— Fórum —

Ingyenes online jogi segítségnyújtás és jogi tanácsadás igénybevétele

A jogi fórum bemutatása

A jogi fórum felülete arra szolgál, hogy jogi problémájára iránymutatást, lehetséges megoldási javaslatot kapjon,  gyorsan és ingyenesen.

Kérdés beküldése

A Kérdés beküldése” pontra kattintva teheti fel kérdését. Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol, azokat megadni így nem szükséges.

Személyes konzultáció igénylése esetén kérjük, hogy a kapcsolatfelvételi telefonszámot (+36 20 966 2061) használja. A személyes konzultáció nem ingyenes.

Válaszok

A lehető leghamarabb (általában 1 héten belül) megválaszolásra kerülnek a kérdések, mely során a kérdés és a válasz megszövegezése kerül kizárólag feltüntetésre az oldalon.

A kérdés a rendszerben nem azonnal, csak a moderátori ellenőrzés után jelenik meg.

Keresés a jogi fórumban

A beépített kereső segítségével kulcsszavakra lehetséges a keresés minden jogeset címében és tartalmában, mely javasolt, hiszen lehetséges, hogy a kérdésére a válasz már megtalálható.

Fontos tudnivalók

A szolgáltatás teljeskörű jogi tanácsadásra nem alkalmas, így az üzemeltető minden felelősséget kizár annak használatával kapcsolatosan, pusztán iránymutatás, segítség, jogi véleménynyilvánítás az oldal célja.

Egyebekben a főoldalon megjelentetett Általános felhasználási feltételek az irányadóak.

Eddigi adatok alapján

 • A problémák megoldása 91% 91%
 • Minden kérdésre válaszolunk 100% 100%

A szolgáltatás anonim, regisztrációhoz NEM kötött.

Jogi kérdés beküldése

Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol

Kérdés beküldése

   

  Népszerű kérdések

  Kérdés: Tiszteletem!
  Folyamatos 3 műszakban dolgozom (éjjel-nappal, ünnep nap is), a műszakrend szerint több munka napom van havonta, mint a havi munka napok száma. A plusz napokra szabad napot kapok havonta.
  Betegállományba kerültem ez évben másodszor november végétől december közepéig, elfogyott a betegszabadságom (15 nap), és utána következett a tb-és táppénz. A problémám az, hogy a december hónapra elkészített műszak beosztásban, melyben a szabadnapok NEM a táppénzes napokra voltak írva -4 nap- 2-őt ráírt (elvett) a táppénzes napokra a munkáltató!
  Kérdésem:jogszerű ez?! (azokat a napokat az orvos igazolta!) ill. hol tudok utána nézni?

  Válasz: Jól érzi, ez nem jogszerű így. Amennyiben minden részletszabálynak utána szeretne nézni, akkor legegyszerűbben itt tud: www.njt.hu
  Közismert jogszabályokon belül az “M” betűt kell választani, ott pedig az Mt.-t (Munka Törvénykönyve).

  Kérdés: Mit tehetek abban az esetben, ha a munkáltatóm nem fizeti ki a béremet? Nyilván ingyen nem fogok dolgozni.

  Válasz: A Munka törvénykönyve ebben az esetben védi a munkavállalót, köteles késedelmi kamatot fizetni a munkáltató. Ha több havi munkabért nem kapott meg a munkavállaló és nem egyszeri esetről van szó, bírósági úton érvényesítheti jogait és követelheti az elmaradt bérét és a késedelmi kamatot.

  Kérdés: Üdvözlöm! Kb. 10 éve a szüleim a nővéremnek ajándékozták a házukat, amiben haszonélvezőként laknak a mai napig. A nővérem kifizetett engem. Közben a szülők egészségi állapota sokat romlott. Édesanyánknak amputálták a lábát. A nővérem külföldön él. De nincs messze a szülő falutól. Kb. 40 perc. 5 éve nem látogatja a szüleinket. Pedig jár a faluba a barátnőihez. Minden gond az én nyakamba szakadt. Én járok hozzájuk takarítani, én viszem őket orvoshoz, én vásárolok és segítem őket anyagilag is. Kérdésem: vissza lehet-e vonni az ajándékozást? Ha igen, nekem mennyit kellene neki visszafizetnem (8 milliót kaptam, eltelt 10 év, romlott a ház állaga és az infláció is közrejátszik) Követelhetnek-e a szülők a külföldön 30 éve élő állampolgársággal rendelkező (viszont 30 éve nincs bejelentett munkahelye) lányuktól szülőtartást????

  Válasz: A feltett kérdésére csak általánosságban lehez válaszolni, ugyanis az eset összes körülményeit és pontosan kellene ismerni. Az ajándék visszakövetelhető, de annak szigorú és pontosan körülírt feltételei vannak a törvényben. Szülőtartás is követelhető, de ez is igen komoly feltételekhez kötött és bizonyítani szükséges, továbbá a mértéke sem magas.

  Kérdés: Amikor megtudta a munkahelyen a főnököm, hogy terhes lettem, azzal fenyegetett meg, hogy kirúg, ha nem megyek el magamtól, és nem egyezünk meg közös megszüntetésben. Megteheti? És én mit tehetek?

  Válasz: Ha kellő időben jelezte a munkáltatója felé a várandósságát, akkor nem mondhatnak fel jogszerűen csupán emiatt, azaz nem “rúghatják ki”. Amennyiben mégis így alakulna, mindenféleképpen forduljon ügyvédhez, a továbbiakban szükséges jogi lépések megtétele céljából. www.jogomvan.hu

  Kérdés: Angliában dolgoztam 4 évet. Ott volt biztosításom. Jelenleg betegség miatt itthon vagyok, munkára alkalmatlan állapotban. Kint orvosok nem láttak, csak itthon, és azt mondták hogy legalább 1 évig leszek munka képtelen. A kérdésem az lenne hogy igényelhetek-e kintről valamilyen “rokkant nyugdíjat” vagy bármilyen segélyt. Itthon nem volt még munkaviszonyom.

  Válasz: A kérdés rövidsége ellenére rendkívül összetett. Érdemes figyelni arra, hogy az egészségbiztosítás és a társadalombiztosítás nem ugyanazt jelenti, így az állami szolgáltatások is teljesen más kört fednek be.
  Elviekben van rá lehetőség (a megfelelő formanyomtatványok kitöltése és elküldése után), hogy Angliából pénzbeli ellátást is kapjon, de a korrekt válaszhoz kellene tudni a kinti biztosítás mikéntjét, feltételeit, a hazakerülését, az orvosi ellátás hiányának okát stb. Ezen kívül három fontos információ még: egyszerre két országban párhuzamosan nem lehet biztosítotti jogviszonyban, erre figyeljen, illetve a kinti ügyintézéshez angol szakember / ügyvéd közreműködését javaslom, amellett, hogy érdemes a munkaviszony jelenlegi megléte felől is informálódni, mivel azt ilyen esetekben rendszerint megszüntetik, az eddigi tapasztalataim szerint.

  Mostanában

  Kérdés: Adott egy játék, ahol az általam vásárolt eszköz mellé kaptam egy szoftvert is, amit a játék szolgáltatója szabályoz, hogy nem lehet használni. Kérdem én, joga van megszabni azt, hogy amit én veszek saját pénzből és teljesen birtokomban van, használhatom-e amikor akarom vagy nem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, joga van. De az számomra kérdés, hogy Ön pontosan mit is vett.

  Kérdés: 2021. novemberben vásároltunk egy lakást, amihez tartozik egy 5,2 négyzetméteres tároló. A beköltözéssel kapcsolatban semmi probléma nem merült fel, egy dolog kivételével, hogy a tárolót nem kaptuk meg. 1 évig próbálkoztam, hogy kapjak végre kulcsot. Ez egy társasház, többen vannak, de nincs közös képviselő. Több tároló is van és valamikor, mikor mi ideköltöztünk 2 tárolóból egyet csináltak (két 5,2 nm-es tárolóból egy 10,4 nm-es lett). Ez az összevont tároló fele lenne a miénk a másik fele egy másik lakóé, de ők beköltöztek és nem tágítanak. Szerződésben szerepel a tároló, tulajdoni lapon is szerepel. Mit kéne csinálni, hogy megoldódjon a probléma? A szomszédokkal nem tudok beszélni, mert más műszak beosztásban dolgozunk, illetve letiltották a telefonszámomat és a facebookomat is. Ha ügyvédhez fordulok, akkor mit kéne kérjek tőle? Vigyem bíróságra?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel nem írt napra pontos dátumot, így ha egy éven belül van az adásvétel, akkor a jegyzőhöz kell birtokvédelem kapcsán fordulnia. Ha azon túli, akkor bíróság. Ezek abban az esetben, ha Önöknek vagy a jogelődnek az összevonás előtt vagy után, de volt birtoklása. Ha nem, akkor ingatlan kiürítése iránt kell a peres eljárást megindítani. Ha kollégához fordul, akkor ő fogja tudni a dolgát szerintem, Önnek „csak” a problémát kell előadnia.

  Kérdés: Volt feleségem szeretné megemeltetni nagykorú, még tanuló gyermekem után fizetett tartásdíj összegét. A kérdésem az lenne, hogy az apának az összeg megállapításánál a bíróság figyelembe veszi a kiadásait? Jelzáloghitel, rezsi, …stb?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, figyelembe veszik majd, csak hivatkoznia kell ár és igazolnia is szükséges.

  Kérdés: Most épülő társasházban, a fővárosban kisebb lakást vásárolunk, mint magánszemélyek. A lakás közműóráinak (víz, áram, hőmennyiség, gáz) kiépítése miatt az építtető a vételáron felül tetemes díjat számlázott ki. Azt viszont nem akarja részletezni, hogy milyen tételekből áll össze a végleges közműórák kiépítésének díja. Arra hivatkozik, hogy a vállalkozókkal kötött szerződések magántulajdont képeznek és ezért nem ad róluk információt. Kérdésem, hogy az építtetőnek joga van megtagadni, hogy részletes számlát adjon a közüzemi mérőórák kialakításának és közmű hálózatba kötésének a költségeiről?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tagadhatja meg, javaslom forduljon írásban a az építtetőhöz, és kérje részletes munkalap kiállítását közüzemi mérőórák kialakításáról és közmű hálózatba kötéséről.

