— Fórum —

Ingyenes online jogi segítségnyújtás és jogi tanácsadás igénybevétele

A jogi fórum bemutatása

A jogi fórum felülete arra szolgál, hogy jogi problémájára iránymutatást, lehetséges megoldási javaslatot kapjon,  gyorsan és ingyenesen.

Kérdés beküldése

A Kérdés beküldése” pontra kattintva teheti fel kérdését. Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol, azokat megadni így nem szükséges.

Személyes konzultáció igénylése esetén kérjük, hogy a kapcsolatfelvételi telefonszámot (+36 20 966 2061) használja. A személyes konzultáció nem ingyenes.

Válaszok

A lehető leghamarabb (általában 1 héten belül) megválaszolásra kerülnek a kérdések, mely során a kérdés és a válasz megszövegezése kerül kizárólag feltüntetésre az oldalon.

A kérdés a rendszerben nem azonnal, csak a moderátori ellenőrzés után jelenik meg.

Keresés a jogi fórumban

A beépített kereső segítségével kulcsszavakra lehetséges a keresés minden jogeset címében és tartalmában, mely javasolt, hiszen lehetséges, hogy a kérdésére a válasz már megtalálható.

Fontos tudnivalók

A szolgáltatás teljeskörű jogi tanácsadásra nem alkalmas, így az üzemeltető minden felelősséget kizár annak használatával kapcsolatosan, pusztán iránymutatás, segítség, jogi véleménynyilvánítás az oldal célja.

Egyebekben a főoldalon megjelentetett Általános felhasználási feltételek az irányadóak.

Eddigi adatok alapján

 • A problémák megoldása 91% 91%
 • Minden kérdésre válaszolunk 100% 100%

A szolgáltatás anonim, regisztrációhoz NEM kötött.

Jogi kérdés beküldése

Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol

Kérdés beküldése

   

  Népszerű kérdések

  Kérdés: Tiszteletem!
  Folyamatos 3 műszakban dolgozom (éjjel-nappal, ünnep nap is), a műszakrend szerint több munka napom van havonta, mint a havi munka napok száma. A plusz napokra szabad napot kapok havonta.
  Betegállományba kerültem ez évben másodszor november végétől december közepéig, elfogyott a betegszabadságom (15 nap), és utána következett a tb-és táppénz. A problémám az, hogy a december hónapra elkészített műszak beosztásban, melyben a szabadnapok NEM a táppénzes napokra voltak írva -4 nap- 2-őt ráírt (elvett) a táppénzes napokra a munkáltató!
  Kérdésem:jogszerű ez?! (azokat a napokat az orvos igazolta!) ill. hol tudok utána nézni?

  Válasz: Jól érzi, ez nem jogszerű így. Amennyiben minden részletszabálynak utána szeretne nézni, akkor legegyszerűbben itt tud: www.njt.hu
  Közismert jogszabályokon belül az “M” betűt kell választani, ott pedig az Mt.-t (Munka Törvénykönyve).

  Kérdés: Mit tehetek abban az esetben, ha a munkáltatóm nem fizeti ki a béremet? Nyilván ingyen nem fogok dolgozni.

  Válasz: A Munka törvénykönyve ebben az esetben védi a munkavállalót, köteles késedelmi kamatot fizetni a munkáltató. Ha több havi munkabért nem kapott meg a munkavállaló és nem egyszeri esetről van szó, bírósági úton érvényesítheti jogait és követelheti az elmaradt bérét és a késedelmi kamatot.

  Kérdés: Üdvözlöm! Kb. 10 éve a szüleim a nővéremnek ajándékozták a házukat, amiben haszonélvezőként laknak a mai napig. A nővérem kifizetett engem. Közben a szülők egészségi állapota sokat romlott. Édesanyánknak amputálták a lábát. A nővérem külföldön él. De nincs messze a szülő falutól. Kb. 40 perc. 5 éve nem látogatja a szüleinket. Pedig jár a faluba a barátnőihez. Minden gond az én nyakamba szakadt. Én járok hozzájuk takarítani, én viszem őket orvoshoz, én vásárolok és segítem őket anyagilag is. Kérdésem: vissza lehet-e vonni az ajándékozást? Ha igen, nekem mennyit kellene neki visszafizetnem (8 milliót kaptam, eltelt 10 év, romlott a ház állaga és az infláció is közrejátszik) Követelhetnek-e a szülők a külföldön 30 éve élő állampolgársággal rendelkező (viszont 30 éve nincs bejelentett munkahelye) lányuktól szülőtartást????

  Válasz: A feltett kérdésére csak általánosságban lehez válaszolni, ugyanis az eset összes körülményeit és pontosan kellene ismerni. Az ajándék visszakövetelhető, de annak szigorú és pontosan körülírt feltételei vannak a törvényben. Szülőtartás is követelhető, de ez is igen komoly feltételekhez kötött és bizonyítani szükséges, továbbá a mértéke sem magas.

  Kérdés: Amikor megtudta a munkahelyen a főnököm, hogy terhes lettem, azzal fenyegetett meg, hogy kirúg, ha nem megyek el magamtól, és nem egyezünk meg közös megszüntetésben. Megteheti? És én mit tehetek?

  Válasz: Ha kellő időben jelezte a munkáltatója felé a várandósságát, akkor nem mondhatnak fel jogszerűen csupán emiatt, azaz nem “rúghatják ki”. Amennyiben mégis így alakulna, mindenféleképpen forduljon ügyvédhez, a továbbiakban szükséges jogi lépések megtétele céljából. www.jogomvan.hu

  Kérdés: Angliában dolgoztam 4 évet. Ott volt biztosításom. Jelenleg betegség miatt itthon vagyok, munkára alkalmatlan állapotban. Kint orvosok nem láttak, csak itthon, és azt mondták hogy legalább 1 évig leszek munka képtelen. A kérdésem az lenne hogy igényelhetek-e kintről valamilyen “rokkant nyugdíjat” vagy bármilyen segélyt. Itthon nem volt még munkaviszonyom.

  Válasz: A kérdés rövidsége ellenére rendkívül összetett. Érdemes figyelni arra, hogy az egészségbiztosítás és a társadalombiztosítás nem ugyanazt jelenti, így az állami szolgáltatások is teljesen más kört fednek be.
  Elviekben van rá lehetőség (a megfelelő formanyomtatványok kitöltése és elküldése után), hogy Angliából pénzbeli ellátást is kapjon, de a korrekt válaszhoz kellene tudni a kinti biztosítás mikéntjét, feltételeit, a hazakerülését, az orvosi ellátás hiányának okát stb. Ezen kívül három fontos információ még: egyszerre két országban párhuzamosan nem lehet biztosítotti jogviszonyban, erre figyeljen, illetve a kinti ügyintézéshez angol szakember / ügyvéd közreműködését javaslom, amellett, hogy érdemes a munkaviszony jelenlegi megléte felől is informálódni, mivel azt ilyen esetekben rendszerint megszüntetik, az eddigi tapasztalataim szerint.

  Mostanában

  Kérdés: Tanácsát szeretném kérni. 5-en vagyunk testvérek és szüleink után megörököltünk egy házat adóssággal együtt. Jelzálog hiteltartozás, de csak 3-an fizetjük és szeretnénk, ha 2 testvérünk lemondana a részükről. 2/10-ed részük van. Esetleg meg lehet ezt oldani?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben meg tudnak állapodni, abban az esetben megoldható.

  Kérdés: Sajnos 54 évesen meghalt a férjem. Az anyósom nálunk lakik, mivel elárverezték a családi házát. (20 évvel ezelőtt a férjem húgára íratta a házat, aki kölcsönt vett fel, amelyet nem törlesztett). 30 éve mérgezi, keseríti az életemet/életünket. A házunkban semmiféle részesedése nincs. A kérdésem a következő: Mennyire vagyok köteles gondoskodni róla, ha a férjem húga (aki 18 éve elment és csak a férjem halála idején derült ki, hogy hol él) jó körülmények között van, de fél találkozni az anyjával. Sajnos egy autista gyermeket nevel, így úgy gondolom, nem kötelezhető szülőtartásra. Az anyósommal eddig is rossz volt, de a fia halála után rendkívül megromlott a kapcsolatunk: nem fogadta el a férjem kérését a temetéssel kapcsolatban, mindenféle gyilkosnak elmondott minket, mivel a férjemet a két felnőtt, egyetemista lányommal itthon ápoltuk az utolsó pillanatig. Úgy gondoljuk, hogy skizofrén jeleket mutat, hiszen – szerinte – folyamatosan mérgezem őt. Így mióta egyszer nem találta…

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles gondoskodni róla. Bírósághoz fordulhat gondnokság alá helyezés okán.

  Kérdés: Segítséget szeretnék kérni. Kérésemre a Nyugdíjfolyósító Ig. összegzést készített az eddigi munkaviszonyaimról, melyből kiderült, hogy több hiányosság is fennáll. Az esetek többségében tudtam igazolni a jogviszonyomat, egy esetben azonban 275 napot nem igazoltak vissza. A problémám abban áll, hogy a kérdéses cégnél 2010.09.01-én kezdődött a munkaviszonyom, mely az egészségügyi kiskönyvem szerint 2011.12.31-ig állt fenn, de a Nyugdíj Ig. 2011.04.01.-2011.12.31. közbeni 275 napot nem számolja el. Feltételezem, a céget, amelynél dolgoztam, felszámolták, és  onnan nem kaptam meg a kilépő papírjaimat. 2015.05.23-án szűnhetett meg a cég ténylegesen, mert az Egészségbiztosítóból lekért adataim alapján a jogviszonyom 2010.09.01-2015.05.23-ig állott fenn. Kérdésem az lenne, hogy van-e módja annak, hogy valamiképpen beleszámolják a nyugdíjamba a jelölt 275 napot? Harminc napon belül lehet az ügyben eljárnom, amennyiben nem értek vele egyet.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A nyugdíj megállapításához szükség van a szolgálati időt és jövedelmet igazoló dokumentumokra.  Azt javaslom, forduljon a volt munkáltatójához. Amennyiben a foglalkoztatásból eredő bejelentési és  közteherviselési kötelezettségének nem tett eleget a munkáltató, vélhetően nem fogja tudni érvényesíteni igényét.

