— Fórum —

Ingyenes online jogi segítségnyújtás és jogi tanácsadás igénybevétele

A jogi fórum bemutatása

A jogi fórum felülete arra szolgál, hogy jogi problémájára iránymutatást, lehetséges megoldási javaslatot kapjon,  gyorsan és ingyenesen.

Kérdés beküldése

A Kérdés beküldése pontra kattintva teheti fel kérdését. Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol, azokat megadni így nem szükséges.

Személyes konzultáció igénylése esetén kérjük, hogy a kapcsolatfelvételi telefonszámot (+36 20 966 2061) használja. A személyes konzultáció nem ingyenes.

Válaszok

A lehető leghamarabb (általában 1 héten belül) megválaszolásra kerülnek a kérdések, mely során a kérdés és a válasz megszövegezése kerül kizárólag feltüntetésre az oldalon.

A kérdés a rendszerben nem azonnal, csak a moderátori ellenőrzés után jelenik meg.

Keresés a jogi fórumban

A beépített kereső segítségével kulcsszavakra lehetséges a keresés minden jogeset címében és tartalmában, mely javasolt, hiszen lehetséges, hogy a kérdésére a válasz már megtalálható.

Fontos tudnivalók

A beépített kereső segítségével kulcsszavakra lehetséges a keresés minden jogeset címében és tartalmában, mely javasolt, hiszen lehetséges, hogy a kérdésére a válasz már megtalálható.

Egyebekben a főoldalon megjelentetett Általános felhasználási feltételek az irányadóak.

Eddigi adatok alapján

 • A problémák megoldása 91% 91%
 • Minden kérdésre válaszolunk 100% 100%

A szolgáltatás anonim, regisztrációhoz NEM kötött.

Jogi kérdés beküldése

Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol

Kérdés beküldése

   

  Népszerű kérdések

  Kérdés: Tiszteletem!
  Folyamatos 3 műszakban dolgozom (éjjel-nappal, ünnep nap is), a műszakrend szerint több munka napom van havonta, mint a havi munka napok száma. A plusz napokra szabad napot kapok havonta.
  Betegállományba kerültem ez évben másodszor november végétől december közepéig, elfogyott a betegszabadságom (15 nap), és utána következett a tb-és táppénz. A problémám az, hogy a december hónapra elkészített műszak beosztásban, melyben a szabadnapok NEM a táppénzes napokra voltak írva -4 nap- 2-őt ráírt (elvett) a táppénzes napokra a munkáltató!
  Kérdésem:jogszerű ez?! (azokat a napokat az orvos igazolta!) ill. hol tudok utána nézni?

  Válasz: Jól érzi, ez nem jogszerű így. Amennyiben minden részletszabálynak utána szeretne nézni, akkor legegyszerűbben itt tud: www.njt.hu
  Közismert jogszabályokon belül az “M” betűt kell választani, ott pedig az Mt.-t (Munka Törvénykönyve).

  Kérdés: Mit tehetek abban az esetben, ha a munkáltatóm nem fizeti ki a béremet? Nyilván ingyen nem fogok dolgozni.

  Válasz: A Munka törvénykönyve ebben az esetben védi a munkavállalót, köteles késedelmi kamatot fizetni a munkáltató. Ha több havi munkabért nem kapott meg a munkavállaló és nem egyszeri esetről van szó, bírósági úton érvényesítheti jogait és követelheti az elmaradt bérét és a késedelmi kamatot.

  Kérdés: Üdvözlöm! Kb. 10 éve a szüleim a nővéremnek ajándékozták a házukat, amiben haszonélvezőként laknak a mai napig. A nővérem kifizetett engem. Közben a szülők egészségi állapota sokat romlott. Édesanyánknak amputálták a lábát. A nővérem külföldön él. De nincs messze a szülő falutól. Kb. 40 perc. 5 éve nem látogatja a szüleinket. Pedig jár a faluba a barátnőihez. Minden gond az én nyakamba szakadt. Én járok hozzájuk takarítani, én viszem őket orvoshoz, én vásárolok és segítem őket anyagilag is. Kérdésem: vissza lehet-e vonni az ajándékozást? Ha igen, nekem mennyit kellene neki visszafizetnem (8 milliót kaptam, eltelt 10 év, romlott a ház állaga és az infláció is közrejátszik) Követelhetnek-e a szülők a külföldön 30 éve élő állampolgársággal rendelkező (viszont 30 éve nincs bejelentett munkahelye) lányuktól szülőtartást????

  Válasz: A feltett kérdésére csak általánosságban lehez válaszolni, ugyanis az eset összes körülményeit és pontosan kellene ismerni. Az ajándék visszakövetelhető, de annak szigorú és pontosan körülírt feltételei vannak a törvényben. Szülőtartás is követelhető, de ez is igen komoly feltételekhez kötött és bizonyítani szükséges, továbbá a mértéke sem magas.

  Kérdés: Amikor megtudta a munkahelyen a főnököm, hogy terhes lettem, azzal fenyegetett meg, hogy kirúg, ha nem megyek el magamtól, és nem egyezünk meg közös megszüntetésben. Megteheti? És én mit tehetek?

  Válasz: Ha kellő időben jelezte a munkáltatója felé a várandósságát, akkor nem mondhatnak fel jogszerűen csupán emiatt, azaz nem “rúghatják ki”. Amennyiben mégis így alakulna, mindenféleképpen forduljon ügyvédhez, a továbbiakban szükséges jogi lépések megtétele céljából. www.jogomvan.hu

  Kérdés: Angliában dolgoztam 4 évet. Ott volt biztosításom. Jelenleg betegség miatt itthon vagyok, munkára alkalmatlan állapotban. Kint orvosok nem láttak, csak itthon, és azt mondták hogy legalább 1 évig leszek munka képtelen. A kérdésem az lenne hogy igényelhetek-e kintről valamilyen “rokkant nyugdíjat” vagy bármilyen segélyt. Itthon nem volt még munkaviszonyom.

  Válasz: A kérdés rövidsége ellenére rendkívül összetett. Érdemes figyelni arra, hogy az egészségbiztosítás és a társadalombiztosítás nem ugyanazt jelenti, így az állami szolgáltatások is teljesen más kört fednek be.
  Elviekben van rá lehetőség (a megfelelő formanyomtatványok kitöltése és elküldése után), hogy Angliából pénzbeli ellátást is kapjon, de a korrekt válaszhoz kellene tudni a kinti biztosítás mikéntjét, feltételeit, a hazakerülését, az orvosi ellátás hiányának okát stb. Ezen kívül három fontos információ még: egyszerre két országban párhuzamosan nem lehet biztosítotti jogviszonyban, erre figyeljen, illetve a kinti ügyintézéshez angol szakember / ügyvéd közreműködését javaslom, amellett, hogy érdemes a munkaviszony jelenlegi megléte felől is informálódni, mivel azt ilyen esetekben rendszerint megszüntetik, az eddigi tapasztalataim szerint.

  Mostanában

  Kérdés: Van-e joga kirakni a gyerekeit az apának, ha a bíró a gyerekeknek szabta ki a házat, az apának pedig a hátsórészt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs.

  Kérdés: 2021. december 14-én kölcsönadtam 50.000 forintot, amellyel kapcsolatban egyértelművé vált számomra, hogy csalás történt. A kölcsön tényét írásba foglaltattam az illetővel, illetve a visszafizetés módját is megszabtam, hogy kizárólag a bankszámlaszámomra (szám szerint megadva
  az SMS-ben) történő utalás révén van lehetősége a kölcsönt visszaadnia. Ennek az volt az értelme és célja, hogy ameddig nem érkezik 50.000 Forint banki átutalás a bankszámlámra az illetőtől, addig én bizonyítani tudjam, hogy a pénzemet nem adta vissza.  A vele folytatott SMS-ezésből megállapítható az is, hogy 2022. januárjáig kellett volna a pénzemet visszaadnia. 2022-ben időnként telefonon kerestem a pénzemmel kapcsolatban és folyamatosan haladékokat kért, amiket megadtam neki. Jelenleg 2 telefonszámomat letiltotta, tehát szándékosan ellehetetlenített, hogy a visszafizetésről beszéljek vele. Jogi úton szerettem visszakövetelni a pénzemet. Kérdésem, hogy mi ennek a módja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, indítson fizetési meghagyásos eljárást ügyvéd, vagy közjegyző segítségével.

  Kérdés: Egy cégtől vásároltunk nyílászárókat, melyeket készpénzben kifizettünk a gyártónak 2022. őszén. Ott és akkor semmilyen bizonylatot nem kaptunk. Az áru egy részét maga a gyártó szállította ki részünkre, másik részét mi magunk hoztuk el. A napokban kaptunk egy idézést a rendőrségre, mi szerint a vállalkozás követeli újra a leszállított áru értékét, sőt annál többet. Semmiféle szerződés, számla, kifizetési bizonylat nem áll rendelkezésre. Kérdésünk, hogy ilyen esetben mit tehetünk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, számoljanak be a történtekről a rendőrségen, amennyiben tovább folytatódik az eljárás, érdemes lehet ügyvédhez fordulniuk.

  Kérdés: Olyan problémám lenne, hogy 2020. júniusában vettünk egy önkormányzati ingatlant. Az önkormányzat felszólította az előző lakókat (kb. 15 éve elköltöztek), hogy az ott maradt ingóságokat vigyék el, mert eladásra kerül az ingatlan. Ezt a mai napig nem tették meg. A sufniban volt egy nem működőképes régi autó, amit szeretnénk eladni mert nekünk útban van. Kérdésem, hogy eladhatjuk-e az autót?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem adhatják el. Javaslom, kíséreljék meg felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal, tértivevényes levél formájában. A levélben tájékoztassák a tulajdonost, hogy amennyiben nem intézkedik, az autó elszállíttatásra fog kerülni. Így a későbbiekben tudják igazolni, hogy jogszerűen jártak el. Abban az esetben, ha a felszólító levél ellenére sem történik érdemi változás, a kerületi jegyzőnél kérelmezhetik az autó elszállítását hatósági úton, illetve ezt saját költségükön is megtehetik.

  Kérdés: Párommal esküvő után vettünk egy házat, amiben 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok. Úgy hozta az élet, hogy válásra került a sor és a bíróság kizárólagos lakáshasználatot határozott meg az én részemre. Már több mint 1 éve nem tartózkodik itt életvitelszerűen, nem lakik a házban, amit bizonyítani is tudok. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben kijelenthetem-e őt az állandó lakcímről? Illetve tudtommal gyermeke lesz és a születendő gyermek állandó lakcím bejelentését megtagadhatom-e az említett ingatlanba?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen. Megtagadhatja.

  Megválaszolt kérdések

  Az utolsó 200 megválaszolt kérdés

  Keresés a jogi fórumban

  A keresés a fórum teljes anyagában keres.

   

  Összes eddigi kérdés

  Az összes eddig megválaszolt kérdés listájának megtekintéséhez kérjük, kattintson ide (a jogi fórum teljes anyaga).

  Rózsaliga alapítvány

  Esetleg segítene más rászorultakon is?

  Támogassa a Rózsaliga Alapítványt!

  Számlaszám: 11713177-21453960

  A támogatás önkéntes.

  Utolsó 200 megválaszolt kérdés

  Kérdés: Van-e joga kirakni a gyerekeit az apának, ha a bíró a gyerekeknek szabta ki a házat, az apának pedig a hátsórészt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs.

  Kérdés: 2021. december 14-én kölcsönadtam 50.000 forintot, amellyel kapcsolatban egyértelművé vált számomra, hogy csalás történt. A kölcsön tényét írásba foglaltattam az illetővel, illetve a visszafizetés módját is megszabtam, hogy kizárólag a bankszámlaszámomra (szám szerint megadva
  az SMS-ben) történő utalás révén van lehetősége a kölcsönt visszaadnia. Ennek az volt az értelme és célja, hogy ameddig nem érkezik 50.000 Forint banki átutalás a bankszámlámra az illetőtől, addig én bizonyítani tudjam, hogy a pénzemet nem adta vissza.  A vele folytatott SMS-ezésből megállapítható az is, hogy 2022. januárjáig kellett volna a pénzemet visszaadnia. 2022-ben időnként telefonon kerestem a pénzemmel kapcsolatban és folyamatosan haladékokat kért, amiket megadtam neki. Jelenleg 2 telefonszámomat letiltotta, tehát szándékosan ellehetetlenített, hogy a visszafizetésről beszéljek vele. Jogi úton szerettem visszakövetelni a pénzemet. Kérdésem, hogy mi ennek a módja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, indítson fizetési meghagyásos eljárást ügyvéd, vagy közjegyző segítségével.

  Kérdés: Egy cégtől vásároltunk nyílászárókat, melyeket készpénzben kifizettünk a gyártónak 2022. őszén. Ott és akkor semmilyen bizonylatot nem kaptunk. Az áru egy részét maga a gyártó szállította ki részünkre, másik részét mi magunk hoztuk el. A napokban kaptunk egy idézést a rendőrségre, mi szerint a vállalkozás követeli újra a leszállított áru értékét, sőt annál többet. Semmiféle szerződés, számla, kifizetési bizonylat nem áll rendelkezésre. Kérdésünk, hogy ilyen esetben mit tehetünk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, számoljanak be a történtekről a rendőrségen, amennyiben tovább folytatódik az eljárás, érdemes lehet ügyvédhez fordulniuk.

  Kérdés: Olyan problémám lenne, hogy 2020. júniusában vettünk egy önkormányzati ingatlant. Az önkormányzat felszólította az előző lakókat (kb. 15 éve elköltöztek), hogy az ott maradt ingóságokat vigyék el, mert eladásra kerül az ingatlan. Ezt a mai napig nem tették meg. A sufniban volt egy nem működőképes régi autó, amit szeretnénk eladni mert nekünk útban van. Kérdésem, hogy eladhatjuk-e az autót?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem adhatják el. Javaslom, kíséreljék meg felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal, tértivevényes levél formájában. A levélben tájékoztassák a tulajdonost, hogy amennyiben nem intézkedik, az autó elszállíttatásra fog kerülni. Így a későbbiekben tudják igazolni, hogy jogszerűen jártak el. Abban az esetben, ha a felszólító levél ellenére sem történik érdemi változás, a kerületi jegyzőnél kérelmezhetik az autó elszállítását hatósági úton, illetve ezt saját költségükön is megtehetik.

  Kérdés: Párommal esküvő után vettünk egy házat, amiben 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok. Úgy hozta az élet, hogy válásra került a sor és a bíróság kizárólagos lakáshasználatot határozott meg az én részemre. Már több mint 1 éve nem tartózkodik itt életvitelszerűen, nem lakik a házban, amit bizonyítani is tudok. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben kijelenthetem-e őt az állandó lakcímről? Illetve tudtommal gyermeke lesz és a születendő gyermek állandó lakcím bejelentését megtagadhatom-e az említett ingatlanba?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen. Megtagadhatja.

  Kérdés: Mit tehetek, ha olyan cégbe vagyok állítólagosan bejelentve, ami nincs? Vagy törlés alatt van. Ha a munkáltatóm levonja a végrehajtó felé a fizetésem egy részét, de az a végrehajtóhoz nem érkezik meg.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen próbáljon meg beszélni a munkáltatóval. Amennyiben nem sikerül megegyezniük, bírósághoz fordulhat.

  Kérdés: Jogi tanácsra volna szükségem. Egy fiókot tervezek nyitni, ahol havi adományokért cserébe fogok digitális (letölthető fájlok) és fizikai (elpostázott termékek) juttatásokat adni a támogatóimnak. Emellett látni fogom a támogatóim nevét és e-mail címét is, illetve lehetőségem lesz elkérni tőlük a lakcímüket is. Az volna a kérdésem, hogy fogyasztóvédelmi vagy más szempontból kell-e valamire ügyelnem ezek miatt? Kiírni a felületemre, hogy bizalmasan kezelem az információkat, foglalkozni a GDPR-ral valahogy vagy ilyesmik. Vagy esetleg ezt áthidalom azzal, hogy ezt a felületet használom, aminek felhasználói feltételeiben benne lehetnek ezek a jogi dolgok. Nem néztem ennek utána, mivel nem is igazán tudom, mit keressek.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az adatkezeléssel érintett személyeket tájékoztatnia kell az adatkezelésről, ideértve többek közt az adatkezelés jogalapját, célját, időtartamát, valamint az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogait, jogorvoslati lehetőségeit. A leírtak más szempontból (adózás) viszont nem működőképesek…..adományért cserében semmit sem adhat.