  Kérdés: Szó szerint idézem: “A követelés nem évült el, tekintettel arra, hogy a fizetési meghagyásos eljárás 2022.09.07-ig folyamatban volt az eljáró közjegyző előtt és az 2022.09.07-én vált jogerőssé és végrehajthatóvá. Az elévülés 2016.11.17. napjától 2022.09.07. napjáig nyugodott.” 2013 és 2014 évben “keletkezett” hőtartozásról van szó, amit szerintem kifizettem, de a csekkek már nincsenek meg. Mostanáig semmilyen megkeresést, értesítést nem kaptam. Létezik, hogy 6 évig volt a közjegyző előtt és nem évült el?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához ismerni kellene az ügy részleteit, iratait és a 2013-as dátumokat is.

  Megválaszolt kérdések

  Az utolsó 100 megválaszolt kérdés

  Keresés a jogi fórumban

  A keresés a fórum teljes anyagában keres.

   

  Összes eddigi kérdés

  Az összes eddig megválaszolt kérdés listájának megtekintéséhez kérjük, kattintson ide (a jogi fórum teljes anyaga).

  Rózsaliga Alapítvány

  Esetleg segítene más rászorultakon is?

  Támogassa a Rózsaliga Alapítványt!

  Számlaszám: 11713177-21453960

  A támogatás önkéntes.

  Utolsó 100 megválaszolt kérdés

  Kérdés: Adott egy játék, ahol az általam vásárolt eszköz mellé kaptam egy szoftvert is, amit a játék szolgáltatója szabályoz, hogy nem lehet használni. Kérdem én, joga van megszabni azt, hogy amit én veszek saját pénzből és teljesen birtokomban van, használhatom-e amikor akarom vagy nem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, joga van. De az számomra kérdés, hogy Ön pontosan mit is vett.

  Kérdés: 2021. novemberben vásároltunk egy lakást, amihez tartozik egy 5,2 négyzetméteres tároló. A beköltözéssel kapcsolatban semmi probléma nem merült fel, egy dolog kivételével, hogy a tárolót nem kaptuk meg. 1 évig próbálkoztam, hogy kapjak végre kulcsot. Ez egy társasház, többen vannak, de nincs közös képviselő. Több tároló is van és valamikor, mikor mi ideköltöztünk 2 tárolóból egyet csináltak (két 5,2 nm-es tárolóból egy 10,4 nm-es lett). Ez az összevont tároló fele lenne a miénk a másik fele egy másik lakóé, de ők beköltöztek és nem tágítanak. Szerződésben szerepel a tároló, tulajdoni lapon is szerepel. Mit kéne csinálni, hogy megoldódjon a probléma? A szomszédokkal nem tudok beszélni, mert más műszak beosztásban dolgozunk, illetve letiltották a telefonszámomat és a facebookomat is. Ha ügyvédhez fordulok, akkor mit kéne kérjek tőle? Vigyem bíróságra?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel nem írt napra pontos dátumot, így ha egy éven belül van az adásvétel, akkor a jegyzőhöz kell birtokvédelem kapcsán fordulnia. Ha azon túli, akkor bíróság. Ezek abban az esetben, ha Önöknek vagy a jogelődnek az összevonás előtt vagy után, de volt birtoklása. Ha nem, akkor ingatlan kiürítése iránt kell a peres eljárást megindítani. Ha kollégához fordul, akkor ő fogja tudni a dolgát szerintem, Önnek „csak” a problémát kell előadnia.

  Kérdés: Volt feleségem szeretné megemeltetni nagykorú, még tanuló gyermekem után fizetett tartásdíj összegét. A kérdésem az lenne, hogy az apának az összeg megállapításánál a bíróság figyelembe veszi a kiadásait? Jelzáloghitel, rezsi, …stb?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, figyelembe veszik majd, csak hivatkoznia kell ár és igazolnia is szükséges.

  Kérdés: Most épülő társasházban, a fővárosban kisebb lakást vásárolunk, mint magánszemélyek. A lakás közműóráinak (víz, áram, hőmennyiség, gáz) kiépítése miatt az építtető a vételáron felül tetemes díjat számlázott ki. Azt viszont nem akarja részletezni, hogy milyen tételekből áll össze a végleges közműórák kiépítésének díja. Arra hivatkozik, hogy a vállalkozókkal kötött szerződések magántulajdont képeznek és ezért nem ad róluk információt. Kérdésem, hogy az építtetőnek joga van megtagadni, hogy részletes számlát adjon a közüzemi mérőórák kialakításának és közmű hálózatba kötésének a költségeiről?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tagadhatja meg, javaslom forduljon írásban a az építtetőhöz, és kérje részletes munkalap kiállítását közüzemi mérőórák kialakításáról és közmű hálózatba kötéséről.

  Kérdés: Szó szerint idézem: “A követelés nem évült el, tekintettel arra, hogy a fizetési meghagyásos eljárás 2022.09.07-ig folyamatban volt az eljáró közjegyző előtt és az 2022.09.07-én vált jogerőssé és végrehajthatóvá. Az elévülés 2016.11.17. napjától 2022.09.07. napjáig nyugodott.” 2013 és 2014 évben “keletkezett” hőtartozásról van szó, amit szerintem kifizettem, de a csekkek már nincsenek meg. Mostanáig semmilyen megkeresést, értesítést nem kaptam. Létezik, hogy 6 évig volt a közjegyző előtt és nem évült el?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához ismerni kellene az ügy részleteit, iratait és a 2013-as dátumokat is.

  Kérdés: Kitilthatnak-e egy edzőteremből azzal az indokkal, hogy problémás ügyfél vagyok? Indoklás gyakorlatilag semmi. Hivatkozás: „Már több ízben később hagytam el a létesítményt, mint a kiirt záróra időpontja.” Igazából ez is egy kierőszakolt indoklás volt, egy vezető edzőt kértek meg, hogy közölje a kitiltást, de érdemben semmit nem tud mondani hisz ő állítása szerint „csak egy közvetítő„. A valós ok persze csak annyi, hogy nagyon sok év után kritikával éltem a tisztaságra. Mocskos fürdő, vegyszer használat nulla… A recepción közölték velem, hogy mivel ők itt vannak, a fürdő meg ott, nem tudnak segíteni, persze flegma hangnemben. Ezért kritikát írtam az oldalukra „nem ajánlom a termet…mert…”.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Miután nem közszolgáltatásról van szó, így a szolgáltató meghatározhatja az igénybe vevők körét.

  Kérdés: Négy testvérnek közös az ingatlana. Az egyiktől, aki benne él három gyermekével, nem fizetett hitele miatt behajtást követlenek. Terhelhető vagy elárverezhető?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kizárólag az adós tulajdoni hányadára vezethető az árverés.

  Kérdés: Egy lakásnak egyik fele az én tulajdonom, a másik fele a lányomé. Az én tulajdonrészemen haszonélvezet van. A haszonélvező kiadhatja az egész lakást albérletbe?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Csak a felét.

  Kérdés: A barátom azt mondta, hogyha oda merek menni hozzá, megver. A barátom 10.-es honvédelmis. így mit csináljak? Írásban fenyegetett meg.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A Zaklatás, mint bűncselekmény tényállása hivatkozva feljelentést tehet a barátja ellen.

  Kérdés: Gyermekem harmadik osztályos, jó tanuló.  Négy hétre ledöntötte egy betegség, amiből nehezen épült fel. Hiányzása orvosilag igazolt, a 250 óra hiányzástól még bőven messze áll, azonban egy heti egy órás tantárgyból elérte a 30 százalékos hiányzást, azonban már szerzett elegendő jegyet, hogy akár most zárható legyen. Az osztályfőnöke azt mondta, hogy lehetséges, hogy osztályozó vizsgára kell mennie. Úgy tudtam, hogy ha egy diák szerzett elegendő jegyet, és jegyei száma alapján zárható, akkor a minősítését minden tantárgyból a tanítási évben szerzett osztályzatai alapján kell megállapítani, és teljesen jogszerűtlen eljárás őt osztályozó vizsgára küldeni. Rosszul tudtam, vagy csak az osztályfőnök fenyegetőzik vaktában?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 51. § (7) bekezdés f) pontja alapján egy adott tantárgyból a tanítási órák harminc százalékát meghaladja és emiatt a tanuló teljesítménye tanítási év közben nem volt érdemjeggyel értékelhető, a tanítási év végén nem minősíthető, kivéve, ha a nevelőtestület engedélyezi, hogy osztályozó vizsgát tegyen. Jelen esetben az ön gyermekének volt elegendő érdemjegye az adott időszakban a tantárgy érdemjeggyel történő lezárásához, így nem kötelezhető osztályozó vizsgára.

  Kérdés: Olyan iránt érdeklődnék, hogy ha én táppénzen voltam gerinc problémával (orvosi ügyeleten és vizsgálatokon is voltam) és erről a munkáltatómnak leadtam a táppénzes papírom, de ő követeli az orvosi ügyeletről kapott leletemet és a szakorvosit is. Jogilag ezt kérheti a cég a táppénzes papíron felül?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A Munka Törvénykönyv szabályai szerint a munkáltató a munkavállalótól olyan nyilatkozat megtételét vagy személyes adat közlését követelheti, amely a munkaviszony létesítése, teljesítése, megszűnése (megszüntetése) vagy e törvényből származó igény érvényesítése szempontjából lényeges. Ugyanakkor a munkáltató csak a táppénzre való jogosultságot igazoló és kezelőorvos által kiállított igazolást kérheti a munkáltatótól. Egyebekben az egészségügyi adat különleges adatnak minősül, amit szigorú védelem illet meg.

