit kell alkalmazni. Kártérítésnek az okát nem látom a leírtakban. Milyen kára keletkezett?

Kérdés: Szeretnék választ kapni arra, ha válást szeretnék beadni, akkor mit kell tennem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben jogi képviselettel szeretne eljárni, feladata megbízni egy Ön által választott ügyvédet. Amennyiben egyedül szeretné intézni a bontópert, úgy a bíróság honlapján található keresetlevél formanyomtatvánnyal tudja igényét érvényesíteni a bíróságot.

Kérdés: Van egy ingatlanvásárlás, amit a vevő nem fizetett ki nekem. Abban szeretném kérni a segítségét, hogy három évvel ezelőtt eladtam egy ingatlant, sajnos a mai napig nem kaptam meg a teljes vételárat. A vevő elköltözött, címet és telefonszámot sem tudok. Mi a teendő ebben az esetben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos leírása hiányos, így csak feltételezésekbe tudunk bocsátkozni. Ingatlan-nyilvántartásba nem szokványos dolog vételár kifizetés nélkül tulajdonjogot bejegyezni. Amennyiben mégis így történt volna, a lakcímnyilvántartótól ki tudja kérni adatszolgáltatási kérelemmel a vevő adatait. Javaslom tegye meg minél előbb, vagy keressen meg az ügyintézés felgyorsítása érdekében egy ügyvédet.

Kérdés: Van egy felfüggesztett végrehajtás velem szemben, ez a végrehajtás 2018-ban került felfüggesztése. Tisztelettel kérdezem, hogy ilyenkor mit lehet tenni? Felkeresni a végrehajtót és fizetni vagy esetlegesen az elévülés is szóba jöhet?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az elévülés megállapításához sajnos túl kevés az Ön által szolgáltatott információ. Miért került felfüggesztésre az eljárás? Felkeresni a végrehajtót mindig van lehetősége, csak figyeljen oda, hogy mit ír(na) alá.

Kérdés: Mit tudok tenni, ha a munkáltató nem fizet? Papírokat kilépésről nem ad?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Szólítsa fel írásban, tértivevényes feladással a munkáltatót a teljesítésre. Amennyiben nem válaszol az adott határidőn belül, úgy javaslom, hogy forduljon a munkaügyi bírósághoz.

Kérdés: 3 hónapja vásároltunk egy ingatlant tehermentesen, ügyvéd intézte a papírjainkat. Ez mind belekerült az adásvételi szerződésünkbe is. Viszont utólagosan kiderült, hogy a vízszolgáltatónál tartozás van az ingatlanon, amit az előző tulaj halmozott fel. Nem egyenlíti ki a tartozásukat. A vízszolgáltató el szeretné zárni a vizünket mondván, hogy ez már a mi sarunk lett és vagy érjem utol a volt tulajt vagy fizessem ki én. De mivel mi nem ennek tudatában vásároltuk az ingatlant, az ügyvéd által írt papírjaink sem így szólnak, van esetleg valami kibúvó, hogy az előző tulajra terheljék a tartozást és ne ránk? Mitévők legyünk?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Fontos kérdés, hogy milyen teherről van szó. Amennyiben nincs bejegyzett teher az ingatlanon, úgy az adásvételi szerződés megkötésének időpontjáig bezárólag az előző tulajdonos felel a keletkezett károkért, ahogy azt valószínűleg a szerződés is rögzíti. Javaslom, minél előbb keresse fel az adásvétel körében eljárt ügyvédet és tájékoztassa a kialakult helyzetről!

Kérdés: Kettős állampolgárok vagyunk a fiammal. Családi pótlékot a fiam születés óta kapjuk. Beadtam az igazolást, hogy Zentán jár a gyermekem iskolába és hogy rendelkezünk lakcímmel Magyarországon, Szegeden és hogy heti 3 alkalommal Szegeden tartózkodom. De most kérik, hogy fizessek vissza 800.000 Ft-ot, mert nem Szegeden tanul. Ez számomra lehetetlen, havi kerestem kb. 150.000 Ft, ennek 40 %-a házbérletre megy el.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdést nem írt, így válaszolni sem tudunk Önnek.