  Kérdés: Sógorom elhunyt. Nem élnek a szülei, testvére és gyermeke nincs. Rám hagyta 4,5 m Ft bankban tartott pénzét, vagy valami értékpapír. Ügyvéd nélkül írt, gépeltetett végrendelet, alakilag talán megfelel – oldal számozva, dátum, aláírás, 2 tanú -. Legközelebbi élő vér szerinti rokonai az 1. unokatestvére, és az 1. unokatestvérének a fia, aki történetesen a keresztfia, aki életében soha rá sem nyitotta az ajtót. Szeretném megkérdezni, megtámadhatják-e a végrendeletet? Lenne-e értelme megtámadniuk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, megtámadhatják. Hogy lenne-e értelme, vagy sem: ha látnám a végrendeletet, akkor tudnám megmondani.

  Kérdés: Mit lehet tenni olyankor, ha többször is beszólnak nekem jogtalanul?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a körülményektől függ.

  Kérdés: Három lakásos társasházban élünk párommal. Az egyik szomszédunk folyamatosan kiveszi a bekötözött szemeteszsákunkat a közös szeméttárolókból és átnézni, majd a kuka mellett hagyja és nekünk kell újból visszatenni a szemét tárolóba. Tehetünk ez ellen valamit?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, jelezzék felé a problémát, vagy forduljanak a közös képviselőhöz.

  Kérdés: Szülő megtilthatja-e 18 éves alatti gyereknek, hogy ne lépjen ki a házból?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Indokolt esetben igen.

  Kérdés: Tudnak segíteni, mely irányba induljak: testvérem 1 évvel ezelőtt nem természetes úton elhunyt, nem volt közös utód a feleségével, viszont annak van egy fia, aki mai napig anyai nevén van anyakönyvezve (sosem tudtuk ki a törvényes apja.) A szóban forgó nevelt fiú (akinek kulcsa volt a bátyámék házához), begyújtott, így mire hazaért, Budapestről vidékre, soha többet nem kelt fel. A haláleset után 2 nappal értesítették a hatóságokat direkt.  Édesanya 81 éves, és nem kérték ki a véleményét hogy legyen a temetés stb, viszont mivel nincs közös utód, ilyen esetben a szülő örökli az elhunyt gyermeke ingóság részét. Az elhunyt bátyám felesége, édesanyámmal akarja megfizettetni az egész temetési költséget. Egy cégnél dolgozott, biztos helyről tudjuk, hogy kapott 250.000 Ft temetési támogatást, amit a cég nekünk letagadott. Most édesanyám mit tehet: cégtől is felvett pénzt, de az édesanyámtól is kéri.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben a feleség örököl törvényes öröklés alapján, így az ő kötelessége helytállni a hagyatéki terhekért. De nem csak az ingót, hanem az ingatlan(rész)t is, ha volt.

  Kérdés: Joga van-e a pszichiátriai intézetnek elvenni a mobilt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Indokolt esetben igen, egyébként nem. (pl. önkárosítás, mások veszélyeztetése stb.)

  Kérdés: Egy telken 5 lakásos udvarban elől egy nagy ház külön kerttel leválasztva, hátul 4 kicsi lakás, az első tulajdonosnál van a gerinc bekötés a telek szélébe a csatornára (1 telken van 5 ingatlan). Az első tulajdonos le akarja kötni a hátsó 4 lakást a csatornáról, hogy mi külön a szolgalmi bejárati útunkon vigyük ki, mert őt zavarja, hogy ő telkén van és ne az ő telkén át menjen a mi 4 lakásunk csatornája. Az elmúlt 10 évben is így volt, de közben történt az első ingatlannál tulajdonos váltás. Bele kényszeríthet ő minket a mi beleegyezésünk nélkül egy több millió forintos anyagi kárba, mert őt zavarja, hogy a mi szennyvíz elvezetésünk rajta keresztül megy a föld alatt? Persze mi külön csatorna díjat fizetünk, külön vizet, tulajdoni lapon mindegyik lakás besorolású. Csatornázási művek azt mondta, csak a gerincig az ő dolguk, ezt oldjuk meg udvaron belül vagy peres úton.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem. Amennyiben nem tudnak megegyezni, azt javaslom, forduljanak az illetékes jegyzőhöz.

  Kérdés: Használhatom a kiskorú gyermekem apja után kapott örökségét?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az örökölt vagyont nem lehet gyámhatósági engedély hiányában értékesíteni és megterhelni sem.

  Kérdés: A fiam 19 éves, 2022. júniusban szerzett szakmát, most esti tagozatra jár. Jogosan jár még a gyerektartás neki? Ha nem, akkor vissza kell fizetnem a volt férjemnek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem jár neki. Igen, 6 hónapig visszamenőleg.

  Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy az óvodavezető ellen eljárás folyik. A felettese (polgármester) nem függesztette fel, mert jóban vannak. Az óvodavezetőre sok a panasz, ide-oda dobálja a dajkákat, kettő óvoda van a városban, mire megszokná a gyerek az egyik dajkát, óvónőt, addigra kapunk másikat, a konyhában lévő konyhás néni megy ki pelenkázni, majd vissza a konyhába stb. A kérdésem az lenne, hogy ez normális? Tehetünk az ellen, hogy az óvodavezető leváltásra kerüljön? Megpróbáltunk vele beszélni, de sajnos ő nem lát semmi rosszat ebben.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Oktatási Hivatalhoz fordulhatnak a panasz okán.

  Kérdés: Gyalogosként a zebrán elgázolt egy autó, aminek sofőrje a piroson haladt át, és 3 hónapos jogosítvánnyal egyedül vezetett. Komolyabb sérülést nem szenvedtem, azonban két fogam kitörött, a fejhallgatóm és a márkás cipőm tönkre ment. Kérdésem az lenne, hogy a fogam helyre állításán túl, a méltóságom csorbulása és az okozott károk után kérhetek-e plusz kártérítést, kiengesztelést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kártérítést, ill. sérelemdíjat is követelhet, továbbá a büntető eljárásban is lehetősége van további igények érvényesítésére (is).

  Kérdés: Lakásfelújítást elvállalták ausztriai lakásomban egy házaspár, akik 3 hét után sem voltak képesek érdemi munkát végezni. Csak romboltak és mindent tönkretettek, falakat, csövezést, mindent. 50% munkadíjat kicsaltak, majd egyik napról a másikra leleptek és többé nem elérhetőek. Az anyagi kár tetemes. Mindent újra kell csinálni. Mit tehetek? Feljelentést megtettem a rendőrségen, a NAV-nál és a Fogyasztóvédelemnél. Nem foglalkozik egyik szervezet sem az ügyemmel, én úgy gondolom ez lopás, rongálás és munka körében gondatlanságból elkövetett nagyértékű károkozás. Lakcímük nincs, cégük egy székhelybérleti lakásba van bejelentve, telefonszámuk egy dél-dunántúli falu eldugott utcájába van bejegyezve. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Fizetési meghagyásos eljárást indíthat ügyvéd vagy közjegyző segítségével, illetve polgári peres eljárás kezdeményezhető. A leírtak alapján egyik jelzett hatóságra sem tartozik az ügy, azért nem csináltak semmit sem.

  Kérdés: Önkormányzati bérlakásban élek bérlőtársként anyósommal. Nemrég vásároltam lányomnak lakást és ekkor szereztem haszonélvezeti jogot. Azt tudom, hogy ingatlan vagyonnal rendelkező személy nem lehet bérlő, de a haszonélvezeti jog is ingatlan vagyonnak számít? Felmondhatja a szerződést az önkormányzat a haszonélvezeti jogom miatt? Ha egyedüli bérlő lennék, akkor hogyan befolyásolná a bérlést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, felmondhatja. Abban az esetben sem bérelhetné a lakást, hiszen haszonélvezeti joga van egy másik ingatlanon.

  Kérdés: Férjemmel hét éve vagyunk házasok, két éve egy külvárosi házba költöztünk. Úgy alakult, hogy a munkahelyem távolsága és a férjem jó keresete miatt – főleg a férjem biztatására – fel is mondtam. A két év alatt házi munkát és a kert körüli teendőket végeztem, ahogyan előzetesen megbeszéltük. Majd egy szép napon előállt azzal, hogy megunt, mással képzeli el a jövőjét és válni akar. Azt is mondta, hogy megteheti, hogy kitesz, hiszen a ház csakis az ő nevén van, továbbá fizessem ki, hogy két év alatt lakhatást és ellátást biztosított, beleértve a luxusnyaralásokat is, hiszen akkor rajta „élősködtem”. Ha pedig maradni akarok, fizessek albérletet. Valóban ki kell fizetnem neki ezeket a költségeket? Felróhatja ezeket nekem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem kell kifizetnie, nem teheti ki és az ingatlan fele is Önt illeti főszabály szerint (utóbbi kapcsán nyilván több információra lenne szükség).

  Kérdés: A bolt vezetője, eladója megtagadhatja-e a termék eladását? A boltban a termék árát rosszul tüntették fel. Az eredeti és a feltüntetett ár túlzott eltérést mutatott. Eredeti 28.325 Ft, a feltüntetett 2.832 Ft. A bolt a rossz ár feltüntetése, túlzott eltérés miatt megtagadta az áru eladását. Jogosan járt el a bolt, és amennyiben igen, milyen szabály szerint?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jogosan jártak el.

  Kérdés: Családom Romániában élt, míg férjem motor balesetben elhunyt. Magyar állampolgárok vagyunk. Majd a fiammal Magyarországra költöztünk, ő kilenc éves, szeretném az árvaellátást részére megigényelni. Elég-e ha kitöltöm az igénylőlapot és mellékelem az okmányokat, vagy Romániából is be kell szereznem valamilyen papírokat és mik azok, hogy jogosult legyen az ellátásra. Valamint még azt szeretném tudni, visszamenőleg kifizetik-e az ellátást?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, elég. Visszamenőleg az igény legfeljebb hat hónapra érvényesíthető.

  Kérdés: El fogunk válni a férjemmel, de ő kapja a gyedet, mert nekem nem volt munkaviszonyom. Válás után így ki kapja a gyedet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez elsődlegesen az Önök megállapodásától függ.

  Kérdés: Kérdésem: A házasságban közösen szerzett ingatlant (telek) miután a házastárs elhunyt és nincs végrendelet, eladhatja-e az özvegye, ha az örökös anyai ágon a gyermek, akinek tudta és beleegyezése nélkül tette ezt és a vételárat saját magára fordította? Ez így jogilag helyes? Ha nem, akkor mit tehetek ez ügyben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos nem írt le mindent pontosan. Az özvegy alapesetben nem tudja eladni az ingatlant, hiszen a fele nem az ő nevén van (elvileg). Bírósághoz fordulhat, vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthat közjegyző, vagy ügyvéd segítségével. Kérdés, hogy a hagyatéki eljárás hol tart stb-stb.

  Kérdés: Volt férjem zárat cserélt az 1/2-1/2 tulajdonú lakásunkban. Megakadályozva ezzel a bejutásomat. Kérdésem, hogy milyen jogsértést követett el ezzel? Feljelenthetem-e ? Milyen jogcímen? Kizárólagos használati joga nincs, vagyonmegosztás még nem volt.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentést tehet, illetve bírósághoz is fordulhat.

  Kérdés: Édesanyám 1/4 tulajdonos egy ingatlanon. Árverés van kitűzve erre a tulajdonjogra. Én, mint lánya részt vehetek az árverésen, és licitálhatok erre a tulajdonjogra?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, jogi akadálya nincs annak, hogy licitáljon rá.

  Kérdés: Elhalálozottnak nincs férje, gyermeke, testvére és a szülei sem élnek. Legközelebbi élő rokon az 1.unokatestvér. 1. kérdésem: kötelesrészre  ezek alapján igényt tarthat-e az 1. unokatestvér? 2. kérdésem: kötelesrészre igényt tarthat-e ebben az esetben a keresztfia (aki egyébként az egyik 1. unokatestvérének – aki már szintén elhunyt – a fia)?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kötelesrész egyiknek sem jár. A legközelebbi rokon fog mindent örökölni.

  Kérdés: Kölcsön adtam egyik közeli ismerősömnek bizonyos összeget abban az ígéretben, hogy idézem: „ma este 8 előtt vissza adom”. Ebből nem történt semmi, nem látom azóta se a pénzem, felhívtam őt, nem vette fel. Szüleivel próbáltam beszélni, annyit mondtak, hogy elköltözött vidékre, teszem hozzá ő súgta az anyukájának, akivel beszéltem telefonon.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, indítson fizetési meghagyásos eljárást közjegyző vagy ügyvéd segítségével.

  Kérdés: Ezelőtt pár éve a testvérem meggyőzött, mondjak le az apai részről, amit örököltem, mert van 3 gyerekem 3 apától, és ha velem történik valami, akkor mekkora káosz lesz. Megígérte soha nem fogja eladni a házat (erről van egy sms), cserébe adott 2.940.000 Ft-ot, persze erről papír nincs, csak az utalás. Majd 3 év múlva meggyőzte, fenyegette anyámat, hogy adják el a házat majd 50 millióért, így a tesóm 25 milliót kapott, ekkor felhívtam, hogy legalább adjon még 1 milliót. Nem adott, perelhetek-e?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, forduljon ügyvédhez és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.

  Kérdés: A kollégám a munkahelyemen az én adataimat használta arra, hogy magának ezzel hasznot szerezzen. Tudta a felhasználónevem és jelszavam. Ezáltal nekem a rendszer hiányt mutatott ki és most tőlem akarják kérni ennek a megtérítését. Minden nap e-mailben küldtük el a napi zárást, így azzal tudom igazolni, hogy azokon a napokon nem dolgoztam, amikor ezek megtörténtek. Ezzel megsértette az én személyiségi jogaim ? Feljelentéssel élhetek vele szemben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentést tehet, mivel a kollégája a leírtak alapján bűncselekményt követett el.

  Kérdés: Sógornőm végrendelet szerinti örököse vagyok. Érdeklődni szeretnék ilyen esetben az örökösödési illeték és/vagy egyéb fizetendő adók %-os mértékéről? Második kérdésem: sógornőm legközelebbi vér szerinti élő hozzátartozója az egy darab 1. unokatestvére. Ezután – vér szerint- már csak az 1. unokatestvérek leszármazottai élnek, akik közül az egyik a keresztfia. Ez a keresztfiú megtámadhatja végrendeletet?  Ilyen esetben sorrendben az 1. unokatestvér előbb foglal helyet, mint a keresztfiú?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! 18% általánosságban és 9% lakástulajdon vagy tulajdonrész öröklése esetén. Megtámadhatja, de vélhetően nem lesz sikeres az eljárás.  Igen.

  Kérdés: Két kiskorú gyermekem apjától külön élünk, sosem voltunk házasok, nincs hivatalosan megállapított tartásdíj sem, de rendszeresen fizet, meg tudtunk egyezni. Azonban nagyon megromlott az egészsége, ápolási otthonba kell vonulnia, nem fog tudni fizetni többé, mert az otthonban az ellátási költségei felemésztik a rokkantsági járulékát. Mit tehetek ilyen esetben? Nyilván nem küldenék rá végrehajtót, de egyedül nagyon nehéz lesz, pedig eddig sem fizetett sokat. Létezik valamiféle jogsegély ilyen helyzetre, vagy fogadjam el, hogy már csak a saját jövedelmemből kell fennmaradnunk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A rokkantsági ellátásból is lehet vonni a gyermektartásdíj összegét. Amennyiben ezt nem szeretné, azt javaslom, érdeklődjön a helyi önkormányzatnál, hogy milyen szociális támogatások vannak.

  Kérdés: A férjem közel 90 éves testvéréről való gondoskodás a problémám. A saját gyerekeivel nem tartja a kapcsolatot, házi betegellátást nem akar, idősek otthonát sem akarja. Semmi olyat nem akar ami pénzkiadással jár. A jelentős vagyona alapján bármelyik otthonba bevennék, de csak spórol. Tehát folyamatosan minket zaklat éjjel-nappal. A férjem minden nap visz neki enni, fát vág neki stb. De semmilyen ellenszolgáltatás nélkül. Ez így nem mehet tovább. Kérdésem: Mivel mi gondoskodunk róla, ezért anyagi ellenszolgáltatás járna-e számunkra jogilag? Ha igen, hogy érvényesíthető? Nálunk élt sokáig (lakcímkártyája a mi lakásunkra szól), de most a nyaralójában akar lenni egyedül. Azt mondta nekünk nem ad pénzt, testvéri kötelezettsége gondoskodni róla a férjemnek. Szinte a teljes megélhetését a férjem fedezi, különben éhen halna. Idősek otthonába hogyan tudnánk betenni akarata ellenére (demens)? Mi már nem bírjuk ezt, hiszen a férjem is közel 80 éves pacemekeres beteg.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Gondnokság alá helyezési eljárást indíthatnak. Nyilván nem kötelesek a leírtakra. Azt azonban nem értem, hogy miért „halna éhen”, ha van pénze.