  Kérdés: Ingatlan örökléssel kapcsolatban szeretnénk tanácsot kérni. Hagyatéki eljárás előtt állunk, édesanyánk után egy lakást fogunk örökölni 25%-25% arányban. Már több, mint 5 éve tulajdonosok vagyunk benne 25%-25%-ban. A bátyám szeretné a 100% tulajdonjogot magának. A kérdésem az lenne, hogy szja és illeték szempontjából melyik az optimális megoldás: 1. Megörököljük most 25-25%-ban, és utána én eladom neki az 50% részemet. 2. A hagyatéki eljárás során visszterhesen lemondok a 25% részemről és utána eladom neki a maradék 25% részemet. 3. A hagyatéki eljárás során ingyenesen lemondok a részemről, de külön szerződés szerint kárpótol pénzbeli ajándékozással, utána pedig eladom neki a maradék 25% részemet.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak közül egyik sem jó, mert vagy így, vagy úgy, de fizetnie kell. A megoldás túlmutat ennek a fórumnak a keretein.

  Kérdés: Ha a szőlőskert szomszédom véletlenül kivágta a fáimat, én feljelentettem. Később közös megegyezéssel visszavonhatom-e a feljelentésemet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A feljelentést nem lehet visszavonni.

  Kérdés: A termőföld osztatlan közös (szántó, gazdasági épülettel) 3/8 részét az egyik tulajdonostárs felajánlotta az államnak megvételre. A másik 3/8 részen haszonélvezeti jog van bejegyezve, 2/8 harmadik tulajdonosé. Mi a gyakorlat, a Nemzeti Földügyi Központ megvásárolja így a felajánlótól a tulajdonrészét?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Miután a termőföld megvásárlása a vevő szabad elhatározásától függ, ezért a kérdésével forduljon a Nemzeti Földügyi Központhoz, mivel ez a földterülettől is függ, hogy „érdekli-e” őket….

  Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy egy 4 éve nálam hagyott pótkocsit, ami más tulajdonában van, meddig vagyok köteles tárolni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles tárolni.

  Kérdés: Idén egy iskolába hívtak dolgozni tanító munkakörbe. Van diplomám, de nem pedagógiai, viszont 2. éves tanító hallgató vagyok. Óraadóként ez előtt is dolgoztam az iskolában. Elfogadtam az állást, majd a munkába állásomat követő 3. héten kaptam egy pedagógiai asszisztensi szerződést úgy, hogy tanító munkakörben dolgoztam heti 22 tanórával, arra hivatkozva, hogy nincs meg a végzettségem. Tudtam, hogy ped. asszisztens nem tarthat önállóan órát, ezért nem írtam alá a szerződést, és megkérdeztem, hogyan fogadhatták így el a tantárgyfelosztást? A válasz, fenyegetés volt az intézményvezető felől. Így aláírtam a szerződést, majd felmondtam. Azonban tudom, hogy sokan ped. asszisztensi munkakörben tanítanak, mert nincs végzett pedagógus, és tanítói munkáért ped. asszisztensi fizetést kapnak. Kértem a tankert, hogy jelezzék felfelé ezt a jogi hézagot, de válaszra sem méltattak. Félek, hogy kirúgják ezeket az embereket, ha munkaügyhöz fordulok. Kinek jelezhetnék?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Forduljon az Oktatási Jogok Biztosához (https://www.oktbiztos.hu/# – dr. Aáry-Tamás Lajos)!

  Kérdés: Egy barátom nekem ajándékozná két lakását, a haszonélvezet haláláig az övé maradna. Kérdésem, hogy halála esetén az örökösök megtámadhatják-e a szerződést, vagy a lakás ebből kifolyólag automatikusan nekem jár? Mit kellene tennem, hogy ne tudják megtámadni? Mennyit változtatna a helyzeten az, ha a felesége lennék?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az ajándékozási szerződés alakilag és tartalmilag jogszerű, úgy eredményesen nem támadható meg, tehát a lakás tulajdonjoga Önt illeti. A kötelesrészt, ha vannak arra jogosultak, egy bizonyos időn belül még igényelhetik. A házassággal megváltozik minden, pl. Ön is örökös lesz stb….

  Kérdés: Remélem hamar kapok rá választ olyan kérdésem lenne, hogy lejárt a próbaidőm, de terhes vagyok és hát már lassan a 4. hónapba lépek, igaz minden rendben van, de fizikai munkát végzek. Az lenne a kérdésem, hogy kivel tudom felmentetni magam a munka alól, és ha igen, akkor tuti nem rúgnak már ki? Igaz, tudják rég, hogy babát várok, de nem úgy néz ki, mint akit érdekelne, hogy én terhes vagyok, legalábbis a céget nem nagyon. Akarják még dolgozzak, de én már nem nagyon szeretnék, sajnos nem úgy vettem észre, hogy bababarát munkaköröm lenne annak ellenére, hogy tudnak róla. Erre szeretnék választ kapni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A várandós édesanya védettséget élvez az elbocsátással szemben. Amennyiben orvos igazolja a szükségességét, úgy a munkáltató köteles a várandós állapotának megfelelő munkakört biztosítani. Amennyiben erre nincs mód, úgy várandósságára hivatkozva igényelheti a háziorvosától a táppénzes állományba vételt.

  Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy Magyarországon használhatja-e állami cég a divízió szót névtáblaként az irodaépületen, ahol van az ügyfélszolgálatuk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tiltja semmi az idegen szavak használatát.

  Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy az a behajtó cég, aki ellen végrehajtás van folyamatban, dolgozhat-e, tehát jogilag küldhet-e közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyást? Erről sajnos semmit nem találtam sehol. Ha lehetne, szeretném, ha mellékelné a törvényt is, amire tudnék hivatkozni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindaddig, amíg a cégbíróság a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról 2006. évi V. törvény 62. § alapján nem törli a céget a nyilvántartásból, illetve, amíg a NAV nem vonja vissza a cég adószámát, addig a cég folytathatja a működését.

  Kérdés: Lejár az ideiglenes diákigazolványom pár nap múlva, és pont egy szombati napra esik. Kérvényeztem egy újat, mivel a végleges még nem készült el, azonban azt mondták nekem, hogy mindaddig nem állíthatnak ki újat, amíg a jelenlegi nem jár le. Így azonban nem tudok dolgozni, vasárnap tömegközlekedni, mivel ha az ellenőr elkap, nagyon megbüntet mindaddig, amíg ki nem állítanak egy újat. Végérvényesen az lenne a kérdésem, hogy ezt megtehetik, hogy nekem nem állítanak mindaddig ki egy új ideiglenes diákigazolványt, ameddig a jelenlegi nem jár le?

  Válasz: Tisztelt Kérdező: Amennyiben Ön a lejárat előtt kérte az új diákigazolványt, úgy Önnek ki kell adják a lejárat napjától érvényes ideiglenes igazolványt.

  Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy ha 50%-os fizetésletiltásom van, hogy lehet, hogy Önök levonnak, 172.000 Ft-ot, nekem pedig marad 102.000 Ft. Ez több mint 50%.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés megválaszolásához több információra van szükség, többek között, hogy ki az az “Önök”, mert mi biztosan nem vonunk le senkitől semmit.

  Kérdés: 2016.02. hóban elköltöztem a családtól válás szándékával, 2 gyerek van, fizettem tartásukra folyamatosan. 2017.02. hóban jogerős egyezség született, melyben 2 x 20 ezer Ft gyerektartásdíj van, de a 8/10-ed lakásrészem elszámolása miatt nem kell fizetnem 2024.12. hóig. 2025.01. hótól a kisebbre 20 ezer Ft-ot. Félreértették az egyezséget, tévedésből fizettem a 2 x 20 ezer Ft-ot. Januárban egy ügyvéd hívta fel a figyelmem arra, hogy nem kellett volna fizetnem a lakásrész odaajándékozása miatt, azóta nem fizetek, kértem a volt páromtól a kifizetett összeg beszámítását a 2025.01.hótól fizetendő gyerektartásdíjba. Erre beperelt most 2 x 60 ezer gyerektartásra, mivel megnőttek a költségei és szerinte rossz az egyezség, mert az egyezséget megelőző levélben még a 8/10-ed lakásrészem mellett ajánlottam 2 x 20 ezer Ft-ot is. A megelőző levél vagy a jogerős egyezség számít? A lakás ajándékba lett adva a gyerekeknek, emiatt a volt párom azt nem akarja gyerektartásdíjként figyelembe venni. Megteheti ezt? A lakás értéke 2017. óta kb. 3x annyit ér.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A felek között korábban kötött egyezséget, amennyiben erre nézve vita van a felek között, indokolt esetben a bíróság változtathatja meg. Látnom kellene az egyezséget stb., hogy pontosan lehessen nyilatkozni.

  Kérdés: Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a lakástakarék kifizetését olyan feltételhez kötik az Államkincstárra hivatkozva, ami már azóta nem kötelező. Történetesen kérik az építkezési e-napló megküldését, ami a takarékszámla megkötésekor ugyan még valóban kötelező volt, viszont az építkezés megkezdésekor már nem, ezért nem is nyitottunk. Most arra hivatkozva tagadják meg a kifizetést, hogy nem mellékeltük az e-naplót a kérelemhez. Már másodjára dobják vissza. A kérdésem, hogy ezt megtehetik? Mit lehet ilyen estben tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az eredeti szerződésben az e-napló csatolása feltétel volt, úgy ez a feltétel teljesítése a szerződés teljes futamideje alatt kötelező.

  Kérdés: Én olyan kérdést szeretnék feltenni, hogy van 2 gyermekem. Hibáztam. Nem vezettem jól a háztartást. De a nagyobbik gyermekem soha semmiben nem szenvedett hiányt. A testvérével még várandós voltam, mikor közölte velem a védőnőm, hogy ide nem hozható ki a gyermekem. Ezért a férjemmel arra a döntésre jutottunk, hogy édesanyámnál lesznek. De sajnos a dolgok nem úgy adódtak, ahogy azt mi gondoltuk. Anyám ellenem fordult, és elvette tőlem őket. Látni se láthattam őket már 2 hónapja. Hogy tudnám őket minél hamarabb visszaszerezni? Mindenki ellenem van, senki nem hallgat meg. Én csak vissza akarom őket kapni. Hibáztam igen, tanultam belőle, de kérem, legyen vége ennek a borzadalomnak. Tehát azt szeretném kérdezni, hogy kaphatnám őket vissza a leghamarabb?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ügy bonyolultságára való tekintettel javaslom, hogy forduljon személyesen ügyvédhez, ugyanis az Ön által felvázolt problémára átfogó jogi szabályozás vonatkozik, és a kérdés érdemi megválaszolásához az ügy minden körülményének kiterjedő ismerete szükséges.