  Kérdés: 4 éve kint élek Németországban. Sajnos van egy most már több, mint 4 éve húzódó gondom. 6 éve, hogy megromlott előző házasságom és eljöttem a férjemtől,  4 éve lesz, hogy hivatalosan elváltunk, de a vagyonmegosztásról nem tudtunk megegyezni. Nem lehet vele tárgyalni, úgy gondolja, nem jár nekem semmi 21 év után. Sajnos ritkán tudunk Magyarországra menni a jelenlegi férjemmel, akivel tavaly augusztusban kötöttünk házasságot, hogy végre lezárjuk ezt az évek óta húzódó ügyet. Egy ismerősöm javasolta, hogy keressem meg Önöket jogi tanácsért. Mivel olyan az exférjem és a felnőtt gyerekeim, hogy szinte minden hazautazásunkkor megtámadnak bennünket vagy kárt tettek az autónkban, ezért gondoltam arra, hogy lehetne-e ezt úgy intézni, hogy személyesen nem jelenek meg a vagyonmegosztási tárgyaláson? Valóban be kell fizessek 1,5 M forintot, hogy elindítsam a pert? Nekem egy új életet kellett kezdenem minden vagyon nélkül, még a személyes holmimhoz sem jutottam hozzá.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bírósági eljárás megindításának feltétele az illeték megfizetése. Az eljárás tárgyának az értéke határozza meg az illeték alapját. Igen, amennyiben ügyvédet bíz meg, nem köteles megjelenni a tárgyaláson.

  Kérdés: Banki adósság miatt aput kilakoltatják. Kaptunk haladékot a kiköltözésre, 2 hét. Kérdésem az lenne, hogy akkor is kitehetik-e a házból, ha nincs hova mennie? Abban a házban él már évtizedek óta. Utcára kerülhet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos igen.

  Megválaszolt kérdések

  Az utolsó 100 megválaszolt kérdés

  Keresés a jogi fórumban

  A keresés a fórum teljes anyagában keres.

   

  Összes eddigi kérdés

  Az összes eddig megválaszolt kérdés listájának megtekintéséhez kérjük, kattintson ide (a jogi fórum teljes anyaga).

  Rózsaliga Alapítvány

  Esetleg segítene más rászorultakon is?

  Támogassa a Rózsaliga Alapítványt!

  Számlaszám: 11713177-21453960

  A támogatás önkéntes.

  Utolsó 100 megválaszolt kérdés

  Kérdés: Tanácsát szeretném kérni. 5-en vagyunk testvérek és szüleink után megörököltünk egy házat adóssággal együtt. Jelzálog hiteltartozás, de csak 3-an fizetjük és szeretnénk, ha 2 testvérünk lemondana a részükről. 2/10-ed részük van. Esetleg meg lehet ezt oldani?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben meg tudnak állapodni, abban az esetben megoldható.

  Kérdés: Sajnos 54 évesen meghalt a férjem. Az anyósom nálunk lakik, mivel elárverezték a családi házát. (20 évvel ezelőtt a férjem húgára íratta a házat, aki kölcsönt vett fel, amelyet nem törlesztett). 30 éve mérgezi, keseríti az életemet/életünket. A házunkban semmiféle részesedése nincs. A kérdésem a következő: Mennyire vagyok köteles gondoskodni róla, ha a férjem húga (aki 18 éve elment és csak a férjem halála idején derült ki, hogy hol él) jó körülmények között van, de fél találkozni az anyjával. Sajnos egy autista gyermeket nevel, így úgy gondolom, nem kötelezhető szülőtartásra. Az anyósommal eddig is rossz volt, de a fia halála után rendkívül megromlott a kapcsolatunk: nem fogadta el a férjem kérését a temetéssel kapcsolatban, mindenféle gyilkosnak elmondott minket, mivel a férjemet a két felnőtt, egyetemista lányommal itthon ápoltuk az utolsó pillanatig. Úgy gondoljuk, hogy skizofrén jeleket mutat, hiszen – szerinte – folyamatosan mérgezem őt. Így mióta egyszer nem találta…

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles gondoskodni róla. Bírósághoz fordulhat gondnokság alá helyezés okán.

  Kérdés: Segítséget szeretnék kérni. Kérésemre a Nyugdíjfolyósító Ig. összegzést készített az eddigi munkaviszonyaimról, melyből kiderült, hogy több hiányosság is fennáll. Az esetek többségében tudtam igazolni a jogviszonyomat, egy esetben azonban 275 napot nem igazoltak vissza. A problémám abban áll, hogy a kérdéses cégnél 2010.09.01-én kezdődött a munkaviszonyom, mely az egészségügyi kiskönyvem szerint 2011.12.31-ig állt fenn, de a Nyugdíj Ig. 2011.04.01.-2011.12.31. közbeni 275 napot nem számolja el. Feltételezem, a céget, amelynél dolgoztam, felszámolták, és  onnan nem kaptam meg a kilépő papírjaimat. 2015.05.23-án szűnhetett meg a cég ténylegesen, mert az Egészségbiztosítóból lekért adataim alapján a jogviszonyom 2010.09.01-2015.05.23-ig állott fenn. Kérdésem az lenne, hogy van-e módja annak, hogy valamiképpen beleszámolják a nyugdíjamba a jelölt 275 napot? Harminc napon belül lehet az ügyben eljárnom, amennyiben nem értek vele egyet.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A nyugdíj megállapításához szükség van a szolgálati időt és jövedelmet igazoló dokumentumokra.  Azt javaslom, forduljon a volt munkáltatójához. Amennyiben a foglalkoztatásból eredő bejelentési és  közteherviselési kötelezettségének nem tett eleget a munkáltató, vélhetően nem fogja tudni érvényesíteni igényét.

  Kérdés: 4 éve kint élek Németországban. Sajnos van egy most már több, mint 4 éve húzódó gondom. 6 éve, hogy megromlott előző házasságom és eljöttem a férjemtől,  4 éve lesz, hogy hivatalosan elváltunk, de a vagyonmegosztásról nem tudtunk megegyezni. Nem lehet vele tárgyalni, úgy gondolja, nem jár nekem semmi 21 év után. Sajnos ritkán tudunk Magyarországra menni a jelenlegi férjemmel, akivel tavaly augusztusban kötöttünk házasságot, hogy végre lezárjuk ezt az évek óta húzódó ügyet. Egy ismerősöm javasolta, hogy keressem meg Önöket jogi tanácsért. Mivel olyan az exférjem és a felnőtt gyerekeim, hogy szinte minden hazautazásunkkor megtámadnak bennünket vagy kárt tettek az autónkban, ezért gondoltam arra, hogy lehetne-e ezt úgy intézni, hogy személyesen nem jelenek meg a vagyonmegosztási tárgyaláson? Valóban be kell fizessek 1,5 M forintot, hogy elindítsam a pert? Nekem egy új életet kellett kezdenem minden vagyon nélkül, még a személyes holmimhoz sem jutottam hozzá.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A bírósági eljárás megindításának feltétele az illeték megfizetése. Az eljárás tárgyának az értéke határozza meg az illeték alapját. Igen, amennyiben ügyvédet bíz meg, nem köteles megjelenni a tárgyaláson.

  Kérdés: Banki adósság miatt aput kilakoltatják. Kaptunk haladékot a kiköltözésre, 2 hét. Kérdésem az lenne, hogy akkor is kitehetik-e a házból, ha nincs hova mennie? Abban a házban él már évtizedek óta. Utcára kerülhet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos igen.

  Kérdés: Olyat szeretnék kérdezni, hogy egy rokonomnak a felesége meghalt, akinek van egy gyermeke az első férjétől, aki már nem él, de nem tartották a kapcsolatot.  A feleség örökölt az édesanyjától egy családi házat, amiben ez a gyermeke lakott a feleség édesanyjával, vagyis a nagymamájával. Amíg ott laktak a nagymamának rengeteg tartozást halmoztak fel, villany, víz, stb., nem fizették. Pénzt vettek fel, a nagymamával aláíratták, közben a mama meghalt, az adósságot törleszteni nem tudták, tehát ezért romlott meg a viszonyuk. A rokonom, a mostani férje /már 20 éve/, a tartozásokat ketten fizették ki a feleséggel, aki most meghalt. Akart íratni a házból a férjére is, de már a betegség miatt nem tudott. Most meghalt, a gyermek örököl, hogy kaphatná meg a törlesztés árát? Ha élvezeti jogra jogosult mondjon-e le a hagyatékról, mert ha megint adósságot csinál, a gyermek fizethet megint, ha jól tudom. Mit kéne neki tenni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, utasítsa vissza a negatív hagyatékot.

  Kérdés: Olyan problémám van, hogy a volt páromnak vettem fel két hitelt, aminek az anyagi részéből nem élveztem semmit. Megegyeztünk, a nagyobb törlesztőt én, a kisebbet ő fizeti, amit pár hónap után abbahagyott és én fizetem azt is. Az egyezségbe tartozott még a gyerektartás, hogy 5 évig nem fizetem, amit szintén nem tartott be. Volt gyerektartási tárgyalás, ahol mindent beismert és elismert. Ennek ellenére fizetek gyerektartást. Kérdésem, van-e esélyem visszaterhelni rá a hitel fennmaradt összegét, mert lassan én minden pénzem erre költöm, van-e valami lehetőségem, hogy a hitelt visszaterheljem rá?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincsen rá lehetőség, a felvett hitelt Önnek kell törlesztenie. A gyermeke tartására saját megélhetésének terhére is köteles.

  Kérdés: Érdeklődnék, hogy a haszonélvező megtilthatja-e az ingatlan tulajdonosának az ingatlanba történő belépést? Tehát “kirakhatja-e” az otthonából a haszonélvezeti jogára hivatkozva?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A belépést nem tilthatja meg, de ha használni szeretné az ingatlant, akkor felszólíthatja a tulajdonost a távozásra. A tulajdonosnak van egy ún. ellenőrzési joga, amivel élhet.

  Kérdés: EU-ban, ha nincs kijelölt mozgáskorlátozott hely, akkor ugyanúgy parkolhatok, mint Magyarországon?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem feltétlen. A helyi szabályozásra is figyelemmel kell lennie.

  Kérdés: Én 22.800 Ft fh-t kapok, a végrehajtó letiltotta a felét, inkasszó volt a számlámon, közben édesapám nyugdíja is az én számlámra érkezett, a bank azt is átutalta a végrehajtónak, nem akarják édesapám nyugdíját visszautalni, van-e joguk elvenni? Az nem az én pénzem.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Inkasszó esetén nem nézik, hogy honnan érkezik be a pénz. Van joguk hozzá. Ne arra a számlára kérje az édesapja a nyugdíjat (másik számla vagy postai úton lakcímre.)

  Kérdés: Közalkalmazottként dolgozom egy kórházban. Összehívták az osztály dolgozóit és az Ápolási Igazgató közölte, hogy 3 embernek lecsökkentik a 8 órás munkaidejét 4-re. Semmilyen konkrét indok nem volt. Eddig semmilyen panaszt nem jelzett felénk a munkánkkal kapcsolatban, nem történt semmilyen változás a kórház ellátási területében. Sőt még az elmúlt másfél évben, a Covid alatt 4-gyel növelték a létszámunkat (többünk szerint feleslegesen, de mi nem lettünk megkérdezve). Így az egyik részen már 9-en voltak a napi 3-5 (járóbeteg) ellátására (a járvány előtt, ennél több beteget láttak el, fejenként, naponta). Az adminisztratív munkakörben dolgozó osztályrészen is növelték a létszámunkat eggyel, de nálunk a feladatok mennyisége is nőtt.  Ennek ellenére a munkaidő csökkentés csak az adminisztratív dolgozókat érintette. Kellett volna indoklás? A 4 órás munkaviszony a későbbiekben bármikor megszüntethető a munkáltató által? Felmondási idő és végkielégítés nélkül?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, szükséges az indokolás. Egyébiránt nem kötelesek beleegyezni. Felmondási idő és végkielégítés természetesen jár, ha nem fogadják el a helyzetet és egyébiránt a feltételek fennállank. A munkaszerződésben rögzített feltételek az irányadóak elsődlegesen.