Kérdés: Segítségre lenne szükségem. 2019.02.16-án bevonták a jogosítványomat ittas vezetés miatt. A vezetési jogosultság szüneteltetéséről kaptam határozatot is. Majd egy bő év eljárás és piszkálódás után végre lezárták az ügyet. Ekkor 1 év 8 hónap eltiltást és egy irreálisan magas pénzösszeget jelöltek meg. Ennek 2020. októberében kellett volna letelnie, szóval már az után képzésre készültem a nyáron. Most kaptam egy új határozatot a kormányhivatalból, mely szerint az eltiltásom az ítélet jogerőre emelkedésétől számolják. Így már 2 év 9 hónap eltiltás és rengeteg költség a büntetésem. Arról nem is beszélve hogy az eljárás alatt ügyvédet is fogadtam, de láthatóan nem volt értelme. Szükségem lenne egy kis segítségre. Kihez fordulhatok vagy kinek szólhatok erről a problémáról?

Válasz:  Tisztelt Kérdező! Javaslom, vegye fel minél előbb személyesen egy ügyvéddel a kapcsolatot, hiszen a professzionális válaszadáshoz szükséges ismerni a keletkezett iratokat, amiben a megoldásnak ott kell lennie.

Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy még házasok vagyunk, de férjem külön él tőlünk 7 hónapja. Különélés miatt kell-e a gyermek eltartásához anyagilag, pénzben hozzájárulnia? Illetve, ha elviszi és át is adom a gyermeket, amihez joga van, hogy lássa, akkor jogom van-e tudni, hogy a gyermek hol tartózkodik?

Válasz:Tisztelt Kérdező! A különélő szülőnek elsősorban pénzben kell hozzájárulnia gyermeke tartásához, tehát a különélés megkezdésétől köteles fizetni utána. Amennyiben nincs gyámhatósági határozat vagy bírósági ítélet a gyermek láthatásával kapcsolatban, úgy természetesen joga van tudni, merre van a gyermek.

Kérdés:  Az OTP bank ügyfele vagyok, még május 28-án utaltam egy külföldi bankszámlára pénzt és a futárszolgálat a pénzt, mint költséget számolta. Elküldtem a tranzakció részleteit és még nem érkezett meg a pénz a fogadó számlára. Patthelyzet, az OTP árulta. Mit tegyek? Kérem segítsen!

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem teljesen értelmezhető, amit leírt. A futárszolgálat hogyan kerül képbe? Mit árult az OTP? Melyik országba utalt? Melyik utalási formát választotta? stb-stb….

Kérdés: A szerződés pontos szövege: Az ingatlan eladása esetén a bérlőt elővásárlási jog illeti meg.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdést nem írt.

Kérdés: Milyen használati jogok illetnek meg egy osztatlan közös ingatlannál abban az esetben, ha az egyik tulajdonos elhalálozott (50% tulajdona volt az ingatlanban), a másik 50% pedig az én nevemen van. Az ingatlan használata nincs leszabályozva. Jogosan zárták-e le az örökösök az elhunyt fél által lakott részt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feltehetőleg nem, de a korrekt válaszhoz sok további adatra lenne szükség…. pl. hagyatéki megvolt-e már? Ha nem volt “szabályozva” a használat, akkor miért azt írta, hogy az elhunyt által lakott részt? Mert ebből az következik, hogy mégiscsak volt valamiféle kialakult szabály…..Így a “feltehetőleg nem” válasz sokkal inkább a hagyatéki hiányában lehet, mert azok az örökösök, akiket a közjegyző annak nyilvánít.

