A reintegrációs őrizet célja az elítélt társadalomba történő visszailleszkedését szolgálja.

Ez korlátozott szabadságot biztosít számára, ugyanis már munkát kereshet, illetve vállalhat, továbbá folytathatja tanulmányait a későbbi munkavállalás megkönnyítése céljából.

Reintegrációs őrizet iránti kérelmet a szabadságvesztést végrehajtó büntetés-végrehajtási intézet, az elítélt, vagy védője terjeszthet elő. A büntetés-végrehajtási bíró főszabály szerint az iratok alapján dönt a reintegrációs őrizet engedélyezéséről. Abban az esetben, ha az elítélt, vagy védője terjeszti elő a kérelmet lehetőség van személyes meghallgatásra is. A kérelemről a BV bíró öt napon belül köteles dönteni.

A reintegrációs őrizet elrendelésére leghamarabb a feltételes szabadságra bocsátás, illetve a szabadulás időpontja előtt van lehetőség. A BV bíró a reintegrációs őrizet idejére meghatározza azt az ingatlant és az ahhoz tartozó bekerített helyet, ahol az elítélt tartózkodni köteles. Továbbá azokat a mindennapi tevékenységeket, amelyek céljából az ingatlan elhagyása megengedett meghatározott időtartamra.

A reintegrációs őrizet ideje alatt tilos alkohol és kábítószer fogyasztása, emellett a bűntársakkal való találkozás is kerülendő. Az őrizet alatt a pártfogó felügyelő rendszeresen ellenőrzi az elítéltet előre meghatározott időpontokban. Ellenőrzés céljából az elítéltnek elektronikus távfelügyeleti eszközt kell hordania az őrizet teljes időtartama alatt.