  Kérdés: Ha két örökösödési papír van és egyiken az áll, hogy a 3 unokára hagynak mindent, viszont a másikon az, hogy a 2 gyerekre, akkor a 2 gyerek felülírhatja a másik hagyatékit? Unoka volnék és megmondták, hogy nem kapok semmit az örökségből.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az örökösödési papír végrendelet, úgy az utóbb keletkezett végrendelet felülírja a korábbit, amely alapján a közjegyző által átadásra kerül az örökség, feltéve, hogy a törvényi szabályoknak megfelel az irat alakilag és tartalmilag is.

  Kérdés: Édesapám ez év júniusában elhunyt. 2021.10.08-án a háza 1/2 tulajdonjogát ajándékozási szerződéssel a feleségének (nem az édesanyám, még gyerekkoromban elváltak) ajándékozta. Ugyanígy tett a cége irodájával is. Kérdésem az lenne, hogy nekem és a testvéremnek, mint örökösöknek az örökös rész miatt van-e jogunk kérni, illetve látni az ajándékozási szerződést? A volt feleség nem hajlandó a kommunikációra, illetve megpróbál kisemmizni minket, amiből csak lehet. Biztosak vagyunk benne, hogy voltak feltételei a szerződésnek, mert nagymamánkat (apukám anyukáját), akivel eddig egyáltalán nem törődött, megkereste és ajánlatot tett, hogy ha idősek otthonába költözik, akkor befizet neki 5 M Ft-ot.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ajándékozással az adott dolog kikerül az örökségből, ennél fogva nem lehet rá igényt tartani. Az ajándékozási szerződés kiadására, csak bíróság kötelezheti a megajándékozottat, illetve amennyiben a jogos érdeküket tudják igazolni, akkor a földhivatalból kikérhetik a szerződést. A hagyatéki eljárás kapcsán, de utóbb is tudják érvényesíteni a kötelesrész iránti esetleges igényüket, az ajándékozástól számítva még határidőben vannak.

  Kérdés: Másfél éve új kazánt és bojlert építettünk be és a bojler már 2-3 hónap után kezdett rozsdásodni. A szerelő megnézte, de nem történt semmi. Közel fél éve a kazán termosztát hibajelzést írt ki. A szerelő nem tudta megoldani. A kazán ugyan működik, de szeretnénk, ha ez a hibajelzés nem lenne állandóan a kijelzőn, mert így nem látom az aktuális hőmérsékletet. A szerelő viszont már fel sem veszi a telefont. Megértem, hogy nagyon sok munkája van, de a karbantartás is az ő feladata. A kazán még jótállásos. Jogom van még visszaadni az eladónak, ha nem javítja meg?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, joga van a szerződéstől elállni, ha nem javítja, vagy javíttatja meg az eladó a készüléket.

  Kérdés: Mennyi adót kell fizetni magam után 6 órás bejelentett munkaviszonyban, 2022-ben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön foglalkoztatása után az adót, illetőleg az adóelőleget a munkáltatónak kell megfizetnie.

  Kérdés: 5 éve vagyok házasságban a férjemmel, sajnos válni szeretne. Szüleim lakásában lakunk, pár év alatt költöttünk a lakásra, amiről nincs számla,  de szeretné a férjem azt tőlem visszaigényelni. Ha nem tudom kifizetni neki, mert sajnos ő fizette ki, akkor azt elvinné a szüleim ingatlanából. Sok ajándékot kaptam tőle, amit ugyanígy szeretne visszaigényelni tőlem. Németországban dolgozik, az 5 év alatt minden hónapban utalt egy bizonyos összeget nekem, azt is szeretné, ha visszafizetném neki. Mi a teendő? Bíróság előtt mit kell ténylegesen visszaadnom neki?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ami az ajándék visszakövetelését illeti, csak a szokásost meghaladó mértékű ajándék követelhető vissza, ez tipikusan például az ingatlan. Rendszerint az egymás közötti kisebb ajándékok nem követelhetők vissza. Legtipikusabb megoldás, ha a felek a közös vagyonról nem tudnak megállapodni, akkor a bíróságtól kérhetik a házastársi közös vagyon megosztását.

  Kérdés: Közös helyiség átadása /porta/?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, írja le a kérdést, amire szeretne választ kapni.

  Kérdés: Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy vásároltam egy vidéki házat, amit a tulajdonos falusi csok-ra vett, mi egymás közt írtunk egy adásvételi szerződést 2 tanúval együtt, kifizettem a megállapodott összeget és félig felújítottam, mivel szinte lakhatatlan volt. Ez 2010. szeptemberben volt, most követeli vissza a házat és ki akar tenni az utcára mondván, hogy részletekben visszafizeti a vételárat, amit én hitelből adtam neki oda. 2 éve itt lakunk és nem akar bejelenteni sem, pedig úgy egyeztünk meg, hogy együtt elmegyünk és bejelentkezünk, de aztán azért is pénzt követelt. Van két kiskorú gyermek, akiket egyedül nevelek közalkalmazotti bérből. Azt szeretném tudni, hogy milyen jogaim vannak? És hogy mit tud ö tenni ellenem, ilyen egyszerűen csak úgy ki tud tenni a lakásból?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a Földhivatali nyilvántartásban az eladó szerepel, mint tulajdonos, kiteheti Önöket az utcára. Jelen esetben a legjobb megoldás, ha bírósághoz fordul, hiszen nem jött létre érvényesen az adásvételi szerződés. A 2 tanús irat nem elégséges ingatlan esetében.

  Kérdés: Elhunyt édesanyánk után egy ingatlant örököltünk jelzáloghitellel és egy kis értékű autót 9 millió és 60 ezer Ft értékben, és egy másik hitel is volt még, de az nem jelzálog. A hagyatéki tárgyaláson a testvérem le szeretett volna mondani mindenről az én javamra, hiszen előzetesen mi így egyeztünk meg egymás között, de a közjegyző azt mondta, hogy ez nem lehetséges. Így az ingatlan került az én nevemre a hitellel, az autó pedig a testvéremére. Kérdezném, hogy miért nem mondhatott le mindenről, mert pár éve a férjem simán le tudott mondani a testvére javára. A nem jelzáloghitel kifizetésével kapcsolatban terheli valami a testvéremet ilyen esetben? Nem szeretném, ha neki fizetni kellene emiatt.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Feltételezem, hogy a testvérének vannak gyermekei, és ez az ok, ugyanis ha nem fogadja el a hagyatékot, akkor a gyermekek jönnek sorban és nem ön. Egyezséget köthetnek, hogy kié mi lesz, azt pedig így volt célszerű megkötni a leírtak alapján. Igen, de ez az Önök megállapodásától is függ, hogy ki mit fizet, vállal át stb.

  Kérdés: A most birtokba vett társasházi lakásomnak a szomszédja azt mondta, hogy az erkélyt csak félig tudom használni, mert neki van egy ablaka, ami arra nyílik. Ő nem tud kijárni az erkélyre, de szerinte a fele az az ő lakásához tartozik. A közös képviselő azt mondja, hogy ez butaság, de szeretném tudni, hogy mit mond a jog?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által feltett kérdésből nem egyértelműek az ügy körülményei, ezért érdemi válasz nem adható.

  Kérdés: Lányom most 14 éves és külföldön élünk több mint egy éve. Előtte 5 évig az édesanyám gyámsága alatt állt, amíg én itt külföldön megteremtettem a feltételeket, hogy kihozhassam. E gyámság fennállása alatt a lányom az apukája halála után örökölt ház értékesítésre került, amiből befolyó összeg gyámhatósági betétkönyvbe került. A gyámság megszűnt egy éve. A kérdésem az lenne, hogy a gyermekem vagyonával rendelkezhetem-e és megtagadhatja-e a gyámügy, hogy az összeget külföldön fektessem be? Egy takarékossági számlára kívánjuk behelyezni, amit később házvásárlásra fordítanánk.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A gyámhatóság engedélyével rendelkezhet felette. A gyámhatóság a körülményeket figyelembe véve fog döntést hozni.

  Kérdés: Sajnos a párom elhunyt balesetben. És azzal a problémával fordulok Önhöz/Önökhöz, hogy ahol éltünk, lakást béreltük, és miután elhunyt a párom, nem tudtam ott maradni és az apja/anyja lefoglalták maguknak az összes cuccainkkal együtt. Azt tudni kell, hogy a páromnak van egy kislánya más nőtől, nekem is van tőle egy kisfiam, mind kettő gyerek az ő nevén van, de mindent ki akarnak sajátítani. Minden bútorunk ott van a lakásban  Ezzel azt szerettem volna kérdezni, hogy nekem van jogom bemenni és elhozni a cuccainkat vagy elvehetik tőlünk olyan magyarázattal, hogy a kislánynak/anyukájának jár a fele bútor? Azt tudni kell, hogy sajnos nem voltunk házasok.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, joga van hozzá. Önhatalmúlag nem vehetik el. Azt javaslom, próbáljon megegyezni párja szüleivel. Amennyiben nem sikerül konszenzusra jutniuk, a hagyatéki tárgyaláson tudják rendezni a kérdést.