  Kérdés: Egy pesti barátom vett nekem egy táskát, ami csak ott volt kapható, én pedig átutaltam neki az árát, ami 18.000 Ft volt. Azt beszéltük, hogy elhozza nekem Szegedre, de a megbeszélt időpontban nem jelent meg és azóta sem történt meg az átadás, az üzeneteimre pedig nem válaszol. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentheti az illetékes rendőrkapitányságon (szabálysértés), illetve FMH eljárást is kezdeményezhet vele szemben.

  Kérdés: Kivettem egy kis lakást, de egy teljes hónapot nem leszek benne, akkor is ki kell fizetni a teljes havi bérleti díjat, rezsit? Pl. internet díjat vagy közös költséget is? Ezekről nem volt szó, amikor szóban megállapodtunk. Ismerősről van szó, nincs papír alapú szerződés. Mit mond a jogszabály?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez az Önök között létrejött megállapodás tartalmától függ.

  Kérdés: Osztatlan közös területen van kisebbségi, de nem a legkisebb, telekhányadom. 4 tulajdonosa van. Hirdettem a területemet, mert el akarom adni. A 3 társtulajdonos független értékbecslővel felmérette a telekrészem értékét és azt akarja, hogy annyiért adjam el nekik, ami azon szerepel, vagyis 2,6 millióért. Én 9 millióért hirdettem a gyümölcsös, veteményes területemet és volt érdeklődő. Társaim polgári perrel fenyegetnek, ha nem adom el nekik 2,6 millióért. Rögtön széljegyzetet tetetnek a tulajdoni lapra, hogy “peres eljárás alatt”.  Én is felmérettem független szakértővel, aszerint pedig 3,3 millió Ft az értéke. Kérdésem: Beperelhetnek-e egyáltalán? Milyen indokkal? (Azzal, hogy nem adom el az általuk kiszemelt telekrészemet annyiért, amennyiért ők akarják?) Ha jól tudom, bekebelezést kezdeményezhetnek, de miért akarnak polgári pert? Megjegyzem, az egyik tulajdonos ügyvéd.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles eladni nekik olcsóbban. Beperelhetik, de vélhetően nem lesz sikeres az eljárás. Fontos, hogy hitelt érdemlően tudja bizonyítani, hogy ajánlatot tett az elővásárlásra jogosultak számára.

  Kérdés: Édesapám után csak tartozás maradt, ketten vagyunk testvérek, de egyikünk sem kér semmit az örökségből. Sikerült is visszautasítani. Édesanyánk a temetés költségét szeretné rajtunk behajtani, igaz mi fizettük öcsémmel csak kölcsön kértünk és nyoma nincs. Anyu kapott biztosítási pénzt, visszaadta nekünk a tartozást. Az a kérdésem, hogy kérheti-e tőlünk, hogy fizessünk neki a temetésbe? Ez egyébként 2 éve volt.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérheti, de nem kötelesek kifizetni.

  Kérdés: Megtudtam, hogy a férjem egy olyan nővel van, akivel rossz a kapcsolatom és ráadásul kiderült, hogy roma születésű. Valahogy meg tudom akadályozni, hogy ilyen környezetbe vigye a gyerekeimet vagy hogy találkozzanak ezzel a nővel?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: Kizárólagos felügyeleti jog.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, írja le a kérdést, amire szeretne választ kapni.

  Kérdés: Ebben az esetben jogosult vagyok-e a munkaviszony azonnali felmondással történő megszüntetésére?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

  Kérdés: A lakásszövetkezet hibajavítást végzett a lakásomban, ami nem a tulajdonomhoz tartozik, ezt a forrásház szakembere közölte, amikor felhívtam őket. Szerelés közben a szerelő leszedte a plombát. Ezt pótolni kellett, amit a szövetkezet velem akar megfizettetni. Kérdésem, jogosan kérik ezt? A szerelési munka anyagi része őket terheli, akkor a vízóra helyreállítását nekem kell fizetni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján szövetkezeti házat terhelik a költségek megfizetése.

  Kérdés: Tanácsra lenne szükségem. A férjem elvette tőlem a gyerekeket és szeretném visszakapni, hogy oldhatom meg ezt a problémát? Gyerektartást is adok. Kötelességem adni gyerektartást, ha nem láthatom a gyerekeimet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, forduljon bírósághoz gyermek-elhelyezési per, illetve szülői felügyeleti jog  megváltoztatása okán. Amennyiben bírósági határozat született az ügyben, köteles fizetni azt.

  Kérdés: Önök szerint az jogsértés, ha egy adott személy, akit utálok csúfból a képem alá oda írta az egész nevem és kirakta a képet, de én nem is tudtam erről, hanem csak utólag egyik barátnőm küldte. Van erre valami szabály? Hogyan szedessem le?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben Ön szerepel a képen és nem járult hozzá a kép készítéséhez, illetve feltöltéséhez, akkor a feltöltés jogellenesnek minősül. A Polgári Törvénykönyv tartalmazza az erre vonatkozó jogszabályt. Azt javaslom, beszéljen a kép feltöltőjével és figyelmeztesse az esetleges jogkövetkezményekre.

  Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy én eddig nem éltem a moratóriummal, de már nem tudom fizetni mindegyik hitelem. Ezért az a kérdésem hogy lehet-e még élni a lehetőséggel?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! 2022. június 30-ig igénybe veheti a jelenlegi szabályok szerint, de érdemes figyelni a híreket, mert folyamatosan változnak ebben a körben a jogszabályok.

  Kérdés: Anyósom végrendeletet készített, amelyről a törvényes örökös nem tudott, csak a halála után derült ki. Az anyósom akkor már súlyos feledékenységben szenvedett, melyről orvosi igazolás is volt, de neurológiára nem volt hajlandó elmenni. Valószínűsíthető, hogy a végrendelet rábeszélésre történt. Megtámadható-e ilyen esetben?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, megtámadható, csak nincsen sok értelme, amennyiben nincsen az anyós végrendelet írásakori időpontra vonatkoztatott iü. szakvélemény. A súlyos feledékenység nem kizáró ok, illetve az erről szóló orvosi igazolás sem értékelhető.

  Kérdés: Köteles rész miatt írok Önnek. Egy hagyatéki eljárásban a bejelentett hagyatéki teher a két köteles részre igényt tartó szerint 2 millió Forint volt. A szóban forgó ingatlanrész akkori értéke 7 millió Forint volt. Ez egy lakás fele csak, a lakáson 4,5 millió Forint egyetemleges önálló zálogjog volt. Ez időközben le lett vetetve róla. Mivel akkor nem tudtuk kifizetni a kért összeget, ezért a köteles részre igényt tartók javára az ingatlanrész 1/6-1/6 részben lett köteles rész iránti igény jogcímen történt bejegyzés. Kérdésem az lenne, hogy jelenleg az ingatlant 24 millió Forintért tudnánk értékesíteni. Ebben az esetben a bejelentett 2 millió Forintos köteles rész iránti igényt kell kielégíteni, vagy az ingatlanrész értékének az 1/6 része jár nekik.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az 1/6 része jár nekik.

  Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy helyettem aláírták a hagyatéki papírt, hamisított a húgom. Tudta, hogy hamis okiratot ad le. Közjegyző már az ő nevére írta a házat. Mit tudok tenni ? Van-e esély arra, hogy ott is lefizet valakit és pert vesztek? Ilyenkor mi teendőm?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, hogy forduljon az illetéke közjegyzői kamarához, hogy vizsgálják ki az ügyet. Amennyiben felmerül bűncselekmény gyanúja, úgy feljelentést tehet a rendőrségen.

  Kérdés: Ismerősöm megkért, hogy engedjem meg neki, hogy állandóra bejelentkezzen hozzám.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, hogy amennyiben az ismerőse ténylegesen nem fog Önnél lakni, úgy ne jelentse be a lakcímére.

  Kérdés: A szomszédunkban használt autókereskedést nyitnának, így az iránt szeretnék érdeklődni, hogy ehhez nem kell a mi aláírásunk vagy beleegyezésünk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem szükséges az Önök beleegyezése, de az autókereskedésnek meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályoknak.

  Kérdés: Németországban ápolom mozgásképtelen férjemet, aki német útlevéllel rendelkezik. Mivel én magyar vagyok hazatérőként állandóra bejelentkeztem házamba, melynek egyedüli haszonélvezője vagyok. Magammal hoztam férjemet, akit a bevándorlási hivatalba regisztrálni kellene. Sajnos ő már aláírni, kommunikálni nem képes. Mit tehetek, hogy kapjon  befogadási nyilatkozatot, lakcímkártyát, hogy be tudjam ezeket a külföldi biztosítónak mutatni az ellátása miatt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, kérelmezze a férje gondnokság alá helyezését a bíróságtól. Utána intézkedhet férje helyett. Megjegyzem, hogy befogadási nyilatkozat nem kell és bevándorlási hivatalban sem kell regisztrálnia, mivel uniós állampolgár, akit megillet a szabad mozgás joga.

  Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy megállapítható-e a nyomozó hatóság elfogultsága, ha a sértett az eljárásban feljelentette az intézkedésre és annak végrehajtására jogosult nyomozó hatósági, ill. ügyészségi ismeretlen tagot, mert a sértett állítása szerint (és a valóságban is) a sértetti bejelentés ellenére nem intézkedtek és a bűncselekmények más sértettek vonatkozásában ezért megvalósultak? Az elfogultság a feljelentő sértett vonatkozásában, vele szemben kérdéses, illetve ha megállapítható a sértettel szembeni elfogultság, úgy van-e helye indítványnak, hogy másik hatóság folytassa le az eljárást?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válasz csak a körülmények ismertében lenne adható. A leírtak alapján feltehetően nem.

  Kérdés: Szeretnék választ kapni, mert már nem tudom hová forduljak. Van a párommal Forráskút külterületén egy tanyánk. El szeretnénk adni, de nem tudom a testvéremet kirakni, holott nincs bejelentett lakcíme, sem tartózkodási helye ott. Kérem, segítsenek!

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Bírósághoz fordulhat, ilyen esetben gyorsított eljárás keretében rendelik el a lakás kiürítését.