  Kérdés: Pénzt loptak tőlem a szórakozóhelyen.

  Válasz: Tisztelt Levélíró! Feljelentést tehet az illetékes rendőrkapitányságon.

  Kérdés: 1,2 millió Ft előleget fizettem interneten hirdetett mobilházra. A szerződést személyesen írtuk alá, egyéni vállalkozóként számlát adott, de a teljesítés elmaradt. Hirtelen megszakadt a kommunikáció, eltűnt a bejelentett székhelyről az egész ott lakó családdal együtt. A szomszédok elmondása szerint korábban is voltak rendőrségi ügyei, átvert más embereket. Valószínűsítem, hogy más is lehet hasonló helyzetben, akinek eladott mobilházat, mert a hirdetése több hétig aktív volt. Akkor vette le, amikor eltűnt a kommunikációja. Mit tehetek a pénz visszaszerzése érdekében?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, indítson fizetési meghagyásos eljárást ügyvéd, vagy közjegyző segítségével. Ezzel párhuzamosan pedig feljelentést is tehet.

  Kérdés: A szomszédunk kamerákat szerelt fel a házára, mellyel az udvarát és az utcát figyeli. Az a kamera, amellyel az udvarát figyeli, a mi udvarunkra is átlát, ha kicsit feljebb állítja. Most csak a saját udvarrésze látható elmondása szerint. Az utcát figyelő kamera a házunk előtti parkolóra is rálát. Hangfelvétel is készül, állítólag az utcán sétálók beszélgetését is hallja. Nagyon nem szeretném, hogy kép és hangfelvételeket készítsen a mindennapi életünkről. Jól gondolom, hogy törvénysértést követ el velünk szemben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez attól függ, hogy valóban mit lát / láthat, hall / hallhat a kamera, illetve ún. maszkolás van-e stb.

  Kérdés: 17 éves vagyok, dolgozom rendes állasban. Milyen módon tudnék elköltözni a szülőktől?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ahhoz, hogy 18 éves kora előtt elköltözzön otthonról, szükség van szülői beleegyezésére.

  Kérdés: Tanárként kötelezhet-e engem az iskolánk igazgatója, hogy külön fotó is legyen rólam az iskola honlapján a nevem és a szakom feltüntetése mellett, ha én azt nem akarom? A munkaszerződésben erre vonatkozót nem találtam.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem kötelezhetik.

  Kérdés: A szomszédommal közös telken vagyunk, de rajta keresztül megy a szennyvíz, nála van a főgerinc a telekről, használati megállapodás van. A szomszéd le akar kötni a csatornáról és kötelezni engem, hogy ássam fel az udvart és teljesen másik irányból kössek rá a csatornára, ami nekem iszonyat problémás lenne, 2 millió forintból nem jönne ki, az ingatlant szét kellene bontani. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, forduljon az illetékes jegyzőhöz a vita eldöntésének okán. A probléma további fennmaradása esetén birtokpert is indíthat, azonban ehhez javaslom, hogy vegye igénybe ügyvéd segítségét.

  Kérdés: Autómba hátulról beletolattak. A kár kijavítása a márkaszervizben megtörtént. 551.000 Ft volt a javítás (hátsó lökhárító, hátsó oldalelem, ködlámpa, lakatos és fényezési munka). Mivel az autóm még fiatal (2 éves) és a futott km is alacsony (23.000 km), úgy véltem, jogosult vagyok káresemény utáni értékcsökkenés címén kártérítésre a biztosítótól. Készíttettem egy hitelesített műszaki szakértői véleményt, majd az itt kikalkulált összeget és a szakvélemény készítésének összegét megkérvényeztem a biztosítótól (összesen 270.000 Ft). Ők ezt elutasították, miszerint műanyag alkatrészek esetén nem jár kártérítés. Én viszont a https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/biztositasok/gepjarmu-biztositas/alapveto-fogalmak-a-kotelezo-gepjarmu-felelossegbiztositassal-kapcsolatosan oldalon azt találtam, hogy a műanyag alkatrészekre is vonatkozik az értékcsökkenés.
  Mit tehetek ezek után? Pereljem be a biztosítót? Mekkora esélyem van, hogy végül a bíróság nekem ad igazat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen a biztosítási szerződés tartalma az irányadó. Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet, és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve. Azt, hogy mennyi esélye van, nehéz megmondani, ehhez látni kellene a szerződést is. Egyébiránt én nem a biztosítót perelném, hanem a károkozót. Könnyebb…

  Kérdés: 2017-ben vásároltunk új építésű lakást, 40 négyzetméter, 2018-as átadással, viták hevében 2020-ban megkaptuk. 4 részből álló épület. Épületenként 5 lakás. Összesen 20. A miénk háromnegyed részben már készen volt. 2018-as átadással. Mindkét szerződésben (elő és adásvétel) az állt, hogy a területen levő annak idején anno 90 millió Ft tartozást a cég kifizeti. S azt is, hogy lakhatási jogot 2021. márciusára rendezni fogják. Az is benne állt, hogy a garázst is akkor adják át. Ami után kötbért kellet volna fizetniük, amit nem tettek meg a mai napig sem. Ott laknak családok. Mi fizetjük a számunkra kirótt rezsit is. Mindig egyre többet követelnek. Most is kaptunk egy 7,3 millió Ft-os felszólítást. A cég nevet változtatott, de benne van, hogy nem tudta kifizetni a hitelét, ezért az ott lakók lakásainak arányában elosztásra került. Ha nem fizetjük, akkor az ingatlanra terhelik ezt az összeget, ami évente majd nőni fog. Kérem, legyenek szívesek írni, hogy mit lehet ez ellen a lakás maffia ellen tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen a szerződések tartalma az irányadó. Azt javaslom, az összes irattal együtt keressenek fel egy ügyvédet és konzultáljanak vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve. A leírása alapján feltehetően sokkal nagyobb a probléma, mint ahogyan azt gondolják, hiszen ha az Önök tulajdonában lenne a sajátnak gondolt rész, akkor arra nem lenne lehetséges a terhelés.

  Kérdés: Próbaidő letelte előtt ott hagytam a gyárat, felmondás nélkül. Megtehetik, hogy ezért nem fizetik ki a béremet? Papírok megérkeztek, de a fizetés nem.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem. Ki kell fizetniük.

  Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy webshop-on keresztül visszautasíthatok (megtagadhatok) valakitől vásárlást? Amennyiben nem lakossági részre rendel tőlem árut, hanem egyeztetés nélkül, továbbértékesítési céllal, a bolti árnál jóval drágábban értékesíti az általam forgalmazott terméket. Amennyiben ászf / vásárlói tájékoztatóban feltüntetem, hogy viszonteladókat nem szolgálunk ki, az jogilag megállja a helyét? Vagy ennél ez összetettebb bonyolultabb?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Egy kérdésem lenne maguk felé, hogy van egy négy hónapos babám és a férjemmel ketten neveljük, a párom dolgozik. Én nem tudok, mivel gyesen vagyok, az a kérdés, hogy a tanács kidobhat a lakásból úgy, hogy azt mondja, hogy oldják meg, ahogy tudják, költözzenek ki. Azt kérdeztem tőle és a lakás igénylésemmel mi lesz? Azt mondta, nem tudja, oldják meg, és most nem tudom mit tegyek? Miből fizetek albérletet, meg éljünk is, a gázolajról nem is beszélve.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bérleti szerződésük az irányadó. Elméletileg lehetséges a kiköltöztetés is, de ismernem kellene az iratot.

  Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy ha egy főnek adtam ki egy lakást, a bérlő beköltöztetheti-e kb. egy hétre a nővérét és annak családját minden következmény nélkül?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen az Önök által kötött szerződés tartalma az irányadó. Főszabály szerint megteheti következmények nélkül, hiszen pár napos vendéglátás esetén nem kell engedélyt kérni a bérbeadótól.

  Kérdés: Kilenc éve váltunk el, a bíróság a gyermeket nálam helyezte el, az apa pontosan fizeti azóta is a tartásdíjat. Két éve van egy élettársa, azóta az addig korrekt kapcsolatunk megromlott. Most felmerült az, hogy az azóta 16 évet betöltött és nehezen kezelhető fiunk kollégiumba menne és ma a gyerek azzal állt elő, hogy “megbeszéltük apukával, hogy csak azzal a feltétellel megyek a kollégiumba, ha apuka a tartásdíjat nekem adja, és te (anya) is ugyanekkora összeget kell mellé tegyél és azt a pénzt én használhatom fel”. Lehetséges ilyen önhatalmú leállítása a tartásdíjnak? Én hónapok óta munkanélküli vagyok, és leszázalékolt, nincs miből ugyanannyit tegyek mellé.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem lehetséges.

  Kérdés: A szomszéddal, szóbeli megegyezés után a klíma kültéri egysége az építési frontra, a hátsó falra került 2019.06.15-én. A szomszéd elhalálozott 2020. januárjában, az ingatlana eladásra került 2020. októberében. Az új szomszéd 2,5 év után panaszt nyújtott be a helyi jegyzőhöz, 2023. 03.11-én, hogy zavarja a hanghatás és szereltessük le. A hatóság ezt elutasította, közölte, hogy bírósághoz fordul. A két kertes ház közötti távolság 10 méter, a klíma eresz alá telepített, nyaranta 1 hónapot használt modern klíma. Milyen kilátásaink lehetnek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Vélhetően nem lesz sikeres az eljárása Önökkel szemben, így nem kell aggódni, csak a bírósági iratra kellő időben és módon kell reagálni. A bíróság az összes körülményt mérlegelve fog döntést hozni.

  Kérdés: Igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálaton kötelező-e megjelenni? Megtagadható a válaszadás?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, kötelező. Nem tagadható meg.

  Kérdés: Kérdezném, hogy ha a fizetésem más számlájára megy, konkrétan a barátnőmére, akkor a visszaperelt, nem jogosan vont 6 havi gyerektartást kérhetem-e az ő nevén lévő számlára?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: A problémám az lenne, hogy a cég ahol dolgozom febr. 1-től 10%-os béremelést hirdetett ki, viszont január 1-től az állam által kötelező garantált bérminimumot meg kellett adnia, de a 10%-os emelést nem erre adta meg, hanem összevonta. Én úgy gondolom ez nem szabályos, mert az emelt januári órabérre kell megadnia a 10%-ot. Ebben kérném segítségüket, hogy ezzel forduljak-e ügyvédhez? Jogos-e a követelés?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem jogos. Béremelést akkor és annyit ad a cég, amennyit akar. Az tehát nem „jár”.

  Kérdés: Édesapánk sajnos elhunyt tavaly novemberben. A hagyatékkal kapcsolatban a polgármesteri hivatalból a hagyatéki leltárt, döntést most kaptuk meg. Ebben a döntésben szerepel az ingatlan forintbeli értéke, ami igazából a hagyaték nagy része. Mi a testvéremmel csak a kötelesrészt fogjuk megkapni, mivel halála előtt 3 hónappal készíttetett végrendeletet édesapánk és ebben így hagyta meg. Az ingatlan értéke az, amit most a polgármesteri hivataltól kaptam? A közjegyző majd ezt az összeget veszi a hagyatéki eljárásban alapul? A végrendeletben örökösként megjelölt személy szeretné kifizetni nekünk a kötelesrészt. Szerintünk az az összeg, amit a polgármesteri hivatal megállapított az ingatlan forgalmi értékének az nem megfelelő. Nem tudom, hogy ez a forgalmi érték képezi-e majd a kötelesrész alapját?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A közjegyző a hagyaték egészét fogja alapul venni a kötelesrész meghatározásánál. Egyrészt a polgármesteri hivatal becslése biztos, hogy sokkal kevesebb, mint a valós érték, másrészt Ön nem köteles a végrendeleti örökös által felajánlott összeget elfogadni (bármekkora is az). Ön az ingatlanrészt fogja megkapni. Amennyiben az összegben nem tudnak megállapodni, akkor a közös tulajdon megszüntetése céljából pert tud indítani.

  Kérdés: Adott a feleség és a (volt) férj, fele-fele arányban tagok egy Kft-ben, Feleség az ügyvezető.  A férj – a válás miatt – bosszúból fel kívánja menteni az ügyvezetői tisztségből a feleséget. A kúria felülvizsgálati határozatával hatályában fenntartott ítélete (Szegedi Ítélőtábla Gf.III.3282/2012/3., Kúria Gfv.VII.30.051/2013/4.) meglehetősen egyértelmű. Az érdekelne, hogy személyes okokból valóban ellehetetleníthető-e így egy élet munkája, amellyel a feleség felépített egy vállalkozást, amelyben – egyébként egy elmaradottabb vidéken – alkalmazottaknak nyújt megélhetést vagy van erre valami megoldás? Illetve, ha felmenteti, az új ügyvezető kiválasztásának/megbízásának szavazásából is kizárható-e a feleség? Mivel fele-fele arányban tulajdonosok, akkor mi van, ha nem ad bizalmat bármely új ügyvezetőnek? (Bocsánat, ha jogilag pongyolán fogalmaztam, remélem a kérdés lényege azért átment.)

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ettől még nem lehetetlenül el. A leváltásról nem szavazhat, de az új ügyvezető személyéről igen. Vannak olyan „technikák”, amivel minden megmenthető, de ezek ismertetése túlmutat a fórum keretein. Nyilván ha, nem tudnak megegyezni az új ügyvezető személyében, akkor nem lesz ügyvezetője a cégnek, ami végső soron a törléshez fog vezetni.

  Kérdés: Az alábbi problémámban szeretném szakmai állásfoglalásukat kérni: 1995. évben vásároltunk egy családi házat, melynek a telkén még az előző tulajdonos által ásott kút található. Ezt a kutat sem háztartási, sem gazdasági célú vízkivételre nem használjuk, le van fedve egy fémlemezzel. Ami az eset egyedi jellegét adja az az, hogy a kútba van bevezetve a családi ház egyik ereszcsatornájáról lefolyó csapadékvíz. Ebben az esetben van-e és ha igen, akkor mely hatóság felé bejelentési kötelezettségünk az ásott kút kapcsán 2023.12.31-ig, és azt milyen formanyomtatványon tehetjük meg?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A helyi jegyzőtől, vagy a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhetnek tájékoztatást.

  Kérdés: Szeretném megtudni mit lehet tenni abban az ügyben, ha a szomszédom lovas iskolát nyit közvetlenül az én udvaromra és nem tudom életvitelszerűen használni a sok por miatt, nem tudom élvezni a kertemet. Vidéken lakom, Pest megyében.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az illetékes jegyzőhöz fordulhat birtokháborítás okán. Amennyiben hosszútávon fennálló problémáról van szó, birtokpert indíthat.

  Kérdés: 2009. decemberében postáztak részemre: 486.040 Ft-ot, de épp akkor hunyt el a férjem, így volt gondom. A fenti összeg a visszamenőleges, ki nem fizetett nyugdíjam. Nem is voltam Magyarországon, így nem is tudtam átvenni. Nem kevés pénzről van szó, ennyi idő után hol tudom keresni? Hogy juthatok hozzá? Postán régen is érdeklődtem, de nyilván eredménytelen volt.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ennyi év elteltével nincs lehetősége hozzájutni a pénzhez.

  Kérdés: Szobalányként dolgoztam szállodában és háromszor volt olyan eset, hogy állítólag eltűnt pénze a vendégnek és mivel előző nap én takarítottam a szobát, így rám akarják kenni. Pedig én nem tettem semmit,  külsős cégtől kerültem a szállodába, mivel a szálloda nem tett feljelentést, mert a vendég kijelentkezett, de a munkaadóm nem akarja kifizetni a béremet, ami bent maradt. Azt mondta, hogy kifizeti, de feljelent. Mit tudok tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, próbáljon meg beszélni a munkáltatójával. Amennyiben nem tudnak megegyezni, érdemes lehet bírósághoz fordulni.

  Kérdés: Pécsett a Mecsek oldalban épített 2 szintes családi házunk ablakainak 80%-a déli fekvésű, mediterrán teraszokkal, kovácsoltvas kerítéssel igényesen kialakított. Az új szomszéd a nappalink ablakaival szemben, a szintkülönbség miatt kissé magasabban, a telekhatártól kb. 2 méternyire egy nagyméretű fóliasátrat telepített. Kinézek az ablakokon, kilépek a nappaliból, szembejön velem a borzadály. Értékvesztést szenvedek? Jogilag megengedett egy ilyen történet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, megengedett. Amennyiben zavarja a sátor, azt javaslom, jelezze a szomszédja felé. Ha nem tudnak konszenzusra jutni, az illetékes jegyzőhöz fordulhatnak a vita eldöntésének okán.

  Kérdés: Jogom van a felvételt töröltetni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben Ön szerepel rajta, indokolt esetben igen. Pontos válasz adásához fontos lenne tudni a körülményeket.

  Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy házaspár együtt végrendelkezhet egy végrendeletben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Segítséget szeretnék kérni. A párom nevén van a lakás, ő a tulaj, de vannak benne dolgok, amiket nem ő vett a házba, hanem az unokaöccse (hangfal, kondigépek, keverő pult). Kérdésem az lenne, hogy jogilag kiviheti-e a házból ezeket a dolgokat az unokaöccse, ha nincs róla papírja, hogy ezeket régen ő vette a házba? Vagy mivel a párom a tulajdonos, jogilag megakadályozhatja-e, hogy elvigye, mivel nincs bizonyíték, hogy ki vásárolta.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, elviheti az általa vásárolt ingóságokat. Nyilván ehhez jogszerűen kell bejutnia az ingatlanba, tehát ez is feltétel.

  Kérdés: Órán mosdóba menni.

  Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

  Kérdés: Mi szerelhető le egy kilakoltatásnál a házamból. Pl beépített radiátorok, gázkazán, plafon lámpák, ajtó, zár, kilincsek, villany kapcsolók, padló szőnyeg, vízcsapok, beépített mozgatható szauna, kovácsoltvas bejárati ajtó, gáz bojler, villanybojler stb.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által felsorolt ingóságok mind leszerelhetők.

  Kérdés: Férjem nagyszülői házát felújítottuk. A szomszéd ház eddig üresen állt, de a tulajdonos építkezésbe kezdene 1 hónap múlva. Levélben  tájékoztatott, hogy a telekhatár szerinte nem jó helyen van kb. 50 cm az övé. Jelenleg már hivatalosan a földmérést megrendeltem. A kerítés, ami új, a vízóra, a viacolor, a 100 éves szőlőtőke (nem kevés értéket képviselnek ) veszélybe kerül. Kedves szomszéd megvárta, amíg mindez elkészül, nem előtte értesített. Egy kétéves kislányom van, a feléje eső kerítést műanyag csirkehálóval akarja megoldani. Kérdésem: milyen jogi lehetőség van ennek  kivédésére?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben nem tudnak megegyezni, az illetékes jegyzőhöz fordulhat a vita eldöntésének okán. Amennyiben több, mint egy éve áll fenn a helyzet, akkor bíróságon tudnak birtokvédelmi és / vagy tulajdonvédelmi peres eljárást indítani.

  Kérdés: Van jogom visszavenni a laptopom anyámtól?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az Ön tulajdona, visszaveheti, ha elmúlt már 18.

  Kérdés: Bár listás vagyok, egy régi adósságot ráterheltek a házrészemre. Nem hajlandóak megegyezni a végrehajtást kérők. Vonják a fizetésem, ennek ellenére árverezést kérnének a házrészre. A ház szocpolos. A férjem tiszta, nincs adóssága. Van-e valamilyen lehetőségünk a házat megmenteni, 3 kiskorú gyereket nevelünk. Megveheti-e a férjem a házrészt? Hova fordulhatunk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Megveheti, de csak a terhekkel együtt, aminek nincsen értelme.

  Kérdés: El szeretném adni a lakásomat, de külföldön élek, ezért édesanyámat szeretném meghatalmazni ennek lebonyolítására. Ebben az esetben nekem az adásvételi megkötésekor sem kell jelen lennem? Illetve a meghatalmazási szerződéshez kellenek tanúk is?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az adásvételi szerződés megkötésére is kiterjedő meghatalmazás esetén nem kell jelen lennie. Ellenjegyzett okiratban kell lennie és a konzullal felül kell hitelesítenie, ha külföldön írja alá. Alternatív javaslat: távazonosítással is lehet már, egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb.

  Kérdés: Kérdésem lenne, ha egyszer apám válása alkalmával lemondtam az öröklési jogomról és kifizetett minket a bátyámmal együtt, 30 évvel ezelőtt, akkor van lehetőség a lemondás módosítására a felesége javára? A testvérem halála után? Az unoka nem vér szerinti unoka, a bátyám gyerekkel vette feleségül az anyját. Most ő kapná az ingatlan felét és nem a szeretett pótanyám.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs.

  Kérdés: A volt párom 150 ezer Ft-tal tartozik nekem. Azzal fenyeget, hogy ha feljelentem, akkor soha nem látom viszont a pénzemet, valamint hogy feljelent zaklatásért. A kérdésem az lenne, hogy jogilag zaklatásnak minősül-e az, hogy rejtett számon hívogatom és követelem vissza a pénzemet? Lehet-e nekem ebből valami bajom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez önmagában még nem minősül zaklatásnak. Attól függ, hogy milyen gyakran teszi.

  Kérdés: A rendőrségre beadott elfogultsági indítványomat elutasította az a rendőrség amit benyújtottam, mert minden ügyet lezárt már, így ennek helye nincs. Ez lehetséges, hogy saját hatáskörben döntsön erről?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Ha fiamat 3 kiskorú gyermekével szívességi alapon tartózkodási helyként lakásomba bejelentem, és a későbbiekben, ha nem akarnak elköltözni, hogy tudom kijelenteni, akár a kilakoltatási moratórium időszaka alatt is?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bejelentéstől függetlenül elküldheti őket, akár lakás-kiürítési eljárást is indíthat.

  Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy a tulajdonos a haszonélvező beleegyezése nélkül eladhatja-e a házat? Második kérdésem az lenne, hogy a haszonélvező kirakhatja-e a tulajdonost az ingatlanból?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, eladhatja. Igen, amennyiben használni szeretné az ingatlant.

  Kérdés: Kinek van joga kitenni és hova a dohányozni tilos táblát? Van erre valamilyen különféle szabály, vagy bárki bárhol megtilthatja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Közterületen az illetékes önkormányzat helyezhet el ilyen táblákat. Közforgalom számára nyitva álló magánterületen pedig a tulajdonos is elhelyezheti őket.

  Kérdés: Édesanyám, édesapám, én és feleségem laktunk egy ingatlanban. Öcsém szintén ide van bejelentve. Van neki egy felesége, de nem itt laknak. Édesapám most sajnos elhunyt. Az lenne a kérdésem, ha édesanyám majd meghal és ha mindketten egyenlő részben örökölünk és mi nem tudjuk kifizetni az ingatlan árának fele összegét az öcsémnek, mert nincs annyi pénzünk, akkor az öcsémnek lesz-e lehetősége, hogy kitegyen az ingatlanból?A: El kell adnunk az ingatlant, nekünk ki kell költöznünk akaratunk ellenére és el kell osztani a pénzt. B: Ő eladja a saját részét valakinek, aki tulajdonos lesz az ingatlan felett és ennek az illetőnek rendelkezése lesz az ingatlanba.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem teheti ki Önöket az ingatlanból. A testvére bírósághoz fordulhat közös vagyon megosztása okán. A Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint a közös tulajdon megszüntetésének sorrendje a következő: természetbeni megosztás, tulajdonostárs tulajdoni hányadának megváltása, társasházzá alakítás, árverési értékesítés. Amennyiben nem tudnak megállapodni, a bíróság az egyes lehetőségeket megvizsgálva fog döntést hozni.

  Kérdés: Múlt év augusztusban vásároltam egy házat. Azonban a volt tulaj hosszútávú előfizetési szerződést kötött egy internet szolgáltatóval. A volt tulajt nem erem utol, de kijelentettem a házból (mivel a saját tulajdonomba kerülő ház volt az állandó lakcíme). A bekötött internetet nem használjuk és új szolgatátót nem tudok bekötni. A szolgáltató többszöri levélben és telefonon való megkeresés után sem tett semmilyen lepést a helyzet megoldásáért. Közölték, hogy mivel nem én vagyok a szerződő fél, nem tudnak mit tenni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, próbálja meg újra felvenni a kapcsolatot a volt tulajdonossal. Amennyiben nem történik változás, érdemes lehet felszólító levelet küldeni a részére. Kérni kell a leszerelést, ami semmiben sem befolyásolhatja azt, hogy új szerződést köthessen.

  Kérdés: Közalkalmazottként jelenleg 2023-ban 20 nap alapszabadságom és 7 nap pótszabadságom van, összesen 27 nap. A Munka Törvénykönyve szerint 2023-ban már 20 nap alapszabadság és 15 nap pótszabadság járna részemre, mivel idén betöltöm a 45 évet. A közalkalmazotti törvény szerint 3 nappal kevesebb a szabadságom. Ilyen esetben a Munka Törvénykönyve nem írja felül a Közalkalmazotti törvényt, mivel az hátrányosabb számomra?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Kisvállalkozóként ingatlant bérelek, melynek közüzemi díját a bérbeadó tovább számlázza részemre. Az összegeket magasnak tartom, kértem az eredeti közüzemi számla bemutatását. A bérbeadó erre nem hajlandó. Jogom van látni a továbbszámlázás alapjául szolgáló eredeti közüzemi számlát? Annak bemutatásáig jogom van elhalasztani az aktuális közüzemi számla megfizetését?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, láthatja.

  Kérdés: Szeretném megtudni, hogy van-e jogom abban a lakásban bent tartózkodni, amit a szüleimtől örököltünk hárman, egyenlő arányban. Csak az egyik testvérem van oda bejelentve, ott lakik, mi ketten nem. Saját kakasunk van. Az öröklött házhoz nincs kulcsunk és nem is ad az ott lakó testvérünk. Azt mondja, hogy kihívja ránk a rendőrséget, ha ott leszünk, mert ezzel zaklatjuk. Megteheti-e ezt? Osztatlan közös tulajdon. Kifizetni nem tud, eladni nem akarja. Csak tulajdonosok vagyunk. Semmi jogunk ehhez a házhoz így? Tulajdonképpen így nem kapunk semmit? 120 m3 a ház, egyedül lakja.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, van joga hozzá, akár oda is költözhet, a testvére nem tilthatja meg. Ha nem tudnak megállapodni, azt javaslom, forduljon bírósághoz közös tulajdon megszüntetése okán.

  Kérdés: A kérdés címszavakban: Édesanyám révén halála után 17 évvel póthagyatéki eljárás keretében mezőgazdasági földterületet örököltem 1/1 arányban. A hagyatéki végzés alapján a tulajdonom bejegyzésre került a földhivatal nyilvántartásába, ezt megelőzően és a bejegyzéskor sem volt semmilyen korlátozás vagy széljegy. Az érintett földterületet az elmúlt 17 évben egy agrárszövetkezet művelte, haszonbért nem fizetett. Történhet-e a földterület elbirtoklása vagy az új tulajdonos tulajdonjogának bíróságnál történő megtámadása a 17 év művelésre hivatkozva? Haszonbérleti szerződésből nincs példányom, de művelte a földet  az agrárszövetkezet, igényelhetem-e az utolsó 5 év bérleti díját?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján már nem tudják eredményesen érvényesíteni az igényt, az elbirtoklásra alapozva. Ön viszont szintén nem fogja tudni (eredményesen) érvényesíteni a használati díjat visszamenőleg, csak mostantól.

  Kérdés: Tanárként dolgozom és az igazgató kifogásolta, hogy betegszabadság/táppénz alatt nem válaszoltam az e-mailjére. Kérdésem: táppénz alatt köteles vagyok-e a munkahelyi e-mail címre érkezett leveleket elolvasni, azokra válaszolni, intézkedni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles.

  Kérdés: Egy adásvételi csoportban ketten beszélgettünk. Eladásra kínáltam egy könyvet magánszemélyként. Előre szóltam, hogy nem tudom a marketplace szerinti áron adni 1000 Ft darabja és már nem 700 Ft (az a régi ára, amit közben módosítottam is). Az illető megosztotta beszélgetésünket egy nyilvános csoportban. A kérdésem az lenne, hogy ez a levéltitok megszegésének minősül-e? Illetve tehetek-e bármit is, hogy lekerüljön a poszt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem minősül annak. Azt javaslom, próbáljon meg megegyezni a posztolóval. Személyiségi jogai sérülhettek, de az polgári jogi kategória.

  Kérdés: Felvállalták a munkát, tetőzsindelyezés, kicsalta a pénz felét. Többet nem jött. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentést tehet, vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthat.

  Kérdés: Hiányoztam 1 napot a suliból, mert fájt a fejem, csak hogy nem szóltam az osztályfőnöknek, így azt mondja, hogy mivel nem szóltunk, ezért utólag nem fogadja el a szülői igazolást. Ez szabályos?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Jogerős törvényszéki ítélet van szülői felügyelet megváltoztatásával alkalmazhat-e az apa erőszakot a gyerekkel szemben, ha nem akar menni, eddig sem tartotta a kapcsolatot a gyerekkel. Kúria előtt vagyunk felülvizsgálati kérelemmel és felfüggesztéssel kapcsolatban.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: A rabosítást mely esetekben lehet megtagadni, ha van ilyen? Bűncselekménnyel gyanúsítanak, de nincs ellenem konkrét tetten érés.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tagadhatja meg.

  Kérdés: Első alkalommal lesz bűncselekmény miatt kihallgatásom. Százezer forint alatti tételben, ruházati bolti lopás. Gyanúsított vagyok, nem értek tetten, pár hónap után lettem kiértesítve. Kamera felvételek vannak. Szeretném minél hamarabb az ügyet lezárni. Tanultam belőle, megbántam, de szeretném a segítségét kérni, hogy mit tegyek? Ismerjek be mindent, vagy tagadjam? Előbbi talán enyhítőbb lenne, de mégsem szeretném beismerni, mert a fülkébe nem láttak be, és én kamera előtt nem raktam el semmit. Arra sem emlékszem miket és mekkora összegben hoztam el. Amennyiben tagadok mindent, akkor is rám bizonyíthatják, vagy ki kell fizessem az áruháznak utólag? Ezen felül milyen bírsággal sújthatnak? Esetemben semmiféleképpen nem kerülhető el a rabosítás kihallgatáskor? Tudom, hogy nem kötelező beismerő vallomást tegyek, de akkor meddig húzódik az ügy? Rosszabbul járok, ha tagadok? A kamera felvételekre hivatkoznak, konkrét tetten érés nincs, csak alapos gyanúsítás.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válasz adásához fontos lenne tudni a további részleteket. Amennyiben az ellopott dolgok értéke nem haladja meg a 200.000 Ft-ot, két évig terjedő szabadságvesztést, közérdekű munkát vagy pénzbüntetést szabhatnak ki.

  Kérdés: Kiskorú magánszemély helyett törvényes képviselője elfogadott egy terhekkel, kötelezettségekkel teli hagyatékot. A jogerős hagyatékátadó végzés már megérkezett, a kiskorú 1/1 örököl. Ha a 18.-ik életévét betölti, van lehetősége lemondani erről a hagyatékról?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Utólag nem mondhat le róla, de a leírtak nem történhettek így meg, ugyanis ilyen esetben kötelező az eseti gondok a kiskorúnak a gyámhivataltól, amiről a közjegyzőnek gondoskodnia kell(ett).

  Kérdés: Főnököm utálja a női dolgozókat, egész nap engem néz az irodájából, hogy dolgozom-e. Én dolgozom, ő nem. Gyári munka. Én kábeles vagyok, ő meg csak kis főnök csarnokvezető. Tanácsot szeretnék kérni eben az ügyben, ahol a kis főnök lelki terrorban tartja a dolgozókat. Állatkertnek nevez minket. A Diktátor c. film zenéjét akarja bevonulásakor eljátszani nekünk. Gyűlöli a nőket. Ha valakinek unokája születik azzal viccelődik, hogy idézem: Ha fiú maradhat, ha lány lesz akkor kuka. Egész nap az irodájában ül sötétben, hogy minket jobban lásson. Azt hiszi mi így nem látjuk, hogy egész nap mást sem csinál, csak minket bámul. Minden apróságba beleköt. Az asztalom előtt nem lehet semmi, hogy belásson az asztal alá. Molesztálásnak érzem. Örömet okoz neki. hogy lekezelően beszél az emberekkel. Nincs HR-es a cégnél. Egyoldalúan adja elő a rágalmait. Hazudik a feletteseinek. Csalóknak állít be minket. Festékszóró gépet állított be az emberek közé azzal a fennhanggal idézem: így legalább mindenki egyformán kapja az idegmérget. És nevet.

  Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

  Kérdés: Külföldre mennék dolgozni, mert válófélben vagyunk és ott jól jövedelmező állást kaptam. Ha kimegyek lakni és áruljuk a házat, a férjem is kint dolgozik, de ő a közös házban marad bejelentve, akkor elvesztem a tulajdonjogomat? Mi az a visszatérés szándéka nélküli ingatlan elhagyás?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Önmagában emiatt nem veszíti el a tulajdonjogát.

