A Btk. az ittas járművezetés elkövetésétől való nagyobb visszatartás reményében a korábbi szabályozástól eltérően szigorúbban rendeli büntetni a jelen bűncselekményt, ugyanis elkövetése esetén kötelezővé teszi a járművezetéstől eltiltás kiszabását.
Az eltiltást a bíróság a rendelkezés szerint csak különösen méltányolható esetben mellőzheti.
Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, ami azt jelenti, hogy elvileg bármekkora mértékű alkoholfogyasztás esetén büntetendő a járművezetés.

Ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.
A büntetőeljárás során nem azt kell bizonyítani, hogy a tényállásban írt alkoholkoncentráció a vezetés idején fennállt-e, hanem azt, hogy azon időpontban, a szervezetben volt-e olyan mennyiségű alkohol, amely a tényállásban írt alkoholkoncentrációt képes volt előidézni; azaz önmagában az alkoholfogyasztás ténye – és nem a befolyásoltság – alapozza meg a büntetőjogi felelősséget.
Ez azt jelenti, hogy az ilyen állapotban elkövetett cselekményért beszámítási képességének hiánya ellenére teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik (úgy kell tekinteni, mintha beszámítási képessége lenne), ha pedig a beszámítási képessége korlátozott, a büntetését nem lehet korlátlanul enyhíteni.