  Kérdés: Érdeklődnék, hogy feljelenthetnek-e csalás vádjával, ha sokszor voltam betegszabadságon és a munkáltató a hátam mögött azóta rossz híremet kelti, indirekt zaklat, azaz a közvetlen környezetemben is lejárat, és hangoztatja, kétségbe vonja, elemezgeti az elmúlt fél éves betegszabadságaimat? Minden esetben az orvosnál voltam és kaptam igazolást. Az egyik eset, amit folyamatosan hallok, hogy bicikliesés miatt kiírt az orvos és én mégis táppénz alatt elmentem boltba venni élelmiszert. Aztán azt is hangoztatják, hogy mindig hét elején vagyok beteg. Megalázó ez az egész és már lassan üldözési mániám van. A költözést is fontolgatom, mert akár este 1 órakor is ezt hallgatom, illetve a panzióban, ahol lakom a gipszkarton fallal elválasztott másik szobában egy idős ember is folyamatosan ezt a témát beszéli vagy hallgatja. Azt is kifogásoljál és hangoztatják, hogy én kávéztam egy másik szobában lévő idősebb szomszédasszonnyal. Úgy gondolom, hogy fel akarnak jelenteni és bíróságra vinni.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez nem minősül csalásnak.

  Kérdés: Falusi óvodában dolgozom közalkalmazotti jogviszonyban. Határozott idejű szerződésem augusztus 31-én lejár. Az intézmény fenntartója az önkormányzat, közvetlen munkáltatóm az óvoda vezetője. Általános munkarendben, napi 8 órában, a hétvégére esnek a szabadnapok. A fenntartó megköveteli a dolgozóktól a falunapon való, kötelező részvételt. Mindenkinek ott kellene lenni, reggeltől este 8-ig. Felajánlottak érte 1 db szabadnapot. Ha valaki nem megy, akkor nincs szerződéshosszabbítás. Kérdésem a következő: Kötelezhet-e munkaidőn túl vagy szabadnapon a fenntartó (nem a közvetlen munkáltató) olyan tevékenység elvégzésére, ami a munkakörömmel nincs szoros összefüggésben? Nem katasztrófa helyzetről van szó, hanem egy helyi rendezvényről, amin mások önálló elhatározás alapján vesznek részt. (Minden rendezvény előtt ez van.) Ha lejár a szerződésem, kell-e indokolniuk, ha nem újítják meg? Tudva azt, hogy mivel próbálnak zsarolni. Szomorú, de a helyi képviselőtestület azt hiszi, hogy az egész falu az ő vállalkozásuk és benne én is az ő alkalmazottjuk vagyok. Józan paraszti logika mondatja velem, hogy csak az intézmény fenntartói, a fizetést az Államkincstár folyósítja.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem kötelezhetik. Nem kell indokolniuk.

  Kérdés: Egy olyan kérdésre szeretnék választ kapni, hogy ha van a gyámügy által befogadó nyilatkozat a páromtól, ahol a gyerekeimnek lakhatást biztosított, miután eladtam a lakásunkat, akkor kirakhat-e minket? A három gyermekből az egyik közös. Mert azzal fenyeget, hogy kijelent minket. Megteheti-e ezt, hogy az egyik gyermekem 17 éves a másik 14, a közös gyermekünk 3. A gyámügynél aláírta a befogadó nyilatkozatot mindegyik gyermek számára.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, írja le pontosan a problémáját. A gyermekeknek mindenképpen bejelentett lakóhellyel kell rendelkezniük, mert ez esetben tudnak hozzájutni az államilag támogatott egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, GYES-hez stb.

  Kérdés: 20 éves fiú vagyok, a barátnőm pedig 16 éves szlovák állampolgár. Ő Szlovákiában él, én pedig Magyarországon. Kéthetente találkozunk nagyjából. Távkapcsolatban élünk ezáltal, ami nem egyszerű. Két éve ismerkedtünk össze. A szülei eleinte ellenezték, azonban megismertek és azóta megkedveltek engem és elfogadták a kapcsolatunk. A kérdésem az lenne, hogy a barátnőm 18 évesen, ha hozzám költözne, abból jogilag semmi problémánk nem adódhatna? Tudtommal nem. Ugyanis rengeteget olvastam utána, de jobb lenne egy megnyugtató választ is kapnom kérdésemre. A szülei (legfőképp az anyja és a nagyanyja) borzasztóan bánnak vele. Nem részletezem inkább, de rengetegszer ordibálnak vele volt, hogy többször megverték. Semmilyen döntést nem hozhat meg egyedül. Ő főz, mos és takarít iskola után, ha valamit nem csinál meg nekik, egyből a veszekedés. Előttem nem csinálják, de ha nem vagyok ott nagyon kegyetlenek. Mindezekről képes és hangfelvételes bizonyítékaim is vannak.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A barátnője azzal, hogy nagykorúvá válik önállóan dönthet arról, hogy tartózkodási helye hol legyen, illetve vagyonának kezeléséről. A 16. életévét betöltött gyermek a gyámhatóság hozzájárulásával, a szülők engedélye nélkül elhagyhatja a szülők lakóhelyét, ehhez kérelmet kell beadni az illetékes kormányhivatalnál.

  Kérdés: Munkavállalóként egy kereskedelmi boltban dolgozik a lányom 1400 nm-en, nincs ablak és klíma, kint 32 fok, bent jóval több, mit lehet tenni? Mit köteles biztosítani a munkáltató ilyen területen? Viszont a munkára nagy szükség van.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkáltató köteles biztosítani az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit. Azt javaslom, próbáljanak meg megállapodni a munkáltatóval.

  Kérdés: Eltartási szerződésem volt édesanyámmal, halála után 1 havi nyugdíj még járt neki. Ez engem illet vagy örökségnek minősül, és az öcsémé a fele?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A nyugdíj összege a hagyatékhoz tartozik.

  Kérdés: Banki tartozás miatt ott tart az ügyem, hogy a végrehajtó cég a tulajdoni lapon kérte a végrehajtási jog bejegyzését a házamra. A ház így már nem az én tulajdonom, vagy idő a kérés elbírálása? Ezután mi történik? Kitűzik az árverést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Még az ön tulajdona. A végrehajtást kérő a bejegyzést követő 45 napon belül kérheti az árverés megkezdését.

  Kérdés: Az alapítványnak küldött 3 db lemondó nyilatkozatot visszakaptam a kezembe, mert a nevem és a címem, illetve a két tanú neve és címe szerepelt rajta, azonosító adatok nem, bár az interneten talált minta alapján készült. Az egyik kuratóriumi tag (az alapító édesanyja) íratott velem alá egy lemondó nyilatkozatot (név, cím, születési hely, idő, adóazonosító) 2 tanúval, ami egyben egy levél is volt az ő nevére címezve és szerepelt rajta, hogy átvette tőlem a dokumentumot és egy nyomtatott aláírás, amit ő nem írt alá, legalábbis előttem nem. Azt mondta továbbítja az ügyvédnek. Amennyiben néhány nap múlva az ügyvédnél írásban érdeklődöm afelől, hogy megkapta-e és rendben van-e így a lemondó nyilatkozatom, ez esetben köteles-e tájékoztatni engem? Az alapítóval nem beszélünk.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles tájékoztatni.

  Kérdés: Társasházunk udvarára engedély nélkül beáll 2 autó, amivel akadályozza a fedett udvari beállók használatát. Mit tehetünk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsődlegesen javaslom, hogy forduljanak a társasház közös képviselőjéhez, hogy oldja meg a problémát. Amennyiben ez eredménytelen marad, úgy javaslom, forduljanak az illetékes jegyzőhöz birtokháborítás okán.

  Kérdés: A férjemnek van egy panel lakása. 1/1 ő a tulaj, viszont az anyjának haszonélvezeti joga van rajta. A lakásból kiköltöztünk, szeretnénk eladni.  Anyós nem engedi eladni. Ettől függetlenül haszonélvezeti joggal eladhatjuk vagy kell abba is a férjem anyjának a beleegyezése? Ha eladható, milyen sajátosságai vannak egy ilyen eladásnak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant el lehet adni. A haszonélvezet szerződéssel történő (pl. ingatlan adásvételi szerződés) megszüntetéséhez szükséges a haszonélvező hozzájárulása. Az ingatlan adásvételi szerződés sajátossága, hogy rendelkezni kell arról, hogy az ingatlan haszonélvezettel terhelten, vagy anélkül kerül-e eladásra. Amennyiben anyósa lemond a haszonélvezeti jogáról, azt megteheti ingyenesen vagy ellenérték fejében, ezt is rögzíteni szükséges a szerződésben.

  Kérdés: Több, mint fél éve be van adva a kereset, azóta nem történt döntés az ügyemben. Kérhetek-e személyes kihallgatást a bírótól, mert havi jövedelmünk miatt éhezünk a beteg férjemmel.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem biztos, hogy nem történt semmi sem. Javaslom az iratbetekintést.

  Kérdés: Adott a weblapszerkesztő, aki tetemes összegért felméri a megrendelő igényét, majd árajánlatot ad a felmérés specifikációja alapján, ezt követően elkészíti a szerződést, ami az igényt felmérő specifikációt nem ismeri el, a szerződés specifikáció azonban nem tartalmazza a megrendelő korábbi igényeit, ami alapján az árajánlat készült. A megrendelő figyelmetlenül aláírja a szerződést, majd a termék mérföldkövei nem készülnek el határidőre, a kivitelező pedig nem ismeri el a megrendelő igényeit és olyan terméket számlázik ki teljes áron a végső határidő lejártakor, ami nem fedi a megrendelő igényeit, de panaszt nem fogad el, mert a szerződés határozottan kijelenti, hogy a felmérés és árajánlat specifikációja nem, csak a szerződés specifikációja valós. Ami nem fedi az igényeket. Mit lehet ilyenkor tenni? (Nagy összegű weblap, több milliós).

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válasz adásához fontos lenne tudni a részleteket. Javaslom, hogy elsődlegesen keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.

  Kérdés: Mi történik azzal az ingatlannal, amit az állam örököl és jelzáloggal terhelt.  A hitelt az adóstárs fizeti. Az állam a házat árverezni fogja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! AZ állam nem, de a hitelező feltehetően.

  Kérdés: Anno önálló kertes házat kerestem, helyette 2 lakásos lakóingatlant kaptam. Ezzel gond nem is lett volna, ám a kert 4 kerítésén 4 kapu (erről is hallgattak) van és a jó ég is átjár a kertbe. Hatalmas bulik vannak így ott. A tulaj ura 1 évig még vasárnap este 8-kor is bejárkálgatott hozzám, a tulaj meg még most is. Ablakomon beköszöntgetnek, így ellehetetlenítve az intim, privát szférám és pihenési lehetőségeimet. Nem szóltak, hogy a kert minden rezsijén mi ketten a felső lakóval osztozunk. Ingatlan olcsó a piachoz képest, ők úgy látják, ez a minimum, hogy”kussolunk”. Most emelni akarnak. A tulaj ura szóban, foghegyről vágta ezt a fejemhez, nem pedig a tulaj velem megbeszélve, írásban és aláíratva. Szerződés minden év 09.30-áig engedi ezt meg, mértéke nincs meghatározva. Ők most akarnak így 80 ezerről 100 ezerre. 60 nap a felmondási határidő, szerződés határozatlan időre szól. Sokkal több minden sérelmet okoztak már, de ezek a legnagyobbak. Mi a folyamata, hogy békében, de minél hamarabb innen lelécelhessek bármekkora veszteség nélkül?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A határozatlan idejű szerződést bármikor felmondhatja akár indoklás nélkül is, hacsak a szerződésük más kikötést nem tartalmaz.