  Kérdés: Egy közeli ismerősöm nem adja vissza a rá bízott kiskutyámat, szeretném tudni, milyen jogi lépéseket tehetek? A chip a kutyusomban az én nevem alatt lett regisztrálva, sajnos nem tudtam magammal hozni, mikor kiköltöztem Amerikába évekkel ezelőtt, most azonban szeretném kihozatni ide magamhoz, ám a barát, akire bíztam, nem hajlandó együtt működni és aggódom. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentést tehet, sikkasztás miatt, illetve polgári peres

  Kérdés: Azt szeretném tudni, hogy nem bejegyzett élettársi kapcsolat /2007-ben/ megszűnt. Mettől meddig indítható vagyonközösség megosztási per? 2022-ben egy örökös indított ilyen pert. Van-e ennek jogalapja, ha az örökhagyó ezt soha nem tette.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válasz adásához fontos lenne tudni a további részleteket. Igen, perelhet, csak a jogcímet kell tisztázni, mert itt az „problémás” lesz. A tulajdoni igények nem évülnek el soha (így az öröklési és a dologi jogi igény sem.)

  Kérdés: 75 éves nyugdíjas vagyok. Sógornőmnek – aki elhunyt tavaly nyáron – hagyatéki tárgyalása lesz, nincs sem gyermeke, sem testvére, sem szülei. 1. unokatestvérei élnek, de rájuk soha nem számíthatott. 3 millió forintja van bankban valamilyen értékpapírban, és a bankszámláján némi pénz. Életbiztosítást hagyott rám, én voltam a kedvezményezett, amit fel is vettem. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen költségek terhelnek a hagyatéki után?  Valóban 18%-ot kell fizetni öröklési illetékként a készpénz után, a banki papírok értéke után? Az életbiztosítást be kell-e jelenteni közjegyzőnek, érdemes-e? Esetleg ha bejelentem, azután is fizetni kellene 18 %-ot? Azt is hallottam, hogy mentesül az öröklési illeték alól az életbiztosításba foglalt kedvezményezett.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen. Az életbiztosítást nem kell bejelentenie, hiszen nem képezi a hagyaték részét, mivel a leírás alapján halál esetére szóló rendelkezés volt benne.

  Kérdés: Ha valaki ellen körözést, elfogató parancsot adtak ki, az kaphat erkölcsi bizonyítványt? Vagy megfordítva a kérdést: ha valaki friss (1 napos) erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik, az ellen biztos, hogy nincs kiadva körözés?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, kaphat. Az erkölcsi megléte nem azt jelenti, hogy nem körözhetik.

  Kérdés: Végrendelet – nem vér szerinti – alapján örökös vagyok, az elhunyt életbiztosítást is hagyott rám, mely az egyik banknál volt egy biztosító által. Az elhunyt halála után felvettem a nevemre szóló életbiztosítást. Emellett az elhunytnak volt a nevén a banknál értékpapírokban némi megtakarítása ,és egy bankszámláján némi pénz, melyről tudattam a közjegyzőt. Azt szeretném kérdezni, hogy a hagyatéki eljárás során nekem be kell jelentenem az életbiztosítást?  Nem  tudom a közjegyzőnek egyáltalán tudomása van-e erről, tudtára adják-e? A bank és/vagy a biztosító tudatja-e ezt a közjegyzővel, utánanéznek egyáltalán? Hagyatéki eljáráshoz tartozik-e az életbiztosítás? Ha rákérdez a közjegyző bevalljam? Mert ő lehet már tudja.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, be kell jelentenie. Ha volt halál esetére szóló rendelkezés, csak akkor nem része a hagyatéknak.

  Kérdés: 2 hete dolgozok egy helyen, már kaptam fizetést és be is vagyok jelentve, viszont munkaszerződést még nem adtak, pedig már 2-szer kérdeztem. Kérdésem az lenne, hogy ha azonnali hatállyal felmondok, semmiségre hivatkozva, azt hogyan kell megtennem és milyen esetben jár végkielégítés? Ezeket itt az interneten írták, több oldalon, hogy ilyenkor semmiségre kell hivatkozni és végkielégítés is jár jogilag.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben nem jár végkielégítés. Felmondhat a munkáltatónál írásban.

  Kérdés: Mit kell tenni, ha az önkormányzat felé szeretnénk jelezni valami problémát? Nem segít a roma lakosoknak.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az önkormányzatnál panaszt nyújthat be.

  Kérdés: 18 éves leszek idén április 21-én, édesanyámmal élek, vér szerinti édesapám-  aki nem velünk él, de nevére vett – házasságon kívüli gyermeke vagyok. Édesapám az utóbbi 3 évben fizeti a gyerektartást, egészen pontosan utalja, előtte 15 évig egy forintot sem fizetett. 4 éves esti gimnázium első évét járom, még 3 évig járok iskolába. Apám esetleges elhalálozása esetén köteles részemet, hogyan érvényesíthetem? Ha nem tagadott ki végrendelkezésben akkor az nekem jár? Mit tehetek? Továbbá szeretném megkérdezni, hogy feljelenthetem-e az apámat én, mint kiskorú vagy esetleg a 18. év betöltése után, hogy a sok éve elmaradt gyerektartást vagy legalább egy részét kifizettessem vele? Van-e erre reális sansz, érdemes-e bírósághoz fordulni? Milyen összeget ítélnek, ítélhetnek meg egy győztes per esetén? Jól tudom-e, hogy a gyermektartásdíj 50%, amíg iskolába járok (még, ha esti is) köteles lenne fizetni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Önnek nem csak a kötelesrész, hanem a teljes önre eső hagyaték jár. Feljelentheti, de nem érdemes, ugyanis csak 6 hónapig lehet visszamenni időben, a nemfizetés esetén. Nappali tagozaton jár a tartásdíj.

  Kérdés: 21 éve kölcsönszerződést kötöttem egy másik magánszeméllyel 3.500.000.Ft-ról. Fedezet egy lakóingatlan volt, jelzálogjog került rá.
  A kölcsönszerződés lejártakor /20 éve/ jeleztem a kölcsönadónak, hogy nem tudok fizetni, adja el az ingatlant, aláírom a szükséges iratokat. Kiköltöztem.
  Azóta sem történt semmi, se felszólítás sem megkeresés. Tegnap összefutottam véletlenül az illetővel és szóban kérte az adósságot kamatostul.
  Úgy tudom ez az adósság elévült. Mi a teendőm?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján tartozás elévült, viszont a jelzálogjog elévülését perben tudja érvényesíteni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy megszűnt a fizetési kötelezettség, viszont bírósági / hivatalos úton nem lehet behajtani az összeget. Amennyiben egy bírósági tárgyalásra kerül a sor, az elévülésre kell hivatkozni.

  Kérdés: Határozatlan idejű lakásbérleti szerződés felmondása és az ingatlan kiürítése lehetséges-e a kilakoltatási moratórium ideje alatt, amennyiben a bérlő egy fogyatékos, 7 éves gyermekkel él az ingatlanban?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A moratórium ideje alatt nem lehetséges a kilakoltatás, de utána igen. A kiskorú gyermek lakhatásának megoldottnak kell lennie, utcára őt nem tehetik.

  Kérdés: 18 év együttélés után megromlott a kapcsolatunk. Fele tulajdonban lesz enyém a lakás, ha letelik a hitel. 4 éves gyermekünk kizárólagos felügyeleti jogát már megkaptam. Még együtt élünk, mert nem akar megegyezni sem a lakáson sem az ingóságokon. Krónikus betegsége miatt sokat van betegállományban. Ha albérletbe megyek a gyerekkel, van jogi lehetőség erre azonnali vagy visszamenőleges támogatást igényelni tőle? Ha miután mi albérletbe mentünk ő is rögtön kiköltözik, követelhetek tőle támogatást az albérletre? Mit vihetek el a közös ingóságokból határozat nélkül?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! „Albérletre” támogatás nem jár és visszamenőleges támogatás sem. Bármit elvihet, ami közös.

  Kérdés: Hangfelvételt készített a beleegyezésem nélkül, mit tehetek ellene?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Polgári pert kezdeményezhet.

  Kérdés: Gyermekelhelyezés ügyben fogunk kérni ideiglenes intézkedést a bíróságtól. Kb. hány nap alatt kapjuk meg ezt a hivatalos papírt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ezt nem lehet előre megmondani.

  Kérdés: Szakítottam a volt párommal, akivel van egy közös gyermekünk. Az anyuka nem tudta ellátni önállóan se szülői, se háztartásbeli teendőit, sokszor ingerült volt a gyermekkel és én reménykedve a változásban nem szóltam senkinek erről. Mikor szakítottam vele, két napra rá elintézte, hogy anyaotthonba költözhessenek, most nem engedi haza hozzám a gyermekemet, csak az ott előírt időben láthatom, de ha már olyat mondok neki, ami nem tetszik azzal fenyegetőzik, hogy elzavar. Látom a gyermekemet, hogy nincs megfelelően odafigyelve rá, nagyok a körmei, meg van betegedve nincs rendesen tisztán tartva, az anya otthon mégis azt mondja, hogy minden rendben, bántalmazás nem történt. Az anyuka gyógyszereket szed mentális problémáira. Mivel a gyermekemnek van rendes otthona, ahova be van jelentve, minden körülmény adott, ami egy gyermeknek szükséges, azon gondolkozom, hogy elhozom. Lenne ennek bármi jogi következménye? A bíróságra mindeközben a keresetet már beadtam.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha nincsen gyámhatósági vagy bírósági végzés még, akkor bármikor elhozhatja a gyermeket.

  Kérdés: Szeretném tudni, hogy mikor terelheti jogi útra a közös költség tartozást a közös képviselet? Mekkora összegnél? Jogosult-e a közös képviselet kikérni a számvizsgáló bizottság véleményét ez ügyben, illetve a részletfizetés jóváhagyására is. Jogosult-e a társasház lakástulajdonos a többi lakó tartozásának megismerésére, a számvizsgáló bizottság tagjainak a nevére, elérhetőségére, ahhoz, hogy velük kommunikálhasson. Jogosult-e a közös képviselet arra, hogy ő döntse el, hova számítja be a törlesztett összeget (nevezetesen a befizetett hónapra vonatkozóan, így a régebbi, még fennálló tartozás részletre ők további kamatokat számolhatnak fel), ez nem rosszhiszemű-e? Melyik hatósághoz lehet fordulni a rosszhiszemű közös képviselettel szemben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A törvény nem határoz meg pontos összeget. Elsődlegesen az SZMSZ tartalma az irányadó ebben az esetben. Kikérheti. Jogosult más tulajdonosok tartozásainak a megismerésére. Ha nincsen rá rendelkezése a befizetőnek, akkor a KK dönti el, hogy mire írja jóvá, egyebekben a Ptk. szabályai szerint kell eljárni. Bírósághoz vagy jegyzőhöz fordulhat, ami a konkrét problémától függ.

  Kérdés: Büntető perben pert nyertem egy csaló ellen, nyugdíjából vonnak. Végrehajtást kérő vagyok, a végrehajtóval – finoman fogalmazva – nem vagyok megelégedve. Kérhetem a végrehajtó cseréjét, mi lenne ennek a módja? Bár félek, hogy csöbörből vödörbe esnék. Nem lehetne véglegesen megszabadulni a végrehajtó/k/tól ,és a bírósági letiltó végzéssel vonni az illető – csaló – nyugdíjából az összegeket?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tudja így „lecserélni” a végrehajtót. A nyugdíjból lehet vonni, ha úgy töltötte ki a végrehajtási lapot.

  Kérdés: Mindkét szülőnek elhalálozott, a kérdésem az lenne, az örökölt ingatlanban ki élhet? És egyik testvér megtilthatja-e a másiknak az örökrész használati jogát? 4-en vagyunk testvérek, 3-an vagyunk bejelentve. Testvérem akadályozza a beköltözésemet, ő ott él. 3-an vagyunk oda bejelentve állandó lakcímmel. Milyen jogaim vannak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindegyik örökösnek joga van használni az ingatlant. Nem tilthatja meg. Amennyiben nem tud megegyezni testvérével, azt javaslom, forduljon bírósághoz közös tulajdon megszüntetése okán.

  Kérdés: A férjem szeretné a házasságunk előtt kötött fundamenta megtakarítását és az állami támogatást felhasználni felújításra. Saját tulajdonú ingatlana nincs, csak az én 1/2 tulajdoni hányadom egy családi házban (kb. 25 éve a tulajdonom). Jelenleg együtt élünk benne. Szeretné, ha ajándékozással a nevére kerülne, hogy fel tudjuk használni a pénzt. Szerinte később a tulajdonom visszakerülhetne a nevemre. A házban velünk lakik a testvérem, aki a másik tulajdonos, illetve a haszonélvező édesanyám. Ön szerint milyen módon megoldható, hogy biztonsággal visszakapjam a tulajdonom? Házassági szerződést nem írtunk. Válás esetén milyen problémák adódhatnak ebből a helyzetből. Hogyan tudom megóvni a tulajdonom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírt jogügyletet nem javaslom, ugyanis Önnek nincsen benne garancia. Egy kisebb rész legyen a részére ajándékozva csak, ami válás esetén szerződésben is lefektetve visszajár.

  Kérdés: Mennyi ideig lehet szervizben az autóm, ha nem kaptam arról írásban papírt, hogy mikorra csinálják meg. 3 hónapja van szervizben, de csak hitegetnek, hogy talán jövő héten készen lesz, de melyik jövőhéten?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez az Önök megállapodásától függ, nem rögzít jogszabály erre vonatkozó határidőt.

  Kérdés: Kiadnék egy szobát. Hol kell adóznom, ha részben külföldön is élek, mint nyugdíjas? Örököltem egy kis házat és ki szeretnék adni egy szobát. Részben, tavasztól őszig Magyarországon tartózkodom, a téli hónapokban Németországban.  A téli hónapokra kellene valaki, aki a házban lenne.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Magyarországon kell adóznia jelen esetben.

  Kérdés: Az albérlet tulajdonosa emelheti a bérleti díjat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Önkényesen nem, de ez elsősorban a megkötött szerződésük tartalmának a függvénye.

  Kérdés: Meghalt a barátnőm 35 évesen, miközben töltötte az 1 éves szabadságvesztését, egy 13 éves kislány és én, az élettársa vártuk haza, mire kaptunk egy telefont, hogy meghalt váratlanul és sehova nem mehetünk, sehol nem szolgálnak információval és ezt felháborítónak és igazságtalannak tartom. Ahogy bánnak velünk és amilyen ellátást kapott a büntetés végrehajtási intézetben, az nem emberhez méltó. Levélben tudtunk kommunikálni, de mindent leírt. Szeretnénk kideríteni, hogy mi történt, mert 3 hete semmit nem tudunk. A rendőrség is nyomozást indított. Kérem adjon nekem információt, hova tudok fordulni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, látogasson el a jogomvan.hu oldalra, ahol minden elérhetőséget megtalál, ugyanis a válasz annyira összetett, ami túlmutat a fórum keretein, illetve a leírtakhoz képest jóval több információra lenne szükség.

  Kérdés: Ma valaki lefotózta a házamat. Joga van hozzá, hogy lefotózza? Én úgy hiszem, hogy közterület fotózása engedélyezett, de magántulajdonban lévő házat is le szabad fotózni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, igen.

  Kérdés: Hűtőházban dolgozom -18 fokban. A kérdés az lenne, hogy jogom van azonnali felmondáshoz abban az esetben, ha a kiadott munka elvégzéséhez szinte folyamatosan, 8 órán keresztül a hűtőben kellene tartózkodnom. Illetve megtagadhatom-e a munkát egészségügyi állapotra való káros hatások elkerülése miatt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a munkáltató nem biztosítja a megfelelő körülményeket, felmondhat.

  Kérdés: Volt feleségem feljelentett zaklatásért és bántalmazásért, amit állítólag az elmúlt években követtem el (bántalmazás). Áprilisban fog lejárni a felfüggesztett büntetés, amit csalásért kaptam annak idején. Egy kérdésem lenne, hogy ebben az esetben azt a büntetést le kell-e ülnöm? Vagy mivel más típusú bűncselekmény, akkor azzal nem foglalkoznak? Illetve van-e módja a páromnak a feljelentés visszavonására, és ha van akkor meddig.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válasz adásához ismernem kellene a korábbi ítéletét és a mostani eljárások minősítését. Ugyanis feljelentést visszavonni nem lehet, de ha magánvádas az eljárás, akkor a vádat tudja ejteni. Ez utóbbi függ pl. a sérülés fokától is stb.