  Kérdés: Segítséget szeretnék kérni. Végrehajtást kérő vagyok. Gyerektartás ügyből kifolyólag. Azt szeretném megkérdezni, hogy az adós nem fizetett gyerektartást 2013-18-ig, ez felhalmozódott. Most kapnám meg a pénzt, mivel ingatlan árverezés történt. A végrehajtó azt mondta nekem, hogy nem jár erre késedelmi kamat. Csak a havi 24.000 Ft (2 gyerekre) halmozottan visszamenőleg. November 8-án kaptam meg a felosztási tervet (sok tartozása van az adósnak), még tudnék fellebbezni, ha nem fogadom el az összeget.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kézbesítéstől számított 15 napon belül tud kifogással élni. Törvényes késedelmi kamat jár, feltéve, hogy amikor elrendelték a végrehajtást, akkor ezt is kérte. Azaz, ahogyan anno a végrehajtási lap kiállításra került, a végrehajtónak úgy kell eljárnia.

  Kérdés: Gázkazán javításra (két alkatrész csere) szerződést kötöttem egy kft- vel 200.000 Ft értékben a tegnap. Ma reggel időben értesítettem a kft-t, hogy hirtelen betegség miatt orvoshoz kell menjek és a szerződést bontom betegség miatt. A kft. perrel fenyegetőzik, ha nem fizetem ki az egész munkát 212.000 Ft értékben. Mit tehetek? Van az orvostól papírom, hogy ott voltam. Ezek után nem szeretném, hogy a gyógyulásom után ők javítsák a kazánom.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez elsődlegesen az Önök által kötött szerződés tartalmától függ. A pontos válaszhoz azt kellene ismernem.

  Kérdés: Egészségügyben dolgoztam, mivel nem oltakoztam, kirúgtak nyugdíj előtt 6 hónappal. Egészségügyben nem tudtam elhelyezkedni, így irodai kisegítőként kevesebb pénzért dolgoztam. Ki fog kártalanítani?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem fogják kártalanítani.

  Kérdés: A napokban elhunyt édesanyám. A bankszámlához még régen megadta nekem a szükséges adatokat az online utaláshoz. Lehet-e abból probléma, hogy a halála után, de még a hagyaték és a bank értesítése előtt átutaltam magamnak a kb. 90%át a rajta lévő összegnek a temetés kifizetése miatt, illetve amiatt, mert lehetséges, hogy elveszett a bankkártya.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha nem ön az egyedüli örökös, akkor lehet probléma.

  Kérdés: Az édesanyám második férje elhunyt., akinek 3 gyermeke van. Egyik gyermeke vállalkozó és bejelentkezett korábban a házba, de nem élt ott, tartózkodási helye más településen van.  A hagyatéki eljárás alatt édesanyám szociális otthonba került, mert sok súlyos betegsége miatt nem tudom tovább ápolni. Az édesanyám kérésére lezártam a házat, de az elhunyt fia követeli a kulcsokat. Anyu holmija, mindene bent van, és ki akarnak zárni, pedig a csekkeket, virágokat továbbra is én rendezem. Évek óta én gondoztam az anyámat és a férjét. Van-e joga ahhoz bárkinek, hogy a hagyatéki eljárás alatt ne engedjen be?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amíg nem igazolta, hogy ő az egyik örökös, addig nem kell beengednie. Igazolni majd a hagyatékátadó végzéssel tudja.

  Kérdés: Automataváltós 20 éves autó került eladásra. A vevő kipróbálta, mindent rendben talált. Az autó napi használatban volt, semmi hiba nem volt tapasztalható nálam sem. A vevő 1 hét használat múlva telefonon jelezte, hogy váltó gond van kb. 300.000 Ft lesz a javítás, melyet rám hárítana. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Önnek semmit sem kell tennie. A vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba már az átadás pillanatában is fennállt. Ezt tkp. kis túlzással lehetetlen. Legközelebb érdemes azért jó adásvételit is írni. Ha ún. előzetes bizonyítás, FMH vagy peres eljárás indul, akkor jelezze, segítünk, addig nincsen teendő.

  Kérdés: Édesanyám halála után megvolt a hagyatéki tárgyalás. Én örököltem az ingatlant, meg volt 2 hitele, természetesen azokat is. A napokban kaptam egy fizetési felszólítást egy olyan tartozásról, ami nem szerepelt a hagyatékban, számomra a cég neve sem volt ismerős, de a felszólításon, mint örökös szerepelek. Mivel fogalmam sincs róla, hogy mi ez, írtam a közjegyzőnek, de válaszra sem méltatott. Honnan tudhatnám, hogy valóban létező tartozásról van-e szó és tényleg köteles vagyok-e kifizetni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Keresse fel a céget, és kérje el tőlük a tartozást igazoló okiratokat, de semmilyen elismerést, nyilatkozatot stb. ne tegyen, mert az is lehet, hogy már elévült.

  Kérdés: Fiam júniusban befejezte a 3 éves középiskolát. E hónapban betöltötte a 18-at. Nem tanul, nem dolgozik, csak otthon tölti a napjait. Kérdésem: meddig kell fizetnem a gyerektartást? Munkáltatóm honnan értesül arról, ha már nem kell fizetnem? Bíróság állapította meg annak idején, hogy fizetnem kell.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bíróságon kell kérvényeznie a tartásdíj fizetési kötelezettségének a megszüntetését.

  Kérdés: A férjemmel bírósági válóper van folyamatban. Az életközösségünk már évekkel ezelőtt megszakadt. Az ingatlan, amiben élek a gyerekekkel 1/3 részt a saját 2/3 részt ex apósom tulajdonában van. Kérdésem jogszerűen beköltözhet-e hozzám az új élettársam?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Problémám a következő: Párom elvállalt munka során esztétikai kárt okozott a megbízónak (ereszcsatorna). Felvállalta a javíttatást, nem fogadták el. Az árát kérik, ezzel nem is lenne gond, de ők nem csak a sérült részét, hanem a komplett cserét akarnak, mert ők azt mondják, ha valami rossz kidobják, nem javíttatnak semmit és hozzászámoltak kb. 650 ezer Ft-ot, mert hogy ők előre fizettek egy vállalkozónak, aki eltűnt és papírt sem tud felmutatni erről. Kifizettünk 710 ezret, ami bőven fedezi a kárt (sérült elemek cseréje és esetleg újra festést), de rendszeresen hívogatnak, hogy igenis tartozunk még 1,5 millió Ft-tal. Lassan nem merek utcára lépni, mert attól tartok, hogy ott is, ha találkozunk, zaklatnak. Családjából tartoztak nekünk ők azt nem hajlandóak kifizetni azzal a címszóval, hogy levonják. De ezzel a gyermekeink megélhetése is veszélybe került. Nem tudom, hogy ilyen esetben feljelentést érdemes-e tennem.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Csak a sérült javítását kell finanszírozniuk. A leírtak alapján én többet nem fizetnék. Ha ennek okán zaklatják Önöket, tegyenek feljelentést a rendőrségen.

  Kérdés: Nekem valójában azért lenne szükségem az ön szakértelmére, mivel sajnos felfüggesztett börtönbüntetés ideje alatt ittas állapotban betörtem egy gyros étkezde ablakát, illetve ezután bemásztam a helységbe, ahonnan az ott található aprópénzzel távoztam. Tudom nagyon nagy hiba volt, de sajnos már nem tudom visszacsinálni. Viszont volt már előkészítő tárgyalás az ügyben, és természetesen az ügyész felfüggesztett büntetést, illetve + 6 hónap elzárást indítványozott. A kérdésem az lenne, hogy 3 gyermeket nevelünk a nejemmel, albérletben lakunk, de sajnos ő már 8 éve súlyos pszichiátriai kezelés alatt áll. Tehát én vagyok a családfenntartó. Orvosi igazolása van róla, hogy kíséret nélkül az utcára sem mer kimenni. Igazából azért keretem meg önt, hogy megkérdezzem, ez nem számít-e enyhítő körülménynek, vagy esetleg kérhetném-e, hogy megtérítem részletekben az okozott kárt, mivel tudom, ha engem elzárnak, a családom azonnal széthullik. Nagyon megköszönném, ha megosztaná velem, mint szakember az ilyen ügyekben, hogy mire számíthatok.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ne kérje, hanem tegye…térítse meg és utána jelentse be a bíróságon és igazolja is. Ergo legyen nyoma, hogy kifizette. A büntetéskiszabásnál mindenképpen figyelembe fogják venni.

  Kérdés: Ma komoly dilemma elé állított nagymamám. Édesapám 5 éve elhunyt. A hamvait a nagyszüleim egy urnában megtartották. Nagyapám 2 hete meghalt. Jelenleg az ő urnája is ott van édesapámé mellett. Ma a nagymamám kijelentette, hogy ha meghal, azt akarja, hogy a három urna a kertben legyen szétszórva. (Édesapám azt akarta, hogy egy bizonyos hegyen legyen elszórva.) Azzal tisztában vagyok, hogy a nagybátyám (apu egyetlen testvére) fog örökölni mindent, mert úgy keverte a kártyákat. A kérdésem az lenne, hogy édesapám hamvai felett jogilag ki dönthet ilyenkor? Mi szeretnénk a testvéremmel az édesapánk kérésének eleget tenni. (Édesapánk hamvasztását és búcsúztatását a nagymamánk fizette, ő akarta fizetni. Nem tudom, hogy ez szerepet játszik-e a dologban vagy sem.)

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az örökösök dönthetnek.

  Kérdés: 2020. novemberi, garanciális elektromos autómban elromlott a töltés. A szervizbe kb. 10 nap utánra kaptam időpontot, ahol kiolvasták a hibakódot, megállapították, hogy valóban rossz és a központból kértek segítséget, hogy mi a teendő ilyen hiba esetén. Azóta eltelt 16 nap és tudomásom szerint még nem volt idejük foglalkozni az autóval. Csereautót – a szerződésre hivatkozva – nem adnak, ez ügyben megkerestem a központi ügyfélszolgálatot is. Kérdésem, hogy a szerviznek mennyi határideje van kijavítani a hibát, mi történik, ha ez nem sikerül, és hogy a csereautóra, az autó hiánya miatt felmerülő költségekre vonatkozik-e valamilyen jogszabály? Mit lehet tenni ilyen esetben, hova lehet fordulni? Az illetékes békéltető testületnek írtam, de még nem kaptam választ.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen az Önök által kötött szerződés tartalma az irányadó. Csereautó csak abban az esetben jár, ha a szerződés ezt kifejezetten tartalmazza. Amennyiben a kijavítás megfelelő határidőn belül nem lehetséges kérheti a termék cseréjét. Bírósághoz is fordulhat, amennyiben nem sikerül megállapodniuk.