  Kérdés: Nevelt gyermekemet meg fogják buktatni matekból. A kirendelt gyám szeretne bemenni a pótvizsgára, mert a nevelt gyermekekre ki vannak hegyezve. Megteheti?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az oktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatától függ.

  Kérdés: Több műszakos munkarendben dolgozom egy multinacionális cégnél. A munkáltató három hónapos munkaidőkeretben foglalkoztat. Általános gyakorlat, melyhez joguk is van, hogy rendszeresen, akár havonta több alkalommal is munkanap áthelyezési jogcímen szombati napot munkanappá nyilvánít. A plusz munkanap helyett másik pihenőnapot nem biztosít. Viszont a keret lejárata után 50%-os túlórapótlékkal fizeti ki a ledolgozott szombati napokat. Kérdés, hogy ezt jogszerűen teszi a munkáltató, ha a heti átlag 48 órás pihenőidő nem biztosított? Ilyen esetben nem 100%-os túlórapótlékkal kellene kifizetniük a ledolgozott szombati napokat?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem, hiszen köteles biztosítani a heti 48 óra pihenőidőt. Munkaszüneti nap esetén 100%-os túlóra pótlék jár.

  Kérdés: Lefoglalta a fizetésemet a Intrum Zrt. 3 kiskorú gyerekem éhen maradt és az albérletet nem tudom kifizetni, mit csináljak?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, hogy kérje készpénzben a fizetését vagy lakcímére.

  Kérdés: Kérdésem lenne, hogy édesanyám 24 évvel ezelőtt eladott egy ingatlant, abból vett egy másikat, az én nevemre íratva, és haszonélvezetével terhelten, melyben együtt élünk. Édesanyám elég idős már, és ha elhalálozik, nekem kell-e adót, vagy illetéket fizetni?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

  Kérdés: A szomszédom egy 6 gyermekes cigány családnak adta el az ingatlanát, amit nem közölt, és így az én házam értéke is kevesebbet ér. Mit tehetek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Semmit sem. Mindenki annak adja el az ingatlanát, akinek akarja, de nem gondolom, hogy ettől egyébként kevesebbet érne az ingatlana.

  Kérdés: Édesanyám és köztem megromlott a viszony. Édesapám már rég nem él, testvéreim nincsenek. Édesanyám felszólított, hogy 3 hónapom van elköltözni itthonról (a rossz anyagi helyzetem és édesanyám segítésére élek vele egy háztartásban) és megfenyegetett, hogy jogi segítséget kér a kitagadásomhoz. Az egyetlen dolog, amire a kitagadáshoz hivatkozni tud, az a megromlott viszony köztünk (tehát nem törtem az életére, nem károsítottam meg, stb.). Kérdésem, hogy ehhez elég egy végrendeletet írnia, hogy kitagad a megromlott viszonyra hivatkozva, vagy valamilyen jogerős ítélet is szükséges mellé? Tudom, hogy a végrendelet megtámadható, de hogy tudom én bizonyítani azt, hogy ez a rossz viszony nincs annyira megromolva, mint amennyire ő szeretné ezt beállítani? Pl. készpénzben adtam pénzt számlákra, amikor kért, sok mindent felesben/osztozva vásároltunk és nem “ingyenélő” vagyok, ahogy azt a fejemhez vágta veszekedéskor. Van-e esélyem eleve megakadályozni, hogy kitagadjon?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a törvényben rögzített valamely okra hivatkozik, nem szükséges hozzá jogerős ítélet. Akár tanúkkal is bizonyíthatja. Azt javaslom, próbáljanak meg konszenzusra jutni.

  Kérdés: Adott egy társasház, ahol én is lakom. Mielőtt megvettem a lakást, ami ebben a társasházban van, ami egy emeletráépítés által épült, a ház kötött egy adásvételi szerződést a kivitelezővel a padlástér tekintetében. Illetve egy vállalkozási szerződést is, hogy felújítja a házat kívül-belül. Plusz a megvásárolt padlástér helyén plusz lakásokat felhúz, amit saját maga értékesít. Van-e jogom betekinteni ebbe a két szerződésbe, mint lakó? Ha igen, akkor a közös képviselőtől kellene ezt kérnem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, a közös képviselőtől kell kérnie.

  Kérdés: Telekhatáros beépítésű társasházban lakunk, amelynek mindkét részét korábban testvérpár birtokolta, nem volt probléma az ablakkal. De most idegen kezébe került az utcafronti rész, amely szélesebb, mint a miénk, ezért egy a közös falnál lévő szobai 2 szárnyú ablaka teljesen a mi teraszunkra (bejárati ajtónk mellett) és az udvarunkra is rálátást biztosít. Szabályos-e az, hogy a közös falon lévő ablak (semennyi méter nincs közöttünk) ott van, vagy eltávolíttatható / befalaztatható a szomszéddal?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem jogellenes a falon lévő ablak. Azt javaslom, próbáljanak meg konszenzusra jutni a szomszéddal. Amennyiben nem sikerül, forduljanak a jegyzőhöz a vita eldöntésének okán.

  Kérdés: Budapesten van pszichiáterem, Újpesten. Közben elköltöztünk Nógrád megyébe, Egyházasgergére. Lakcím kártyámon ide vagyok bejelentve. Itt van házi orvosom, de Pestre szeretnék menni a pszichiáteremhez. Lehetséges-e? Van időpontom is.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján jogi akadálya nincsen. Amennyiben a budapesti pszichiátriai kezelést tb alapon (lakóhely szerint) veszi igénybe, úgy javaslom, egyeztessen az orvosával e kérdésben a jövőbeni lehetőségekről.

  Kérdés: Sajnos a teljes pályázati összeget vissza kell fizetnem, részben az én hibámból, részben előre nem látott körülmények okozta nem teljesítés miatt. Kérdésem, hogy az MVH jogosult-e olyan ingatlanra és értékesebb ingóságra terhelni, amelynél a nevem nem szerepel sem teljes, sem résztulajdonosként, soha nem is szerepelt. Viszont házastársam tart attól, hogy hiába van pl. a házunk csak az ő nevén, ha a vállalkozásban szereplő vagyon nem fedezi a követelt összeget, akár a saját házunkra is jelzálogjogot jegyeztethet a hivatal.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válasz csak a részletek ismeretében adható.

  Kérdés: 2016-ban béreltem egy üzletet, melyben volt egy gázóra, gázhasználat nem volt, mert csak csonk volt, a tulaj kötelezett, hogy a nevemre vegyem, mert ő nem fizette a gázóra bérleti díját. A szerződés megszűnte után sajnos nem írattam le a nevemről. Az üzlet címére küldték a számlákat, így nem is gondoltam rá, hogy le kéne vetetni a nevemről. Utánam más bérlő is volt. Egy cég, aki állítólag megvette az adósságot, vonat a nyugdíjamból, egy bírósági végrehajtó is, és bejelentkezett egy MKK is, ugyanerre az adósságra. Sőt a bírósági végrehajtó az ingatlanrészemre jelzálogot is akasztott. Ez óriási káosz nekem, mit tegyek Ön szerint? Mindenki ráteszi a saját munkadíját, és nem tudom, hogy 2017. óta levették-e már a nevemről.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, érdeklődjön a bírósági végrehajtónál a tartozásról, illetve a szolgáltatónál, hogy levették-e a nevéről a gázórát. Érdemes a teljes ügyiratot beszerezni, hogy tisztán lehessen látni.

  Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha az egyik fél nem írja alá a különélési szerződést?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Jogilag a különélési szerződés nem értelmezhető, azonban, ha a közösen lakott ingatlan használata vitás Önök között, akkor ebben az esetben érdemes bírósághoz fordulni.

  Kérdés: Vettünk egy ingatlant, és az eladó gyűjtögette a lomot az udvaron. Holnap elköltözik, és azt mondja, majd utólag elviszi a lomokat. Mi a teendő ebben az esetben?  A házat klímával hirdette, és azt is leszerelte, és el akarja vinni. Azzal indokolja, hogy engedett a ház árából.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, küldjenek tértivevényes levelet az eladó számára. A levélben tájékoztassák a tulajdonost, hogy amennyiben nem intézkedik, az ingóságok elszállíttatására a költségén fog sor kerülni. Így a későbbiekben tudják igazolni, hogy jogszerűen jártak el. Amennyiben az adásvételi szerződés tartalmazza az ingóságok elszállíttatására vonatkozó kikötést, utólag lehetőség van az elszállíttatás költségének behajtására.

  Kérdés: A párom kapott a bíróságtól egy levelet, hogy mivel nem fizette meg a 10.000 Ft helyszíni bírságot, szabálysértés miatt a bíróság átváltoztathatja 2 nap elzárásra. Azonnal írtunk egy ellentmondó nyilatkozatot, hogy azt sem tudjuk, miről van szó, semmiféle szabálysértést nem követett el, küldjék meg nekünk a dokumentumokat. Most kapta meg, hogy ő állítólag áprilisban egy éjjel, az Üllői úton, nyilvános helyen vizelt, ami abszurd. A papíron lévő aláírása is hamis, és soha nem is történt ilyen. Viszont minden adata stimmel. Hogy történhet ez meg, és hogy lehetne ezt bizonyítani?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy a teljes ügyiratot kérjék be a bíróságtól. Bizonyítani olyan tanúval is lehet, aki tudja igazolni, hogy abban az időpontban máshol tartózkodott. Bizonyítási indítvány lehet még írásszakértő kirendelése, aki meg tudj állapítani, hogy az aláírás a párjától származik-e.

  Kérdés: Egy általam megvásárolni kívánt új építésű ingatlanra az egyik bank elutasította a CSOK kérelmemet az eladó hibájából, ezért egy másik banknál kell felvennem a hitelt, ahol át tudják hidalni a problémát egy nyilatkozattétellel. Így adásvételi szerződés módosítására van szükség. Kinek kell ilyenkor az ügyvédi díjat állnia?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Attól függ, hogy az eredeti szerződésben hogyan állapodtak meg, illetve melyik fél mit vállal(t).

  Kérdés: Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy 2012-ben volt egy Telekomos tartozásom, amit a volt élettársam vetetett fel velem. Amit most fizetek ki, végrehajtási díj: 347.000 Ft. A teljes összeg: 200.000 Ft. Mivel a 347000 Ft-ot kifizettem, kiakaszt, hogy még azt is ki kell. Már kezdtem fellélegezni, szeretnék új életet kezdeni, az exem, amiket felvetetett velem, mind kifizettem. Hogy tudnám megoldani, amit a volt exem vetetett fel telefonszámlákat, hogy ő fizesse. Babát várok és kivagyok.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben nem kényszerítette erre a volt párja, nem tudja rajta behajtani a költségeket, ha ő önként nem teljesít.