  Kérdés: Közös háztartásban laktam a feleségemmel. De vissza költöztem a bejelentett lakcímemre. Feleségem ki akarja dobálni a ruháimat a közös lakásból, amiben negyven évig laktunk. Megteheti-e következmények nélkül?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Határozatlan köztisztviselői jogviszonyom a jegyző által is aláírt közös meggyezéssel 2023.03.31-i határidővel megszűnik. A probléma, hogy a jegyző csak akkor egyezett bele a felmondási idő csökkentésébe, ha az időarányosan járó szabadságomról lemondok, vagyis sem ténylegesen kivenni, sem pénzben megváltani nem fogom. Ezt beleírta a közös megegyezésbe is. Jogszerűen járt-e el, mert utólagos információm alapján az időarányosan járó szabadnapot mindenféleképpen meg kell kapnom, attól függetlenül, hogy közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszony? Sürgős lenne a válasz.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jogszerű volt a leírtak alapján, mivel Ön aláírta és beleegyezett.

  Kérdés: Fiam után gyerektartást fizetek, de nem tudom, valóban jár-e nappali tagozatos iskolába. Ő azt mondja igen, más azt, hogy már dolgozik. 18 elmúlt. Az anyjával nem vagyok beszélőviszonyban, így csak az iskola adhat felvilágosítást. Mivel régóta külön élünk, a fiunkat az anyja nevelte, nekem, az apának van-e joga az iskolában érdeklődni, köteles-e az iskola felvilágosítást adni nekem? Ha az anyja nem jelentette, hogy már nem jár gyt., az azóta felvett jogtalan gyerektartást visszakövetelhetem-e tőle?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, érdeklődhet. Igen visszakövetelheti, 6 hónapig visszamenőleg.

  Kérdés: Érdeklődni szeretnék, ha édesanyám szeretné a lakását rám íratni, de a nevemen több tartozás is van, milyen lehetőségei vannak erre?
  És ezek milyen költséggel járnak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ajándékozási szerződés keretében megteheti illetékmentesen, azonban nem javasolt, mert a végrehajtó „vinni fogja” akkor a lakást is.

  Kérdés: Nem vagyok alkalmas szülőnek, nincs szülői jogom, de most babát várok, terhes vagyok.

  Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

  Kérdés: Hol van a háborúban a gyámügy, van kórház, szegény gyerekek meghalnak. Kérdezem én, azokat miért nem védik.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, írja le érthetően a kérdését.

  Kérdés: Svájcban vásárláskor két egymás mellett álló cikkből az egyiket megvásároltam (övtáska), és mivel szettnek tűnt, a mellette lévő szettről a logós kulcstartót betettem a táskába (Tommy Hilfiger). Biztonsági szolgálat a fizetés után megállított, kérdőre vont, és kifizettetett velem 150 CHF eljárási díjat. Majd aláíratott velem egy jegyzőkönyvet (francia nyelven, de sajnos csak angolul tudok). Kérdéseim: Jogos a 150 CHF? Van-e ennek bármilyen következménye? Bekerül-e ez a jegyzőkönyv bármilyen nyilvántartásba, ami később hátrányosan érinthet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Minden kérdésére a válasz: igen.

  Kérdés: 2012-es telefontartozás, amit letiltottak. Tehetek valamit ellene?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, és érdemes is, mert szinte bizonyos, hogy elévült. Keressen bennünket, segítünk mindenben, még a perben is.

  Kérdés: Ha lebontom a saját házamat és a törmelékkel feltöltöm a saját udvaromat, az veszélyes hulladéknak számít? A ház az egy régi kőház volt, vagyis vályog tégla keveréke.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem, ha nincsen benne valóban veszélyes hulladék.

  Kérdés: Eldönthetem-e gyerekként, hogy hova tegyem a kabátot?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, de ha a szülei más helyet jelölnek ki, akkor oda kell, hogy tegye.

  Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy büntetendő-e a házasság alatti vagyonkimentés a másik fél tudta nélkül? 2023.02.06-án vásároltunk egy Audi gépkocsit, természetesen mindent a feleségem intézett, mivel én a munkám miatt távol voltam, az állítólagos eredeti adásvételi szerződést fotón megkaptam a feleségemtől. Pár nap múlva haza értem, addigra az autó átírása megtörtént, én az autó értékét átadtam a feleségem által megbízott személynek, aki intézte az adásvételt, majd tudomásomra jutott, hogy valami nem stimmel, utána jártam a dolgoknak, és a kormányablak gépjármű osztályon megkérdeztem, az autó történetét. Kiderült, hogy a gépjármű az anyósom nevére lett átíratva, és a feleségem lett az üzembentartó. Erről nem volt tudomásom, és a fotón kapott adásvételi szerződésen a feleségem neve szerepel, mint vevő. Mikor megkérdeztem a feleségem, ez most hogy is van, a válasza az volt, hogy ő elajándékozta az édesanyjának. Csakhogy erről nem volt tudomásom, lehet-e ezt jogilag megtámadnom?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Megtámadhatja bíróság előtt.

  Kérdés: Ha a válás után a két felnőtt gyerek már megkapta  a családi ház felét, ill. a másik gyermek annak értékét pénzben az apa részéről. A második házasság után ugyanúgy örökölhet elhalálozás esetén? A második feleséggel közösen vásárolt lakás csak /végrendelet hiányában/ a tulajdoni lapon  haszonélvezet formájában 1/2 részben érinti a feleséget. Kidobhatják a lakásból? Minden használati tárgyat közösen vásároltak. Milyen ingóságot követelhetnek, már másodszor is az apjuktól, különösen miután a fia is meghalt, az ő halála után az unoka számára?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, örökölhetnek. Nem küldhetik el, holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg az ingatlanon.

  Kérdés: A közalkalmazottak 40 éves jubileumi jutalmának kifizetésével kapcsolatban szeretnék jogi tanácsot kérni. 1982.08.02-1991.08.15-ig más munkahelyen dolgoztam, 1991.08.16-tól áthelyezéssel önkormányzati közalkalmazott lettem, az vagyok a mai napig. 1982.08.02-1992.06.30. közötti időszakot munkáltatóm elismerte közalkalmazotti jogviszonynak. Ezek alapján a 25, illetve 30 éves jubileumi jutalmat időben kifizették, de a 40 éves jubileumi jutalom kifizetését (esedékessége: 2022.08.02.) munkáltatóm megtagadta, jogosulatlanságra hivatkozva. Kérem jogi tanácsát, hogy a 1992.07.01.Kjt. XXXIII. törvény szerint jogosult vagyok-e a kifizetésre?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján jogosult.

  Kérdés: Munkahelyi baleset miatt táppénzen voltam másfél évig 2021. június 30-tól 2023 január 11-ig, most a szabadságaimat fizeti a főnököm, de én elköltöztem Tolna megyéből Somogy megyébe, onnan már nem tudok bejárni dolgozni sem, hisz 100 km-re van a munkahelyem. Elmehetek közben táppénzre most? Vagy a főnököm ajánlhat-e a közelben állást? Esetleg ha felmondásra kerülne a sor mi lenne nekem a jobb, ha a munkáltató mondd fel vagy én vagy a közös megegyezés. A kártérítési per folyamatban van.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján jelenleg nem tud táppénzre menni.  Igen, ajánlhat. Pontos válasz adásához fontos lenne tudni a további körülményeket is.

  Kérdés: Első két próbanap, jó volt minden, majd kaptam egy munkaszerződést, amelyben nincs próbaidő. Ilyenkor ugyanúgy felmondhatok?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Rendes felmondással igen, csak ott van felmondási idő. Azonnali hatályúval akkor, ha annak a feltételei fennállnak.

  Kérdés: Egy gyermektartási ügyben a perelő személy behívott engem tanúnak (semmi kedvem sincsen menni) és a tárgyalás olyan napra esik, amikor amúgy dolgozom a főállásomban. Van jogom arra, hogy ne menjek el a bíróságra, ha be vagyok idézve?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Köteles részt venni a tárgyaláson, mint tanú, ha a bíróság beidézte.

  Kérdés: Be vagyok jelentve állandó lakcímre, de nincs papír, nem irtunk. Kirakhatnak így?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, de csak hivatalos eljárásban.

  Kérdés: Egyik ismerősömhöz bekopogtak és azt állították, hogy villanyszerelést vállalnak 185.000 Ft-ért, amire egy vállalkozói szerződést is aláírattak, illetve 85.000 Ft-ot elkértek. A munkát elvileg másnap elkezdik. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit lehet tenni, hogy visszakapja a pénzét, ha mégsem akarja a munkát elvégeztetni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen a szerződés tartalma az irányadó. Amennyiben ismerőse átverés áldozata lett, feljelentést tehet az illetékes rendőrkapitányságon, illetve FMH eljárást kezdeményezhet.

  Kérdés: 12 évig éltem együtt a férjemmel. Van egy 11 éves fiunk. Még nem váltunk el. Az ő lakásában laktunk, fizette a hitel, közben vett egy autót, szintén hitelből. Közösen gazdálkodtunk. Az én részem az élelem és a ruházkodás volt. Eljöttem tőle, mert megcsalt, vert. Albérletben lakom a fiammal. Semmit nem hozhattam el. Kérdésem az lenne, hogy járna-e számomra valami összeg? Ami az övé, az nem kell, viszont ami esetleg nekem járna, azt szeretném.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, jár. Azt javaslom, próbáljanak meg megegyezni, amennyiben nem sikerül, érdemes lehet bírósághoz fordulni vagyonmegosztás okán (is).

  Kérdés: Kereskedelemben dolgozok, kötelező a névtábla viselése, amivel nincs is semmi baj. De a munkahelyemen jelenleg arra kènyszerítik a dolgozókat, hogy olyan táblát viseljünk, amin a vezetéknév is szerepel. Én úgy tudom ilyet nem lehet, hisz ez sérti a személyiség jogokat. A kérdésesem, hogy ez tényleg így van? Mit tehetnék, hogy a munkáltatom ne erőszakolja rám ezt a döntést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Önmagában ez még nem (feltétlenül) sért személyiségi jogokat. Azt javaslom, próbáljon meg megállapodni a munkáltatóval. A konkrét válaszhoz ismerni kellene a munkaszerződésének a tartalmát, a munkakörét, illetve az Ön által korábban aláírt munkahelyi nyilatkozatokat is.

  Kérdés: Önkormányzati lakás elidegenítése esetén van-e a vételi jogom abban az estben, ha a lakás bérlője – határozatlan időre – vagyok 2017. március 1. óta? A bérleti szerződés nem hivatkozik a lakástörvényre, csak a Ptk. bérletre vonatkozó szabályaira. A lakás elidegenítésére nem tartalmaz semmilyen szempontokat a szerződés. Amennyiben fennáll a vételi jogom és megtettem a vételi jog gyakorlásáról szóló szándéknyilatkozatomat, abban az esetben visszaléphet-e az Önkormányzat a lakás értékesítésétől? Amennyiben fennáll a vételi jogom kérhetem-e a lakástörvényben meghatározott kedvezmények szerint a fizetési feltételeket, vagy ezt teljes mértékben az Önkormányzat határozza meg?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Minden válasz attól függ, hogy mi a szerződésének a pontos tartalma és melyik önkormányzatról van szó.

  Kérdés: Kinek a feladata a utcai kapu és az utcai kerítés csináltatása közös udvarban?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem kötelező csináltatni.

  Kérdés: 62.000 Ft rokkantsági ellátás soron kívüli emelésére van-e lehetőség? Sajnos a betegség miatt nem foglalkoztatható.  A második kérdés, ha kb. 10 év múlva eléri az öregségi korhatárt, miből fog állni a nyugdíj? A saját kb. 11 évi munkaviszonyában elért keresete lesz az alap, vagy az éppen aktuális rokkantsági ellátás folytatódik tovább? Az egyetem elvégzése után vezető állásban volt, majd beteg lett, sok kisebb-nagyobb megszakítással kb. 11 év igazolt munkaviszonya van. Így a minimum ellátást kapja, amiből élni nem lehet, csak vegetálni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs. A munkaviszonyt is figyelembe fogják venni, illetve a rokkantsági ellátást is.

  Kérdés: A kollégám a munkahelyemen az én adataimat használta arra, hogy magának ezzel hasznot szerezzen. Tudta a felhasználónevem és jelszavam. Ezáltal nekem a rendszer hiányt mutatott ki és most tőlem akarják kérni ennek a megtérítését. Minden nap e-mailben küldtük el a napi zárást, így azzal tudom igazolni, hogy azokon a napokon nem dolgoztam, amikor ezek megtörténtek.

  Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

  Kérdés: Állami cégnél dolgozom, és olyan problémám van, hogy a munkáltató nem hajlandó kiadni a felmondási időben az időarányosan járó szabadságot. Joga van hozzá? Illetve egy olyan feltételhez köti, hogy a meglevő felmondásomat (2023.03.01-től) írjam át (2023.04.01-től). Ezt én nem szeretném megtenni, nem véletlenül mondtam fel. Nekem a márciusi ünnepi hétvégére lefoglalt repülős nyaralásom van, amit nem hagynék veszni.
  Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mit tudok tenni? Mi történik/történhet akkor, ha ezeket a feltételeket nem fogadom el, és nem megyek be a munkahelyemre? Sajnos dokumentum semmilyen formában nincs erről.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles kiadni a munkáltató a szabadságot így. Ha ezt nem teszi, akkor viszont majd időarányosan kiszámolva pénzben kell a szabadságnapokat megváltania.

  Kérdés: Pedagógusként dolgozom egy katolikus iskolában, 2023. március 7-én átnyújtottam az igazgatónak a csökkentett munkaidőre vonatkozó kérelmemet (az Nkt. 65. § (7) bekezdésére hivatkozva, megfelelek a feltételeknek.  Másnap szóban közölte, hogy nem válaszol a kérelmemre, mert úgyis változnak a törvények nyáron. Kérdésem: nincs-e olyan kötelezettsége az igazgatónak, hogy valamilyen határidőn belül válaszolnia kell írásban egy írásban beadott kérelemre? Ha van ilyen szabályozás, akkor milyen módon kell beadnom a kérelmemet, hogy biztosan nyoma maradjon?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Postai úton küldje meg, ajánlottan, tértivevénnyel. Arra kénytelen lesz reagálni.

  Kérdés: Végrehajtási üggyel kapcsolatban keresném, ahol a végrehajtó konkrétan a 8% eltételén kívül semmit nem csinál. Büntetőeljárásban nyertem pert egy csaló ellen másodfokon még 2020-ban. Polgárjogi igényemet előterjesztettem és a nyugdíjából vonnak az illetőnek. Problémám az, hogy a 13. havi nyugdíjból nem kaptam meg a 33%.-ot, sem idén, sem tavaly. Pedig az 1994. LIII. törvény 70§ szerint járt volna az összeg, és a tavaly novemberi nyugdijprémiumból sem kaptam kézhez semmit, pedig a törvény szerint abból is kellett volna vonni . A vh. törvény 79§.a kitér a “munkáltató” – jelen esetben Nyufig – felelősségére is, mint kezes. Kérdésem az lenne, hogy mit tehetek ilyen esetben, felszólíthatom hivatalos levélben a Nyufigot, hogy egy összegben rendezzék irányomba a tartozást? Vagy mi ennek a módja, menet, hogy a lehető leghamarabb az engem megillető összeghez jussak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, érdeklődjön az illetékes végrehajtónál. Amennyiben nem történik érdemi változás, szerezze be az összes iratot, amivel érdemes lehet ügyvédhez fordulni. Felszólíthatja, de vélhetően nem lesz sikeres a kérelme.

  Kérdés: Adósság témában kérdeznék. Elévülés alatt lévő adósság elévülési idejét megszakítja az ügyfélkapuba való belépés és KHR lista lekérése?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez önmagában nem szakítja meg az elévülést.

  Kérdés: Hol tudok másolatot kérni gyermekelhelyezési végzésről, ha elvesztettem a példányomat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az illetékes bíróságtól kérheti a másolat kiadását.

  Kérdés: A következő problémával állunk szemben: 2016. áprilisban házat vásároltunk, és 2.600.000 forint CSOK-ot vettünk igénybe egy meglévő és egy későbbiekben születendő gyermek után. 2020. áprilisig kellett megszületnie a második gyermekünknek, de már 2016. júniusban megszületett. Ezt  jelentettük a bankfióknak. Most szeretnénk az elidegenítési tilalmat töröltetni, de a banktól kapott igazolást nem találjuk, és a bank is elszórta a papírokat valamerre, így nem kapunk másolatot sem. Az eredeti támogatási szerződésben ez van leírva: „Az Ügyfél hozzájárul ahhoz, hogy a vállalt gyermek teljesítését és a magzat/ikermagzat megszületését a Kincstár – a családtámogatási adatbázist magában foglaló egységes szociális nyilvántartásban már rendelkezésre álló és a Bank által szolgáltatott adatokat- megállapítsa.” Ennek ellenére a Kormányhivatalnál banki igazolás hiányában megtagadják a tilalom törlését. Tudnak tanácsot adni az ügyben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A banknál meg kell lennie a papíroknak. Azt javaslom, újra próbálják meg felvenni a kapcsolatot velük, és jelezzék feléjük a problémát. Ha ez nem sikerül, akkor csak bíróság törölheti, de az jóval bonyolultabb folyamat.