Kérdés: Édesanyám pár hónapja a válófélben lévő barátjához költözött, a barát lakásába (nem anyukám miatt válnak). A lakás a férfi és a férfi feleségének közös tulajdona. A feleség követeli a lakás árának a felét (plusz asszonytartást stb.). A férfi minden áron a lakásban szeretne maradni – amelyre már rengeteget költött és ahol majd’ 50 éve él -, de az asszony részét kifizetni önerőből nem tudja. Anyukám segíteni szeretne neki, ezért árulja a lakását. Az anyukám lakása viszont jóval kisebb és kevésbé központi fekvésű, ezért kevesebbet ér. Így az érte kapott pénz legnagyobb részével szeretne beszállni és cserébe a barátja lakásának a felét – annyit fizetne ki – a saját nevére íratni. Elvileg ezt én örökölném a másik felét, ami pedig a férfi nevén marad, a férfi velem egykorú felnőtt lánya. A kérdésem az lenne, hogy ha a szüleink mindketten elmennek (a férfi is és az én anyukám is), akadályozhatja-e a férfi lánya, hogy az anyukám után kapott örökrészemhez hozzájussak.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha megfelelően, írásban elrendezik egymás között, akkor nem. Ha nem rendezik, avagy nem megfelelően, akkor ugyan öné lesz az ingatlan tulajdon, ha az korábban az édesanyjáé volt, azonban az előfordulhat, hogy nem tud birtokba lépni. Ekkor egy peres eljárást kell indítani.

Kérdés: 30 éve munkálunk egy házhelyet, azóta már meghalt a harmadik tulajdonos is, aki egy angol úri ember volt. Most nem tudjuk ki a valódi tulajdonos és ki az örökös. Hol tudnánk ezt megnézni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A cím alapján a Földhivatali Nyilvántartásból. Javaslom elektronikusan, ügyvéd kolléga tud benne segíteni.

 

Kérdés: Előre is köszönöm a türelmet és az esetleges válaszát. Szomszédunkkal gyűlt meg a bajunk. Kertjüket nem gondozzák. 4 méterre a mi telkünkre benyúlnak a fái, bokrai. Többször kértük a rendezésre, de hiába. Van olyan bokor, amire allergiások vagyunk, a több éves száraz avar porától pedig a velük szomszédos részen nem lehet megmaradni. Az állandó siklókról és rágcsálókról ne is beszéljünk.  Mi a saját részünkre átnyúló ágakat levágtuk, de feldolgozni izomsorvadásos kézzel, 3 munkahely mellett nem igazán akartuk. Az ő területük elé raktuk, de a ki-be járkálást nem akadályoztuk. Tehet-e ellenünk bármit? Az engedélyünk nélkül rólunk és a területünkről készült képekkel tehet-e valamit?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amit Önök tehetnek: -birtokvédelmi eljárás a jegyzőnél, -az allergén miatti bejelentés a jegyzőnél (ez akár vegyesen a birtokvédelemmel), -peres eljárás, -a rágcsálók miatt a Kormányhivatalnál / “ÁNTSZ”-nél bejelentés. Azt a kérdésüket, hogy ő Önök ellen mit tehet, nem teljesen értem. A fotókat elkészíteni sem szabad engedély nélkül, a leírtak alapján pedig nem látok olyat, amiben ők ezt (jogszerűen vagy akár jogszerűtlenül) fel is tudnák használni.

Kérdés: Ápolóként dolgozom, 12 órás műszakokkal. Folyamatosan túlórázunk emberhiány miatt. Júniusra 17 munkanapra, 204 munkaórára lettem beosztva. Emellett a munkáltató 3 nap szabadságot is kiírt, nem folyamatosan, hanem itt-ott, mert szerinte ki kell venni a szabadságot, de én nem kértem! Ha a 204 óra mellé a 3×8 óra szabadságot is beleszámolom, ez havi 228 óra! Jogszerű ez? Hová fordulhatok jogorvoslatért? A jogosan járó pihenőnapjaim sincsenek meg, illetve azokra írta be a szabadságot. Idén már 216 túlórám van. Évi 250, vagy 300 óra a túlóra keret? Mit tehetek, ha ezt elérem, de továbbra is túlóráztatni akarnak, mert nincs elég nővér az osztályon? Megtagadhatom a túlórázást? A vezetés hozzáállása miatt eddig sem én, sem a kollégák nem mertünk felszólalni. Hogyan és kihez fordulhatunk?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A pihenőnapra szabadságot kiírni nem lehet, így ez biztosan nem jogszerű. A túlóráknak jelenleg felső kerete nincsen, a veszélyhelyzet miatt, így annak a végét mindenféleképpen meg kellene várni. Természetesen ellentételezést meg kell kapnia. Munkaügyi bírósághoz tud fordulni, csak nagyon fontos, hogy ott majd Önnek kell bizonyítania, azaz hitelt érdemlően kell igazolni, hogy mennyit dolgozott, mit fizettek kis stb-stb. Éppen ezért mindent dokumentáljon, fotózzon, fénymásoljon stb.!