  Kérdés: A kérdésem a következő lenne: kötelezhet-e a vízszolgáltató visszamenőleg (2017-2021) csatornadíj befizetésére azon időszakra, melyre már talajterhelési díjat fizettem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen. A közüzemi tartozások azonban három év alatt évülnek el, így ami ennél régebbi, azt nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

  Kérdés: 1 éve vásárolt ingatlant szeretnénk eladni, melynek vételára 27 M Ft volt (7 M önerő + 20 M lakáshitel). Szeretnék érdeklődni, hogy ha most eladásra kerülne, mire lehet számítani? Konkrétan az érdekelne, hogy a vevő mindenképp akkora önerővel kell rendelkezzen majd, ami a hitelt kiváltja? Mi történik, ha nem kp-s a vevő, és nagy részért hitelből fedezné majd? Van erre lehetőség?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem szükséges, hogy a vevő önerőből teljesítse az ingatlan tehermentesítését,  lehetőség van arra, hogy a vevőnek folyósító bank közvetlenül az eladó fél bankjának törlessze a kölcsönt. Mivel az ingatlan vásárlását követő 5 éven belül adja el az ingatlant, így adófizetési kötelezettsége is keletkezik.

  Kérdés: Testvéremmel van egy közös ingatlanunk (1/2, 1/2). Ő szeretné megszüntetni a közös tulajdont, én nem. Ha én elajándékozom édesanyámnak a részem, van olyan jog, amelyre hivatkozva ezt megtámadhatja?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Elajándékozhatja a testvére engedélye nélkül az ingatlant, de ettől ő még meg tudja szüntetni a közös tulajdont perben.

  Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy a volt párommal közösen vettük fel a falusi csok-ot, viszont nekem volt meg a tb jogviszonyom és az adóm. Kérdésem az lenne, hogy így, hogyan tudom a tulajdonjogviszonyt megszüntetni? Neki sem tb és sem adó nem volt.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Sehogyan sem.

  Kérdés: Mik lehetnek a büntetések másodjára elkövetett ittas vezetés miatt (a megengedett felett) Angliában?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez az Angliában hatályos jogszabályoktól, illetve az elkövetett ittas vezetés körülményeitől függ.

  Kérdés: 2012. májusban vásároltam egy zártkertet, gazdasági épülettel. Most eladom és nem egyértelmű, hogy az értékkülönbözet után kell-e adót fizetnem? Reménykedem, hogy erre is csak az 5 éves szabály vonatkozik!

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel több, mint öt éve vásárolta az ingatlant nem kell személyi jövedelem adót fizetnie.

  Kérdés: Egy borsodi kis faluban élünk, sorházban. A vízszolgáltató annak ellenére, hogy itt mindig minden család fizeti a vízszámláit, és soha nem volt elmaradás, a mai napon az egész utcának lekötötte a vizet, a mérőórát leszerelte, még csordogáló vizet sem hagyott, tette mindezt nyáron. Azzal indokolt, hogy “valahol a telkeken belül elfolyik a víz, és hogy amíg ezt meg nem szüntetjük, addig felfüggeszti a vízszolgáltatást”. Vízhez jutási lehetőségként egy 1 km-re levő közkutat jelölt meg. A lakóközösség előzőleg hívott már szakembert, aki egy elfolyást talált, azt meg is szüntettük, de a szolgáltató szerint a probléma továbbra is fennállt. A mai akciójukról előzőleg senkit nem értesítettek, csak jöttek, szereltek, majd elmentek. Nyugdíjasok, kisgyerekek, dolgozó emberek élnek itt, számunkra az egész felfoghatatlan. Se ivóvizünk, se tisztálkodási lehetőségünk nincs a továbbiakban, pedig mindig fizettünk rendesen. Kérdésem, hogy hová fordulhatunk segítségért?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy elsődlegesen a település polgármesteréhez forduljanak írásban, hogy haladéktalanul oldja meg a falu vízellátási problémáit. Érdemes folyamatosan egyeztetni a vízszolgáltatóval, hogy mikor végzi el a probléma orvoslását. Amennyiben nem együttműködő a szolgáltató, úgy polgári peres eljárást is tudnak indítani.

  Kérdés: A szülök a 20 hónapos baba nevére vettek igénybe előfizetést. Nem fizetés esetén a kicsinek milyen hátrányai lehetnek emiatt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem származhat belőle hátránya, mivel a törvényes képviselőt terheli minden kötelezettség.

  Kérdés: Azt szeretném tudni, hogy ha a végrehajtó szüneteltetés esetén árverést tűz ki, megszűnik-e a tartozás?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az ingatlan árverésen befolyt ára fedezi a tartozást és annak járulékait, abban az esetben megszűnik.

  Kérdés: Három testvér öröklése a kérdés, a negyedik testvér, féltestvér (apa azonos), 80 éves korában meghalt. 13 évvel korábban írt nyilatkozata szerint a három testvérből az egyiket megbízza, hogy belátása szerint döntsön a hagyaték sorsáról, mert vele szorosabb kapcsolata volt. Ez azt jelenti, hogy úgy dönthet, hogy mindent saját magának megtart és a másik két testvér nem örököl semmit? A két testvérnek jár-e a köteles rész, ha mindent magának akar a harmadik testvér?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben érvényes végrendelet maradt az örökhagyó után, az abban foglaltak lesznek az irányadóak. Kötelesrész jár a másik két testvérnek. A nyilatkozat nem tekinthető érvényes végrendeletnek azonban.

  Kérdés: Milyen büntetésre számíthatok, ha elvették külföldön a jogosítványom és újat kértem Magyarországon?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válaszadására nincsen lehetőség, mert nem ismerem az ügy további részleteit.

  Kérdés: A párom egy piacon kereskedő. Egyéni vállalkozó. Én és a kolléganőm, mint alkalmazott vagyunk mellette. A problémánk évekre visszanyúló. Tőlünk kb. 2 méterre van egy roma származású család, ők is kereskedők. Évente egyszer, kétszer mindig belénk kötnek kitalált dolgokkal. Igazából a problémájuk az, hogy nekünk jobban megy az üzlet, mint nekik. Eleinte csak kisebb viták, szócsaták voltak. Tavaly kb. pont egy évvel ezelőtt volt egy nagyon csúnya veszekedés, lehordtak minket, borzasztó szavakkal illettek, fenyegettek, hogy meghalunk, a börtönben fogja a párom végezni stb. Természetesen a párom is visszaszólt. Ezek után ők jelentették fel a páromat, zaklatás címszóval. Úgy voltunk vele, hogy inkább ne folyjunk bele mélyebben ebbe az ügybe, nem mondtunk semmit. Illetve azt elmondtuk, hogy a dolog éppen az ő állításukkal ellentétesen történt. Nem mi csináltuk a balhét. Hónapokba telt mire ítélet született. A párom pénzbírságot kapott. Elfogadtuk, csak legyen már vége ennek az egésznek. Most újra eljött a szezon és minden elölről kezdődik. 3 nappal ezelőtt történt, hogy dolgoztunk egész nap. Délután megjelent a hozzájuk tartozó családfő a semmiből és gyilkos szemekkel elkezdte keresni a páromat, aki éppen a raktárunkban tartózkodott. Pár perc múlva jött a párom és már ment is neki az illető. Teljesen az arcába hajolva üvöltött vele, hogy mért nem hagyjuk már őket békén, meg hogy menjen verekedi. Folyamatosan verekedni hívja az ő üzletük elé. Természetesen tudjuk, hogy ezt azért csinálja, hogy a párom jöjjön ki rosszul az egészből. A párom mondta neki, hogy hagyja békén, mert mi nem foglalkozunk velük és már nagyon unalmas, amit csinálnak. Felejtsenek el minket. A mai napon megint történt egy hasonló eset. Ez az illető megvárta, míg ketten maradunk a párommal. Miután hazament a kolléganőm, a párom és én tettük a dolgunkat. Jött ment a párom, ez az illető pedig mindenhova ment utána. Először nem szólt neki semmit. Szabályosan vadászta a páromat. A párom bement a piacon található nyilvános wc-be és az illető utána eredt. Le kell, hogy írjam, hogy mindent láttam. Ekkor már figyeltem a pultomból. A mellettem árusító kolléga is szólt, hogy látom-e, hogy megy utána mindenhova. 1-2 perc leteltével kijött a párom a mosdóból és rögtön letámadta, lehordta mindennek, obszcén kifejezésekkel illette és lökdöste. Ekkor kiabáltam a páromnak, hogy jöjjön vissza a helyünkre és ne foglalkozzon vele, mert csak provokálja. Minden áron ki akarja provokálni, hogy a párom megüsse. Ekkor már engem is csúnya szavakkal illetett, mert bele mertem szólni. Mindent mondott rám. Tavaly történt egy olyan eset is, mikor egy rokonukat ránk küldte, hogy fenyegessen meg minket. Tudjuk, hogy a céljuk az, hogy a páromat börtönbe juttassák. Rettenetesen megvisel minket ez a helyzet. Próbálunk okosak maradni, de rettentő nehéz ellenállni ennek a feszültségnek. Kérem, adjanak tanácsot, hogy mi tévők legyünk.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy keressenek fel egy ügyvédet és konzultáljanak vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve. Azonban ha ilyen számú eset történik, akkor érdemes videóra rögzíteni, későbbi bizonyítás céljából.

  Kérdés: Olyan problémában szeretnék segítséget kérni, hogy párom előző kapcsolatából az úriember azzal tartja sakkban a páromat, hogy gyámügyön keresztül elveteti tőle a gyermekeit, illetve őt is feljelenti. Mivel páromnak nem volt lehetősége a tb járulékot fizetnie, így fontos gyógyszereket nem tudott kiváltani, és más eszközhöz kellett nyúlnia. Ezzel tartja sakkban. Mit lehet tenni ilyen helyzetben, és milyen következményekkel járhat? Szörnyű helyzet, ebben kérném segítségét, válaszát.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez attól függ, hogy pontosan mit követett el az édesanya.