  Kérdés: Haza mehetek saját felelősségre? Ha aláírtam egy ilyen papírt ?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Férjemmel 8 éve váltunk el. Akkor nem volt vagyon megosztás és a bíróság kizárólagos használati jogot állapított meg részemre. Abban az évben váltunk el, mikor a házat vettük 5 millió Ft-ért, amiben neki volt 1 millió Ft önrésze, a többi közös hitelre. Miután elment a házból én fizettem ki a közös néven való banki hitelt, ő nem járult hozzá havonta semmilyen költséggel. Mivel akkor a vételár 20 százaléka volt az ő önrésze és a többi 80%-ot én fizettem ki, én úgy gondolom, ezt most is így kellene megosztani. Ő a felét kéri. Ön szerint mi a helyes?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen az Önök megállapodása az irányadó, annak hiányában a bíróság dönt a szerzés arányának megfelelően, csak azt majd Önnek kell bizonyítania.

  Kérdés: Kisebb boltban dolgozom 7 kollégával felváltva. Sorsjegyet is árulunk. Havi szinten összesítik, számolják el, külön kasszából megy. Januárban nagy hiány lett, amit szétosztottak az alkalmazottak között. Azt hallgattuk, hogy egyrészt senkiről sem feltételeznék, másrészt meg a nevén kívül senkiről se tudnak semmit. Amikor kifizettem a rám eső részt, érdeklődtem, hogy a február rendben van-e. A válasz: úgy néz ki igen, csak ennyi kellett, hogy mindenkinek be kelljen dobni a közösbe. Tehát csak minket gyanúsítanak. Agyonkamerázott bolt, kértük nézze vissza, arra nincs ideje. Bizonyíték nélkül gyanúsítgathatnak és ha a tolvaj mégis köztünk van, fizessünk helyette? Mellesleg az Szrt. egyik saját boltjában is dolgozom, ott mindig minden stimmel.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Bizonyíték nélkül nem. Azt javaslom, próbáljanak meg beszélni a munkáltatóval.

  Kérdés: Örököltem egy lakást az apám után, akivel soha nem tartottuk a kapcsolatot. Megvolt a hagyatéki tárgyalás, ott nem tájékoztattak a közös költség tartozásáról. Most a lakásszövetkezet követeli tőlem a közös költséget arra az időszakra is, ami a halála után a tulajdonomba kerüléséig keletkezett. Be kell fizetnem ezt a tartozást? A hagyatékiba nem volt benne.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Egy egyszerű kérdésem lenne. Másfél éve dolgozok dohányboltban, de mióta itt dolgozok azóta se egy egyszerűsített szerződést, se egy bérpapírt, se egy normális szerződést nem kaptam, se alá nem írtam. Akkor hogy lehetek bejelentve hivatalosan, ha semmit alá nem írtam. Most pedig a főnökasszonyom kéri tőlem a bizonyítványomat, azt pedig már megmutattam neki. Ezekben az esetekben mit tudok tenni? Illetve hogy lehetek bejelentve, ha alá se írtam semmit?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bejelentés munkaszerződés nélkül is kivitelezhető, a kettőnek nincsen köze egymáshoz. Ettől függetlenül az írásbeli munkaszerződés természetesen kötelező.

  Kérdés: OKJ54-es szociális szakgondozó végzettséggel dolgozom gondozó munkakörben, idősek otthonában 2021.11.01. óta. Közalkalmazotti besorolásom munkába állásom óta D1 kategória. Feleségem szintén az intézmény dolgozója gondozó munkakörben, neki OKJ34-es szociális gondozó és ápoló, illetve OKJ35-ös demencia gondozó végzettsége van, és C3 a besorolása. Utánajártam több fórumon, és az én besorolásomnak E kategóriának kellene lennie, feleségemének pedig D kategóriának információim szerint. Ez ügyben szeretnék Öntől  állásfoglalást kérni, mert az intézményvezetőnk elutasította a besorolás módosítási kérésünket.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint helyes lehet az eredeti besorolás, de a teljesen pontos válaszhoz többet kellene tudnunk.

  Kérdés: Volt férjem nem megy ki az ingatlanból, csak az enyém az ingatlan, 1/1 tulajdonban. Volt férjemnek csak a lakcíme van ide bejelentve.

  Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

  Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy köteles vagyok-e az egynapos szabadságom alatt értekezletre bemenni? Pont akkora tették, amikor szabadságot kértem arra a napra, de előtte ezt nem tudtuk, hogy akkor lesz és programom van. Kötelezhet-e a munkáltató, hogy bemenjek, mert azt írta ki, hogy megjelenés kötelező.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben nem.

  Kérdés: Budapesten a Thököly út 80. alatt parkoltam a járdán, előtte lévő utcasarkon (Thököly-Jávor) megállni tilos tábla van elhelyezve. Tudomásom szerint e tábla hatálya alatt az úttesten és járdán is tilos a várakozás, tehát ez a járda szakasz nem lehet fizetős. Ennek ellenére megbüntettek. Kérdésem az, hogy fizessek vagy sem, van esélyem a parkoló társasággal szemben vagy sem? Nekik is elküldtem észrevételeimet fotókkal alátámasztva.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdés, hogy ki az, aki „megbüntette”. A parkoló társaság nem teheti, mert nem fizetős övezet, de a közterület-felügyelet, rendőrség igen.

  Kérdés: A kérdésem a következő: egy többmilliós hézagszigetelésről van szó, amire a lakóknak nincs elég pénze a felújítási alapban, így egyösszegbeni 110.000 Ft-ot határozott meg a lakógyűlés. Kértem részletfizetést, de a lakásszövetkezet elutasította, mondván a közgyűlésen az egyösszeget vállaló lakók megfenyegették, ha nem intézkedik, feljelentik a lakásszövetkezetet. Kijött a határozat, amennyiben nem fizetjük be, végrehajtanak. Van-e ehhez joguk, illetve nekem mihez van jogom? Jelenleg nyugdíjas vagyok, a nyugdíjamat 30.000 Ft lakáskölcsön terheli.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Bírósághoz fordulhat, amennyiben a lakásszövetkezet jogszerűtlenül járt el. Ennek megállapításához ismernem kellene az összes okiratot. Végrehajtani viszont nem tudnak, ahhoz előtte vagy FMH vagy egy peres eljárás szükséges.

  Kérdés: Gyermekem, mint egyetlen leszármazottam és törvényes örökösöm részére szeretnék végrendelkezni a későbbi oldalági leszármazottak vagy örökségre igényt tartók miatt. A két végrendeleti tanú lehet-e egyéb családtagom (nem a gyermekem), érvényes lesz-e így a végrendelet? Vagy ha saját kézzel írom a végrendeletet, akkor úgy tudom nem kell tanú.  De talán biztosabb, ha a tanúzott megoldást választom.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, lehet. Saját kézzel írott végrendelet esetén nem szükséges a tanú. A leírtak alapján viszont oldalág nem örökölne egyébként sem.

  Kérdés: Haszonélvezeti joggal lakott lakóház lebontható-e a hivatal felszólítására?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Kérdezni szeretném, hogy a néhai nagynéném ingatlanában az élettársa jogi képviselőt fogadott. A hagyatéki tárgyalás még nem volt meg.Törvényes örökösök az édesapám után húgom és én és a másik nagynénénk. Az élettárs az ingatlanban lakik, és ott a jogi képviselőjével felírták a nagynéném ékszereit, pénzérme gyűjteményeit stb. Észrevettem, odamentem, letanúztam. De másolatot nem kaptam. Kérdésem: Jogom van-e, mint örökösnek és mint tanúnak másolatot kérni az iratból?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérhet másolatot, de nem kötelesek adni, hiszen nem Ön bízta meg a jogi képviselőt.

  Kérdés: A kérdésem egy ingatlan öröklésére irányul, melynek tulajdonosa fele-fele arányban egy férj és feleség, két közös felnőtt gyermekük van. A férj sajnálatos módon elhunyt. A két testvér lemondott az örökségről azzal a céllal, hogy az ő részük az örökölt lakásból az édesanyjuké legyen (aki ott él). Helyesen jártak el a testvérek? A napokban azt az információt kapták, hogy így az államé lesz a lakás rájuk eső része és inkább vissza kellene vonniuk a lemondó nyilatkozatokat (melyeket már beküldtek a közjegyzőnek), majd egy ajándékozásival helyettesíteni azokat, hogy az édesanyjuknak tudják adni a lakás rájuk eső részét. A közjegyző által indított hagyatéki eljárás még zajlik.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha a lemondást joghatályosan megtették, akkor az ingatlanrész az államé lesz. Ezt már nem fogják tudni módosítani.

  Kérdés: Szüleink halála után 1/2-1/2 részben örököltük testvéremmel az ingatlant. Feleségemre szeretném íratni (halálom esetére) végrendeletben a saját fél tulajdoni részemet. Közös gyermek nincs, nevelt van. Így feleségem halála után az övé lehetne a fél lakás. Kérdésem: Megoldható-e ez vagy a vagyon visszaszáll a családra, és a nejem csak haszonélvező lehet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, megoldható.

  Kérdés: 9 éve vettünk egy közös ingatlant az exemmel, hitelből vettük. Én kezes voltam ennél a kölcsönnél, exem és az én nevemen van a ház, szóval közös. 9 hónapja szétmentünk, én 9 hónapon keresztül rokonomnál laktam, visszajöttem a közös ingatlanba, van 5 kiskorú gyermekünk. Az lenne a kérdésem, hogy az exem kidobhat-e a közös ingatlanunkból, mert zavar folyamatosan a gyermekeimmel együtt és ki akar minket dobni. Megteheti ezt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Korábban írtam, de nem jól fogalmaztam. Anyósom felvett a saját nevére, de az ismerőse házára jelzáloghitelt. Egy jó ideje nem fizetnek, ezért jött a levél, hogy az MKK átvette a hitelt a banktól. Írtunk kérvényt, hogy anyóst vegyék ki a szerződésből, de elutasította a követeléskezelő. Így gondolom az anyós nyugdíját fogják megterhelni. A kérdésem az, hogy mennyivel terhelhetik? Most van még egy jelzáloghitel a nevén, ami kb. 50 ezer Ft. A nyugdíja 140 ezer Ft. Valamint lehet-e csinálni valamit, hogy a tényleges tulajdonosok fizessenek, ne pedig anyós nyugdíját terheljék meg.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az adós társadalombiztosítási nyugellátásából legfeljebb 33%-ot lehet levonni. Több letiltás esetén maximum 50%-ot.

  Kérdés: Régi bírósági végzést honnan és milyen módon tudok beszerezni? 90-es években a Munkaügyi Bíróság javamra döntött, sajnos a dokumentumok költözés során elvesztek.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az illetékes bíróságnál tudja kérelmezni a dokumentumok másolatának kiadását (ha azok megvannak még).

  Kérdés: Jelenleg önkormányzati lakásban lakok 5 éves gyermekemmel albérlőként. Április 30-án a polgármester utcára akar rakni, mert megszűnt a bérleti szerződés.Sokan mondják, hogy nem rakhat ki kiskorúval, ha nem biztosít másik lakhatást. Ez tényleg így van? Mert nincs hová mennem a gyermekemmel.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles másik lakást biztosítani. Az is igaz, hogy „csak úgy” nem rakhatják ki, ahhoz legalább egy bírósági eljárás szükséges.

  Kérdés: Idős otthonba elhelyezett szülő után jár-e adókedvezmény vagy bármi visszatérítés? A saját jogú nyugdíj nem elegendő, ezért egy magasabb összeggel kell pótolni a térítési díjat.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Sehol nem találok arra vonatkozóan adatot, hogy hol tehetek panaszt, ha minden papírt leadtam időben (január 30-án, az álláskeresésem utolsó munkanapján) a megfelelő hivatalnak, de nem kaptam álláskeresési járadékot, holott a hivatalos infó szerint minden hónap első munkanapján utalnak. Több, mint 20 éves folyamatos munkaviszonyom van. Volt, hogy egyszerre 2 állásom is volt jövedelemmel, bruttó 850 ezer feletti fizetéssel, szóval nem az alapkérdések érdekelnek. Visszajelzett a 3. kerületi foglalkoztatási hivatal, hogy megkaptak mindent, de nagyon sok a munkájuk. Engem ez annyira nem érdekel, az adómat elszedték, ha nem adtam elvették büntető kamattal, meg letiltották az 1%-omat. Szóval most azt szeretném tudni kihez-mihez fordulhatok, hogy nem utaltak? Írtam nekik, de majd válaszolnak vagy nem. Adják oda a pénzemet, és fizessenek rá kamatot.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A megyei, vagy az országos központnál is tehet panaszt, de vélhetően nem érdemes, mert nem fognak gyorsabban utalni.

  Kérdés: Felmerült a gyanú, hogy többért lett értékesítve egy hagyatéki ingatlan, mint amennyit mondtak. Hol lehetne ennek utána nézni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A földhivatali nyilvántartásban, amennyiben jogos érdekét tudja igazolni.

  Kérdés: 2023.02.27-én 6 nappal ezelőtt vásároltunk egy autót. A 6 napból 2 napig állt, csak az elhozatalkor és másnap reggel tudtuk használni, mert nem indult be, ezt egy akkumulátor cserével megoldottuk. Az elmúlt 2 napban használtuk az autót, munkahely és otthon közötti közlekedésre, ami kb. 10 km oda-vissza. A probléma, hogy valószínűleg hengerfejes az autó, ami elég nagy hiba, elfolyt a hűtővíz, használhatatlan az autó. Maximum 30 km-t mentünk összesen a gépjárművel, amit a kilométeróra állással be is tudunk bizonyítani. Jeleztük az eladónak, aki már valószínűleg akkor sem mondott igazat, amikor eladta, mert napi használatról volt szó, majd amikor kiderült a hiba már azt mondta, hogy 2 éve nem volt használva. Kellékszavatossági igénnyel vagy visszavásárlással szeretnénk élni, de nem biztos, hogy az eladó is belemegy ebbe. Milyen lépéseket tudunk tenni, hogy élni tudjunk jogainkkal?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az eladót kellékszavatosság terheli, ha nem sikerül megállapodniuk, bírósághoz fordulhatnak, vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthatnak ügyvéd, vagy közjegyző segítségével. Mindenféleképpen 6 hónapon belül indítsák el az eljárást.

  Kérdés: 9 éves koromtól 16 éves koromig testileg, de főleg lelkileg bántalmazott a nevelőanyám, ami következtében több mentális problémám (például borderline) is kialakult, ami nagyon megnehezíti a mindennapjaim. Igaz már azóta eltelt 9 év, de még mindig minden nap eszembe jut és szeretném feljelenti, ugyanis tanárként dolgozik a mai napig. Van erre lehetőségem vagy ehhez már túl késő?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, megteheti, de túl nagy eredményt ne várjon.

  Kérdés: Félrevezettek abban, hogy mit írok alá. Így is érvényes a szerződés?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen. A leírtakat Önnek kellene bizonyítania, ami sok esetben lehetetlen. Az eset körülményeit nem ismerem, így pontosabban nem tudok válaszolni.

  Kérdés: A testvérem öröklési szerződést kötött édesanyámmal, ingatlanért. 15 nap múlva meghalt édesanyám. Az utolsó hónapban 3-szor volt anyukám klinikán súlyos szívproblémával. Ezek után a gondolkodása sem tért vissza rendesen.  Milyen lehetőségem van?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Bíróság előtt megtámadhatja a szerződést, ha annak feltételei fennállnak, de mindent Önnek kell majd bizonyítania, ami igencsak kilátástalannak tűnik a leírtak alapján.

  Kérdés: Adott egy elvált szülők 22 éves fia. 20 éves korában elkezdett dolgozni. Addig apuka fizette a gyermektartást. Saját hibája miatt kirúgták. Meglett a következő munkahelye. Sajnos közben kiderült, hogy Sclerozis Multiplex betegsége van. Nem dolgozhat az orvosszakértő vélemény szerint. Rokkantsági ellátásra jogosult. Anyuka rokontartást követel az édesapától. Kérdésem az lenne, hogy köteles-e fizetni, ha igen, akkor milyen összeget, ha a rokkantsági ellátása kb. 120.000 Ft. A fiú a nagypapájánál lakik, ő gondozza az anyuka helyett. Apa és fia egymástól 400 km-re lakik, napi kapcsolatban vannak telefonon.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a fiú nem vesz részt felsőoktatásban és elegendő a jövedelme, ahhoz, hogy eltartsa magát, nem köteles fizetni az édesapa. Az anya ebben az esetben egyébként sem tud (eredményesen) rokontartást követelni, hiszen nem ő szorul rá. A jelzett rokkantsági támogatási összeg nem alapozza meg a rokontartási igényt (magyarán szólva az elegendő jelenleg).