Kérdés: Bérlőmmel kötött szerződésemben kikötöttük az ő elővásárlási jogát. Kérdésem, hogy tovább él-e az elővásárlási jog, ha károkozás és bérleti díj nem fizetés miatt azonnali felmondással megszült a bérlő bérleti viszonya? Köteles vagyok-e neki eladni az ingatlant?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Attól függ, hogy pontosan milyen megszövegezéssel kötötték meg a szerződést.

Kérdés: A férjem nevén van a házunk, de együtt építkeztünk, mindent együtt csináltunk. A gyerekünk jelzálogosította. 38 éve vagyunk házasok, most elveszítette a munkáját. Mi lenne jobb nekem, ha most elválnék vagy nem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem teljesen értelmezhető a kérdése. Nem igazán értem, hogy a munka elvesztésének mi köze van a váláshoz, illetve a jelzálog (gondolom én, mivel erre nincsen adat) a teljes ingatlant érinti…..?

Kérdés: Gyógyíthatatlan PBC-s beteg vagyok. Abban kérem a segítségét, hogy van-e lehetőségem végrendelkezni abban az esetben, ha a szüleim túlélnek engem. Az én örökségemet szeretném a férjem és a fiam között elosztani. Azt tudom, hogy a halálom után a fiam örököl a szüleim után. Viszont a törvény engedi-e, hogy végrendelkezésben a férjemnek is jusson abból az örökségből?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A saját vagyona tekintetében tud rendelkezni. Más (szülei) vagyona esetében Ön nem tud végrendeletet tenni, csak ők.

Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy én 5 éve elváltam. Feleségem adósságot hagyott rám, amit én fizetek. Illetve tartozott nekem, így ennek fedezetében a bíróság erre az 5 évre nem állapított meg gyerektartást, amíg ő ugye ezzel vissza nem törleszti nekem úgymond a tartozását.Viszont 2 éve elköltözött, magával vitte a lányunkat. A kapcsolatot azóta semmilyen formában nem biztosítja, de a gyerek sem keres azóta az édesanyja hatására. Viszont követelőzik és ő szeretné maga megszabni, hogy mennyi gyerektartást küldjek és hogy majd ő megemelteti. Kérdezném én, hogy ha elvitte a gyereket az ország másik felébe és nincs kapcsolattartás, köteles vagyok-e fizetni és ha igen, milyen mértékben? Nekik egyébként az új családban éttermük és panziójuk van a Balatonon, szóval nincs anyagi problémájuk. És ő rajtam akar élősködni, ezt viszont nem hiszem, hogy megteheti és köteles vagyok bármire is.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A tartásdíjnak és a kapcsolattartásnak egymáshoz semmi köze, függetlenek. Ergo, ha valamelyik fél valamelyiket nem teljesíti, akkor annak a szankciója nem a másik elmaradása, hanem a törvényben van. Önkényesen nem emelheti a tartásdíjat sem. A kapcsolattartás akadályoztatása miatt végrehajtást tud kezdeményezni, ha bírságolják benne a volt feleséget, akkor büntetőeljárást is. Ha kimutatható az ellennevelés, akkor a kiskorú veszélyeztetése is megállapítható, ami szintén büntetőeljárás alapja lehet.

Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy ha a feleségem örököl egy lakást, akkor én, mint férj is örökölök?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

Kérdés: Volt páromnak van egy előfizetése a Telenornál. Felkeresett azzal az indokkal egy végrehajtó, hogy adósságba keveredett és fizessem ki. Úgy érzem nem az én felelősségem, nem az én nevemen van. Lehet ebből bármilyen problémám?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Miért is kellene kifizetnie? Én nem látom ennek okát. MIvel nem az Ön tartozása, így Önnek “baja” sem lehet belőle….

Kérdés: Válaszát köszönöm a “Társasház – szándékos károkozás, birtokvédelem” témában. A hölgyet nem lehet gondnokság alá helyeztetni, utánajártunk. A rendőrségen tettünk feljelentést rongálás ügyben. Olvastam a becsületsértéssel kapcsolatos válaszát egy közgyűlésen készült videofelvétel kapcsán. Egyik nap fültanúja voltam, amint az idős hölgy a társasház másik lakójával beszélgetve engem és a párom becsületsértő kifejezésekkel illetett és rágalmazott. Telefonnal hangfelvételt készítettem. Indíthatok-e ellene becsületsértés miatt pert? Ha igen, elég a másik lakó, mint tanú vagy elég csak a hangfelvétel? Az elhangzottak alapján feltételezzük, hogy mentális problémája van: az a fixa ideája, hogy a közös helységben tartott macskáját üldözzük és bántjuk. Itt most melyik a nagyobb jogsérelem: A hangfelvétel készítése vagy a rágalmazás, becsületsértés? Hogyan dönthető ez el? Ki az, aki ezt megítélheti?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincsen ez sehol sem rögzítve, a bíróság dönti el. Általánosságban elmondható, hogy a hangfelvétel készítése (polgári jogi sérelem) kisebb súlyú jogsértés, mint a bűncselekmény (rágalmazás) elkövetése, de nincsen természetesen “kőbe vésve” ez sem. Tanú ÉS a felvétel, ami ideális (persze ehhez az is fontos, hogy mi hangzik el). Más: azt nem teljesen értem, hogy, hogyan jártak utána, hogy nem lehet gondnokság alá helyezni. Ha mentális problémái vannak, kellő súlyúak, akkor azt csak iü. szakértő mondhatja ki, ill. utána a bíróság.

Kérdés: Barátom 800 ezer Ft-ot adna nekem (havonta 100 ezer Ft, 8 alkalommal). Melyik a jobb megoldás? 1. Ajándékba adja, írásos szerződés nélkül, mivel az egyszerre adott ajándék 150 ezer Ft alatt van, így nem illetékköteles? Vagy ez esetben a teljes összeget veszi figyelembe a NAV? 2. Ezért célszerűbb kamatmentes, baráti kölcsönként adni? (Arról kötelező-e írásos megállapodás, mivel határozatlan időre szólna, akkor adhatnám meg, ha lesz pénzem.)

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha kölcsönbe adja, akkor a kölcsönszerződést javaslom. A mondataiból ez tűnik ki. Nem kötelező az írásbeliség, csak ha nincsen, akkor nehéz lesz bizonyítani, hogy milyen feltételekkel történt a kölcsön átadása.

Kérdés: Januárban szélütést kaptam. Jelen pillanatban betegállományban vagyok, két munkahelyen dolgoztam. Mindkét középiskola átkerül a Közoktatási törvény hatálya alól a Munka törvénykönyve hatálya alá. Mindkét helyről kaptam egy szerződéstervezetet a jövőbeli munkaviszonyomra vonatkozóan. A törvény erejénél fogva történik ez a dolog. Mi történik abban az esetben, ha én még betegállományban vagyok július 1-én. Nem írom alá a munkaviszony megváltozásának feltételét.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A korábbi szerződése szerint kell eljárni, az abban megfogalmazottak alapján. (Betegállomány alatt egyébként fel lehet mondani.)

Kérdés: Édesapánk halála után fele-fele arányban örököltük a családi házat az öcsémmel! Édesanyánk haszonélvezeti jogot kapott!! Az öcsém ki akarja tenni a párom a házból. Azt szeretném megtudni, hogy megteheti-e?