  Kérdés: Hány évig állhat üresen egy 98%-ban kész társasház 266 lakása?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs erre vonatkozó törvényben meghatározott határidő, így bármeddig.

  Kérdés: 4 tulajdonosa van a családi háznak, amit szeretnék megvásárolni, de az egyik tulaj külföldön él, és nem hajlandó hazajönni, aláírni az adásvételi szerződést miért nem érdekli, úgy örökölte, mi a teendő?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, próbálják meg felvenni a kapcsolatot a 4. tulajdonossal és megállapodni vele, amennyiben nem sikerül, bírósághoz fordulhatnak közös tulajdon megszüntetése okán.

  Kérdés: Jogom van az elhunyt édesapám orvosi papírjait kikérni a kórházból és a háziorvosától?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A halálhoz kapcsolódókat igen.

  Kérdés: A párom elvált, akkor ott hagyott mindent mondván, ha a 2 gyereké marad, ami csak szóban hangzott el. Mi 30 éve vagyunk házasok, itt is született 2 közös gyermek, közösen építkeztünk. Ilyen esetben, ha ő hal meg előbb, mire számíthatok az örökség során? Mind a 4 gyerek örököl meg akkor is, ha az első kettővel nincs jó viszony?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, mind a négy gyermek örököl, kivéve, ha férje érvényesen kitagadja a másik házasságból született gyermekeket, de ez csak a törvényben felsorolt valamely ok fennállása esetén lehetséges.

  Kérdés: 15 éves lány elköltözhet-e otthonról a (18 éves) barátjához? Terhel-e valakit felelősség, ha teherbe is esik? Testvérei maradhatnak-e továbbra is a szülőknél?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Szülei beleegyezésével igen, de továbbra is felelősséggel tartoznak iránta a szülők. Igen, a költözés nem befolyásolja a testvérek lakhatását.

  Téma: A testvérem szociális ellátásának összege semennyire jogosult, hogy visszakapja. Hova forduljak, ha nem jól bánnak a testvéremmel a szociális otthonban?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által feltett kérdés nem teljesen egyértelmű, ezért elsődlegesen azt javaslom, hogy a problémát az intézmény vezetőjének jelezze.

  Kérdés: Édesapám nyugdíjából bírósági végzés alapján vonnak havi 60 ezer Ft-ot. Most már másodszor fordult elő, hogy a bankszámlájáról is vontak nagyobb összegeket. Azt megtudtam, hogy ezt a végrehajtó jogosan megteheti, de ezekről a levonásokról és a fennálló tartozása mértékéről évek óta nem kapott egyenleget, így egyáltalán nem tudni, hogy mennyi is térült már meg valójában, és mennyi tartozása is van még. Mit tehetünk ilyen esetben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az illetékes végrehajtónál tudnak érdeklődni a részletek felől, de javaslom, hogy ellenőrizzék az onnan kapott információkat. Ezt megtehetik a NYUFIG-tól elkért kimutatásokkal és a bankszámlakivonatokkal.

  Kérdés: 2022.11.15-én Szolnok egyik frekventált vendéglátó egységében dolgoztam, mint felszolgáló. Hajnal 2-re a vendégek hazamentek, a főnökök és a kollégák tartózkodtunk a helyen. Az egyik főnök, aki elég ittas volt erőszakosan benoszogatott a konyhára, ahol a nyakamat harapdálta és a nemi szervéhez szorította a kezemet tiltakozásom ellenére.  Ebben a pillanatban lépett be az illető felesége, aki szintén nagyon ittas volt, kisebb szóváltás után elmentek. Másnap már csak a kilépős papírjaimért kellett bemennem. Az üzletvezető nem adott indokot, azt javasolta, hogy hívjam fel a főnököm feleségét, aki azzal indokolta, hogy az előző esti eset nem fordulhat elő még egyszer. Jogtalannak érzem a munkahelyem elvesztését és félek, hogy ez a dolog másik volt kolléganővel is megtörténhet egy hasonló alkalommal. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy tegyen feljelentést a helyi rendőrkapitányság előtt a munkáltatója ellen, illetve munkaügyi bíróságon tud 30 napon belül peres eljárást kezdeményezni.

  Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogyha 3 nagykorú rám támad az utcán és én meg kiskorú vagyok, akkor ha egy nem halálos sebet ejtek az egyik támadó kezén és utána elfutok, akkor jogosan járok el?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válasszal nem tudok szolgálni, mert ez több körülménytől is függ. Azt, hogy mi számít jogos védelemnek, a bíróság a törvény, illetve az ügy összes részletét figyelembe véve állapítja meg.

  Kérdés: A 81% az milyen betű besorolású (A1 A2 B1 B2 C1 C2 D E)? Dolgozhatok-e 8 órában, ha nincs külön óra megkötés?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! E kategóriába tartozik. Igen.

  Kérdés: 2021. június 24-én tettem feljelentést csalás miatt (befektetést ígért, amiből a többszörösét kapom vissza).  Az elkövető beismerte bűnösségét a rendőrségi vallomásában és kárpótlást ígért. Rajtam kívül még négy feljelentés érkezett ellene. (Összes kár kb. 20 millió forint.)  2022. október 18-án volt az előkészítő ülés. Három nap múlva kaptam egy levelet a bíróságtól, hogy megtörtént-e a kárpótlás, illetve van-e polgári jogi igényem, amit 15 napon belül vissza kellett küldeni.  Kárpótolva nem lettem, polgári jogi igényem nincs.  Azt szeretném tudni, hogy milyen határidő van ebben a büntetőeljárásban és várhatóan mikor lesz újabb tárgyalás, illetve mikor hoznak ítéletet, mert már nagyon elhúzódik ez az ügy.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Polgári jogi igényként célszerű lett volna érvényesíteni az igényét. Egyebekben az ítélethozatal időpontja számos egyéb körülménytől is függ, az Ön által közölt információk alapján – mivel sok feljelentés érkezett – még nagyon elhúzódhat, pontosan lehetetlen megmondani.

  Kérdés: A végrehajtó lefoglalta az autómat, (több tartozásom is van) megkérdeztem, hogy melyik tartozás miatt lett kivonva a forgalomból az autóm, majd azt befizettem. Azóta már eltelt 1 hét, de még mindig nem rakták vissza a forgalomba az autóm, ezért felhívtam az önkormányzatot, ahol arról tájékoztattak, hogy nem is amiatt a tartozás miatt volt kivonva az autóm, hanem a másik miatt. Így újból felvettem a kapcsolatot a végrehajtóval, aki hebeg-habog, hogy igen ez már közben jött. De én erre a tartozásra közben megkértem már a részletfizetést. Mit tudnék tenni? Nagy szükségem lenne arra, hogy tudjam használni az autómat!

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Próbáljon megegyezni a végrehajtást kérővel vagy a végrehajtóval. Sajnos hatékonyan mást nem nagyon tud tenni a leírtak alapján.

  Kérdés: Vidéki társasház földszintjén nyílt egy dohány és italbolt (nem kocsma), aminek a vásárlói italukat helyben a bolt előtt fogyasztják, majd kis és nagy dolgukat rendszerint a társasház mögött végzik. Kinél lehet panaszt illetve feljelentést tenni? Be lehet-e esetleg  kamerázni a ház mögötti területet, hátha az távol tartja őket? Az adott terület még a társasházhoz tartozik.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsősorban javaslom, hogy a társasház közös képviselőjét keresse meg, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket. Ön is tehet bejelentést a helyi jegyző előtt birtokháborítás okán, de a rendőrséghez is fordulhat bejelentéssel.

  Kérdés: Lenne egy örökséggel, végrendelettel kapcsolatos kérdésem az Ügyvéd Úrhoz. E hónap 7-én sajnos elhunyt édesapám. A végrendeletben 20-20%-ot hagyott rám és a testvéremre a vagyonából. A többit egy hölgyre hagyta. A kérdésem a köteles résszel kapcsolatos. A 20-20% százalék feletti résznek a köteles része illet meg minket és plusz a 20%, amit a végrendeletben ránk hagyott édesapánk, vagy az egész vagyon egyharmada és akkor figyelmen kívül hagyják, ami a végrendeletben van velünk kapcsolatban. Számszerűen egy 10 milliós vagyonnál 2 millió járna fejenként, kettőnknek 4 millió összesen. A megmaradt hatmilliónak a köteles része illet meg minket és a 20-20%? Vagy a 10 millió Ft egyharmada?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kötelesrész a törvényes örökrész 1/3-a. Az Ön által vázolt tényállás alapján a törvényes örökösök ebben az esetben Ön és a testvére lennének, vagyis az Ön által írt példa alapján végigvezetve egy 10 milliós örökséget 1/2-1/2 arányban örökölnének (tehát fejenként 5 millió forint a törvényes örökrész) a törvényes öröklés rendje szerint, melyre csak végintézkedés hiányában kerülhet sor. Ennek az 5 milliónak az 1/3-a a kötelesrész, vagyis 1.666.666,67 forint, ezt az Önök által – feltehetően végintézkedés alapján, mely a törvényes öröklést kizárja – örökölt 2 millió forint meghaladja, ennek alapján az örökségből a fejenként 2 millió forint összegre jogosultak.