  Kérdés: Lányom és a volt élettársa közösen vettek lakást 5 éve, hitelre, fele-fele tulajdoni arányban. A hitelszerződésben a volt élettárs az adós, a lányom adóstárs. Hitel fizetve van, fennálló tartozás kb. 2 millió Ft. Közben a volt élettárs külföldre ment dolgozni. Közös gyermek született. Most felszólító levél érkezett a végrehajtótól, a volt élettárs nevére, az Instrum zrt. a követelő, egy kb. 14 évvel ezelőtti tartozást követel. Állandó lakcímük közös, a lányom vette át a levelet. Kérdésem, hogy az ő tulajdonrészére is bejegyeztethetik e a végrehajtást? Hogyan lehet megoldani, hogy a lányom nevére kerüljön a lakás egész tulajdonjoga? Várja meg a végrehajtást? A lányom ebben a tartozásban nem érdekelt, akkor még nem is ismerték egymást.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ő tulajdonrészére nem. Ajándékozási szerződéssel. Nem érdemes megvárni. A követelés vélhetően már elévült. Pontos válasz adásához fontos lenne tudni a további részleteket. Mindenféleképpen ügyvédi közreműködést javaslok.

  Kérdés: Vásároltunk egy vályog házat tavaly áprilisban. Csok hitelt vettünk fel rá, amit abban az esetben adnak meg, ha lakható az ingatlan, elvileg.
  Kértünk egy felmérést a banktól hogy alkalmasnak találja-e az ingatlanbecslő a csok hitelre. Aztán a bank is kiküldte még egyszer a hitel elindítása előtt. Az általa leírt dolgokból kiderül, a falon minimális vizesedés látható, de az állékonyságot nem befolyásolja. Az ingatlant bemutató személy (ez az eladó volt) elmondása szerint a ház vízszigeteléssel van ellátva. A bank megkapta az értékbecslést és elfogadták a hitelkérelmet. Azóta kiderült nincs vízszigetelés, az aljzat felázik és tiszta penész a falakkal együtt, a fűtés használhatatlan és zárt szennyvíztároló sincs. Az eladók semmit nem vállalnak el. Hibás teljesítésért pert szeretnénk indítani. Mik a kilátások számunkra?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján jó esélyeik vannak, azt javaslom, ha nem tudnak megegyezni az eladóval, forduljanak bírósághoz.

  Kérdés: Férjem elköltözött egy nőhöz 7 éve. Nyugdíjam a minimálbér alatt van, övé  háromszor annyi. Kérhetek és kaphatok-e tőle kiegészítést a nyugdíjamhoz? 49 évig éltünk együtt, elválva nem vagyunk.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérni lehet, de a leírtak alapján nem kötelezhető rá a férj.

  Kérdés: Polgári peres eljárás alatt az alperes Betéti Társaság és ügyvezetője átruházhatja a cég tulajdon vagyonát és sajátját, valamint a feleségéét, mint beltag?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a helyi (székesfehérvári) önkormányzat szándékosan akadályozza a saját birtokomban lévő ingatlanra való bejelentkezésemet. Sem házszámot nem tudok képezni, sem a helyrajzi számra lakcímkártyát nem tudok igényelni, ami abszurd, mivel az ország más megyéiben ez lehetséges. Ez az állapot 10 éve áll fenn. Minden évben benyújtom az igénylésem, de elutasítás nélkül ejtik a kérelmem. Perelni szeretnék, mert nem tudom érvényesíteni a lakhatáshoz való jogomat.

  Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

  Kérdés: 10 évig zaklattak minket a szomszédaink, 2 család. 12 alkalommal vádoltak minket hamisan bűncselekményekkel, gyilkossággal, családon belüli erőszakkal, gyermekbántalmazással. Ehhez videókat vettek fel rólunk, amiket összevágtak, lehallgattak minket a lakásunkban, fixen telepített hangrögzítővel vették a lakásunkon belüli beszélgetéseinket, a saját kertünkben is vettek minket, a társasház közös udvarán is. Kivágtak szavakat és mondatokat a beszélgetéseinkből, és más szövegkörnyezetbe helyezték, majd küldték a hatóságoknak, akik ezeket felhasználták ellenünk. A gyermekvédelem 2 évig járt el, majd a rendőrség is, hamis vádak és hamis bizonyítékok alapján. Feljelentést tettünk, hiába. Minden rendőr törvénytelenül jár el, egymást fedezik. A Központi Nyomozó Főügyészség fedezi a rendőrök bűncselekményeit, az övét meg a Legfőbb Ügyészség fedezi.  A Legfőbb Ügyészség törvénytelen határozatát hol lehet felülvizsgáltatni, ha a határozat törvénytelen és jogsértő?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bíróságon.

  Kérdés: Segítségre lenne szükségem. 160 lakásos társasháznak vagyok a házmestere már 5 éve. 2023. január 27-én a közös képviselő összehívta a lakógyűlést, ahol a tulajdonosok több mint 50%-a megszavazta a vállalkozói díj emelésemet. A közgyűlési határozatot kiküldte a tulajdonosoknak, kifüggesztette a hirdető táblára. Minden hónap 8-áig köteles a vállalkozói díjamat utalni. Most márciusban azért nem utalja a februárit, mert ő szerinte nem jár az emelés, mert nem mondták jegyzőkönyvbe, hogy mikortól jár a magasabb díj. Igaza van a most már ügyvivő közös képviselőnek? (A lakógyűlés felmentette, de addig ő van, amíg nem találnak a pályázók közül másik közös képviselőt. Már a január 27-ei lakógyűlést sem engedték a tulajdonosok, hogy levezesse.) A szerződésem módosítását sem készítette még el, így azt sem tudtam alá írni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszhoz minden iratot ismernem kellene. De ha nincsen esedékesség meghatározva, akkor nem követett el vele jogsértést a közös képviselő. A következő határozathozatalkor térjenek ki a visszamenőleges kifizetésre is.

  Kérdés: Németországban élünk és dolgozunk a férjemmel. Kb. fél éve született meg első gyermekünk. Tervezzük a hazaköltözést. Otthon mi továbbra is kapni fogjuk a gyermek után a német családi pótlékot?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Kérdésem: milyen arányban lesz felosztva a családi vagyon egy válás eseten a feleség és a férj között, ha a feleség nem hozott semmit a házasságba, és a gyerekek már felnőttek? Kell-e asszonytartást fizetnem, mint volt férj akkor is, ha az exnek saját jövedelme van?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez elsősorban az Önök megállapodásától függ. Ha nem tudnak megegyezni a bíróság az összes körülményt mérlegelve fog döntést hozni. Vélhetően fele-fele arányban. Jelen esetben nem kell tartásdíjat fizetnie.

  Kérdés: Özvegyi nyugdíjat kapok 2022. szeptembertől, de saját jogon is nyugdíjas vagyok, mert akkor töltöttem be a 65. évemet. Ebben az évben újra férjhez szeretnék menni. Kérdésem: Elveszítem az elhunyt férjem után kapott özvegyi nyugdíjat /30%/?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Abban kérném a segítségét, hogy volt egy jogi személy, akinek a nevén volt egy ingatlan, férjnél volt, gyereke nem volt. Ő elhalálozott, de az ingatlan tulajdonjoga nem lett átírva a férjére, időközben a férj is elhalálozott. Kérdésem arra irányulna, hogy most ilyenkor az ingatlannal mi a teendő, ki lenne az örökös?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A jogi személy bizonyosan nem lehetett férjnél. Pontosan és érthetően írja le kérem a helyzetet, mert anélkül nem lehet érdemben válaszolni.

  Kérdés: A volt férjem nem akar kijelentkezni a házból, még mindig itt van az állandó lakhelye. Az ingatlan az én nevemen van, de együtt vettük. Nem tudom, miért nem akar kijelentkezni. Mi lehet az oka?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ezt sajnos nem tudom megmondani.

  Kérdés: Kérdezném, hogy anyukám idősotthonba megy, a lakását eladja. Ketten vagyunk testvérek, odaadja nekünk a pénzt. Kell-e valami illetéket fizetnünk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Gyámügyi témás anyagot meddig kell megőrizni a gondnoknak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Attól függ, hogy pontosan milyen okiratról van szó, illetve a gondnokrendelés mit tartalmaz.

  Kérdés: Jelenleg orvosként dolgozok, egy nagy budapesti kórházban. A hétköznapi ügyeletek ellátása során 24 órás munkavégzés alkalmával 8 óra rendes munkaidőt és 16 óra ügyeletet számolnak el. Ez mennyire jogszerű annak ismeretében, hogy az Eütev. 12/F. § (2) bekezdése szerint “12 órát akkor haladhatja meg, ha az egészségügyi dolgozó a 12 órát meghaladó munkaidejében kizárólag egészségügyi ügyeletet lát el.” Érdemes ezzel kapcsolatban ügyvédhez fordulnom? Hiszen ezzel 8 óra ügyeleti díjjal kevesebbet fizet a munkáltató.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján nem fizet kevesebbet Önnek a munkáltató. Nem jól értelmezi a helyzetet, vagy nem jól írta le azt.

  Kérdés: A páromnak van tartozása a behajtó cég felé és az lenne a kérdésem, hogy össze szeretnék házasodni, akkor én is adós leszek vele? Mit tegyek ebben az esetben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ön nem lesz adós.

  Kérdés: Igényelhető-e álláskeresési járadék, ha megbízási szerződésem van 48.000 Ft-ról?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Egy klinikai központban dolgozó személy a belső informatikai rendszerből jogosulatlanul lekérte az egyik zárójelentésemet (terhesség-megszakítás), melyet a volt párom tudomására hozott, aki ezt az információt elmondta a közös gyerekeinknek, a volt anyósomnak és a jelenlegi páromnak is. A kórház belső vizsgálata megállapította a jogosulatlan lekérdezést, azonban más jogsértést nem. A NAIH vizsgálta, hogy a kórház eleget tett-e az adatvédelmi incidensnek, megállapította, hogy jogsértés nem történt. Ez a személy, azóta a gyerekeimet ellenem neveli, üzenetek formájában negatív hangnemben beszél rólam és negatívan tüntet fel a gyermekeim előtt. A nagyobb gyermekemmel a kapcsolatom teljesen megromlott, édesapjához akar költözni (kizárólagos szülői felügyeleti jogom van). Az édesapa ügyvédje által írt levélben közölte, hogy szándékában áll a kizárólagos szülői felügyeleti jog megindítása peres eljárásban. A rendőrség az esettel nem foglalkozik, mert szerintük nem történt jelentős érdeksérelem.

  Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

  Kérdés: 2013-tól tavaly októberig egy cégnek dolgoztam egyéni vállalkozóként, külsős tanácsadó funkcióban.  2022. szeptemberben a cég ügyvezetője megadta a nevemet, e-mail címemet egy számomra addig ismeretlen személynek, aki Facebook messengeren vulgáris, gyalázkodó, sértő üzeneteket küldött. Ezek miatt a céggel 2022. októberében szerződést bontottam. A múlt héten, a magán telefonszámomon egy speditőr cég fuvarosa keresett, mivel a fenti cégtől kapott szállítmányozói megbízáson az én nevem és telefonszámom volt neki megadva. A fenti 2 esetben megsértett-e a cég bármilyen (személyes) jogomat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: Beidézhet-e a városi kapitányság tanúként, vagy tanúból gyanúsítottá nyilvánított vallomástételre úgy, hogy csak egy telefonszámról egyszerűen felhív?  A telefonszám, amiről hívott, nem jelzi ki a hívó nevét. Én nem szoktam olyan telefonszámot felvenni, ami nem jelzi ki a hívó nevét.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, lehet. Azonban ha nem jelenik meg, akkor annak nincsen jogkövetkezménye.

  Kérdés: Ha egy magyar állampolgár, Magyarország területén, egy városban lévő közterületen azt érzi, hogy fél, mert úgy érzi, megfigyelik, veszélyben érzi a biztonságát, testi épségét? Kit hívjon?  Melyik szervtől kérjen segítséget?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A rendőrséget. Persze érdemes lenne tudni, hogy mitől érzi magát veszélyben….

  Kérdés: A szomszédom térfigyelő kamerája az én udvaromat, teraszomat, bejárati ajtómat, kertemet, garázsomat veszi, ami rögzít is. Hova tudok fordulni? Személyiségi jogok, privát szféra, semmi nincs. A barátaink, vendégeink mind szerepelnek a felvételeken, amihez senki nem járult hozzá, természetesen mi sem még, csak szóban sem. Köszönöm, ha érdemben tudnak segíteni, hogy hova forduljak és mik a lehetőségek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, forduljon az illetékes jegyzőhöz a vita eldöntésének okán. Ezen felül bejelentéssel élhet a NAIH felé, illetve peres eljárást is kezdeményezhet.

  Kérdés: Édesanyám azt mondta nekem, hogy nem az az apám, aki felnevelt, akit édesapámnak hiszek. Kérdeztem tőle ki az, de mindig elzárkózott a válasz elől. Ez nem hagy nyugodtan, idő közben mindketten meghaltak. Hogyan tudnék utána járni, és hogy megnyugodjak valóban, igaza volt-e édesanyámnak.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján már sehogyan sem.

  Kérdés: Mi vettünk egy lakást, de közben meghalt a férjem és ez a lakás eszközkezelős, nincs átíratva, akiktől vettük most visszavennék. Tudok mit tenni, vagy ugyanannyiért visszaadom és kész?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, érthetően írja le a problémáját, és a kérdést, amire szeretne választ kapni.

  Kérdés: 25 évet éltünk együtt a párommal, van közös gyermek, 19 éves. Egy éve elment az exem. Közös ingatlanunkból minden ingóságra igényt tart, arra hivatkozva, mindent ő vett, amit bizonyítani tud a bankszámla kivonattal. Nem tudunk megegyezni, mert én ezt nem tudom elfogadni. Kipakolhatja a házunkat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel közös vagyon, így mindketten pontosan ugyanazt tehetik meg vele, amíg eltérő megállapodásuk vagy bírósági végzés nincsen.

  Kérdés: Házasságunk előtt férjem lakásában éltünk, közösen felújítottuk. Ezután összeházasodtunk, férjem eladta a lakást és bevittük az értékét egy közös lakásba, amit kettőnk nevére vettünk meg. Válás esetén a férjem bevitt pénze külön vagyonnak számít? Ha igen, akkor csak az eredeti bevitt összeg vagy a jelenlegi értékhez képest viszonyítva?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, különvagyon. Az arányokat kell nézni.

  Kérdés: Másodfokon érvénytelenítették a devizahitel szerződésünket, felperes (aki a bank engedményese) kérte érvénytelenség esetén a bíróság általi érvényesítést, és annak jogkövetkezményeit, de a másodfok elutasította, mert engedményes lévén nem voltak ilyen jogai. Az engedményezés 2017. októberében, az elsőfokú ítélet 2019. tavaszán, a másodfokú ítélet 2021. nyarán született. Megnyert perünk után, újra perbe fogtak, a tárgy a szerződés újra érvényesítése. Összegben sem értünk egyet és abban sem, hogy a szerződést jogsérelem nélkül érvényesíteni lehetne. Első fokon mégis pert nyertek idén február 17-én. Fellebbezni szeretnénk. Felperes jelen perben csatolt egy szerződés kiegészítést, amiről nem volt tudomásunk. Ez egy 2020. júliusában aláírt jogátruházás, ami anno hiányzott felperesnek, hogy kérhesse a bíróságot a szerződés érvényesítésére. Megteheti, hogy utólagosan, három év után az engedményezést követően, mikor kiderül számára ez a hiányosság, a bíróság megállapításakor pótolja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszhoz a teljes anyagot ismernem kellene.

  Kérdés: Társasházban meghalt a lakás tulajdonosa. Még hagyatéki tárgyalás nem volt. Az örökösei szavazhatnak-e a közelgő közgyűlésen?  Ha igen, hogyan?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tudnak, amíg nincsen hagyatékátadó végzésük.

  Kérdés: Nagymamámnak több gépkocsinyeremény-betétkönyve is volt. Viszont a mi családunk csupán egyetlen darabhoz jutott hozzá örökségül, a többi betétkönyv sorsáról, azóta sem tudunk semmit. Az lenne a kérdésem, ha a megnevezésnél a nagymamám neve volt feltüntetve, akkor utána lehet-e nézni valamilyen módon a többi betétkönyvnek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, a hagyatéki eljárásban a közjegyző tudja megtenni.