Válasz: Tisztelet Kérdező! A leírtak alapján ő ezt nem teheti. Viszont sok mindent tisztázni kellene még, javaslom a személyes konzultációt.

Kérdés: Idős rokon áprilisban meghalt. Végrendeletet hagyott hátra a fiam javára. Az ebben szereplő ingatlan megvételére több érdeklődő is van. Egyenlőre semmit nem tud tenni, csak a felmerülő költségeket fizeti, pl. biztosítási díj. Jó lenne minél előbb eladni. A jelenlegi helyzetben van-e lehetőség kérni a hagyatéki tárgyalás lefolytatását skype-on vagy bármilyen más módon?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ilyen rövid idő alatt nem lesz meg a hagyatéki…. Általában 4-10 hónap, ami attól függ, hogy hol van helyileg. Ha marad a jelenlegi helyzet (amiben már most enyhülés van, folyamatosan újabb szabályokkal), akkor a közjegyző nem is fog hagyatéki tárgyalást tartani, írásban dönt.

Kérdés: Édesanyám társasházi lakást vett. Amióta beköltözött a felette lévő lakás többször gazdát cserélt és minden alkalommal szinte teljes felújításon (vizesblokk is) esett át. A legutóbbi eset óta, kb. 2 évvel ezelőtt beázott a lakás, kijött a biztosító, fizetett kártérítést, édesanyám pedig kijavíttatta. Állítólag a tetővel volt probléma, azt megjavították. Tavaly újra beázott, sokkal nagyobb felületen, a vakolat púposodott elkezdett hullani. Mestert hívott, tavaly novemberben megjavíttatta, új vakolat és festés, sokba került, a biztosító fizetett. Néhány hét után újra megjelentek a foltok, púposodik. Nem tudjuk honnan jön a víz. A közös képviselő szerint a tető rendben. Anya hívott szakembereket, de a csövek nála rendben vannak. Megpróbált beszélni a felette lakóval, talán valami a felújításkor történt. A felső szomszéd állítja, hogy ott minden rendben, nem együttműködő. A cél megtalálni mi okozza és kijavítani. Mit tehetünk? Szakértő ilyen esetben? Hova fordulhatunk?

Válasz:  Tisztelt Kérdező! Értem, hogy mit mond a KK, de ezt azért jó lenne ellenőrizni is. Emellett a felső szomszéd csöveit is, ha nem együttműködő, akkor “felette” a tetőt és alatta Önöknél kell szakemberrel megvizsgáltatni, amiről legyen írásbeli vélemény. Ha sehol nincsen hiba, akkor egyértelműen a felső szomszéd a probléma forrása….felszólítás, KGY határozat, birtokvédelem, FMH+per, amiket kezdeményezhetnek.

Kérdés: Budaörsön szeretnék megvásárolni egy nagyobb telket, amit ezután 3 kisebb telekre bontanék. Ezzel a részével nincs is gond, azonban az újonnan kialakult 3 telekből csak egynek lenne utcai kapcsolata, így szeretnék kiépíteni egy magánutat külön helyrajzi számmal ahonnan mindhárom telek megközelíthető lenne. Kérdésem: mivel ezek az ingatlanok befektetési céllal lesznek vásárolva, így ráépítés után továbbértékesítésre kerülnek, mit lehet csinálni a magánúttal, ami elvileg a tulajdonomban marad? Hogyan lehet joguk a lakóknak használni, illetve az ezzel járó közös terheket (úttisztítás, áramhasználat, stb.) milyen módon lehet szabályosan megosztani?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A helyi szabályozást kell figyelembe venni, annak megfelelően tulajdonképpen “bármit” tehetnek. A szolgalom alapítástól kezdve az átruházás különféle formáin át….közös tulajdon esetén használati megállapodás stb…

Kérdés: Szakrendelőben dolgozom betegirányítóként, a munkakörömhöz nem szükséges egészségügyi végzettség, de van gyógymasszőri végzettségem. A kérdésem az, hogy egészségügyi dolgozónak minősülök-e?

Válasz:Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján feltehetően nem, de látni, ismerni kellene a szerződését, a pontos válaszhoz.

Load More