  Kérdés: 2016-ig nem értesültem a tartozásról, akkor viszont /egy napon nyugdíjam megállapításával/ 33% végrehajtásáról értesítettek, 2002-ben igénybe vett 900 ezer Ft hitelkártya tartozás miatt. Bíróságra benyújtottam a Vh 41§ alapján, évülésre hivatkozva kérelmemet, melyet elfogadtak, a végrehajtás felfüggesztésre került. 2019-ben a Nyugdíjfolyósító értesített a 33% levonás megkezdéséről. Kinyomoztam, hogy a végrehajtásra /melyről az iratot nem kaptam meg, így ellentmondani sem tudtam/ úgy kerülhetett sor, hogy az XY részére engedményezett a Mo-on megszűnt bank. Hónapokon keresztül küldtem a Pesti Kp.Ker.Bíróság részére a szabályos iratokat, melyekhez a postai kézbesítésre és a korábbi bírósági döntésre vonatkozó iratokat is mellékeltem. Választ nem kaptam. Mivel a peren kívüli eljárás nem volt eredményes, per indítását tervezem. Eddig több, mint 3 millió Ft-ot vontak el nyugdíjamból. A szerintük 900 ezer Ft tartozásra 8,2 millió Ft-ot követelnek. Van esélyem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adásához további információkra van szükség. Javaslom, hogy elsődlegesen keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.

  Kérdés: Autókölcsönzés esetén jár-e ideiglenes parkolási engedély az állandó lakhely szerint?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a lakóhelyre vonatkozó helyi szabályozástól függ.

  Kérdés: Angliában élek én és a fiam, valamint a volt feleségem is. 2015-ben elváltunk Mo-on. Gyerektartási egyezséget kötöttünk a feleségem kérései alapján, amiket én elfogadtam. Bíróság ezt a megállapodást jóváhagyta. Azóta is Angliában élünk. Most az exfeleségem meg akarja támadni ezt az egyezséget, amit ő és ügyvédje talált ki, és több pénzt akar kérni. Az egyik kérdésem az lenne, hogy egy Mo-i jogerős bírói végzést megtámadhat Angliában? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mindketten ugyanannál a cégnél dolgozunk. Ő HR-es, minden információt lát rólam.  Ha felhasználja a fizetésemről az információkat esetlegesen azért, hogy bizonyítsa, hogy most többet keresek, mint akkor, amikor az egyezséget megkötöttük, elköveti-e a titoktartás megszegést? Beperelhető-e ezért?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem támadhatja meg Angliában. Perelhető, de nem valószínű, hogy eredményes lesz az eljárás.

  Kérdés: 10 emeletes panelházban lakunk, és felettem kiadják a lakást ukrán vendégmunkásoknak, akik folyamatosan cserélődnek, és nekünk meg folyamatosan alkalmazkodnunk kell a változó helyzethez, ami nagyon nehéz, mert sok embert szállásolnak el, zajosak, több műszakban dolgoznak, járólapos az egész lakás, dübörög felettünk. Szabályos-e ez? Eszközölhetünk-e valamit ez ellen? A főbérlőnek vannak tartozásai egyébként a lakásra, láttuk a közös elszámolásban. Ebben kérném szíves segítségüket, mert sajnos nem tudunk pihenni a saját lakásunkban.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, forduljanak az illetékes jegyzőhöz birtokvédelem okán.

  Kérdés: Szülő után örököltem 1/2 házat. A másik 1/2 ház a testvérem öröksége. Testvérem jelenleg az ingatlanban él, állandó lakcímmel bejelentve. Pert indított ellenem, mert ő úgy gondolja, neki több rész jár a házból. A bentlakás alatt a házra ráfordítás részéről nem történt, de a vállalkozásának ez a székhelye, amire számlákat állított ki. Ezeket a számlákat a bíróságon ráépítés címen be is mutatta. Időközben (a hagyatéki tárgyalás után 4 hónappal), miután megindította a bírósági eljárást, gyorsan házasságot kötött a barátnőjével, aki szintén a vitatott házban, állandó lakcímmel rendelkezik (őt még a szülőm engedte bejelentkezni, mert unoka érkezett). A kérdésem az, hogy a testvérem adhat-e haszonélvezeti jogot az új feleségének vagy akkor is haszonélvezője lesz-e a háznak, ha már a testvérem nem él? Előfordulhat-e, hogy a vadidegennek több joga lesz? Nem vagyunk fiatalok, szerintem a házasság csak ezért köttetett. Az épületbe egyébként nem enged be, kulcsot nem adott, teljesen kizárt.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan 1/2 részére alapíthat haszonélvezeti jogot, valamint, a testvére halála után, ugyanerre a részre jár a haszonélvezeti jog. Az ön tulajdonrészére nem alapíthatnak haszonélvezeti jogot. Nem zárhatja ki a lakásból jogszerűen, azt javaslom, forduljon bírósághoz.

  Kérdés: Jelenleg itthon vagyok a 20 hónapos kislányommal gyeden. Szeptembertől egyetemre mennék nappali tagozaton, a lányom pedig bölcsődébe. A fizetés nélküli szabadságom pont szeptemberig tart, utána kivenném a felgyülemlett szabadságokat. Viszont, ha közben érkezne a kistesó, elmehetek-e táppénzre, miközben az egyetemen nappali tagozatos vagyok (szívritmuszavar és cukorbeteg előzmény miatt valószínűleg veszélyeztetett státuszt kapok)? És ha elmehetek, akkor utána a csed, gyed jogosultsággal nem lesz probléma, a munkahelyemről fogom kapni a kedvezmény szabály figyelembevételével?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Vélhetően igen. Amennyiben megfelel a jogosultsági feltételeknek, abban az esetben nem lesz vele problémája.

  Kérdés: Párom egy kb. 10 éve megromlott házasságban él, neje súlyosan alkoholista, havonta 2-3x minimum detoxba kerül. Gyerekükről nem gondoskodik, vadidegenként tekint rá. Párom végez minden házimunkát, tanul a gyerekkel és a céget is viszi. A gyerek pszichológushoz jár az anyja miatt. A nő napi 8 doboz cigit szív. Összehányja a lakást, összefossa a ruháit, melyet szintén párom mos. A válást hogyan lehetne intézni úgy, hogy ez a gonosz mihaszna nő ne kapjon milliókat? A céget már kivásárolta párom, de a ház még közös tulajdon.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, hogy elsődlegesen keressenek fel egy ügyvédet és konzultáljanak vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve. Tájékoztatom, hogy házassági bontóperben a házassági közös vagyon megosztását nem lehet intézni, külön pert kell indítani annak érdekében. Amennyiben szükséges, akkor segítünk: www.jogomvan.hu

  Kérdés Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy édesapám elhunyt idén februárban Magyarországon. Volt egy ingatlan és 2 földterület a tulajdonában, amit még halála előtt a bátyám nevére íratott. Megtörtént a hagyatéki tárgyalás is, amit elküldtek nekem ügyfélkapun keresztül. 3-an vagyunk testvérek, én és a nővérem nem örököltünk semmit. Azt szeretném kérdezni, hogy jogosultak vagyunk-e a nővéremmel bármire, mivel minden papíron a bátyám szerepel, mint örökös. De mi is a vér szerinti gyermekei vagyunk.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A kötelesrész mindenképp jár önöknek is, a leírtak alapján, amit perben tudnak érvényesíteni.

  Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy páromra kihívtam a rendőrséget, hogy távozzon közös otthonunkból, van egy négy hónapos kislányunk, az elmúlt időszakban többször felhívtam a figyelmet rá, hogy nem szeretnék vele együtt élni. Minden veszekedésünk során elém állt és nem engedett ki a szobából vagy éppen ahol voltunk, hónapokig ez ment és megelégeltem. A kislányra való tekintettel vettem a bátorságot és jelentettem. Kijöttek, majd elmeséltem, hogy dulakodtunk és nem engedett ki, terhességem alatt volt egy durva összeveszésünk, ahol a kezemet nagyon durván megszorította, lila-kék foltosra. Amiről volt bizonyítékom és a rendőr is lefotózta, feljelentést nem tettem és továbbra sem szeretnék, ő megtagadta a vallomástételt, a rendőr pedig kötelezett, hogy megjelenjek másnap a rendőrségen 10 órakor, különben letartóztatnak. A párom távolságtartást kapott és felügyelettel látogathatja a kislányunkat is. Azt szeretném kérdezni, hogy miért kell bemennem és mi lehet a kimenetele ennek az ügynek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Vélhetően ki fogják hallgatni arra vonatkozóan, hogy pontosan mi történt. A rendőrség bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén eljárást fog indítani. Azt viszont nem teljesen értem, hogy miért nem tesz feljelentést…?

  Kérdés: Az alábbi kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni. Édesanyámmal életvitelszerűen élünk itt Ausztriában. Ő 92 éves és Magyarországon ment nyugdíjba és ott kapja azt. Mivel 92 éves és elég beteg ápolási díjat szeretnénk kérni. Itt nem adnak azzal az indokkal, hogy Magyarországon kapja a nyugdíját. Otthon azért nem akarnak adni, mert nem ott van életszerűen. Mit tehetünk?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel nem Magyarországon élnek, nem jogosultak az ápolási díjra.

  Kérdés: Örök önkormányzati lakás öröklése miatt eltartási szerződést kötöttem a mamámmal. A lakásban életvitelszerűen tartózkodom is. Szeretnék vásárolni egy ingatlant, a saját nevemre. Ez esetben az önkormányzati lakás visszaszáll az önkormányzatra? Abban az esetben, ha nem vásárolok ingatlant, és megöröklöm a lakást, milyen bérleti díjat kell majd fizetnem, ha átlagkereset felett keresek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az önkormányzattal megkötött szerződés tartalma az irányadó. A lakbér mértéke rendeletben van meghatározva, ez mindenkire egyformán vonatkozik, tehát nem befolyásolja a fizetése. Pontos adatot azonban nem tudok mondani, információ hiányában.

  Kérdés: KATA-s vállalkozó felelősségre vonása milyen esetekben merülhet fel egy elvégzett munkánál? A megbízó részéről kiadott teljesítési igazolás mentesíti a vállalkozót a felelősségre vonás alól? Mennyi ideig, milyen elévüléssel vonható felelősségre a vállalkozó?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Több esetben is felmerülhet, például, ha nem teljesít szerződésszerűen. Hibás teljesítés esetén nem mentesíti a vállalkozót a felelősség alól. 5 év az elévülési idő.

  Kérdés: Kihívtam a rendőrséget páromra, hogy hagyja el a lakást, feljelentés nem történt, dulakodás igen, egyesével kihallgattak minket, párom megtagadta a vallomás tételt, engem pedig köteleztek rá, hogy megjelenjek a rendőrségen. Milyen kimenetele lehet az ügynek?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a körülményektől függ. A rendőrség bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén eljárást indít és kihallgatja Önöket.

  Kérdés: Édesapám 2013-ban hunyt el. Régebben hitelt vett fel édesanyámmal együtt közösen, amit 2008 óta nem fizettek. Én erről semmit nem tudtam. Édesapám halála után én is, és testvérem is lemondtunk az örökségről. Most a bank küldött egy levelet, hogy minden kamattól eltekintenek, ha egyben kifizetjük a felvett összeget. Októberben vissza is fizettem a banknak a pénzt, viszont még semmilyen papírt nem kaptam erről, és most voltak kint az értékbecslők felértékelni a házat. Nem értem miért. Mi szükség van erre, ha a hitelt kifizettem? Vagy hiába fizettem ki, ha én is és testvérem is annak idején lemondtunk az örökségről? Akkor a ház másik fele még így is az államé? Vagy ha a ház egyik fele az államé, akkor nem is kellett volna a teljes összeget visszafizetnem? Elég lett volna csak a felét? Nem tudom mi fog történni, mire kell ennyit várni október óta.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Az örökhagyó halálát követően az örökség visszautasítására volt lehetőségük, mivel visszautasították az örökséget, így a tartozásokért sem felelnek. Ennek fényében teljesen feleslegesen fizetett…..