  Kérdés: Néhány nappal ezelőtt telefonon keresett meg egy kormányközeli propagandát közvéleménykutatásnak álcázó cég. Megkérdeztem, hogy honnan szerezték meg a telefonszámomat, mire a hölgy azt válaszolta, hogy neki egy számítógép mondja meg, hogy kit kell felhívnia. A telefonszámom nem nyilvános, nem szerepel semmilyen telefonkönyvben, nem adtam meg semmilyen közvéleménykutató cégnek. Szerintem adatvédelmi szempontból rendkívül aggályos, hogy mégis megszerezték valahonnan. Írtam e-mailt a cégnek a weboldalukon található címre, de azóta sem kaptam választ. Hova fordulhatok, hogy kiderüljön, honnan szerezték meg a telefonszámomat, és van rá esély, hogy elégtételt vehessek rajtuk? A telefonszámot, amiről engem hívtak, kijelezte a készülék, tehát bizonyítható, hogy tényleg megvan nekik a számom valahonnan.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a céggel nem tudja felvenni a kapcsolatot, javaslom, hogy forduljon a NAIH-hoz.

  Kérdés: Egy büntetőügyben idéztek be tanúként. Az ügy több, mint 7 éve történt, részletekre, konkrétumokra sajnos már nem emlékszem. 3 hét múlva szülök, kb. 3 hetes kisbabával kellene utaznom 100 km-t. Ilyen esetben is köteles vagyok személyesen megjelenni és elmondani, hogy már nem emlékszem semmire?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy keresse meg a bíróságot és távolmaradását előzetesen jelentse be, indokolásként állapotára hivatkozva. Kérheti, hogy vallomását írásban tehesse meg.

  Kérdés: Októberben írtunk jegymegajánlót papír alapon a debreceni egyetem egészségügyi karán. Azért így, mert elromlott az informatikai rendszer. Nem kaptam jegyet, mert “állítólag” nem sikerült. Számomra elég hihetetlen. Van jogom megnézni ezt a dolgozatot? Ha igen, mi a módja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen. Azt javaslom, erről egyeztessen a tanárral.

  Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy a szüleim halála után a családi házat hárman örököljük, mint 3 testvér. Édesanyám még él, hála az égnek. Nekem sajnos nincs semmim, egy albérletben élek magam. Hallottam, hogy állítólag majd ki akarnak engem forgatni, de én szeretnék majd egyszer hazaköltözni a családi házba, és nem szeretném eladni. Mit lehet ennek érdekében tenni, mert úgy tudom, hogy kitehetnek, ha nem fizetem ki őket. Viszont én nem tudok senkinek semmit fizetni. A fizetésem épp, hogy elég az albérletre és rezsire. Vagy rosszul tudom, és nem adhatják el nélkülem? Lakhatok benne?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan így közös tulajdonba fog kerülni, mely esetben a tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára. Közös tulajdonban lévő dolog feletti tulajdonjog átruházásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges, így az Ön beleegyezése nélkül nem lehet majd eladni az ingatlant. Tulajdonostársként megilleti majd Önt harmadik személyekkel szembeni elővásárlási jog, vagyis másokat megelőzően, de azonos feltételekkel megvásárolhatja majd testvérei tulajdoni hányadát. A közös tulajdon megszüntetése merülhet még fel esetleg, mely esetben, ha olyan ingatlan közös tulajdonát kell megszüntetni, amelyben az egyik tulajdonostárs benne lakik, akkor a bíróság a bent lakót az ingatlan elhagyására kötelezheti, vagy – ha az ingatlan elhagyására kötelezés a benne lakó tulajdonostárs méltányos érdekét sérti – részére a tulajdoni hányadával arányos használati jogot alapíthat, tehát ez a lehetőség is Ön előtt áll az ingatlan használata érdekében.

  Kérdés: Az igazgatónő szerint rossz a gyerek, aki most már nyolcadikos. És azt tanácsolta, hogy holnaptól ne menjen a gyerek iskolába. Mi a teendőm?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által vázolt tényállás alapján ez nem egy formális elbocsátás (melyet más fegyelmi intézkedéseknek, fegyelmi eljárásnak is meg kellene előznie), vagyis gyermeke hallgatói jogviszonyát pusztán egy ilyen kijelentéssel nem lehet megszüntetni. A Köznevelési Törvény alapján a közléstől számított 15 napon belül eljárást indíthat a fenntartónál (a fenntartó függ attól, milyen iskolába jár a gyermek, az intézmény honlapján fel szokták tüntetni), amennyiben nem vezet eredményre, közigazgatási pert indíthat, illetve a sérelmes intézkedést követő egy éven belül az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalához fordulhat.

  Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy ilyen 10 örül körül rám támadt három nagykorú (19, 21, 21 évesek), én 17 éves vagyok, volt nálam egy kés, amivel az egyik támadót megsebesítettem, a büntető törvénykönyv szerint jogosan jártam el, ön is így látja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által leírtak alapján igen, azonban pontos válasz csak az összes körülmény ismertében adható. Javaslom, hogy forduljon ügyvédhez, amennyiben büntetőeljárás indult.

  Kérdés: 30 napnál nem régebbi adásvételi szerződés. A 30 napba bele kell számolnom a keltezés napját?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Segítséget szeretnék kérni, hogyan tudom bizonyítani, hogy jogtalanul vitték el a gyerekeimet az anyaotthonból?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszadáshoz szükséges lenne annak ismerete, ki és milyen okból vette el a gyermekeket. Az általános szabályok szerint bizonyítani szemle, okirat, tanú, illetve szakértő útján lehetséges.

  Kérdés: Mit csinál a NAV, ha az eladó nem ad számlát?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez nagyban függ attól, egyáltalán tudomására jut-e. Amennyiben nem, értelemszerűen semmit nem tesz. A NAV tudomásszerzése érdekében egyébként közérdekű bejelentéssel lehet élni nyugta-, és számlaadási kötelezettség elmulasztása esetén, ezt követően pedig a NAV a bejelentés alapján indított vizsgálat eredményeinek ismeretében dönt a továbbiakról.

  Kérdés: A kérdésem a következő lenne: Hogy az új vagy a régi Ptk-t alkalmazzuk az elévülés megszakításával kapcsolatban, azt mi határozza meg? A szolgáltatási szerződés (TÁVHŐ) megkötésének vagy a követelés (tartozás) keletkezésének dátuma?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az új Ptk. rendelkezéseit alapvetően a hatályba lépését követően keletkezett tényekre és jognyilatkozatokra – így például szerződésekre – kell alkalmazni, tehát a 2014. március 15-ét megelőzően már fennálló jogviszonyokra a régi Ptk. lesz irányadó. Azonban az kérdés, hogy Önök között milyen szerződés van, illetve az bármilyen formában külön szabályozza-e a kérdést.

  Kérdés: Sajnos nekem jelenleg 105.000 Ft a nyugdíjam 73 évesen és több, mint 30 évi munkaviszony után sajnos sok műtéten vagyok már túl. A kislányom halála óta állandó pszichiátriai felügyelet alatt vagyok, sokáig rokkantnyugdíjas voltam, és amikor elértem az öregségi nyugdíjkorhatárt utána is csak annyit kaptam, kértem újra számítást, de elutasították. Hova lehet fordulni, és hogy lehet intézni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérelmét a lakóhelyén illetékes kormányhivatalhoz kell beadnia. Ha annak eredményével nem ért egyet, akkor peres eljárást kezdeményezhet.

  Kérdés: A mai napon /2022.11.09./ kézhez kaptam a kilakoltatási határozatot, amiben az áll, hogy november 15-ig ki kell költöznöm. Összesen 6 napom maradt a moratórium életbe léptéig. A kérdésem hogy a 6 nap az törvényes-e?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy tilthatnak-e az én számlámról, ha a páromnak a fizetése arra jön és neki banki hiteltartozása van? Meghatalmazás kellene a hitel kiváltáshoz, de ehhez hozzáférést kell engedélyeznem a számlához.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha ő tartozik, akkor az önét nem tilthatják.

  Kérdés: Élményt erről a címről itt hagyott dolgait meddig kell tárolnom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, legyen szíves érthetően feltenni a kérdését.

  Kérdés: Azonnali felmondással kapcsolatban kérnék segítséget, legyen kedves segíteni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, írja le kérdését, amiben segítségre van szüksége.

  Kérdés: Megfenyegettek, hogy kezemet és a lábamat is eltörik, és nagyon meg fognak verni, ha találkozunk! Mit tegyek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen.

  Kérdés: Házasság előtti hitel közös vagy külön vagyonnak számít?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Fő szabály szerint különvagyon.

  Kérdés: Mit tehetek, ha a kutyáról – aminek a chip adatai az én nevemhez kapcsolódnak – le szeretnék hivatalosan mondani úgy, hogy hivatalosan nincs új gazda? Sajnos nem tudom vidékről Budapestre felhozni magamhoz az albérletbe, a szülői ház pedig eladásra került, az új tulajdonos pedig nem kér a kutyusból.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy keressen fel a kérdése kapcsán állat menhelyet vagy állatorvost. A kutya tulajdonosváltozása esetén a chipet át kell írattatni az új tulajdonos nevére.

  Kérdés: Lehet-e hatósági terméknél többször bemenni a boltba?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Be lehet menni többször, de egy személy csak a mennyiségi korlátozásoknak megfelelően vásárolhat az élelmiszerár-stopos termékekből.

  Kérdés: A harmadik személy, aki a férjemet elcsábítani próbálja, perelhető-e házasságunk felbontásáért? Hiszen betolakodik az életünkbe és ö is házas.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Fizikailag be lehet perelni, de teljesen felesleges, hiszen nem követett el semmit, amiért elmarasztalhatnák, aminek okán biztosan Ön veszítené el a pert.

  Kérdés: A kolléganőm két éve elment iskolánkból. Most kéri vissza az ott hagyott, saját pénzből vett dolgait. Jogos-e, hogy az iskola visszaadja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a kolléganő tulajdona, akkor igen.

  Kérdés: A gyermekem 19 éves, már régóta nem él velem. 16 éves korában elment az apukájához. Ő volt a gyámja egészen 18 éves koráig. Tartozása adódott (nem hitelintézet), nincs a nevén semmi .Az én ingatlanomra ráterhelhetik az ő tartozását?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Hogyan mondjuk el annak a személynek, hogy miért tiltottuk le?

  Válasz: Kérem, legyen szíves értelmezhető kérdést feltenni.

  Kérdés: Még hagyatéki tárgyalás előtt állunk. Húgom magához vette a lakáskulcsot, csak az ő jelenlétében engedne be, viszont ő szabadon jár-kel. 1/4-1/4 részbe vagyunk tulajdonosok, kulcsot nem hajlandó adni. Kérdésem az lenne, mit tudok tenni, mihez van jogom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Joga van Önnek is kulcsot kapni az ingatlanhoz és bemenni az ingatlanba. Jelezze a hagyatéki tárgyaláson az Önök között fennálló vitát. Az ingatlanon zárat cseréltethet, de kulcsot Önnek is biztosítania kell a tulajdonostársának. Egyébként mindkettőjüknek pontosan ugyanazok a jogai és a kötelezettségei.

  Kérdés: Ha valaki egy másik gépről belép az oldalamra, hallja és látja, ha valakivel videokamerán beszélek? Én láthatom hívás közben, hogy más is van az oldalamon, aki illegálisan lépet be?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha van megfelelő programja hozzá, akkor igen.

  Kérdés: Angliában elő pár vagyunk/voltunk. Sajnos megromlott a viszonyunk az itthonlét során és az anya nem akarja engedni, hogy visszavigyem Angliába a fiamat. Az anya szerencsejátékfüggő sajnos és elég megbízhatatlan, indulatos. A fiam csak angol állampolgár. Hogyan tudnám hazavinni a fiamat Angliába?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez attól függ, hogy az itthonlét alatt mit értett….? Csak látogatóba érkeztek Magyarországra vagy már itt is éltek egy ideje…?

  Kérdés: Igénybe vettük a falusi CSOK-ot házvásárlásra és korszerűsítésre. 81%-os a készültségi fokozat, viszont a továbbiakat nem tudjuk befejezni a megemelkedett anyagár miatt. Kérdésem, hogy mire számíthatunk? Páromnak van csak munkahelye minimálbérrel, én sajnos nem tudok a gyerekek mellett elhelyezkedni, nem tudom megoldani a gyermekfelügyeletet, iskola és óvodai szünetekben, így nem alkalmaznak. Kaphatunk méltányosságból elengedést, ha nem, mennyi idő alatt kell visszafizetni? Elvehetik akár a házat is?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A korszerűsítési munkálatok határidőre történő be nem fejezése szerződésszegésnek minősül, és visszafizetési kötelezettség keletkezik, késedelmi kamattal, melyet a határidő leteltét követő 60 napon belül kell visszafizetni. A visszafizetést elrendelő határozat kézhezvételétől számított 30 napon részletfizetést lehet kérelmezni a Kormányhivataltól. Különös méltánylást érdemlő helyzet miatt lehet kérni a Kormányhivatalt méltányossági eljárás lefolytatására, halasztott teljesítés érdekében, ami egy 5 éves halasztást tesz lehetővé. Ezt követően ismételten a Kormányhivataltól lehet kérni méltányossági eljárás keretében a fizetési kötelezettség mérséklését vagy elengedését.

  Kérdés: Nagynéném örököse vagyok. Nagynéném horvát állampolgár volt, de életének utolsó éveiben nálunk lakott itt, Magyarországon. Mi láttuk el. Van bankszámlája Horvátországban. A hagyatéki eljárással ott tartunk, hogy van jogerős hagyatéki végzés. Elegendő a jogerős hagyatéki végzés hiteles fordítással ahhoz, hogy Horvátországban megszüntessem a bankszámláját, vagy kell az európai öröklési bizonyítvány?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben célszerű az európai öröklési bizonyítvány igénylése, ugyanis azt bármilyen további eljárás nélkül ismerik el a tagállamokon belül.

  Kérdés: Mit tegyünk, ha a végrehajtó nem jól adta le a licit információt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Végrehajtási kifogást terjeszthet elő, amit a kifogásolt intézkedéstől számított 15 napon kell benyújtani az intézkedést meghozó végrehajtónál. Illetve egyéb jogorvoslatot is igénybe vehet, de ahhoz pontosabban kellene leírnia a problémát.

  Kérdés: Szeretnek érdeklődni a gyerektartási kötelezettségekről, a fiam ebben a hónapban töltötte be a 18. életévét. Jelenleg még tanul, de viszont nem tartja velem a kapcsolatot, szinte semmit tudok róla! Meddig vagyok köteles fizetni a gyerektartást?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A nagykorú gyermektartásra való rászorultságát, csakúgy, mint a kiskorúét, vélelmezni kell – legfeljebb huszadik életévének betöltéséig – addig, amíg középiskolai tanulmányokat folytat. A továbbtanuló, munkaképes nagykorú gyermek is jogosult lehet tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető. Azonban a nagykorú továbbtanuló gyermek érdemtelennek minősülhet a tartásra, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tartja a kapcsolatot.

  Kérdés: Van egy 16 éves barátnőm, én 20 éves vagyok, és össze szeretnénk költözni! Ezt megtehetjük vagy nem? Van bármi jogi akadálya ennek a helyzetnek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! 16 éves kortól kezdeményezhető a gyámhatóságtól, hogy a barátnője elköltözzön a szüleitől. Ugyanakkor az engedélyezés kizárólag fontos okból kezdeményezhető, ennek okán javaslom, hogy próbáljanak a szülőkkel közösen megállapodni a tartózkodás helyének kérdésében.

  Kérdés: Van egy ingatlan, aminek 13 örököse van. Én is benne vagyok, és itt lakom az ingatlanban. A családból 3 nagynéném ki szeretne rakni. Nincs hova mennem, nem is szeretném, ha eladnánk az ingatlant. Fizetem a rezsit. Van joguk kirakni az ingatlanból? Mi történik, ha én nem egyezek bele az eladásba?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem rakhatják ki Önt az ingatlanból. A tulajdonostársak legfeljebb pert indíthatnak Önnel szemben a közös tulajdon megszüntetése okán.

  Kérdés: Házi őrizetben vagyok, fertőző, illetve sürgősségi ellátásra, mondjuk szalagszakadás esetén mi a teendő?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ugyan nem vagyok orvos, de a szalagszakadás nem fertőző és a sürgősségi ellátásban is a legutolsó helyen van. Érdemes mentőt hívni, amíg kiérkezik, addig a hatóságnak bejelenteni…

  Kérdés: Kérdésem a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos. 2021.11.26-án szűnt meg tanulói jogviszonyom az őszi érettségi vizsgámmal, nappali tagozatos diákként, melyet irattal tudok igazolni. A NAV nyilvántartása szerint 2021.12.16-tól fizetési kötelezettséget állapítottak meg. Már több szervnél vizsgálták az ügyem, de folyamatosan továbbítják illetékesség hiányában. A NAV ragaszkodik a nyilvántartásukhoz. Kérdésem az lenne, miért 2021.10.31-től számítják a +45 nap biztosítási időt 2021.12.15-ig és nem a tanulói jogviszonyom megszűnésétől 2021.11.26-tól? Ami így csak 15 nap.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszhoz sokkal több információra lenne szükség. Kérem, hogy írjon meg minden körülményt, mikor végzett, mikortól dolgozott utána, mi volt a határozat tartalma stb-stb.

  Kérdés: Volt/van kettő deviza jelzáloghitelem, amit 2007-ben vettem fel. Fizettük is egy ideig, amíg a 16 ezer Ft-os törlesztő 100 ezerig emelkedett. A bank felmondta a hitelt. 2016-ban átadta a végrehajtónak, erről kaptam is levelet. Járásbíróság által vht eljárás is indult. Viszont semmi nem történt a mai napig. Se felszólítás, se árverés, se végrehajtás.  Utolsó levelet 2016. októberben kaptam. Arra irányulna a kérdésem, hogy tudok-e megszüntetést kérni elévülés kifogással? Vagyis nem tudom, hogy kellene ilyenkor eljárni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az elévülés ugyan 5 éves idő alatt következik be, de meg lehet szakítani, és olyankor újra kezdődik. Éppen ezért én most egyelőre nem tennék semmit sem, csak várnék. Ha a végrehajtóhoz elmegy, akkor lehetősége van az iratokba betekinteni és az összes irat birtokában eldönthető, hogy bekövetkezett-e az elévülés avagy sem. Habár én ezzel a látogatással „nem hívnám fel” magamra a figyelmet.

  Kérdés: Körzeti nővér vagyok, a főnököm nem fizet útiköltségtérítést, ami szerinte nem kötelező, naponta 50 km-t autózok a munkahelyem és az otthonom között. Viszont ki kell menni a betegekhez vért venni, amit szintén nem térít. A kérdésem az lenne: kötelezhet-e rá, hogy a saját jövedelmemből tankoljam az autót, hogy a betegnek le legyen véve a laborvizsgálat miatt a vére? Vagy akár injekció beadás. Másik kérdésem az lenne, hogy meddig tart a munkaidő, valahol azt olvastam, hogy a munkába indulástól a hazaérkezésig, igaz?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem kötelezheti erre, a megfelelő munkakörülményeket és eszközöket neki kell biztosítania. A Munka Törvénykönyve szerint a munkába utazás tartama nem számít munkaidőnek.

  Kérdés: Nyáron a párommal szünetet tartottunk, addig ő találkozgatott egy hölggyel. Párommal kibékültünk, a hölgy pedig ugyanúgy próbálta keresni a páromat, írt neki. Ráírtam kettő alkalommal, hogy hagyja abba, mert ennek nem lesz jó vége. Illettem nem a legszebb szavakkal is, ahogy ilyen esetben képesek hívni a nők a másikat. Ezután nem is írtam neki, majd felhívott, hogy fel leszek jelentve, ha nem hagyom abba, holott már ekkor hetek óta nem írtam neki, nem kerestem, le is tiltottam. Tehát 2 alkalommal írtam neki privát üzenetben, ennyi volt. Tényleg feljelenthet emiatt? Valamit tudna ezzel kezdeni a rendőrség/bíróság ellenem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentheti, de vélhetően nem lesz sikeres az eljárás az ő részéről.