  Kérdés: Édesapám 2021.09.16-án elhunyt, a hagyatéki eljárás még csak most, május második felében látszódik lezáródni. Megegyezésen alapulva, 3 gyermek örököl. Édesapám nevén van egy autó, melyet halála előtt ideiglenesen kivonatott a maximális fél évre, ezt én öröklöm. Az átírással tisztában vagyok, hogy kormányablakot kell felkeresnem, de a biztosítással vagy kivonatással ilyenkor mi a helyzet? Próbáltam a biztosítóval tárgyalni korábban többször, végleges, jogerős hagyatéki végzés nélkül nem állnak/álltak szóba velem. Mi a teendő? Ha megkapom, kivonathatom azonnal? Az autó nem működőképes, én megjavíttatni már nem fogom, csak eladni. Ezért nem szeretnék egy 0-ás biztosítást kifizetni rá, kivonatnám ideiglenesen továbbra is, míg gazdára nem talál. Ugyanakkor azt sem tudom, ha édesapám kivonatása már “letelt”, mi lett az autóval? Hagyatéki végéig maradt ideiglenesen kivonva?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ahhoz, hogy rendelkezhessen vele mindenképpen meg kell várnia a jogerős hagyatékátadó végzést.

  Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy hagyatékból kimaradt üzletrész pót hagyatékolása kb. mennyibe kerül? Hogyan lehet kérni a pót hagyatékolást?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A póthagyatéki tárgyalás díját minden esetben a közjegyző tudja meghatározni. Az illetékes önkormányzatnál kell kérni a póthagyatéki eljárás megindítását.

  Kérdés: A párom, akivel együtt éltünk az én lakásomban, nem járult hozzá a lakás fenntartásához. Az utolsó hónapokban már nem is dolgozott. Az első alkalommal ellopott tőlem 2.000.000 Forintot, majd időnként kilopta a pénztárcámból az összes pénzemet, pl.: 40.000, majd 60.000, 70.000, 80.000. 120.000 Forintot, stb. Végül ellopta a Nikon D 7000-es fényképezőgépem és a Huawei notebookom. Folyton ígérgette, hogy ezeket visszaadja, de nem történt meg. A múlt hét pénteken együtt utaztunk volna Veszprémbe, mert azt ígérte, hogy mindent visszaad nekem, az új albérletben. Én utaztam először, mert Veszprémben volt állásinterjúm. Ő azt mondta, hogy utánam utazik aznap. Többször hívott telefonon, hogy hamarosan indul. Egész nap vártam rá az állásinterjúm után a helyi vasútállomáson, de nem érkezett meg. Könyörögtem SMS üzenetekben, hogy hívjon vagy írjon, hogy mikor érkezik. Este hét körül már csak annyit irt, hogy felejtsem el. Összeomlottam és máig sem válaszol.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a pénzt, és a fényképezőgépet szeretné visszaszerezni, azt javaslom, forduljon ügyvédhez, és küldjön egy felszólító levelet a párja számára. Abban az esetben, ha nem történik változás, fizetési meghagyásos eljárást indíthat ügyvéd vagy közjegyző segítségével, valamint a rendőrséghez is fordulhat, feljelentéssel.

  Kérdés: A gyermekem édesapja nem egyezik bele a gyermek végleges külföldre való kiköltözéséhez. Ebben a helyzetben vane más lehetőség a kiköltözéshez?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Gyámhivatalhoz fordulhat.

  Kérdés: Nekem olyan kérdésem lenne, hogy az ügyészség gyógykezelést kért rám és szombathelyi ügyvéd nem vállalja az ügyet, most mi tévő legyek ez esetben, mert a kislányt szeretnék elvenni. Ez szerintem a gyámügy ügyintézőjének az intézkedése.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, bízzon meg egy másik ügyvédet.

  Kérdés: Bankszámlámat harmadik hónapja inkasszózza a végrehajtó, elmaradt közüzemi tartozás miatt. A jövedelmemből, amely GYED és  családi pótlék így kb. 60 ezret hagy rajta, az első hónapban annyit sem, akkor kb. 12 ezret hagyott. Már nem tudom nyomon követni, mert amint egy adag letiltás kipörög, és azt hinném, vége van, pár napon belül rákerül egy másik, más ügyiratszámmal, más összeggel. Az ingatlan, ahol a tartozás keletkezett, devizahiteles, immár elárverezett ingatlan, másfél éve nem ott élek, már nem az én tulajdonom, ellenben a levelek, amelyek alapján nyomon tudnám követni az eseményeket, még mindig oda mennek. Teljesen ellehetetlenültem és szeretném megtudni, van-e mód a végrehajtóval való egyezkedésen kívül arra, hogy az inkasszó megszűnjön, és legalább sima behajtás legyen belőle, ami nem lehet több egyszerre a jövedelmem felénél, valamint hogy hol tudom pontosan lekövetni, hogy melyik összeget mire vonják le pontosan, mert lassan fél milliónál járok?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A tartozások oka felől, ill. a teljes iratanyag kapcsán a végrehajtónál tud érdeklődni. A pénzét kérje más (nevén lévő) számlára, vagy készpénzben, vagy postai kifizetéssel, így abból nem fog tudni ennyit vonni a végrehajtó.

  Kérdés: Olyan problémám lenne, hogy 2019. szeptemberében lett egy párom, akivel tavaly 2021. novemberében szétváltunk. Nem voltunk házasok, élettársi kapcsolat volt, de nem volt papírunk róla. A szüleim házában éltünk, szülőkkel együtt és a kislányommal, akinek nem ő a vér szerinti apja. Az együtt töltött idő alatt voltak jó és rossz napok. Egy ideig küzdöttem a veszekedések ellen, de átment lelki terrorba. Testileg nem bántalmazott, de lelkileg igen. Rengeteg ilyen hangfelvétel van, amin nagyon csúnyán beszél. Egy ilyen felvétel miatt november végén a szüleim elzavarták a családi házból, ahol a gyermekem előtt megnyilvánult, hogy agyonver, ha kell és a szüleimről is csúnyán beszélt. Még itt élt a rezsibe beleadott, vásárolt, kaptam egy mobiltelefont tőle, meg vett pár dolgot. Mióta elment innen fenyeget, ha nem megyek vissza hozzá, akkor a bíróságra viszi az ügyet, hogy ezeket a dolgokat pénzben visszakapja tőlünk. Mert az ő bevallása szerint több millió Ft jár neki. Együtt voltunk nyaralni is, annak a felét is követeli vissza, ha perre kerül sor. Kapcsolatunk alatt készültek olyan fotók, amik két emberre tartoznak, azzal is fenyeget, hogy kikerül a netre vagy ismerősök körébe, akár munkahelyre is elküldi, hogy engem és a családomat rossz színben tüntessen fel. Érdeklődni szeretnék, hogy erre van-e lehetősége és milyen jogai vannak egy olyan embernek, akihez papíron semmi közöm nem volt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján nem kell aggódnia. Amennyiben az intim képek felkerülnek a netre, akkor a rendőrséghez fordulhat, illetve polgári eljárásokat kezdeményezhet.

  Kérdés: Vállalatunk Facebook oldalán posztolhatunk-e fotókat, videókat a nálunk dolgozó kollégákról anélkül, hogy velük tudatnánk, vagy engedélyt kérnénk erre?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem, mindenképpen szükséges a kollégák hozzájárulása.

  Kérdés: Hitelt vettem, fel 1 milliót, rajta volt a számlámon, viszont édesanyám nem fizette a saját hitelét, ahol én voltam a kezes és inkasszózták a számlámat, oda az összes pénz. Visszakaphatom-e a pénzem?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Megtérítési igénnyel élhet édesanyjával szemben, más esetben nem.

  Kérdés: Kérem szépen, segítsenek. Drága kicsi unokáinkat az apa nem engedi, hogy lássuk. 1,5 éve nem hallottuk őket, nem láttuk őket, lelkileg már teljesen kivagyunk. Ide születtek a mi családi házunkba, Nagyfügedre, itt éltek a drágáink. Anyuka halála után apjuk elvitte őket Mözsre (Tolna), de engedte, hogy látogassuk, hozzuk őket. Egy kivizsgálás miatt, amit a gyerekek állítottak (hittünk nekik, hiszen annyira sírtak mindig mikor visszük őket vissza), szóltunk az apának, hogy miért van ez, azt mondta ne foglalkozunk velük. Egy nap olyanokat meséltek a gyerekek, hogy nem hagyhattuk kivizsgálás nélkül, ezért apa megsértődött és ő így meg akarja szüntetni velünk véglegesen a kapcsolatot.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni eljárás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve. Továbbá az illetékes gyámhatóságnál élhet jelzéssel.

  Kérdés: 1,5 éve el vagyunk tiltva az ottani gyámügy miatt a gyerekektől. Itt nevelődtek a gyerekek, ide születtek hozzánk. Édesanyjukat elveszítették, sajnos apjuk messzire elvitte őket, de mi akkor sem hagytuk. 2 hetente leutaztam, meg a gyerekek is 2 hetente jöttek hozzám, de egy vizsgálat miatt az apa megharagudott, és így a gyerekeket teljesen kivette az életünkből, teljesen kivagyunk lelkileg. Kérem szépen, segítsenek most a gyámügy az apa mellett van, a gyerekek imádnak minket, mi is őket, a mindeneink. 1,5 éve nem hallottunk a drágáinkról.

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy eljárás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.

  Kérdés: Elhalálozott a férj, 20 nap múlva kellene kifizetni a lakásom teljes vételárát, visszalephet a vásárlástól ilyen röviddel a kifizetés előtt?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a körülményektől, illetve az adásvételi szerződés tartalmától függ. Javaslom, hogy egyeztessen az adásvételi szerződést szerkesztő ügyvéddel!

  Kérdés: Jogi képviselőm egészségügyi okokra hivatkozva 30 napos határidővel felmondott. Felperes vagyok egy polgári peres eljárásban, ami már érdemi szakaszban van. 2022. június 30-án lesz tárgyalás. Nem tudom mi a teendőm, a jogi képviselőm nem ad felvilágosítást. Van mód a tárgyalás elhalasztására? Esetleg tudnának ajánlani olyan ügyvédet, aki ebben a stádiumban átvenné az ügyemet?

  Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, kérelmet nyújthat be a bíróság felé. Kérem, látogasson el a www.jogomvan.hu oldalra, amelyen keresztül minden elérhetőséget megtalál!